Fri frakt vid köp av enbart fröer över 400 kr. Gäller ej dahliaknölar och potatis.  |  Spana in vår Fyndhörna upp till 60 % på utvalda sorter

Vinterförvara växter – var och hur?

Vinterförvara växter - var och hur?

Kärleken till växter och odling gör att vi inte håller oss inom gränserna för vad som klarar av att leva hela året utomhus i vårt klimat. Krukor som går att flytta får hysa exotiska växter som trivs ute under sommaren, men på vintern längtar de hem till varmare breddgrader. Hur hjälper vi dem att överleva vintern?

Att tänka på när exotiska växter ska vinterförvaras

  1. Förvara frostfritt.
  2. Städsegröna växter behöver ljus.
  3. Lövfällande växter kan stå mörkt.
  4. Ju mer värme, desto mer ljus och vattning.
  5. Vinterförvara så kort tid som möjligt.

Inomhus odlar vi krukväxter året runt som i sin ursprungsmiljö ofta är vildväxande eller perenna prydnadsväxter för trädgården. Många av dem mår bra av att komma ut på balkong eller altan under sommaren och få frisk luft, naturligt ljus och uppfräschande fukt. Till hösten vill de komma in i stugvärmen igen där de klarar av att bjuda på både blommor och blad hela vintern trots sparsamt med ljus och torr inomhusluft.


Övervintra exotiska växter frostfritt

Andra växter som kommer från varmare breddgrader går bra att odla utomhus i krukor under sommaren men de accepterar inte de förutsättningar som erbjuds i fönsterkarmen på vintern. De klarar inte heller av att vara kvar utomhus under de kallaste månaderna. I odlingsbeskrivningen står det att dessa växter ska övervintras frostfritt, vilket kan göras på lite olika sätt.


Vinterförvara städsegröna växter svalt och ljust

Exotiska växter som är städsegröna, det vill säga behåller sina blad på vintern, övervintras bäst på en sval och ljus plats. Utrymmet ska hålla en temperatur en bit över noll hela vintern. Har du ett växthus eller uterum med frostvakt, det vill säga en värmefläkt med termostat som går igång när temperaturen närmar sig noll, fungerar det utmärkt. Som extra försiktighetsåtgärd kan du vira in krukorna i isolerande bubbelplast som håller luften runt krukan varmare lite längre.

Städsegröna växter som vinterförvaras svalt och ljust går inte helt i vila. Roten är fortfarande lite aktiv vilket gör att växten behöver vattnas då och då under vintern, dock sparsamt. Tillför ingen näring.

Exempel på städsegröna exotiska växter är oliv, citrus, mammutträd, lager och rosmarin.


Vinterförvara städsegröna växter med extra ljus

Om du inte har en sval och ljus vinterförvaring för dina städsegröna exotiska växter kan alternativet vara att ta in dem i garage eller förråd. Där är temperaturen lagom men det är alldeles för mörkt. Ge extra belysning med en växtlampa. Vattningen fungerar precis som vid alternativet att vinterförvara i växthus eller uterum – vattna då och då, dock sparsamt. Tillför ingen näring.


Ju mer värme desto mer ljus och vatten

Alla har inte tillgång till ett svalt utrymme att vinterförvara exotiska växter på. Kanske använder du garage eller förråd som ett uppvärmt hobbyrum eller så har du inga biytor utan måste ta in växterna i huset. Det blir svårare att få växterna att överleva men följer du principen ju mer värme desto mer ljus och regelbunden vattning, så ökar chansen att de ska klara sig.


Vinterförvara lövfällande växter svalt och mörkt

Lövfällande exotiska växter, som fikon och ginkgo, kan stå mörkt under vintern. Ställ dem i garaget eller förrådet och vattna ytterst sparsamt. Tillför ingen näring.

Afrikas blå lilja kan också förvaras mörkt och svalt med minimal vattning.


Vinterförvara så kort tid som möjligt

Vinterförvaringen av exotiska växter är nödvändigt i vårt klimat men inte en naturlig situation för växterna. Vänta därför så länge som möjligt med att flytta in dem och ta ut dem så tidigt som möjligt. Så länge dygnstemperaturen är över 5 grader kan de stå utomhus.


Att få njuta av exotiska växter i vårt tempererade klimat kräver en liten insats. Är du bara medveten om det och planerar för vinterförvaringen är det ett angenämt bekymmer som vägs upp av skönheten i balkongens och terrassens krukor och kärl.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

Läs mer
Minnesvärd elegans

I rabatter skapas små världar av blommor med plats för en mångfald av karaktärer. En del arter blommar enligt devisen att underbart är kort, med iögonfallande blomning på svajiga stjälkar under några veckor. Andra tar en resolut och stabil plats i blomstervärlden under hela sommaren och tidig höst. Som praktvädd ’Fire King’ − en ettåring som önskar bli ihågkommen. På stadiga men ändå nätta stjälkar reser den sig stilfullt ur sin egen grönska. I juli slår en förtjusande blomma ut. Den väldoftande vädden ’Fire King’ är tät, välformad och färgad i scharlakansrött med vitt strössel i topparna. Så fröerna för ett elegant tillskott i sommarens blomning, liksom i färska och torkade buketter.

Läs mer
Nordisk mästare

Som en av få grödor har kålroten inga vilda släktingar. Under 1600-talet såg den dagens ljus i Norden genom en korsning mellan rova och kål. Detta var före potatisens genomslag och behovet av nyttiga och tåliga grödor var skriande. På västgötska kallades den nya livsviktiga roten för rotabagge. Fröer skeppades utomlands till Skottland och Frankrike där kålrot än idag heter rutabaga. När potatisen stormade in i de svenska hushållen på 1800-talet föll kålroten i glömska. Tack vare Programmet för odlad mångfald och det stora fröupproret har många sorter av fröer till kålrot samlats in och nu odlas de återigen för sin nytta och smak. Prova kålrot 'Champion' och lär känna en nordisk mästare.

Läs mer
Skönhet som varar

När försommarens intensiva fägring har dragit sig tillbaka skjuter riddarsporrarna fart för att blomma med liv och lust tills hösten tar vid. Blommorna gömmer pollen och nektar som lockar små gynnare till trädgårdens rabatter och krukor. Den romerska riddarsporren 'Fancy Belladonna' är ettårig och sparar inte på krutet under sitt enda framträdande. Utsökta, långstjälkiga blomspiror kläs med stjärnformade, enkla blommor i ljuslila till mjukt rosa. Mörka strimmor ger kronbladen extra liv. När sporrens nedersta blomma har slagit ut och toppen fortfarande har en outslagen knopp är tiden utmärkt att plocka 'Fancy Belladonna för att torka till vinterns buketter och skönhet som varar länge.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK