Skörd och lagring av grönsaker

Skörd och lagring av grönsaker

Stora skördar är ett angenämt bekymmer som du löser enkelt genom smarta sätt att förvara och lagra grönsakerna på. Varje gång du plockar fram en egenodlad grönsak samtidigt som trädgården ligger frusen utanför fönstret är ren och skär lycka.

5 tips för lagring av grönsaker

  1. Lagra svalt inomhus.
  2. Lagra i lådor utomhus.
  3. Bygg en stuka.
  4. Frys skörden.
  5. Torka grönsaker.

När ska jag skörda?

Under försommar och sommar skördas många grönsaker kontinuerligt för att ätas färska. Allra första skörden är primörerna, då tidiga sorter av morötter, majrova, rädisa, salladslök och rödbeta avnjuts mjälla och krispiga redan i slutet av juni.

Under sommaren fortsätter skörden av de färska grödorna allteftersom de står redo i kökslandet. För dig som har odlat grönsaker länge är det kunskap och erfarenhet som berättar när det är dags. För dig som är nybörjare är det bra att läsa på om varje enskild sort men också titta, känna och smaka på det du odlar för att få en egen känsla för hur de smakar när de är som bäst. Då växer du som grönsaksodlare i takt med dina odlingar.

Försommarens och sommarens grönsaker kräver ingen lagring eftersom du anpassar skörden efter behovet i köket.


Börja dagen i grönsakslandet

När du ska äta dina grödor färska är morgonen bästa tiden för skörd. Under nattens fukt och svalka har blad, skott och frukter samlat på sig vätska som gör att hela plantan är saftspänd, fast och krispig och håller fräschheten kvar längre.


Under sensommar och höst går skörden in i ett nytt skede. Nu blir de sena grödorna klara för skörd samtidigt som vintern lurar runt hörnet. En del grödor kan stå kvar länge i landet medan andra behöver komma upp ur jorden innan den blir för blöt och kall. I stället för att skörda lite i taget och äta färskt, som du gjort under sommaren, handlar höstskörden ofta om att ta upp allt på en gång för att lagra.


Lagra i grönsakslandet

En del grönsaker, men långt ifrån alla, kan stå kvar länge i grönsakslandet efter mognad. Det är egentligen den allra bästa lagringen där fukt och svalka håller grönsakerna färska. Brysselkål, grönkål, palmkål, purpurkål, palsternacka, salladssenap och sena sorter av purjolök är exempel på sorter som kan skördas från landet ända fram till jul.


Gul Rödbeta

Skörda och lagra rotfrukter på olika sätt.


Skörda och lagra rotfrukter

När du skördar rotfrukter på hösten för att lagras tar du bort blast och rottrådar. Rödbetor bör dock ha lite av blasten kvar. Sortera bort skadade rotfrukter. Dem kan du plocka in och använda i köket inom kort genom att skära bort skadade delar och äta det som ser fint ut. Om skadade frukter, som riskerar att börja ruttna, lagras tillsammans med oskadade minskar hållbarheten på hela skörden.

Rätt lagrade kan rotfrukter hålla sig fräscha riktigt länge och utgöra ditt nyttiga och goda, egenodlade skafferi hela vintern. Det finns olika sätt att lagra dem på.


Lagra svalt inomhus

I våra moderna hem har vi ofta inte tillgång till en sval, mörk och fuktig matkällare, som är en ypperlig plats att lagra rotfrukter på. Kylskåpet är det som står till buds. Det går bra att förvara rotfrukter i kylskåpet men det bör ses som en kortare lagring. Förvara dem i plastpåsar längst ner i kylskåpet.


Lagra i lådor utomhus

När du lagrar skörden utomhus drar du nytta av den naturliga luftfuktigheten som är bra för rotfrukternas hållbarhet. Lägg halm i botten på lådor eller backar av trä eller plast. Lägg rotfrukterna, olika sorter tillsammans går bra, i halmen och täck sedan helt med jord och halm alternativt grus och halm. Gräv fram rotfrukterna efterhand som du behöver dem i köket.


Lagra rotfrukter i stuka

Du kan enkelt skapa en jordkällare ovan mark, där optimalt klimat för lagring av rotfrukter skapas, genom att bygga en liten stuka. Stukor i stort format kan du se på åkrar under hösten där rotfrukter ligger staplade i långa, stora åsar täckta med halm. Behovet av dessa stukor kommer av att bästa tiden för att skörda rotfrukterna inte alltid sammanfaller med när bönderna kan ta hand om dem eller leverera dem till kunder. De måste alltså skapa en smart och praktisk förvaring som inte förstör grödornas goda kvalitet. Stukor har använts som lagringsmetod i urminnes tider, helt enkelt därför att det är så hållbart och enkelt. Detta kan du som hobbyodlare härma i trädgården.

Välj en vindskyddad plats för din stuka där jorden är väldränerad. Konstant blöt mark är inte ett bra ställe för en stuka. Har du en del i trädgården som ligger lite upphöjt är det ett utmärkt ställe att placera den på. Där rinner överflödigt vatten undan.


Bygg en stuka så här:

  • Gräv en grund grop, 25 till 30 cm djup.
  • En lagom bredd på gropen för dig som hobbyodlare brukar vara mellan 30 cm och 1 meter. Längden på stukan anpassar du efter hur mycket rotfrukter som ska lagras.
  • Täck marken i stukan med halm.
  • Placera rotfrukterna i halmen genom att stapla dem på varandra som en ås med spetsig topp. Varje nytt lager av rotsaker läggs så att sidorna kortas in något tills toppen av högen når högst 1 meter. Detta för att ha bra balans på högen.
  • Täck nu hela pyramiden med torr halm.
  • Sista steget är att täcka all halm med jord, utom på toppen av stukan. Här lämnas en öppning för luft och avkylning.
  • Nu är stukan klar. Under senhöst och vinter gräver du fram rotfrukter efterhand som de ska användas i köket och täpper sedan till stukan igen.


Torkad squash

Torkade grönsaker tar liten plats och får lång hållbarhet.


Torka och frys grönsaker

Om du odlar grönsaker som inte kan lagras färska eller om du inte vill göra det finns andra sätt att förlänga hållbarheten på skörden.

Frys in bladgrönsaker, bönor, ärter och rotfrukter efter att du har förvällt dem och plocka fram under vintern till grytor, gratänger, soppor och såser.

Torka grönsaker för riktig lång hållbarhet. Läs hur du gör och hur torkade grönsaker används i Torka säsongens grönsaker.


Planera skörden redan före sådd

Det är givande, roligt och motiverande att få stora skördar. Extra glädjande blir odlingen om du har en plan för hur alla godsaker ska tas tillvara. Tänk gärna till redan när du planerar dina sådder så du har en idé om hur ska hantera trettio squasher, högar med morötter, små lass med bönor, massor av maffiga rödbetor och alla andra skatter som ditt odlande så generöst bjuder på.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Frö från källan

Vi vet inte säkert hur det såg ut, men fantasin kan få flöda. När 1600-talet sjunger på sista versen vandrar den sicilianska munken Franciscus Cupani omkring på sin vackra ö. Luften är kryddad av doften från vilda ärtblommor som slingrar bland buskar och träd. Franciscus har vänner runtom i Europa med intresse för botanik och till dem sänder han fröer från Siciliens ljuvligt doftade skönheter. Snart är den första sorten av luktärt döpt till ’Franciscus Cupani’. Några år senare blommar en ny variant med enastående väldoft och skimrande violetta kronblad. När du odlar denna kulturarvssort vid namn ’Matucana’ är det som att så ett frö direkt från källan där den odlade luktärten föddes.

Läs mer
Räddare i nöden

Odling fyller oss med glädje och energi till lustfyllda projekt som flödar av inspiration. Ibland kan drömmarna överträffa orken eller tiden som finns att tillgå. Det är då du behöver slingerkrasse 'Purple Emperor' − din ädla räddare i nöden. I rabatten där jord ligger bar för att perennerna inte hunnit komma på plats låter du ettåriga krassen trolla. Snabbväxande rankor med frodiga blad och blommor i antikrosa fyller ut i rabatten. På den svårplanerade slänten rullar 'Purple Emperor' ut en sprakande blomstermatta medan andra idéer tillåts mogna fram. Slingerkrasse lyser upp, täcker över och snyggar till med liv och lust medan du tar en paus och begrundar dina framtida projekt.

Läs mer
Utsökt allians

När gurka mötte melon och naturen tillät en spontan korsning uppstod ljuv musik. Gurkmelon ’Carosello’ samlar melonens sötma och gurkans saftiga fräschör i samma frukt. I italienska regionen Apulien är ’Carosello’ sedan hundratals år tillbaka en lokal delikatess. I sin tidiga, ljusgröna mognad skördas den som gurka till salladen. Det saltigt saftiga fruktköttet renar och öppnar upp smaklökarna så att måltiden kan njutas till fullo. Under sommarens sol och värme utvecklas sötman; färgen går mot gult och ’Carosello’ byter skepnad till en efterrätt. Förr ansågs gurkmelon göra underverk på huden − efter en ansiktsmask gjord på frukten lämnades hyn slät och skimrande. I växthus och solvarma lägen utomhus blir denna utsökta allians mellan gurka och melon en delikatess även på våra nordliga breddgrader.

Läs mer
Skyar i purpur

Denna spektakulära annuell slår ut i täta purpurfärgade skyar som vid närmare anblick är sammansatta av tusentals miniblomster. Rika på nektar lockar de ystra bin som fladdrar från blomma till blomma. Sommarhalsört 'Black Knight' är en av naturens noggrant formgivna skapelser där blomman svävar ovan stjälkar och blad i samstämda färger. Bladverket är stilfullt färgat i purpurgrönt med lila bladnerver. De mörka stjälkarna bär upp varje blomma med en bestämdhet som gör 'Black Knight' till en fenomenal snittblomma. Så många fröer och låt sommarhalsörten väcka häpnad i såväl rabatt och krukor som i säsongens mest iögonfallande buketter.

Läs mer

Veckans Frösort

Frö från källan

Vi vet inte säkert hur det såg ut, men fantasin kan få flöda. När 1600-talet sjunger på sista versen vandrar den sicilianska munken Franciscus Cupani omkring på sin vackra ö. Luften är kryddad av doften från vilda ärtblommor som slingrar bland buskar och träd. Franciscus har vänner runtom i Europa med intresse för botanik och till dem sänder han fröer från Siciliens ljuvligt doftade skönheter. Snart är den första sorten av luktärt döpt till ’Franciscus Cupani’. Några år senare blommar en ny variant med enastående väldoft och skimrande violetta kronblad. När du odlar denna kulturarvssort vid namn ’Matucana’ är det som att så ett frö direkt från källan där den odlade luktärten föddes.

2023-03-19

Räddare i nöden

Odling fyller oss med glädje och energi till lustfyllda projekt som flödar av inspiration. Ibland kan drömmarna överträffa orken eller tiden som finns att tillgå. Det är då du behöver slingerkrasse 'Purple Emperor' − din ädla räddare i nöden. I rabatten där jord ligger bar för att perennerna inte hunnit komma på plats låter du ettåriga krassen trolla. Snabbväxande rankor med frodiga blad och blommor i antikrosa fyller ut i rabatten. På den svårplanerade slänten rullar 'Purple Emperor' ut en sprakande blomstermatta medan andra idéer tillåts mogna fram. Slingerkrasse lyser upp, täcker över och snyggar till med liv och lust medan du tar en paus och begrundar dina framtida projekt.

2023-03-12

Utsökt allians

När gurka mötte melon och naturen tillät en spontan korsning uppstod ljuv musik. Gurkmelon ’Carosello’ samlar melonens sötma och gurkans saftiga fräschör i samma frukt. I italienska regionen Apulien är ’Carosello’ sedan hundratals år tillbaka en lokal delikatess. I sin tidiga, ljusgröna mognad skördas den som gurka till salladen. Det saltigt saftiga fruktköttet renar och öppnar upp smaklökarna så att måltiden kan njutas till fullo. Under sommarens sol och värme utvecklas sötman; färgen går mot gult och ’Carosello’ byter skepnad till en efterrätt. Förr ansågs gurkmelon göra underverk på huden − efter en ansiktsmask gjord på frukten lämnades hyn slät och skimrande. I växthus och solvarma lägen utomhus blir denna utsökta allians mellan gurka och melon en delikatess även på våra nordliga breddgrader.

2023-02-26

Skyar i purpur

Denna spektakulära annuell slår ut i täta purpurfärgade skyar som vid närmare anblick är sammansatta av tusentals miniblomster. Rika på nektar lockar de ystra bin som fladdrar från blomma till blomma. Sommarhalsört 'Black Knight' är en av naturens noggrant formgivna skapelser där blomman svävar ovan stjälkar och blad i samstämda färger. Bladverket är stilfullt färgat i purpurgrönt med lila bladnerver. De mörka stjälkarna bär upp varje blomma med en bestämdhet som gör 'Black Knight' till en fenomenal snittblomma. Så många fröer och låt sommarhalsörten väcka häpnad i såväl rabatt och krukor som i säsongens mest iögonfallande buketter.

2023-02-12

Vild odlarglädje

En egenodlad, rödskimrande tomat fylld med somriga smaker skänker odlarglädje. Tänk att ursprunget till hela härligheten är den lilla vinbärstomaten, även kallad vildtomat. Med sina blott fyra gram kan världens minsta ätbara tomat verka blygsam. Men det som saknas i storlek tar den igen i smak och mångfald. På sorten 'Currant Red' kan du räkna upp till flera hundra frukter på en planta. De saftiga vinbärstomaterna smakar ljuvligt gott där de växer som ett pärlband längs grenarna. Bladen doftar intensivt och sprider ut sig på nätta, gängliga grenar. Den som odlar 'Currant Red' kultiverar också naturliga samtalsämnen − den vilda odlarglädjen hos vinbärstomaten är verkligen något att tala om.

2023-02-05

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

2022-11-20

För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

2022-10-30

Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

2022-10-23

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK