Impecta gillar Sara Bäckmo

Impecta gillar Sara Bäckmo

Strax utanför Växjö i Småland bor en av Sveriges mesta odlare och trädgårdsbloggare, Sara Bäckmo, tillsammans med man och fyra barn. Sedan 2012 har hon bland annat skrivit bloggen Skillnadens Trädgård och givit ut tre (snart fyra) böcker om odling och mat. Dessutom finns hon på Facebook, Instagram och Youtube. Allt på grund av ett genuint odlingsintresse och en vilja att odla sin egen mat så långt det bara är möjligt.
Sara Bäckmo

Eftersom Impecta Fröhandel finns på nätet, älskar odling och dessutom gillar att vara en uppstickare så var det inte så svårt att tacka ja till ett djupare samarbete med Sara när detta kom på tal vid ett sammanträffande förra året. Samarbetet är dock inget nytt och vi har gjort lite av varje tillsammans även tidigare. Till exempel genom att sälja fröpaket komponerade av Sara och så utbyter vi erfarenheter såklart, både avseende odling och hur man hanterar en webbutik.

Den främsta anledningen till vårt samarbete är Saras aldrig sinande energi för att prova nya saker när det gäller odling, och att hon verkligen är bra på att tala om vad och hur hon gör det. Vi vill att fler ska få ta del av hennes odlarglädje och kunskaper. Hennes finurlighet hjälper exempelvis till att skapa förståelse för att en odlingsanvisning på en fröpåse inte behöver vara allsmäktig. Anvisningen är givetvis viktig (vi lägger massor med energi på att göra dem så korrekta som möjligt) och jättebra för den som inte vet var man ska börja men ofta finns det både två och tre andra sätt att testa om det första inte fungerade som förväntat. Frö är levande ting och gör inte alltid som man har tänkt. Det här förstår Sara och vi vill hjälpa till så att ännu fler ska kunna vara med och utveckla sina kunskaper inom detta område. Och så syns vi lite extra för dem vi gillar allra mest, våra odlarvänner!

sarabackmo.se kommer det hela tiden ut nya intressanta artiklar där du får lära dig mer om odling som är aktuell för årstiden. Såkalendern ger bra tips om när olika sorter kan sås. Ovanpå det får du även mängder av recept, oftast säsongsbundna till det som går att skörda just nu. I början av 2019 startade Sara Bäckmo dessutom en egen trädgårdspodd där man kan lyssna till hennes tankar och idéer. Sajten är uppdelad mellan en gratisdel (till exempel alla recept) och en medlemsdel där man behöver betala för att få tillgång till allt material.

Vi vill poängtera att Impecta inte på något sätt bestämmer över vad Sara väljer att odla eller vad hon tycker och tänker i sina kanaler. De sorter hon odlar som kommer från Impecta Fröhandel har hon själv beställt och betalat som alla andra odlarvänner.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

Läs mer
Minnesvärd elegans

I rabatter skapas små världar av blommor med plats för en mångfald av karaktärer. En del arter blommar enligt devisen att underbart är kort, med iögonfallande blomning på svajiga stjälkar under några veckor. Andra tar en resolut och stabil plats i blomstervärlden under hela sommaren och tidig höst. Som praktvädd ’Fire King’ − en ettåring som önskar bli ihågkommen. På stadiga men ändå nätta stjälkar reser den sig stilfullt ur sin egen grönska. I juli slår en förtjusande blomma ut. Den väldoftande vädden ’Fire King’ är tät, välformad och färgad i scharlakansrött med vitt strössel i topparna. Så fröerna för ett elegant tillskott i sommarens blomning, liksom i färska och torkade buketter.

Läs mer
Nordisk mästare

Som en av få grödor har kålroten inga vilda släktingar. Under 1600-talet såg den dagens ljus i Norden genom en korsning mellan rova och kål. Detta var före potatisens genomslag och behovet av nyttiga och tåliga grödor var skriande. På västgötska kallades den nya livsviktiga roten för rotabagge. Fröer skeppades utomlands till Skottland och Frankrike där kålrot än idag heter rutabaga. När potatisen stormade in i de svenska hushållen på 1800-talet föll kålroten i glömska. Tack vare Programmet för odlad mångfald och det stora fröupproret har många sorter av fröer till kålrot samlats in och nu odlas de återigen för sin nytta och smak. Prova kålrot 'Champion' och lär känna en nordisk mästare.

Läs mer
Skönhet som varar

När försommarens intensiva fägring har dragit sig tillbaka skjuter riddarsporrarna fart för att blomma med liv och lust tills hösten tar vid. Blommorna gömmer pollen och nektar som lockar små gynnare till trädgårdens rabatter och krukor. Den romerska riddarsporren 'Fancy Belladonna' är ettårig och sparar inte på krutet under sitt enda framträdande. Utsökta, långstjälkiga blomspiror kläs med stjärnformade, enkla blommor i ljuslila till mjukt rosa. Mörka strimmor ger kronbladen extra liv. När sporrens nedersta blomma har slagit ut och toppen fortfarande har en outslagen knopp är tiden utmärkt att plocka 'Fancy Belladonna för att torka till vinterns buketter och skönhet som varar länge.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK