Fri frakt vid köp av enbart fröer över 400 kr. Gäller ej dahliaknölar och potatis.  |  Spana in vår Fyndhörna upp till 60 % på utvalda sorter

Odla för hållbarhet

Odla för hållbarhet

Vad innebär det att odla hållbart? På Impecta Fröhandel ser vi två sidor av saken - dels odling för en hållbar miljö, dels odling för att du ska känna långsiktigt välbefinnande i trädgården, täppan, på kolonin eller balkongen.

Så odlar du för hållbarhet

  1. Täckodla i grönsakslandet.
  2. Odla med växtföljd.
  3. Odla dragväxter för pollinerande insekter.
  4. Kompostera trädgårdsavfall.
  5. Odla utifrån dina egna förutsättningar.

Den plats vi har att odla på kan vi med enkla medel vårda för att den på lång sikt ska orka med att hysa våra blommor och grödor. Engagemanget du lägger på att odla hållbart genererar energi tillbaka till dig när du ser vilken nytta det gör. Om livet runtomkring i perioder känns stressigt, rörigt eller oroligt erbjuder myllan en fast och trygg mark under fötterna.


Täckodling

Täckodla för mullrik jord utan ogräs

Täckodling i grönsakslandet är hur enkelt som helst och mycket fiffigt. Du täcker bar jord mellan grödorna med gräsklipp, sönderhackade nässlor (utan rötter), småkvistar, halm, blast eller annat finfördelat organiskt material. Fördelarna med täckodlingen är många:

  • Ogräset hålls borta.
  • Jorden behåller fukt längre.
  • Maskar och andra nyttiga småkryp får bra material att arbeta med.
  • Mullhalten i jorden ökar.
  • Jorden tillförs näring.

Naturen täcker bar jord

Har du tänkt på att det inte finns bar jord ute i skog och mark? Det beror på att naturen ser till så att all mark täcks med växtlighet för att jorden inte ska erodera. Detta innebär att om du lämnar bar mark i trädgården kommer den snart att täckas med ogräs. Motverka detta genom att täckodla i grönsakslandet och plantera tätt i dina rabatter, gärna med marktäckande växter i det understa skiktet.


Växtföljd

Odla med växtföljd

Innan vi hade tillgång till konstgödning och kemisk bekämpning av skadedjur och växtsjukdomar var en förutsättning för odlingen att vi vårdade jorden på ett hållbart sätt och på naturens villkor. Ett naturligt kretslopp i odlingen var nycken till framgång. I dag vet vi att stigen som ledde oss bort från det synsättet var en total felnavigering. Konstgödning och kemisk bekämpning skadade vår natur och skapade obalans i ett biologiskt väloljat maskineri.

Att odla med växtföljd var självklart en gång i tiden och idag kommer det tillbaka i den ekologiska och hållbara odlingen. Att odla med växtföljd, eller växelbruk, innebär att du skiftar grödor så att de inte odlas på samma ställe år efter år. Syftet är både att skapa en bra näringsbalans i jorden och att hålla skadedjur och sjukdomar borta. Låt oss se hur en odling med växtföljd kan se ut:


Så här odlar du med växtföljd

Det enklaste sättet att börja odla med växtföljd i trädgården är att skapa 4 skiften. Märk ut 4 lika stora odlingsrutor i hela eller delar av kökslandet. Första säsongen grundgödslar du alla fyra delarna med organiskt material som kompostmull eller stallgödsel.

SKIFTE 1
I en fyrkant odlar du grödor som genererar näring till jorden. Sådana grödor är bönor, ärtor och vissa gröngödslingsväxter som rödklöver, blodklöver och blålusern. De har alla en förmåga att ta upp kväve ur luften och binda det i sin växtmassa samt göra det tillgängligt för rötterna i jorden. Jorden tillförs således näring under säsongen och när skörden är avslutat myllas växtresterna ner i marken för att fortsätta generera näring till jorden.

SKIFTE 2
I en fyrkant odlar du grödor som kräver mycket näring, som kål, selleri, squash och pumpa.

SKIFTE 3
I en fyrkant odlar du grödor som kräver måttligt med näring, som sallat, rotfrukter, persilja, dill och lök.

SKIFTE 4
I en fyrkant odlar du grödor som har litet behov av näring, som potatis och jordärtskockor.

Dessa fyra skiften byter plats under en fyraårsperiod så att varje skifte har odlats en gång i alla fyra rutor – sen börjar du om igen. Du skiftar du enligt följande:

  • SKIFTE 2 flyttar till den ruta där SKIFTE 1 har odlats.
  • SKIFTE 3 flyttar till den ruta där SKIFTE 2 har odlats.
  • SKIFTE 4 flyttar till den ruta där SKIFTE 3 har odlats.
  • SKIFTE 1 flyttar till den ruta där SKIFTE 4 har odlats.

Det fiffiga med växtföljden är att de mest näringskrävande grönsakerna hela tiden flyttar till rutan som har tillförts näring av de näringsgenererande grödorna. De senare i sin tur flyttas till rutan som under en fyraårsperiod har hyst alla olika skiften och därför har utarmats på näring.

Till de näringskrävande och måttligt näringskrävande växterna behövs en grundgödsling på våren och en stödgödsling under säsongen med kompostmull eller stallgödsel.

Hindra växtsjukdomar och skadedjur att få fäste

En annan viktig anledning till att du ska undvika att odla samma grupp av grödor på samma plats år efter år är att grödor som tillhör samma familj ofta drabbas av samma skadedjur och sjukdomar. Om du byter plats regelbundet är det mycket svårare för växtsjukdomar och skadedjur att få fäste.


Solros

Odla dragväxter för pollinerande insekter

Antalet pollinerande insekter sjunker drastiskt. Som trädgårdsägare kan det kanske kännas svårt att hjälpa till att vända denna negativa trend. Men alla kan faktiskt göra nytta! Genom att odla växter vars blommor bjuder generöst på nektar och pollen serverar du pollinatörer livsviktig föda och näring och du är med och ökar den biologiska mångfalden. Fröer till växter som lockar till sig humlor, bin och fjärilar hittar du på impecta.se under Dragväxter för pollinatörer.


51422 Luckringsstav kompost

Kompostera trädgårdsavfall

Genom att ta vara på allt organiskt avfall i odlingar och trädgård och lägga det i en kompost för förmultning blir du verkligen en del i naturens kretslopp. Näringen jorden har använt för att göda dina grödor, växter och blommor ges tillbaka i form av den bästa mull man kan tänka sig. Läs på Jordnära om hur du gör i Skapa din egen trädgårdskompost.


Odla utifrån dina egna förutsättningar

Det finns mycket att lära om hur odling och trädgård hanteras på ett hållbart och miljövänligt sätt. Längs vägen är det viktigt att tänka på hur dina förutsättningar ser ut vad gäller tid, plats och engagemang. Det ska vara roligt, stimulerande och avkopplande att odla och sköta om rabatter, köksland och andra planteringar. Bygg på kunskap och erfarenhet i din takt och lär dig av både med- och motgångar i myllan. Dela erfarenheter med odlingsvänner och hitta det sätt som du trivs bäst med i dina egna odlingar.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

Läs mer
Minnesvärd elegans

I rabatter skapas små världar av blommor med plats för en mångfald av karaktärer. En del arter blommar enligt devisen att underbart är kort, med iögonfallande blomning på svajiga stjälkar under några veckor. Andra tar en resolut och stabil plats i blomstervärlden under hela sommaren och tidig höst. Som praktvädd ’Fire King’ − en ettåring som önskar bli ihågkommen. På stadiga men ändå nätta stjälkar reser den sig stilfullt ur sin egen grönska. I juli slår en förtjusande blomma ut. Den väldoftande vädden ’Fire King’ är tät, välformad och färgad i scharlakansrött med vitt strössel i topparna. Så fröerna för ett elegant tillskott i sommarens blomning, liksom i färska och torkade buketter.

Läs mer
Nordisk mästare

Som en av få grödor har kålroten inga vilda släktingar. Under 1600-talet såg den dagens ljus i Norden genom en korsning mellan rova och kål. Detta var före potatisens genomslag och behovet av nyttiga och tåliga grödor var skriande. På västgötska kallades den nya livsviktiga roten för rotabagge. Fröer skeppades utomlands till Skottland och Frankrike där kålrot än idag heter rutabaga. När potatisen stormade in i de svenska hushållen på 1800-talet föll kålroten i glömska. Tack vare Programmet för odlad mångfald och det stora fröupproret har många sorter av fröer till kålrot samlats in och nu odlas de återigen för sin nytta och smak. Prova kålrot 'Champion' och lär känna en nordisk mästare.

Läs mer
Skönhet som varar

När försommarens intensiva fägring har dragit sig tillbaka skjuter riddarsporrarna fart för att blomma med liv och lust tills hösten tar vid. Blommorna gömmer pollen och nektar som lockar små gynnare till trädgårdens rabatter och krukor. Den romerska riddarsporren 'Fancy Belladonna' är ettårig och sparar inte på krutet under sitt enda framträdande. Utsökta, långstjälkiga blomspiror kläs med stjärnformade, enkla blommor i ljuslila till mjukt rosa. Mörka strimmor ger kronbladen extra liv. När sporrens nedersta blomma har slagit ut och toppen fortfarande har en outslagen knopp är tiden utmärkt att plocka 'Fancy Belladonna för att torka till vinterns buketter och skönhet som varar länge.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK