Kål i alla dess härliga former

Kål i alla former

Kål är fantastiska grönsaker som vi absolut borde odla och äta mer av. Under lång tid kallade man köksträdgården med grönsaksodling för kålgårdar, det säger något om hur viktig kålen varit i kosthållningen. Och kål är inte bara gott och nyttigt, det är fantastiskt dekorativt också. Kål kan tacksamt odlas i hela landet, tål att lagras långt in på vintern, ja flera av kålsorterna kan till och med stå kvar ute i snön. Det gäller bara att hinna skörda innan rådjuren upptäcker de läckra bladen.

Kål, Brassica oleracea, har sitt vilda ursprung runt medelhavet. Det är en tvåårig växt som bildar stora bladrosetter första året och blommar i gult år två för att sedan vissna ner. Kål har odlats och ätits i flera tusen år och i Sverige finns lämningar från stenåldern. Det är svårt att tänka sig att alla olika slags kål, vitkål, broccoli, brysselkål, ja till och med kålrabbi kommer ur samma vilda art. Förädlingen har pågått under århundraden genom att man valt ut kålplantor med ett visst önskat utseende och smak och sedan odlat vidare på dessas frön. Äldst, och mest lik den vilda kålen är grönkål och palmkål eller svartkål som den även kallas. Därefter var det plantor med tätt sittande blad som bildade huvuden, savoy, röd- och vitkål och spetskål som började odlas alltmer. Senare kom blomkål och broccoli där de fina blomställningarna skördas innan de slår ut. Någonstans hittade man plantor med små huvuden runt stammen och därmed var brysselkålen, eller rosenkål som den också kallas, påkommen. Kålrabbin är en udda fågel i kålfamiljen då det är den övre uppsvällda delen av stammen som äts, men även de små bladen är goda i sallader.

För att bringa ordning bland alla olika slags kål har man skapat namngrupper för de olika typerna. Vitkål, Brassica oleracea Alba-Gruppen, blomkål Brassica oleracea Botrytis-Gruppen och palmkål Brassica oleracea Palmifolia-Gruppen är några exempel. I grupperna finns sedan namnsorter som blomkålen ’Snowball’ och den röda spetskålen ’Kalibos’.

I det stora släktet Brassica hittar vi även raps och rovor som även de förädlats i många olika former. Här nedan finns beskrivning av både vanliga och ovanliga kålväxter att odla och älska.


De olika kålslagen

Blomkål

Brassica oleracea Botrytis-Gruppen

Plantavstånd 40–45 cm, radavstånd 60 cm. 90–140 dagar från frö till skörd. Länge har det bara odlats vit blomkål, men nu börjar även gula, gröna och lila sorter komma tillbaka. Blomkål behöver lång tid för att utvecklas beroende på sort och bör därför alltid förodlas. Plantera inte ut för tidigt, stor variation mellan dag och nattemperatur i början kan göra att plantorna inte bildar huvuden. För att de vita sorterna, som Blomkål 'All The Year Round' och Blomkål 'Snowball' ska bli riktigt vita är det bra att skydda dem genom att vika upp ett stort blad över huvudet. Blomkål går bra att förvälla och frysa, dela först huvudet i små buketter.

Broccoli

Brassica oleracea Italica-Gruppen

Plantavstånd 40–50 cm, radavstånd 50–60 cm. 80–120 dagar från frö till skörd. Precis som hos blomkål är det de outslagna blomknopparna som skördas, även om alla delar av plantan är ätliga. Störst blir toppskottet, när de skördats gynnas sidoskotten som beroende på sort kan bli riktigt många. Kulturarvssorten Broccoli 'Ramoso Calabrese' är mycket lättodlad och ger rik skörd. Hos sorten Broccoli 'Waltham' är sidoskotten stora, det är dessutom en Eko-sort. Broccoli kan odlas på lite lättare jordar, kupa upp jorden runt plantorna så står de stadigare.

Broccolo

Brassica oleracea Broccolo-Gruppen

Plantavstånd 40–50 cm, radavstånd 50–60 cm. 80–120 dagar från frö till skörd. Broccolo är ett mellanting av broccoli och blomkål. Sorten 'Romanesco Natalino' är nog en av de vackraste växterna vi kan ha i köksträdgården och är dessutom mycket god. Odlas som blomkål.

Brysselkål

Brassica oleracea Gemmifera-Gruppen

Plantavstånd 50–60 cm, radavstånd 60–70 cm. 100–200 dagar från frö till skörd. Brysselkålen är den yngsta av kålsorterna. Den kallas även rosenkål, ett särskilt passande namn på sorten Brysselkål 'Red Ball' då de små huvudena ser ut som små rosor. Brysselkål är en kålsort som kräver lång utvecklingstid, men som kan stå kvar ute i landet hela vintern. Det är faktiskt så att de smakar mycket godare efter en frostknäpp. Bör odlas på skyddad plats då hårda höstvindar kan få dem att välta. Luckra, rensa och gödsla en extra gång i september.

Grönkål

Brassica oleracea Sabellica-Gruppen

Plantavstånd 40–50 cm, radavstånd 50–60 cm. 60–100 dagar från frö till skörd. Grönkål är den nyttigaste av alla kålslagen. Rik på kalcium, antioxidanter och massor av vitaminer. Den är dessutom den mest lättodlade. Grönkål har varit näst intill bortglömd i många år. En av anledningarna är kanske att den är svår att leverera färsk till butikerna eftersom den inte har så lång hållbarhet. Nu upplever grönkålen en välförtjänt renässans och odlas i många hemträdgårdar, i pallkragar i stan och även i kommunernas prydnadsrabatter. Och nog kan de odlas som prydnad, ta bara sorten Grönkål 'Midnight Sun' med sina vackra violetta ådror eller den purpurfärgade Purpurkål F1 'Redbor'.

Grönkål har den fördelen att man inte behöver vänta länge innan det går att skörda. Plocka bara de nedre bladen på plantan, den kommer att fortsätta att leverera nya blad långt in på hösten. Grönkål är mycket köldtålig och kan stå kvar i landet hela vintern. Men ingen kan lova att de får stå ifred, för även rådjur och harar älskar grönkål. Går utmärkt att förvälla och frysa.

Palmkål/svartkål

Brassica oleracea Palmifolia-Gruppen

Plantavstånd 40–50 cm, radavstånd 50–60 cm. 60–100 dagar från frö till skörd. Palmkål är ett passande namn för detta ståtliga kålslag med ett växtsätt som påminner om vajande palmer. Så snygg att den passar i vilken rabatt som helst. Även kökslandet blir vackrare när palmkål odlas med ringblommor, malvor eller höga tagetes. Den ses ofta under namnet svartkål, även det passande på de mörkt svartgröna lite bubbliga bladen. Palmkål odlas och skördas på samma sätt som grönkål. Länge var sorten Palmkål 'Nero di Toscana' den enda på marknaden men nu är den lite mer lågväxta nykomlingen Palmkål F1 'Yurok' väl värd att testa.


Savoykål

Brassica oleracea Sabauda-Gruppen

Plantavstånd 40–45 cm, radavstånd 50–65 cm. 90–110 dagar från frö till skörd. Savoykål bildar lösa huvuden av buckliga, smakrika alldeles utsökta blad och borde odlas betydligt mer. Används rå, smörstekt och till kåldolmar och kålpudding. Savoykål 'Vertus 2' är en tidig sort som går bra att odla i hela Sverige. Odlas och sköts som vitkål.

Spetskål

Brassica oleracea Conica-Gruppen 60–70 dagar

Plantavstånd 40–50 cm, radavstånd 50–65 cm. 65–75 dagar från frö till skörd. Spetskål är en variant av vitkål med toppiga, lösa huvuden. Kallas även sommarkål eftersom den utvecklas snabbt och kan skördas i början av augusti eller tidigare. Om tålamodet tryter i väntan på vitkål är spetskål ett bra alternativ. Finns i rött, Spetskål 'Kalibos', både vacker och god och i grönt, Spetskål 'Wheelers Imperial'.

Vitkål/Rödkål

Brassica oleracea Alba-Gruppen Brassica oleracea Rubra-Gruppen

Plantavstånd 45–55 cm, radavstånd 60–75 cm. 80–140 dagar från frö till skörd. Alla har vi ätit vitkål som råkost, i klassisk pizzasallad, i grytor och som surkål. En fantastisk god och nyttig grönsak som kräver sin tid i kökslandet. De tidiga sorterna dit Vitkål 'Early Ditmarsh' hör är klara på 80 dagar medan de sena, som Vitkål 'Brunswick' kräver upp mot 140 dagar för att bli fullstora. Hos de sena sorterna kan huvudena väga över 3 kg och de går utmärkt att lagra svalt i flera månader. Rödkål odlas på samma sätt, sorten Rödkål F1 'Redcap' är tidig, mycket lättodlad och lagringsbar. Ett perfekt val för förstagångsodlaren.

Kålrabbi

Brassica oleracea Gongylodes-Gruppen

Plantavstånd 10–25 cm, radavstånd 35–40 cm. 50–80 dagar från frö till skörd. Kålrabbi är en härlig grönsak som förtjänar mer uppmärksamhet. Mycket lättodlad, god och trevlig att titta på med sina stora knölar med spridda blad. Det är stammen ovan jord som sväller till en boll som kan vara vit, gulgrön eller härligt blåviolett som Kålrabbi 'Wiener Blå'. Alla är krispigt vita under ytan och har en mildare kålsmak än kålroten. Direktsås i omgångar, skördas unga då äldre knölar lätt blir träiga. Även bladen går att äta, fina i sallader och på mackan.

Kålrot

Brassica napus Napobrassica-Gruppen

Plantavstånd 25–35 cm, radavstånd 40 cm. 70–85 dagar från frö till skörd. Kålrot och rova var basmat i Sverige innan potatisen tog över under 1800-talet. I England kallas de ’Sweeds’, kanske för att de fick sina första kålrotsfrön från oss någon gång på 1500-talet. Kålrot 'Brora' är en typisk rotmossort, Kålrot 'Wilhelmsburger' är något ljusare och ett utmärkt val för norra delarna av landet. Kålrötter är lättodlade, de kan sås direkt och växer bra på de flesta jordar bara den inte är alltför kompakt och våt. Så glest, eller gallra i tid. Står de för tätt bildas bara blad och inga knölar. Täck med gräsklipp, ett bra skydd mot kålflugan, och glöm inte att vattna vid torka.

Majrova

Brassica rapa Rapifera-Gruppen

Plantavstånd 10–15 cm, radavstånd 35–45 cm. 35–55 dagar från frö till skörd. Höstrovor odlas väldigt sällan idag, desto populärare är majrovan. En mild och snabbväxande grönsak som kan skördas redan efter en dryg månad. Odlas som kålrot. Så hellre lite i omgångar än mycket på en gång, majrovor ska ätas unga då de lätt blir träiga. Sorten Majrova 'Snowball' är fint krispig, gillar du mer färg är Majrova F1 'Clovis' ett självklart val.


Några andra kålväxter i släktet Brassica

Många av de nyare kålsorterna hos oss har odlats i många hundra år i Asien där de används flitigt i wook, soppor och som råkost. Alla har de gemensamt att de är långdagsväxter, vilket innebär att de går i blom, stocklöper, när natten är kort och ljus. De bör därför odlas efter midsommar, perfekt att så när den tidiga potatisen skördats. Och flera av dem kan odlas långt in på hösten och de tål en del frost.

Salladskål

Salladskål är lättodlad och snabbväxande men bör förodlas i pluggbrätten då rötterna är känsliga. De stora ljusa bladen bildar lösa huvuden som kräver lite plats, 35–40 cm mellan plantorna och 45 cm mellan raderna. Jämn vattning är ett måste, täck med gräsklipp, det brukar även räcka som näringstillskott.

Mizunakål

Mizuna är en annan asiatisk kålväxt som finns i många olika former. Mizunakål 'Arun' har stora rödgröna blad, Mizunakål har klargröna smala blad med mild kålsmak. Mizuna ingår ofta i färdiga salladblandningar tillsammans med ruccola, babyspenat och plocksallad. Mycket lättodlad, sås direkt på friland eller i krukor på fönsterbänken året runt. Mibuna F1 'Green Spray' är en japansk variant med lite skarpare smak som är utmärkt i wooken. Mibuna bildar täta huvuden av fina blad, kan direktsås och gallras till 35 cm mellanrum.


Pak Choi

Pak Choi är en av de tacksammaste asiatiska bladgrönsakerna att odla. Sorten Pak Choi F1 'Joi Choi' ger stora härligt mjälla blad. Pak Choi 'Arax' har en rödaktig ton och kan skördas små som baby leaf eller lite större till matlagning. Eftersom de är så snabba kan de odlas i växthus eller inne på fönsterbänken från tidig vår för att sedan sås i en ny omgång i juli.

Daggkål

Daggkål är en ovanlig sort i den asiatiska kålsamlingen som påminner om broccoli. Hela plantan skördas och äts, bladen och blomknopparna i råkost eller lättkokta och stammarna i soppor och grytor. Sorten Kailaan är den mest odlade.

Komatsuna

Kallas även senapsspenat, vilket avslöjar en fin spenatsmak med lite sting. De stora bladen äts i sallad, soppa eller wookade. En otroligt snabb bladväxt, perfekt att odla i omgångar i väntan på mer senfärdiga kålväxter.

Blomsterkålen

Blomsellerikål 'Hon Tsai Tai' är även den en mycket snabbväxande och användbar asiatisk kålväxt väl värd att odla.

Broccolirybs

Brassica rapa Ryvo-Gruppen

Broccolirybs 'Quarantina' är en spännande kålväxt där de unga bladen och blomknopparna skördas. Den är mycket populär i Italien där den avnjuts lätt fräst i olivolja med vitlök, eller i en pastarätt. Snabbväxande och bör skördas ofta för att nya skott ska bildas. En fantastisk ’never-ending’ växt.

Se alla fröer till kålväxter >>

Fröer till kålväxter

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Vild odlarglädje

En egenodlad, rödskimrande tomat fylld med somriga smaker skänker odlarglädje. Tänk att ursprunget till hela härligheten är den lilla vinbärstomaten, även kallad vildtomat. Med sina blott fyra gram kan världens minsta ätbara tomat verka blygsam. Men det som saknas i storlek tar den igen i smak och mångfald. På sorten 'Currant Red' kan du räkna upp till flera hundra frukter på en planta. De saftiga vinbärstomaterna smakar ljuvligt gott där de växer som ett pärlband längs grenarna. Bladen doftar intensivt och sprider ut sig på nätta, gängliga grenar. Den som odlar 'Currant Red' kultiverar också naturliga samtalsämnen − den vilda odlarglädjen hos vinbärstomaten är verkligen något att tala om.

Läs mer
Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

Läs mer
För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

Läs mer
Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK