Impecta gillar Sara Bäckmo

Impecta gillar Sara Bäckmo

Strax utanför Växjö i Småland bor en av Sveriges mesta odlare och trädgårdsbloggare, Sara Bäckmo, tillsammans med man och fyra barn. Sedan 2012 har hon bland annat skrivit bloggen Skillnadens Trädgård och givit ut tre (snart fyra) böcker om odling och mat. Dessutom finns hon på Facebook, Instagram och Youtube. Allt på grund av ett genuint odlingsintresse och en vilja att odla sin egen mat så långt det bara är möjligt.
Sara Bäckmo

Eftersom Impecta Fröhandel finns på nätet, älskar odling och dessutom gillar att vara en uppstickare så var det inte så svårt att tacka ja till ett djupare samarbete med Sara när detta kom på tal vid ett sammanträffande förra året. Samarbetet är dock inget nytt och vi har gjort lite av varje tillsammans även tidigare. Till exempel genom att sälja fröpaket komponerade av Sara och så utbyter vi erfarenheter såklart, både avseende odling och hur man hanterar en webbutik.

Den främsta anledningen till vårt samarbete är Saras aldrig sinande energi för att prova nya saker när det gäller odling, och att hon verkligen är bra på att tala om vad och hur hon gör det. Vi vill att fler ska få ta del av hennes odlarglädje och kunskaper. Hennes finurlighet hjälper exempelvis till att skapa förståelse för att en odlingsanvisning på en fröpåse inte behöver vara allsmäktig. Anvisningen är givetvis viktig (vi lägger massor med energi på att göra dem så korrekta som möjligt) och jättebra för den som inte vet var man ska börja men ofta finns det både två och tre andra sätt att testa om det första inte fungerade som förväntat. Frö är levande ting och gör inte alltid som man har tänkt. Det här förstår Sara och vi vill hjälpa till så att ännu fler ska kunna vara med och utveckla sina kunskaper inom detta område. Och så syns vi lite extra för dem vi gillar allra mest, våra odlarvänner!

sarabackmo.se kommer det hela tiden ut nya intressanta artiklar där du får lära dig mer om odling som är aktuell för årstiden. Såkalendern ger bra tips om när olika sorter kan sås. Ovanpå det får du även mängder av recept, oftast säsongsbundna till det som går att skörda just nu. I början av 2019 startade Sara Bäckmo dessutom en egen trädgårdspodd där man kan lyssna till hennes tankar och idéer. Sajten är uppdelad mellan en gratisdel (till exempel alla recept) och en medlemsdel där man behöver betala för att få tillgång till allt material.

Vi vill poängtera att Impecta inte på något sätt bestämmer över vad Sara väljer att odla eller vad hon tycker och tänker i sina kanaler. De sorter hon odlar som kommer från Impecta Fröhandel har hon själv beställt och betalat som alla andra odlarvänner.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

Läs mer
För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

Läs mer
Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

Läs mer
Ögonfröjd

Ett uppspelt stohej bryter ut när trädgårdens besökare passerar en buske till synes översållad av små papperslyktor. Det är när frukthölstret till japansk lykta får sin glödande orange höstkulör som växten väcker sådant intensivt intresse. Till vintern torkar frökapseln och får en ny glansperiod när lyktan täcks av gnistrande rimfrost i blek morgonsol. För den tålmodige väntar ännu en ögonfröjd då årsgamla lyktor är så skira att endast bladnerverna håller dem samman. Ett transparent nät bildas och där innanför lyser lyktans röda bär. Planterad i en vacker urna utgör japansk lykta en fantastiskt fin dekoration under lång tid och i olika spännande skepnader.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK