Odla för hållbarhet

Odla för hållbarhet

Vad innebär det att odla hållbart? På Impecta Fröhandel ser vi två sidor av saken - dels odling för en hållbar miljö, dels odling för att du ska känna långsiktigt välbefinnande i trädgården, täppan, på kolonin eller balkongen.

Så odlar du för hållbarhet

 1. Täckodla i grönsakslandet.
 2. Odla med växtföljd.
 3. Odla dragväxter för pollinerande insekter.
 4. Kompostera trädgårdsavfall.
 5. Odla utifrån dina egna förutsättningar.

Den plats vi har att odla på kan vi med enkla medel vårda för att den på lång sikt ska orka med att hysa våra blommor och grödor. Engagemanget du lägger på att odla hållbart genererar energi tillbaka till dig när du ser vilken nytta det gör. Om livet runtomkring i perioder känns stressigt, rörigt eller oroligt erbjuder myllan en fast och trygg mark under fötterna.


Täckodling

Täckodla för mullrik jord utan ogräs

Täckodling i grönsakslandet är hur enkelt som helst och mycket fiffigt. Du täcker bar jord mellan grödorna med gräsklipp, sönderhackade nässlor (utan rötter), småkvistar, halm, blast eller annat finfördelat organiskt material. Fördelarna med täckodlingen är många:

 • Ogräset hålls borta.
 • Jorden behåller fukt längre.
 • Maskar och andra nyttiga småkryp får bra material att arbeta med.
 • Mullhalten i jorden ökar.
 • Jorden tillförs näring.

Naturen täcker bar jord

Har du tänkt på att det inte finns bar jord ute i skog och mark? Det beror på att naturen ser till så att all mark täcks med växtlighet för att jorden inte ska erodera. Detta innebär att om du lämnar bar mark i trädgården kommer den snart att täckas med ogräs. Motverka detta genom att täckodla i grönsakslandet och plantera tätt i dina rabatter, gärna med marktäckande växter i det understa skiktet.


Växtföljd

Odla med växtföljd

Innan vi hade tillgång till konstgödning och kemisk bekämpning av skadedjur och växtsjukdomar var en förutsättning för odlingen att vi vårdade jorden på ett hållbart sätt och på naturens villkor. Ett naturligt kretslopp i odlingen var nycken till framgång. I dag vet vi att stigen som ledde oss bort från det synsättet var en total felnavigering. Konstgödning och kemisk bekämpning skadade vår natur och skapade obalans i ett biologiskt väloljat maskineri.

Att odla med växtföljd var självklart en gång i tiden och idag kommer det tillbaka i den ekologiska och hållbara odlingen. Att odla med växtföljd, eller växelbruk, innebär att du skiftar grödor så att de inte odlas på samma ställe år efter år. Syftet är både att skapa en bra näringsbalans i jorden och att hålla skadedjur och sjukdomar borta. Låt oss se hur en odling med växtföljd kan se ut:


Så här odlar du med växtföljd

Det enklaste sättet att börja odla med växtföljd i trädgården är att skapa 4 skiften. Märk ut 4 lika stora odlingsrutor i hela eller delar av kökslandet. Första säsongen grundgödslar du alla fyra delarna med organiskt material som kompostmull eller stallgödsel.

SKIFTE 1
I en fyrkant odlar du grödor som genererar näring till jorden. Sådana grödor är bönor, ärtor och vissa gröngödslingsväxter som rödklöver, blodklöver och blålusern. De har alla en förmåga att ta upp kväve ur luften och binda det i sin växtmassa samt göra det tillgängligt för rötterna i jorden. Jorden tillförs således näring under säsongen och när skörden är avslutat myllas växtresterna ner i marken för att fortsätta generera näring till jorden.

SKIFTE 2
I en fyrkant odlar du grödor som kräver mycket näring, som kål, selleri, squash och pumpa.

SKIFTE 3
I en fyrkant odlar du grödor som kräver måttligt med näring, som sallat, rotfrukter, persilja, dill och lök.

SKIFTE 4
I en fyrkant odlar du grödor som har litet behov av näring, som potatis och jordärtskockor.

Dessa fyra skiften byter plats under en fyraårsperiod så att varje skifte har odlats en gång i alla fyra rutor – sen börjar du om igen. Du skiftar du enligt följande:

 • SKIFTE 2 flyttar till den ruta där SKIFTE 1 har odlats.
 • SKIFTE 3 flyttar till den ruta där SKIFTE 2 har odlats.
 • SKIFTE 4 flyttar till den ruta där SKIFTE 3 har odlats.
 • SKIFTE 1 flyttar till den ruta där SKIFTE 4 har odlats.

Det fiffiga med växtföljden är att de mest näringskrävande grönsakerna hela tiden flyttar till rutan som har tillförts näring av de näringsgenererande grödorna. De senare i sin tur flyttas till rutan som under en fyraårsperiod har hyst alla olika skiften och därför har utarmats på näring.

Till de näringskrävande och måttligt näringskrävande växterna behövs en grundgödsling på våren och en stödgödsling under säsongen med kompostmull eller stallgödsel.

Hindra växtsjukdomar och skadedjur att få fäste

En annan viktig anledning till att du ska undvika att odla samma grupp av grödor på samma plats år efter år är att grödor som tillhör samma familj ofta drabbas av samma skadedjur och sjukdomar. Om du byter plats regelbundet är det mycket svårare för växtsjukdomar och skadedjur att få fäste.


Solros

Odla dragväxter för pollinerande insekter

Antalet pollinerande insekter sjunker drastiskt. Som trädgårdsägare kan det kanske kännas svårt att hjälpa till att vända denna negativa trend. Men alla kan faktiskt göra nytta! Genom att odla växter vars blommor bjuder generöst på nektar och pollen serverar du pollinatörer livsviktig föda och näring och du är med och ökar den biologiska mångfalden. Fröer till växter som lockar till sig humlor, bin och fjärilar hittar du på impecta.se under Dragväxter för pollinatörer.


51422 Luckringsstav kompost

Kompostera trädgårdsavfall

Genom att ta vara på allt organiskt avfall i odlingar och trädgård och lägga det i en kompost för förmultning blir du verkligen en del i naturens kretslopp. Näringen jorden har använt för att göda dina grödor, växter och blommor ges tillbaka i form av den bästa mull man kan tänka sig. Läs på Jordnära om hur du gör i Skapa din egen trädgårdskompost.


Odla utifrån dina egna förutsättningar

Det finns mycket att lära om hur odling och trädgård hanteras på ett hållbart och miljövänligt sätt. Längs vägen är det viktigt att tänka på hur dina förutsättningar ser ut vad gäller tid, plats och engagemang. Det ska vara roligt, stimulerande och avkopplande att odla och sköta om rabatter, köksland och andra planteringar. Bygg på kunskap och erfarenhet i din takt och lär dig av både med- och motgångar i myllan. Dela erfarenheter med odlingsvänner och hitta det sätt som du trivs bäst med i dina egna odlingar.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Glamorös blåklint

Gammaldags blåklint minner om barndomens somrar då solen alltid sken från en klarblå himmel som gick ton i ton med klinten på ängen. Men denna rara blomma slår ut i många fler färger än så – alla lika vackra. Blåklint 'Red Boy' för in glamour i sommarromantiken med skimrande hallonrosa, fluffiga blommor. De ser ut att sända ett kaxigt budskap om att våga ta ut svängarna och överraska betraktaren. I vimlet på en klassisk sommaräng är ’Red Boy’ en självklar lagspelare men blomman kan också sprida elegans i sommarrabatten. Som snitt är klinten ett fint inslag i en blandad, färsk bukett eller som helt ett fång att ta in och torka till vintern.

Läs mer
Kalas för insekter

När bin flyger iväg på kalas önskas pollen och nektar på menyn. Låt oss bjuda till och skapa plats för de enkla, öppna blommorna som välkomnar insekter att slå sig ner och smörja kråset. I samma ögonblick uppstår naturens magi då blommorna pollineras och livets kretslopp rullar vidare. Blomsterblandning ’Biväxter’ ger dig ett färdigt kalaskoncept för bin och andra pollinatörer. Sådden kommer växa upp till sommarblom av gurkört, blåklint, romersk riddarsporre, blomsterlin och många andra av våra vackraste ettåringar. I skydd av blommorna kan ett fat med vatten och en liten sten däri ge de små liven en oas för vila, svalka och dryckespaus.

Läs mer
Fest för humlor

Så länge varmt gyllengula lejongap ’Rocket Golden’ inte har några pollinerande gäster på besök håller den sina blommor slutna. Där innanför lockar pollen och nektar till sommarfest. Ett litet bi flyger förbi och knackar på, men släpps inte in. Nu landar i stället en bullig humla på lejongapet som gästvänligt öppnar sig. Väl inne tumlar humlan runt tills den vimmelkantig trillar ur blomman med fluffiga pollenbyxor på sina små ben. Det krävs en viss kraft för att öppna ett lejongap vilket gör inträdet exklusivt för humlor och tyngre bin. Så dina ’Rocket Golden’ inomhus på våren, plantera ut i stora klungor i rabatt eller krukor och bjud till fest för humlor.

Läs mer
Elegans och krydda

För dig som ännu inte har provat salladssenap 'Crimson Red' väntar härliga odlartider. Om elegant peppriga aromer skulle beskrivas med en färg vore den nog djupt röd, precis som kulören på de vackert finflikiga bladen hos 'Crimson Red'. Smaken är just pepprig – utan att vara påträngande utan upplevelsen i gommen är mild trots intensiteten. När du väl har provat en lättodlad, nyttig och god grönsak vore väl lycka att ha tillgång till den hela tiden? I 'Crimson Red' står lyckan att finna då denna smakfulla salladssenap går att skörda året runt. Odla utomhus under sommaren och på fönsterkarmen när kylan kommer för elegant färg och smak i alla dina sallader.

Läs mer

Veckans Frösort

Glamorös blåklint

Gammaldags blåklint minner om barndomens somrar då solen alltid sken från en klarblå himmel som gick ton i ton med klinten på ängen. Men denna rara blomma slår ut i många fler färger än så – alla lika vackra. Blåklint 'Red Boy' för in glamour i sommarromantiken med skimrande hallonrosa, fluffiga blommor. De ser ut att sända ett kaxigt budskap om att våga ta ut svängarna och överraska betraktaren. I vimlet på en klassisk sommaräng är ’Red Boy’ en självklar lagspelare men blomman kan också sprida elegans i sommarrabatten. Som snitt är klinten ett fint inslag i en blandad, färsk bukett eller som helt ett fång att ta in och torka till vintern.

2024-05-26

Kalas för insekter

När bin flyger iväg på kalas önskas pollen och nektar på menyn. Låt oss bjuda till och skapa plats för de enkla, öppna blommorna som välkomnar insekter att slå sig ner och smörja kråset. I samma ögonblick uppstår naturens magi då blommorna pollineras och livets kretslopp rullar vidare. Blomsterblandning ’Biväxter’ ger dig ett färdigt kalaskoncept för bin och andra pollinatörer. Sådden kommer växa upp till sommarblom av gurkört, blåklint, romersk riddarsporre, blomsterlin och många andra av våra vackraste ettåringar. I skydd av blommorna kan ett fat med vatten och en liten sten däri ge de små liven en oas för vila, svalka och dryckespaus.

2024-05-19

Fest för humlor

Så länge varmt gyllengula lejongap ’Rocket Golden’ inte har några pollinerande gäster på besök håller den sina blommor slutna. Där innanför lockar pollen och nektar till sommarfest. Ett litet bi flyger förbi och knackar på, men släpps inte in. Nu landar i stället en bullig humla på lejongapet som gästvänligt öppnar sig. Väl inne tumlar humlan runt tills den vimmelkantig trillar ur blomman med fluffiga pollenbyxor på sina små ben. Det krävs en viss kraft för att öppna ett lejongap vilket gör inträdet exklusivt för humlor och tyngre bin. Så dina ’Rocket Golden’ inomhus på våren, plantera ut i stora klungor i rabatt eller krukor och bjud till fest för humlor.

2024-04-28

Elegans och krydda

För dig som ännu inte har provat salladssenap 'Crimson Red' väntar härliga odlartider. Om elegant peppriga aromer skulle beskrivas med en färg vore den nog djupt röd, precis som kulören på de vackert finflikiga bladen hos 'Crimson Red'. Smaken är just pepprig – utan att vara påträngande utan upplevelsen i gommen är mild trots intensiteten. När du väl har provat en lättodlad, nyttig och god grönsak vore väl lycka att ha tillgång till den hela tiden? I 'Crimson Red' står lyckan att finna då denna smakfulla salladssenap går att skörda året runt. Odla utomhus under sommaren och på fönsterkarmen när kylan kommer för elegant färg och smak i alla dina sallader.

2024-04-21

Barnslig odlarglädje

Rädisan är en finurlig liten grönsak. Fröerna hinner knappt täckas av jord förrän groddar väcks till liv därinuti. Den otålige kan känna sig lycklig då små skott far upp i ljuset inom bara några dagar och redan den första blasten är mättad av peppriga smaker. Små runda rötter växer snabbt till sig precis under mark så att ovansidan snart blottas likt en måne vid jordytan. När fröerna kommer från rädisa ’Easter Egg’ färgas grönsakslandet av små månar i rött, gult, vitt, rosa och purpur. Dra upp ett helt knippe och känn den barnsliga odlarglädjen som väcks av fantasifulla rötter i olika kulörer. Charmiga ’Easter Egg’ väcker lusten hos unga trädgårdsmästare – odla dem med barnen i köksland, lådor och krukor och plocka färgglada rädisor sommaren lång.

2024-03-31

Skimrande skyar

Kanske är detta början på en underbar ny vänskap bland luktärter. På långa stjälkar slår 'Spencer Nimbus' ut i blommor som för tankarna till regntunga skyar. Elegant silvervita kronblad färgas blåvioletta utmed kanterna, en kulör som djupnar i takt med blommans mognad. Nimbus är latinets ord för moln som förebådar ett väderomslag mot regn. En mulen sommardag får 'Spencer Nimbus' färgskala en dramatisk karaktär men när solens strålar bryter igenom molntäcket förvandlas blommorna till skimrande skyar i sobra kulörer. Förodla dina luktärter under våren för tidigare blomning av sommarens mest väldoftande och rikblommande ettåringar.

2024-03-17

Persikodrömmar

Zinnia för tankarna till lidelsefull blomning där alla kulörer är vackra tillsammans. Livfullt rosa, röda, orange och gula blommor står sida vid sida i skön harmoni från tidig sommar tills hösten går mot sitt slut. Nu träder en ny zinnia in på scenen med blommor i milda toner av persikorosa. Under sommarens blå himmel lyser blommorna klart medan höstsolen ger kronbladen en mjukt glödande färg. Zinnia 'Zinderella Peach' slår ut i charmerande dubbla blommor med en rufsig kalufs i mittkronan. Som lekfull kontrast dyker enkla blommor då och då upp i denna fluffiga persikodröm. Odla 'Zinderella Peach' i rabatter och krukor och plocka gärna till buketter – nya blommor slår ut hela sommaren.

2024-03-10

Små frestelser

Odla en guldmedaljör som serverar dig utsökta godsaker hela säsongen. Inbäddade i lummig grönska lockar mängder av små tomatfrestelser med frisk syra och mustig sötma. De droppformade, orange frukterna sitter periodvis så tätt att de ser ut att knuffas och trängas om utrymmet. Med sina kraftfulla stjälkar bär den lilla busken upp dem alla och står stadigt när sommarvindarna susar. Körsbärstomat F1 'Tiny Temptations Orange' är en ynnest att odla, inte bara för smaken och den vackra plantans skull utan för att den är så frisk och sund – bladmögel biter inte på denna tuffing. Välj en varm och skyddad plats i krukor och lådor och njut av din tomatsommar med F1 'Tiny Temptations Orange'.

2024-02-04

4.6/5 (10259)
2024-06-12
Mycket snabb leverans!!! Bra priser! Bra utbud!
- Cathrine W
2024-06-12
Verkar bli bra även om det är lite tidigt än att veta hur skörden blir 😀 snabb leverans och produkterna väl förpackade för att inte bli skadade.
- Ann A
2024-06-12
Bra bemötande, snabb leverans
- Annica A
2024-06-12
Snabb leverans 
- Anneli
2024-06-11
Snabb leverans 
- Hans S
2024-06-11
Bra fröer och snabb leverans. 
- Linda V
2024-06-11
Så mycket spännande fröer och snabb leverans.
- Lisbeth T
2024-06-11
Snabb och bra service vilket ju är precis det man vill ha.
- Arne C
2024-06-11
Snabb och korrekt leverans, köpte ett bevattningssystem
- Johan Å
2024-06-11
Snabbt att få hem frön, bra kvalitet.
- Camilla G
2024-06-10
Snabb leverans 
- Anna-karin S
2024-06-10
Man hittar alltid intressanta fröer hos Impecta och de håller alltid hög kvalitet. Har hittills inte varit med om att frön från dem inte har grott.
- Björn-Marcus S
2024-06-10
Snabb leverans brett sortiment 
- Lena S
2024-06-10
Jag  har alltid lyckats med mina odlingar då  jag  använt färskt frö från  Impecta  och oftast  då jag haft fröna liggande över vintern. Det är ett bra betyg tycker jag. Dessutom har  de ett bra sortiment. Mycket att välja bland!
- Gun K
2024-06-10
Missad fröpåse vid leverans. Mailade och vips så skickades en  ny påse. Bra snabb respons på kundservicen. Toppen.👍 
- Gunilla N
2024-06-10
Snabbt och pålitligt.
- Per S
2024-06-10
Snabb och bra leverans
- Siv E
2024-06-10
Suverän kundservice även när det krånglar. Diversiteten och en uppsjö av fröer gillas starkt. Fröer med hög grobarhet. Tack för att ni finns Impecta :-)
- Sonja A
2024-06-10
Snabb leverans och bra kvalitet
- Inger U
2024-06-10
Bra och billigt
- Susanne V
Are you in the right place?
Continue to impecta.se