Skydda dina växter på vintern

Skydda dina växter på vintern

Vinterns fukt och kyla är en utmaning för en del perenna växter. Genom att plantera dem på rätt ställe och erbjuda skydd vid behov hjälper vid dem att överleva till nästa säsong.

Så överlever perenner vintern

Perenna växter odlar vi för att kunna njuta av dem år efter år och se dem utvecklas till stora, prunkande exemplar. Många sorter är tåliga och väl anpassade till att klara övervintringen i vårt nordiska klimat. Andra behöver mer omtanke för att bli långlivade.


Plantera rätt växt på rätt plats

När du planerar för dina perennrabatter gör du livet lättare både för dig och växterna om du tänker på de olika behov som olika växter har. Om de får växa på en plats som har en jordmån som de trivs i och rätt förhållande vad gäller ljus och vind så kommer växten klara vintern så mycket bättre. Tänk på följande faktorer:


Jord och ljus
Om du ska odla exempelvis lavendel kan du läsa dig till att denna medelhavsväxt trivs i soligt läge och väldränerad jord. Om lavendel planteras i fuktig jord i ett skuggigt läge kommer den kämpa för sin överlevnad under växtsäsongen och gå in i sin vintervila med trötta, energifattiga rötter. Till våren, när kylan släpper taget och det är dags för rötterna att vakna, är risken stor att de dör av den kalla fukten i jorden i kombination med dålig energi.

Om du tvärtom planterar en skuggväxt, som friskt mörkgröna hasselörten, i ett soligt, torrt läge kommer den bli tröttare och blekare för varje säsong. Till slut klarar den inte av att övervintra eftersom det inte finns någon kraft kvar i plantan.


Läge i vinden
En hel del platser i vårt land bjuder på tuffa vindförhållanden. Perenna växter som är känsliga för blåst utvecklas där dåligt och får därmed svårare att klara vintervilan. Energin som samlas under växtsäsongen går år till att kämpa mot blåst i stället för att lagra den i rötterna för framtida behov.

Längs kusten är det blåsigare än inne i landet. För växter som planteras nära havet kan vindarna bjuda på stänk av saltvatten, vilket också är en utmaning.

Du kan skydda känsliga perenner mot vind genom att plantera tåliga buskar eller en häck vid rabatten eller bygga ett skydd som silar vinden innan den når rabatten.

Det finns vissa egenskaper hos växter som ökar deras motståndskraft mot vind och därför gör dem mer lämpliga att odla på blåsiga platser. Dessa är:

  1. tjocka blad
  2. små blad som växer tätt
  3. ludna blad
  4. sträva blad
  5. korta stadiga stjälkar

Skydda känsliga växter

Hur mycket vi än strävar efter att odla rätt växt på rätt plats kan det finnas anledning att underlätta för vissa sorter att klara vintern. Du kanske väljer att odla en lite känsligare sort för att du så gärna vill få den att växa hos dig. Är du odlare i landets nordliga delar önskar du kanske prova på sorter som du inte är säker på om de klarar ditt stränga klimat. Det kan också stå i odlingsbeskrivningen att växten bör vinterskyddas och då är det bra att veta vilka möjligheter som finns.


Klipp inte ner perennerna på hösten
Ett bra sätt att skydda alla perenner mot vinterns fukt och kyla är att inte klippa ner döda växtdelar på hösten eller städa i rabatterna. Låt stjälkar och vissna blad få vara kvar som skydd mot regn och blåst.


Täck marken runt rötterna
När växten har vissnat på hösten och roten gå i vila kan du täcka marken med löv, kvistar, halm, granris eller annat organiskt material. Detta erbjuder skydd mot fukt och kyla och kommer även att förbättra mullhalten i jorden om det får ligga kvar och brytas ner.

Vänta med att ta bort täcket, eller mylla ner det i marken, tills jorden har börjat torka upp på våren och nätternas stränga kyla har släppt. Snart tittar nya skott upp ur marken och välkomnar en ny säsong.


Se alla fröer till perenner

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Frö från källan

Vi vet inte säkert hur det såg ut, men fantasin kan få flöda. När 1600-talet sjunger på sista versen vandrar den sicilianska munken Franciscus Cupani omkring på sin vackra ö. Luften är kryddad av doften från vilda ärtblommor som slingrar bland buskar och träd. Franciscus har vänner runtom i Europa med intresse för botanik och till dem sänder han fröer från Siciliens ljuvligt doftade skönheter. Snart är den första sorten av luktärt döpt till ’Franciscus Cupani’. Några år senare blommar en ny variant med enastående väldoft och skimrande violetta kronblad. När du odlar denna kulturarvssort vid namn ’Matucana’ är det som att så ett frö direkt från källan där den odlade luktärten föddes.

Läs mer
Räddare i nöden

Odling fyller oss med glädje och energi till lustfyllda projekt som flödar av inspiration. Ibland kan drömmarna överträffa orken eller tiden som finns att tillgå. Det är då du behöver slingerkrasse 'Purple Emperor' − din ädla räddare i nöden. I rabatten där jord ligger bar för att perennerna inte hunnit komma på plats låter du ettåriga krassen trolla. Snabbväxande rankor med frodiga blad och blommor i antikrosa fyller ut i rabatten. På den svårplanerade slänten rullar 'Purple Emperor' ut en sprakande blomstermatta medan andra idéer tillåts mogna fram. Slingerkrasse lyser upp, täcker över och snyggar till med liv och lust medan du tar en paus och begrundar dina framtida projekt.

Läs mer
Utsökt allians

När gurka mötte melon och naturen tillät en spontan korsning uppstod ljuv musik. Gurkmelon ’Carosello’ samlar melonens sötma och gurkans saftiga fräschör i samma frukt. I italienska regionen Apulien är ’Carosello’ sedan hundratals år tillbaka en lokal delikatess. I sin tidiga, ljusgröna mognad skördas den som gurka till salladen. Det saltigt saftiga fruktköttet renar och öppnar upp smaklökarna så att måltiden kan njutas till fullo. Under sommarens sol och värme utvecklas sötman; färgen går mot gult och ’Carosello’ byter skepnad till en efterrätt. Förr ansågs gurkmelon göra underverk på huden − efter en ansiktsmask gjord på frukten lämnades hyn slät och skimrande. I växthus och solvarma lägen utomhus blir denna utsökta allians mellan gurka och melon en delikatess även på våra nordliga breddgrader.

Läs mer
Skyar i purpur

Denna spektakulära annuell slår ut i täta purpurfärgade skyar som vid närmare anblick är sammansatta av tusentals miniblomster. Rika på nektar lockar de ystra bin som fladdrar från blomma till blomma. Sommarhalsört 'Black Knight' är en av naturens noggrant formgivna skapelser där blomman svävar ovan stjälkar och blad i samstämda färger. Bladverket är stilfullt färgat i purpurgrönt med lila bladnerver. De mörka stjälkarna bär upp varje blomma med en bestämdhet som gör 'Black Knight' till en fenomenal snittblomma. Så många fröer och låt sommarhalsörten väcka häpnad i såväl rabatt och krukor som i säsongens mest iögonfallande buketter.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK