Fri frakt vid köp av enbart fröer över 400 kr. Gäller ej dahliaknölar och potatis.  |  Spana in vår Fyndhörna upp till 60 % på utvalda sorter

Torka säsongens grönsaker

Torka säsongens grönsaker

Torkning av grönsaker är en mycket gammal och väl beprövad metod för konservering av köksträdgårdens rikedomar. Torkning är enkelt och fördelarna många. Smaker och näringsämnen bevaras, torkade grönsaker tar lite plats, metoden är billig och hållbarheten blir vid rätt förvaring längre än vad det tar dig att äta upp dem.

Hur man torkar grönsaker

  1. Skölj grönsakerna och skär dem i tunna strimlor, tärningar eller slantar.
  2. Förväll före torkning.
  3. Lägg på en plåt och torka i vanlig ugn, torkugn eller dehydrator.
  4. Lägg grönsakerna i plastpåsar eller glasburkar och förslut väl.
  5. Förvara förpackningen torrt, svalt och mörk.

Sensommar och höst är skördetid både i det egna kökslandet och i butikernas grönsaksdiskar. Alla som odlar grönsaker har upplevt att det blir väldigt mycket av en del sorter – till stor glädje förstås, men även en viss stress kring hur allt ska hinna användas. I livsmedelsbutikerna och på grönsakstorgen svämmar det samtidigt över av säsongens nyttigheter med bra priser till följd så här finns pengar att spara på att köpa stora mängder. Nu är det all idé att prova att torka grönsaker och fylla skafferiet inför vinterns matlagning.

Vilka grönsaker går att torka?

Alla grönsaker går att torka med gott resultat så länge de är av bra kvalitet. Mognaden ska inte ha gått för långt, skal och fruktkött ska var spänstigt och oskadat både från stötar och från insekter och växtsjukdomar. Är en liten del skadat går det utmärkt att skära bort den och torka resten – så lite spill som möjligt vill vi ha. För nybörjaren är det bästa att prova sig fram bland olika grönsaker för att upptäcka vilka sorter som passar dig bäst att förvara som torkade.

Förbered grönsakerna inför torkning

När du torkar grönsaker blir resultatet bättre ju snabbare processen går eftersom smak och fräschör är på topp direkt efter skörd. För att snabba på processen bör bitarna som torkas vara små och så tunna som möjligt. Förbered grönsakerna genom att skölja dem och ansa eller skala samt skär dem i tunna strimlor, tärningar eller slantar. Skär så jämnstora bitar som möjligt så att torktiden blir densamma för alla. Grönsaker som har grova bladnerver, exempelvis vitkål, eller kraftiga stjälkar, som broccoli, skärs så att de grövre delarna torkas för sig. Vad gäller bönor och ärtor är riktlinjerna att brytbönor och vaxbönor torkas hela medan skärbönor och sockerärtor gärna skärs i bitar på snedden. Bondbönor plockas ur sina baljor.

Precis som vid frysning av grönsaker behöver många sorter förvällas innan de torkas. Förvällningen drar ut ämnen ur grönsaken som annars kan orsaka sämre smak och tråkig färg. De grönsaker som bör förvällas före torkning är rotfrukter, kål, broccoli, ärter, bönor och bladgrönsaker. En del erfarna torkare föredrar att förvälla även paprika och purjolök, men många tycker de funkar utmärkt utan förvällning. Prova dig fram.

Så här förväller du grönsaker före torkning

  1. Koka upp rikligt med lättsaltat vatten.
  2. Lägg ner de färdigskurna grönsakerna.
  3. Koka upp direkt igen och låt koka någon minut.
  4. Kyl genast av i kallt vatten.
  5. Lägg att rinna av.
Hur man torkar grönsaker - torkad squash


Dags att torka grönsaker!

Det går alldeles utmärkt att torka grönsaker i en vanlig ugn, med eller utan varmluft. Lägg de tunt skurna bitarna av grönsakerna som ska torkas på en plåt täckt med bakplåtspapper eller bomullsduk eller på ett galler. Ställ plåten eller plåtarna, det går bra att ställa in flera samtidigt, i ugn uppvärmd till ca 50 grader.

Obs! 50 grader är den temperatur som fungerar för torkning av de flesta grönsaker. När du får lite egen erfarenhet kanske du upptäcker att vissa grönsaker torkar bäst vi något lägre eller högre temperatur i just din ugn. Prova dig fram.

Inledningsvis ställs ugnsluckan lite på glänt – öppna luckan och sätt en trägaffel eller ett grytunderlägg emellan så att en glipa bildas. Efterhand som grönsakerna börjar bli torra avges mindre fukt och då kan ugnsluckan stängas.

Torkningstiden varierar beroende på hur mycket vätska de olika grönsakerna innehåller och på hur tunt skurna bitarna är – vissa grönsaker är torra efter 3–4 timmar medan andra behöver 10 timmar eller mer innan all vätska försvunnit. Du lär dig efterhand att känna på konsistensen när grönsakerna är helt torra. Grönsaker som innehåller mycket vatten, som squash och gurka, blir till krispiga chips, medan rotfrukter blir kompakta och hårda i konsistensen. Bladgrönsaker blir mycket små och nästan helt viktlösa.

Ett alternativ till att torka i vanlig ugn är att investera i en torkugn eller dehydrator som kan användas till att torka mängder med olika matvaror.

Förvaring och tillagning av torkade grönsaker

Det är viktigt att grönsakerna är helt torra innan det är dags för förvaring annars faller hela idén med riktigt lång hållbarhet. Lägg grönsakerna i plastpåsar eller glasburkar och förslut väl. Skriv på förpackningen vad som finns i och gärna också om grönsaken har förvällts och torktiden. På så vis får du referenser som ger erfarenhet och lär dig att bli din egen expert på torkning av grönsaker. Förvara förpackningen torrt, svalt och mörk.

Njut av dina torkade grönsaker i grytor, stuvningar, pajer, sallader eller som tillbehör precis som du skulle gjort om de vore färska. Före användning lägger du de torkade grönsakerna i vatten att dra i ca 30 minuter. Ska de användas i soppor eller koka med i andra maträtter med mycket vätska kan du lägga i dem direkt.

Vi önskar dig mycket glädje och nytta med torkning av säsongens grönsaker.

5 bra grönsaker att torka första gången

  1. Morötter – svårt att inte lyckas med och fantastiskt användbara.
  2. Purjolök – fyll skafferiet nu så slipper du köpa dyr purjolök i vinter.
  3. Chili – torkad chili ger lättdoserad hetta under den kalla årstiden.
  4. Squash – skänker sommarkänsla åt vinterns matlagning.
  5. Gul lök – tänk att alltid att ha välsmakande gul lök hemma utan att den tar någon plats!

Läs också

Samla egna fröer och torka kryddor

Att torka kryddväxter är mycket enkelt och en lika givande pyssla som att ta tillvara grönsakerna. I vinter njuter du av kryddorna i maten, brödbaket och i en värmande kopp te.

Se alla grönsaksfröer

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

Läs mer
Minnesvärd elegans

I rabatter skapas små världar av blommor med plats för en mångfald av karaktärer. En del arter blommar enligt devisen att underbart är kort, med iögonfallande blomning på svajiga stjälkar under några veckor. Andra tar en resolut och stabil plats i blomstervärlden under hela sommaren och tidig höst. Som praktvädd ’Fire King’ − en ettåring som önskar bli ihågkommen. På stadiga men ändå nätta stjälkar reser den sig stilfullt ur sin egen grönska. I juli slår en förtjusande blomma ut. Den väldoftande vädden ’Fire King’ är tät, välformad och färgad i scharlakansrött med vitt strössel i topparna. Så fröerna för ett elegant tillskott i sommarens blomning, liksom i färska och torkade buketter.

Läs mer
Nordisk mästare

Som en av få grödor har kålroten inga vilda släktingar. Under 1600-talet såg den dagens ljus i Norden genom en korsning mellan rova och kål. Detta var före potatisens genomslag och behovet av nyttiga och tåliga grödor var skriande. På västgötska kallades den nya livsviktiga roten för rotabagge. Fröer skeppades utomlands till Skottland och Frankrike där kålrot än idag heter rutabaga. När potatisen stormade in i de svenska hushållen på 1800-talet föll kålroten i glömska. Tack vare Programmet för odlad mångfald och det stora fröupproret har många sorter av fröer till kålrot samlats in och nu odlas de återigen för sin nytta och smak. Prova kålrot 'Champion' och lär känna en nordisk mästare.

Läs mer
Skönhet som varar

När försommarens intensiva fägring har dragit sig tillbaka skjuter riddarsporrarna fart för att blomma med liv och lust tills hösten tar vid. Blommorna gömmer pollen och nektar som lockar små gynnare till trädgårdens rabatter och krukor. Den romerska riddarsporren 'Fancy Belladonna' är ettårig och sparar inte på krutet under sitt enda framträdande. Utsökta, långstjälkiga blomspiror kläs med stjärnformade, enkla blommor i ljuslila till mjukt rosa. Mörka strimmor ger kronbladen extra liv. När sporrens nedersta blomma har slagit ut och toppen fortfarande har en outslagen knopp är tiden utmärkt att plocka 'Fancy Belladonna för att torka till vinterns buketter och skönhet som varar länge.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK