Skydda dina växter på vintern | Impecta fröhandel

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt populära nyhetsbrev, naturligtvis helt gratis. Innehåller tips, nyheter och våra allra bästa erbjudanden. Som prenumerant får du även vår serie ”Veckans frösort”. Önskar du avbryta din prenumeration kan du göra det via en länk som finns i varje nyhetsbrev.

Skydda dina växter på vintern
Vinterns fukt och kyla är en utmaning för en del perenna växter. Genom att plantera dem på rätt ställe och erbjuda skydd vid behov hjälper vid dem att överleva till nästa säsong.

Så överlever perenner vintern

Perenna växter odlar vi för att kunna njuta av dem år efter år och se dem utvecklas till stora, prunkande exemplar. Många sorter är tåliga och väl anpassade till att klara övervintringen i vårt nordiska klimat. Andra behöver mer omtanke för att bli långlivade.


Plantera rätt växt på rätt plats

När du planerar för dina perennrabatter gör du livet lättare både för dig och växterna om du tänker på de olika behov som olika växter har. Om de får växa på en plats som har en jordmån som de trivs i och rätt förhållande vad gäller ljus och vind så kommer växten klara vintern så mycket bättre. Tänk på följande faktorer:


Jord och ljus
Om du ska odla exempelvis lavendel kan du läsa dig till att denna medelhavsväxt trivs i soligt läge och väldränerad jord. Om lavendel planteras i fuktig jord i ett skuggigt läge kommer den kämpa för sin överlevnad under växtsäsongen och gå in i sin vintervila med trötta, energifattiga rötter. Till våren, när kylan släpper taget och det är dags för rötterna att vakna, är risken stor att de dör av den kalla fukten i jorden i kombination med dålig energi.

Om du tvärtom planterar en skuggväxt, som friskt mörkgröna hasselörten, i ett soligt, torrt läge kommer den bli tröttare och blekare för varje säsong. Till slut klarar den inte av att övervintra eftersom det inte finns någon kraft kvar i plantan.


Läge i vinden
En hel del platser i vårt land bjuder på tuffa vindförhållanden. Perenna växter som är känsliga för blåst utvecklas där dåligt och får därmed svårare att klara vintervilan. Energin som samlas under växtsäsongen går år till att kämpa mot blåst i stället för att lagra den i rötterna för framtida behov.

Längs kusten är det blåsigare än inne i landet. För växter som planteras nära havet kan vindarna bjuda på stänk av saltvatten, vilket också är en utmaning.

Du kan skydda känsliga perenner mot vind genom att plantera tåliga buskar eller en häck vid rabatten eller bygga ett skydd som silar vinden innan den når rabatten.

Det finns vissa egenskaper hos växter som ökar deras motståndskraft mot vind och därför gör dem mer lämpliga att odla på blåsiga platser. Dessa är:

  1. tjocka blad
  2. små blad som växer tätt
  3. ludna blad
  4. sträva blad
  5. korta stadiga stjälkar

Skydda känsliga växter

Hur mycket vi än strävar efter att odla rätt växt på rätt plats kan det finnas anledning att underlätta för vissa sorter att klara vintern. Du kanske väljer att odla en lite känsligare sort för att du så gärna vill få den att växa hos dig. Är du odlare i landets nordliga delar önskar du kanske prova på sorter som du inte är säker på om de klarar ditt stränga klimat. Det kan också stå i odlingsbeskrivningen att växten bör vinterskyddas och då är det bra att veta vilka möjligheter som finns.


Klipp inte ner perennerna på hösten
Ett bra sätt att skydda alla perenner mot vinterns fukt och kyla är att inte klippa ner döda växtdelar på hösten eller städa i rabatterna. Låt stjälkar och vissna blad få vara kvar som skydd mot regn och blåst.


Täck marken runt rötterna
När växten har vissnat på hösten och roten gå i vila kan du täcka marken med löv, kvistar, halm, granris eller annat organiskt material. Detta erbjuder skydd mot fukt och kyla och kommer även att förbättra mullhalten i jorden om det får ligga kvar och brytas ner.

Vänta med att ta bort täcket, eller mylla ner det i marken, tills jorden har börjat torka upp på våren och nätternas stränga kyla har släppt. Snart tittar nya skott upp ur marken och välkomnar en ny säsong.


Se alla fröer till perenner

Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2021-09-29
Odla hydroponiskt

Hydroponisk odling är ett spännande sätt att på kort tid skapa nyttig och välsmakande grönska inomhus utan jord, året runt. Låt oss se närmare på hur det går till.

Läs mer
Ginkgo - ett historiskt träd

Det är svårt att passera ett ginkgoträd utan att stanna upp och beundra de exotiskt vackra bladen. Ginkgo bär på en fascinerande historia som sträcker sig över 200 miljoner år tillbaka och är idag den enda släktingen kvar i familjen ginkgoväxter.

Läs mer
Härdighet för perenner - nytt system

Under 2021 lanserar Perennagruppen ett nytt system för hur härdighet hos perenner ska beskrivas. Vi hjälper dig att förstå de nya övervintringsbokstäverna.

Läs mer
Vackra blad i rabatt och kruka

Blommor har en självklar ställning som dekorativa glädjespridare i rabatt och krukor. Som komplement eller i eget majestät finns växterna med vackra, spännande blad.

Läs mer
Logga in
Favoriter
Kundtjänst

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK