Skydda dina växter på vintern

Skydda dina växter på vintern

Vinterns fukt och kyla är en utmaning för en del perenna växter. Genom att plantera dem på rätt ställe och erbjuda skydd vid behov hjälper vid dem att överleva till nästa säsong.

Så överlever perenner vintern

Perenna växter odlar vi för att kunna njuta av dem år efter år och se dem utvecklas till stora, prunkande exemplar. Många sorter är tåliga och väl anpassade till att klara övervintringen i vårt nordiska klimat. Andra behöver mer omtanke för att bli långlivade.


Plantera rätt växt på rätt plats

När du planerar för dina perennrabatter gör du livet lättare både för dig och växterna om du tänker på de olika behov som olika växter har. Om de får växa på en plats som har en jordmån som de trivs i och rätt förhållande vad gäller ljus och vind så kommer växten klara vintern så mycket bättre. Tänk på följande faktorer:


Jord och ljus
Om du ska odla exempelvis lavendel kan du läsa dig till att denna medelhavsväxt trivs i soligt läge och väldränerad jord. Om lavendel planteras i fuktig jord i ett skuggigt läge kommer den kämpa för sin överlevnad under växtsäsongen och gå in i sin vintervila med trötta, energifattiga rötter. Till våren, när kylan släpper taget och det är dags för rötterna att vakna, är risken stor att de dör av den kalla fukten i jorden i kombination med dålig energi.

Om du tvärtom planterar en skuggväxt, som friskt mörkgröna hasselörten, i ett soligt, torrt läge kommer den bli tröttare och blekare för varje säsong. Till slut klarar den inte av att övervintra eftersom det inte finns någon kraft kvar i plantan.


Läge i vinden
En hel del platser i vårt land bjuder på tuffa vindförhållanden. Perenna växter som är känsliga för blåst utvecklas där dåligt och får därmed svårare att klara vintervilan. Energin som samlas under växtsäsongen går år till att kämpa mot blåst i stället för att lagra den i rötterna för framtida behov.

Längs kusten är det blåsigare än inne i landet. För växter som planteras nära havet kan vindarna bjuda på stänk av saltvatten, vilket också är en utmaning.

Du kan skydda känsliga perenner mot vind genom att plantera tåliga buskar eller en häck vid rabatten eller bygga ett skydd som silar vinden innan den når rabatten.

Det finns vissa egenskaper hos växter som ökar deras motståndskraft mot vind och därför gör dem mer lämpliga att odla på blåsiga platser. Dessa är:

  1. tjocka blad
  2. små blad som växer tätt
  3. ludna blad
  4. sträva blad
  5. korta stadiga stjälkar

Skydda känsliga växter

Hur mycket vi än strävar efter att odla rätt växt på rätt plats kan det finnas anledning att underlätta för vissa sorter att klara vintern. Du kanske väljer att odla en lite känsligare sort för att du så gärna vill få den att växa hos dig. Är du odlare i landets nordliga delar önskar du kanske prova på sorter som du inte är säker på om de klarar ditt stränga klimat. Det kan också stå i odlingsbeskrivningen att växten bör vinterskyddas och då är det bra att veta vilka möjligheter som finns.


Klipp inte ner perennerna på hösten
Ett bra sätt att skydda alla perenner mot vinterns fukt och kyla är att inte klippa ner döda växtdelar på hösten eller städa i rabatterna. Låt stjälkar och vissna blad få vara kvar som skydd mot regn och blåst.


Täck marken runt rötterna
När växten har vissnat på hösten och roten gå i vila kan du täcka marken med löv, kvistar, halm, granris eller annat organiskt material. Detta erbjuder skydd mot fukt och kyla och kommer även att förbättra mullhalten i jorden om det får ligga kvar och brytas ner.

Vänta med att ta bort täcket, eller mylla ner det i marken, tills jorden har börjat torka upp på våren och nätternas stränga kyla har släppt. Snart tittar nya skott upp ur marken och välkomnar en ny säsong.


Se alla fröer till perenner

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Glamorös blåklint

Gammaldags blåklint minner om barndomens somrar då solen alltid sken från en klarblå himmel som gick ton i ton med klinten på ängen. Men denna rara blomma slår ut i många fler färger än så – alla lika vackra. Blåklint 'Red Boy' för in glamour i sommarromantiken med skimrande hallonrosa, fluffiga blommor. De ser ut att sända ett kaxigt budskap om att våga ta ut svängarna och överraska betraktaren. I vimlet på en klassisk sommaräng är ’Red Boy’ en självklar lagspelare men blomman kan också sprida elegans i sommarrabatten. Som snitt är klinten ett fint inslag i en blandad, färsk bukett eller som helt ett fång att ta in och torka till vintern.

Läs mer
Kalas för insekter

När bin flyger iväg på kalas önskas pollen och nektar på menyn. Låt oss bjuda till och skapa plats för de enkla, öppna blommorna som välkomnar insekter att slå sig ner och smörja kråset. I samma ögonblick uppstår naturens magi då blommorna pollineras och livets kretslopp rullar vidare. Blomsterblandning ’Biväxter’ ger dig ett färdigt kalaskoncept för bin och andra pollinatörer. Sådden kommer växa upp till sommarblom av gurkört, blåklint, romersk riddarsporre, blomsterlin och många andra av våra vackraste ettåringar. I skydd av blommorna kan ett fat med vatten och en liten sten däri ge de små liven en oas för vila, svalka och dryckespaus.

Läs mer
Fest för humlor

Så länge varmt gyllengula lejongap ’Rocket Golden’ inte har några pollinerande gäster på besök håller den sina blommor slutna. Där innanför lockar pollen och nektar till sommarfest. Ett litet bi flyger förbi och knackar på, men släpps inte in. Nu landar i stället en bullig humla på lejongapet som gästvänligt öppnar sig. Väl inne tumlar humlan runt tills den vimmelkantig trillar ur blomman med fluffiga pollenbyxor på sina små ben. Det krävs en viss kraft för att öppna ett lejongap vilket gör inträdet exklusivt för humlor och tyngre bin. Så dina ’Rocket Golden’ inomhus på våren, plantera ut i stora klungor i rabatt eller krukor och bjud till fest för humlor.

Läs mer
Elegans och krydda

För dig som ännu inte har provat salladssenap 'Crimson Red' väntar härliga odlartider. Om elegant peppriga aromer skulle beskrivas med en färg vore den nog djupt röd, precis som kulören på de vackert finflikiga bladen hos 'Crimson Red'. Smaken är just pepprig – utan att vara påträngande utan upplevelsen i gommen är mild trots intensiteten. När du väl har provat en lättodlad, nyttig och god grönsak vore väl lycka att ha tillgång till den hela tiden? I 'Crimson Red' står lyckan att finna då denna smakfulla salladssenap går att skörda året runt. Odla utomhus under sommaren och på fönsterkarmen när kylan kommer för elegant färg och smak i alla dina sallader.

Läs mer
4.6/5 (10254)
2024-06-12
Mycket snabb leverans!!! Bra priser! Bra utbud!
- Cathrine W
2024-06-12
Verkar bli bra även om det är lite tidigt än att veta hur skörden blir 😀 snabb leverans och produkterna väl förpackade för att inte bli skadade.
- Ann A
2024-06-12
Bra bemötande, snabb leverans
- Annica A
2024-06-12
Snabb leverans 
- Anneli
2024-06-11
Snabb leverans 
- Hans S
2024-06-11
Bra fröer och snabb leverans. 
- Linda V
2024-06-11
Så mycket spännande fröer och snabb leverans.
- Lisbeth T
2024-06-11
Snabb och bra service vilket ju är precis det man vill ha.
- Arne C
2024-06-11
Snabb och korrekt leverans, köpte ett bevattningssystem
- Johan Å
2024-06-11
Snabbt att få hem frön, bra kvalitet.
- Camilla G
2024-06-10
Snabb leverans 
- Anna-karin S
2024-06-10
Man hittar alltid intressanta fröer hos Impecta och de håller alltid hög kvalitet. Har hittills inte varit med om att frön från dem inte har grott.
- Björn-Marcus S
2024-06-10
Snabb leverans brett sortiment 
- Lena S
2024-06-10
Jag  har alltid lyckats med mina odlingar då  jag  använt färskt frö från  Impecta  och oftast  då jag haft fröna liggande över vintern. Det är ett bra betyg tycker jag. Dessutom har  de ett bra sortiment. Mycket att välja bland!
- Gun K
2024-06-10
Missad fröpåse vid leverans. Mailade och vips så skickades en  ny påse. Bra snabb respons på kundservicen. Toppen.👍 
- Gunilla N
2024-06-10
Snabbt och pålitligt.
- Per S
2024-06-10
Snabb och bra leverans
- Siv E
2024-06-10
Suverän kundservice även när det krånglar. Diversiteten och en uppsjö av fröer gillas starkt. Fröer med hög grobarhet. Tack för att ni finns Impecta :-)
- Sonja A
2024-06-10
Snabb leverans och bra kvalitet
- Inger U
2024-06-10
Bra och billigt
- Susanne V
Are you in the right place?
Continue to impecta.se