Torka säsongens grönsaker

Torka säsongens grönsaker

Torkning av grönsaker är en mycket gammal och väl beprövad metod för konservering av köksträdgårdens rikedomar. Torkning är enkelt och fördelarna många. Smaker och näringsämnen bevaras, torkade grönsaker tar lite plats, metoden är billig och hållbarheten blir vid rätt förvaring längre än vad det tar dig att äta upp dem.

Hur man torkar grönsaker

  1. Skölj grönsakerna och skär dem i tunna strimlor, tärningar eller slantar.
  2. Förväll före torkning.
  3. Lägg på en plåt och torka i vanlig ugn, torkugn eller dehydrator.
  4. Lägg grönsakerna i plastpåsar eller glasburkar och förslut väl.
  5. Förvara förpackningen torrt, svalt och mörk.

Sensommar och höst är skördetid både i det egna kökslandet och i butikernas grönsaksdiskar. Alla som odlar grönsaker har upplevt att det blir väldigt mycket av en del sorter – till stor glädje förstås, men även en viss stress kring hur allt ska hinna användas. I livsmedelsbutikerna och på grönsakstorgen svämmar det samtidigt över av säsongens nyttigheter med bra priser till följd så här finns pengar att spara på att köpa stora mängder. Nu är det all idé att prova att torka grönsaker och fylla skafferiet inför vinterns matlagning.

Vilka grönsaker går att torka?

Alla grönsaker går att torka med gott resultat så länge de är av bra kvalitet. Mognaden ska inte ha gått för långt, skal och fruktkött ska var spänstigt och oskadat både från stötar och från insekter och växtsjukdomar. Är en liten del skadat går det utmärkt att skära bort den och torka resten – så lite spill som möjligt vill vi ha. För nybörjaren är det bästa att prova sig fram bland olika grönsaker för att upptäcka vilka sorter som passar dig bäst att förvara som torkade.

Förbered grönsakerna inför torkning

När du torkar grönsaker blir resultatet bättre ju snabbare processen går eftersom smak och fräschör är på topp direkt efter skörd. För att snabba på processen bör bitarna som torkas vara små och så tunna som möjligt. Förbered grönsakerna genom att skölja dem och ansa eller skala samt skär dem i tunna strimlor, tärningar eller slantar. Skär så jämnstora bitar som möjligt så att torktiden blir densamma för alla. Grönsaker som har grova bladnerver, exempelvis vitkål, eller kraftiga stjälkar, som broccoli, skärs så att de grövre delarna torkas för sig. Vad gäller bönor och ärtor är riktlinjerna att brytbönor och vaxbönor torkas hela medan skärbönor och sockerärtor gärna skärs i bitar på snedden. Bondbönor plockas ur sina baljor.

Precis som vid frysning av grönsaker behöver många sorter förvällas innan de torkas. Förvällningen drar ut ämnen ur grönsaken som annars kan orsaka sämre smak och tråkig färg. De grönsaker som bör förvällas före torkning är rotfrukter, kål, broccoli, ärter, bönor och bladgrönsaker. En del erfarna torkare föredrar att förvälla även paprika och purjolök, men många tycker de funkar utmärkt utan förvällning. Prova dig fram.

Så här förväller du grönsaker före torkning

  1. Koka upp rikligt med lättsaltat vatten.
  2. Lägg ner de färdigskurna grönsakerna.
  3. Koka upp direkt igen och låt koka någon minut.
  4. Kyl genast av i kallt vatten.
  5. Lägg att rinna av.
Hur man torkar grönsaker - torkad squash


Dags att torka grönsaker!

Det går alldeles utmärkt att torka grönsaker i en vanlig ugn, med eller utan varmluft. Lägg de tunt skurna bitarna av grönsakerna som ska torkas på en plåt täckt med bakplåtspapper eller bomullsduk eller på ett galler. Ställ plåten eller plåtarna, det går bra att ställa in flera samtidigt, i ugn uppvärmd till ca 50 grader.

Obs! 50 grader är den temperatur som fungerar för torkning av de flesta grönsaker. När du får lite egen erfarenhet kanske du upptäcker att vissa grönsaker torkar bäst vi något lägre eller högre temperatur i just din ugn. Prova dig fram.

Inledningsvis ställs ugnsluckan lite på glänt – öppna luckan och sätt en trägaffel eller ett grytunderlägg emellan så att en glipa bildas. Efterhand som grönsakerna börjar bli torra avges mindre fukt och då kan ugnsluckan stängas.

Torkningstiden varierar beroende på hur mycket vätska de olika grönsakerna innehåller och på hur tunt skurna bitarna är – vissa grönsaker är torra efter 3–4 timmar medan andra behöver 10 timmar eller mer innan all vätska försvunnit. Du lär dig efterhand att känna på konsistensen när grönsakerna är helt torra. Grönsaker som innehåller mycket vatten, som squash och gurka, blir till krispiga chips, medan rotfrukter blir kompakta och hårda i konsistensen. Bladgrönsaker blir mycket små och nästan helt viktlösa.

Ett alternativ till att torka i vanlig ugn är att investera i en torkugn eller dehydrator som kan användas till att torka mängder med olika matvaror.

Förvaring och tillagning av torkade grönsaker

Det är viktigt att grönsakerna är helt torra innan det är dags för förvaring annars faller hela idén med riktigt lång hållbarhet. Lägg grönsakerna i plastpåsar eller glasburkar och förslut väl. Skriv på förpackningen vad som finns i och gärna också om grönsaken har förvällts och torktiden. På så vis får du referenser som ger erfarenhet och lär dig att bli din egen expert på torkning av grönsaker. Förvara förpackningen torrt, svalt och mörk.

Njut av dina torkade grönsaker i grytor, stuvningar, pajer, sallader eller som tillbehör precis som du skulle gjort om de vore färska. Före användning lägger du de torkade grönsakerna i vatten att dra i ca 30 minuter. Ska de användas i soppor eller koka med i andra maträtter med mycket vätska kan du lägga i dem direkt.

Vi önskar dig mycket glädje och nytta med torkning av säsongens grönsaker.

5 bra grönsaker att torka första gången

  1. Morötter – svårt att inte lyckas med och fantastiskt användbara.
  2. Purjolök – fyll skafferiet nu så slipper du köpa dyr purjolök i vinter.
  3. Chili – torkad chili ger lättdoserad hetta under den kalla årstiden.
  4. Squash – skänker sommarkänsla åt vinterns matlagning.
  5. Gul lök – tänk att alltid att ha välsmakande gul lök hemma utan att den tar någon plats!

Läs också

Samla egna fröer och torka kryddor

Att torka kryddväxter är mycket enkelt och en lika givande pyssla som att ta tillvara grönsakerna. I vinter njuter du av kryddorna i maten, brödbaket och i en värmande kopp te.

Se alla grönsaksfröer

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Glamorös blåklint

Gammaldags blåklint minner om barndomens somrar då solen alltid sken från en klarblå himmel som gick ton i ton med klinten på ängen. Men denna rara blomma slår ut i många fler färger än så – alla lika vackra. Blåklint 'Red Boy' för in glamour i sommarromantiken med skimrande hallonrosa, fluffiga blommor. De ser ut att sända ett kaxigt budskap om att våga ta ut svängarna och överraska betraktaren. I vimlet på en klassisk sommaräng är ’Red Boy’ en självklar lagspelare men blomman kan också sprida elegans i sommarrabatten. Som snitt är klinten ett fint inslag i en blandad, färsk bukett eller som helt ett fång att ta in och torka till vintern.

Läs mer
Kalas för insekter

När bin flyger iväg på kalas önskas pollen och nektar på menyn. Låt oss bjuda till och skapa plats för de enkla, öppna blommorna som välkomnar insekter att slå sig ner och smörja kråset. I samma ögonblick uppstår naturens magi då blommorna pollineras och livets kretslopp rullar vidare. Blomsterblandning ’Biväxter’ ger dig ett färdigt kalaskoncept för bin och andra pollinatörer. Sådden kommer växa upp till sommarblom av gurkört, blåklint, romersk riddarsporre, blomsterlin och många andra av våra vackraste ettåringar. I skydd av blommorna kan ett fat med vatten och en liten sten däri ge de små liven en oas för vila, svalka och dryckespaus.

Läs mer
Fest för humlor

Så länge varmt gyllengula lejongap ’Rocket Golden’ inte har några pollinerande gäster på besök håller den sina blommor slutna. Där innanför lockar pollen och nektar till sommarfest. Ett litet bi flyger förbi och knackar på, men släpps inte in. Nu landar i stället en bullig humla på lejongapet som gästvänligt öppnar sig. Väl inne tumlar humlan runt tills den vimmelkantig trillar ur blomman med fluffiga pollenbyxor på sina små ben. Det krävs en viss kraft för att öppna ett lejongap vilket gör inträdet exklusivt för humlor och tyngre bin. Så dina ’Rocket Golden’ inomhus på våren, plantera ut i stora klungor i rabatt eller krukor och bjud till fest för humlor.

Läs mer
Elegans och krydda

För dig som ännu inte har provat salladssenap 'Crimson Red' väntar härliga odlartider. Om elegant peppriga aromer skulle beskrivas med en färg vore den nog djupt röd, precis som kulören på de vackert finflikiga bladen hos 'Crimson Red'. Smaken är just pepprig – utan att vara påträngande utan upplevelsen i gommen är mild trots intensiteten. När du väl har provat en lättodlad, nyttig och god grönsak vore väl lycka att ha tillgång till den hela tiden? I 'Crimson Red' står lyckan att finna då denna smakfulla salladssenap går att skörda året runt. Odla utomhus under sommaren och på fönsterkarmen när kylan kommer för elegant färg och smak i alla dina sallader.

Läs mer
4.6/5 (10752)
2024-06-21
Fin kvalitet på fröerna och snabb leverans.
- Malin A
2024-06-21
Bred sortiment bra service
- Arti s
2024-06-21
Bra produkter, snabb leverans , lätt att handla 
- Lillemor W
2024-06-21
leveranser fungerar väldigt bra
- Bengt S
2024-06-21
Jag uppskattar verkligen Impectas stora  sortiment av fröer och deras praktiska tillbehör till odlingen.
- Kerstin J
2024-06-20
Snabba och korrekta leveranser!
- Ulrika L
2024-06-20
Snabb leverans! 
- Bodil P
2024-06-20
Snabb leverans, o självklart fina fröer! 
- Lina I
2024-06-20
Snabb leverans. Som premie fick jag ärtor. När jag beställt blomfröer så hade jag önskat det i premie.
- Lennart L
2024-06-20
Bra produkter och snabb  expediering
- Christopher N
2024-06-20
Jag tryckte fel förra gången, jag är mycket nöjd
- Rosita G
2024-06-20
Hade några frågor innan beställning, fick snabba och vederhäftiga svar. 
- Lars M
2024-06-20
Är mycket nöjd.
- Helena
2024-06-20
+++++ för Impectas ypperligt välbehövda utbud som deras  Dragväxter för pollinatörer , kulturarvs växter och  Nordiska Vildblommor.
- Suzanne E
2024-06-20
Väldigt bra utbud lite udda grejer och finns så mycket man vill testa 
- Martina K
2024-06-20
Solcellsbevattningssystemet fungerar perfekt 🤩 
- Jonna E
2024-06-20
Fungerar utmärkt och snabb leverans.
- Gunnel C
2024-06-20
Fina fröer till bra pris och snabb leverans till dörren. 
- Elisabeth O
2024-06-20
Snabb leverans 
- Stig-Arne T
2024-06-20
Bra produkter och snabb leverans 
- Margaretha E
Are you in the right place?
Continue to impecta.se