Börja odla med gröngödsling

Börja odla med gröngödsling

Gröngödsling är ett samlingsnamn på grödor som odlas med syfte att förbättra och berika jorden på ett naturligt, enkelt och långsiktigt sätt. Som grädde på moset har gröngödslingsgrödor ofta mycket vackra blommor som älskas av bin, humlor och fjärilar.

En bra trädgårdsjord kräver en del omsorg. Har du redan en mullrik och lucker jord vill du behålla den så och behöver din jord förbättras är det bra att hitta ett hållbart sätt att bearbeta den på under lång tid framåt. Genom att odla med gröngödsling skaffar du dig en ivrig hjälpreda i trädgården som jobbar för jordens bästa när du inte är där.

Odla med gröngödsling!

  1. Gröngödsling är enkelt.
  2. Gröngödsling är ekologiskt hållbart.
  3. Håll ogräset borta med gröngödsling.
  4. Gröngödsling ger friska, starka plantor.

Hur fungerar gröngödsling?

Gröngödsling är rena hälsokuren för jorden. Den bärande idén är att växterna inte skördas och transporteras bort från platsen där de odlas utan de växer, gör nytta under tillväxten och slås sedan för att myllas eller grävas ner i jorden. Där gör de sedan långsiktig nytta för de buskar, träd, perenner och grönsaker som växer runtomkring. Varje gröngödslingsgröda har minst en egenskap som är välgörande för jorden.

Kvävefixerande gröngödsling. Vissa gröngödslingsväxter har förmågan att ta upp kväve direkt ur luften och binda det i sin växtmassa. När blad och stjälkar myllas ner i marken kan jorden ta upp kvävet och vid behov transportera det vidare till rötterna hos de växter som finns i närheten. Mycket dekorativa blodklövern, Trifolium incarbatum, vilda, vackra rödklövern, Trifolium pratende, och den gamla fina kulturväxten blålusern, Medicago sativa, är exempel på gröngödsling som fixerar kväve från luften.

Gröngödsling med kraftiga rötter. Gröngödslingsgrödor med djupa och kraftiga rötter spränger genom jorden och skapar gångar där luft och vatten kan få plats. Jorden luckras av rötternas framfart och till och med en stum lerjord kan luckras upp. Gul Sötväppling, Melilotus officinalis, med sina söta gula blommor och romantiskt vackra honungsfacelia, Phacelia tanacetifolia, har båda kraftiga rötter med jordluckrande effekt.

Gröngödsling med stor bladmassa. Många gröngödslingsväxter växer snabbt och skapar en rejäl bladmassa. På platser där dessa växer täcks marken helt av gröna, frodiga blad och stjälkar vilket gör att ogräs får svårt att ta sig fram. När gröngödslingen slås av och myllas ner i marken tillförs bästa tänkbara organiska material till jorden som på sikt blir mullrik, full av näring och porös. Gurkört, Borago officinalis, och tagetes ’Ground Control’, Tagetes patula, är båda marktäckande, mycket frodiga gröngödslare med vackra blommor som drar till sig mängder av bin, humlor och fjärilar.

Blodklöver

Fem fördelar med att odla gröngödsling

  1. Näringshalten i jorden ökar.
  2. Ogräs får svårt att etablera sig.
  3. Det organiska materialet i jorden ökar.
  4. Mikrolivet, dvs nyttiga mikroorganismer och småkryp, i jorden ökar.
  5. Jorden skyddas mot torka och urlakning av näringsämnen.

Hur odlar jag gröngödsling?

Gröngödslingsgrödor kan odlas på olika sätt beroende på vilka behov din trädgård har och vilka förutsättningar som råder där. Det finns några begrepp som används för att beskriva hur gröngödsling kan odlas.

Att odla gröngödsling som huvudgröda innebär att den sås på våren, alternativt sent på hösten, och får stå hela säsongen. Har du exempelvis en del i trädgården som än så länge är oanvänd – du kanske inte har bestämt vad platsen ska användas till – är det en strålande idé att så gröngödsling där. Då får du en vacker del av trädgården där bin, humlor och fjärilar trivs och jorden förbättras inför att platsen ska användas till annan odling som köksland eller perennrabatt. På senhösten slås gröngödslingen av och myllas ner i marken. Ettåriga sorter grävs ner helt och hållet. Om du odlar en riktigt kraftigväxande gröngödsling, som rödklöver och blålusern, kan du slå den ett par gånger under säsongen och använda växtmassan till att täcka exempelvis mellan raderna i grönsakslandet. Detta skyddar mot ogräs, håller kvar fukt i marken och till hösten förmultnar gröngödslingen och berikar jorden.

Gröngödsling kan också odlas som så kallad fånggröda, vilket används mycket inom jordbruket. Ordet kommer av att grödan ska fånga upp näring ur marken och innebär för trädgårdsodlaren att gröngödsling sås i grönsakslandet under säsongen, efter att grönsaker skördats. I marken finns rester av näring som tas upp av gröngödslingen i stället för att urlakas ut jorden om den ligger bar. När gröngödslingsgrödorna vuxit upp en bit under hösten slås de och grävs ner i kökslandet.

Ett tredje sätt att odla gröngödsling är som bottengröda, det vill säga mellan raderna i grönsakslandet eller som marktäckare mellan andra växter i trädgården. På detta vis minskar ogräsrensningen, nyttiga insekter lockas till din trädgård och jorden hålls lucker och torkar inte lika lätt. Som bottegröda är det bra att använda lägre sorter av gröngödsling som rödklöver, käringtand, Lotus corniculatus, och tagetes ’Evergreen’, Tagetes patula. Under säsongen kan bottengrödan klippas av och myllas ner där jorden behöver en vitaminkick och under senhösten grävs grödorna ner helt och hållet.

Slå, klipp, mylla eller gräv ner gröngödsling

Gröngödsling handlar om att ta tillvara grödorna för att gödsla jorden. Det finns olika sätt att få ner blad och stjälkar i jorden. Under säsongen kan vi slå eller klippa ner grödorna för att använda växtmassan som marktäckare och jordförbättring. Plantan står kvar i jorden för att växa tillbaka igen och kunna klippas fler gånger. Klippet läggs antingen på marken där det bildar ett skyddande täcke mot ogräs och torka och multnar ner efterhand. Vill vi snabba på processen kan växtmassan klippas i små bitar och myllas, alltså blandas ner med händerna eller en grepe i det översta jordlagret. Gräver gröngödslingen gör vi på senhöst eller vår när hela plantan återbördas till jorden. Då vänds blad, stjälkar och rötter ner i jorden med en spade eller grep.

Tid för sådd av gröngödsling

Gröngödslingen sås vid olika tider på säsongen beroende på om den är ettårig eller flerårig.

Ettåriga sorter sås direkt på friland på våren när jorden är uppvärmd eller sent på hösten för tidig start nästa säsong, alternativt efter skörden i grönsakslandet om de används som fånggrödor. Exempel på ettåriga sorter är gurkört, blodklöver, honungsfacelia och tagetes.

Två- eller fleråriga sorter förodlas inomhus i februari-mars för att planteras ut på friland under sen vår eller försommar. De kan också sås utomhus i krukor eller på friland maj-september. Exempel på två- eller fleråriga sorter är blålusern, käringtand och gul sötväppling.

Gröngödsling bidrar till friska, starka växter i din trädgård

Gröngödslingen har många fördelar och är ett mycket dekorativt bidrag till en trädgård, täppa eller koloni. När gröngödslingsgrödorna gör sin nytta genom att förbättra jorden och locka nyttoinsekter till trädgården blir en av de roligaste effekterna för alla odlare att växterna mår bättre. Mullrik jord som håller näring och vatten längre och bjuder in till ett levande mikroliv ger friska, starka plantor som blommar mer, ger bättre skördar och står emot skadedjur och sjukdomar bättre.

Blanda gärna olika sorter av gröngödsling för bästa effekt och vackrast blickfång och njut av din nya hjälpreda i trädgården.

Fröer till gröngödslingsväxter

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Succé i köket

I växtriket är kål kungen av variation. Kåldynastin har regerat länge och brett ut sig över världen med lockelser i olika smak, form och färg. Den koniska spetskålen 'Express', är en sort som tagit variation till en egen nivå. Under sommaren skördas de första toppiga huvudena, tätt bundna av ljusgröna, krispiga blad. Den söta och milda smaken gör succé i köket. Spetskålen kan njutas rå eller fylld och bakad i ugn. Den kan också ångas, bräseras, stekas, friteras, ugnrostas, picklas och syras. Kålhuvudena står gärna kvar i grönsakslandet en bit in på hösten för att sedan lagras inför vinterns variationsrika tillagning. Odla spetskål ’Express’ och upplev glädjen som det värdefulla kålsläktet skänker i såväl köket som grönsakslandet.

Läs mer
Frö från källan

Vi vet inte säkert hur det såg ut, men fantasin kan få flöda. När 1600-talet sjunger på sista versen vandrar den sicilianska munken Franciscus Cupani omkring på sin vackra ö. Luften är kryddad av doften från vilda ärtblommor som slingrar bland buskar och träd. Franciscus har vänner runtom i Europa med intresse för botanik och till dem sänder han fröer från Siciliens ljuvligt doftade skönheter. Snart är den första sorten av luktärt döpt till ’Franciscus Cupani’. Några år senare blommar en ny variant med enastående väldoft och skimrande violetta kronblad. När du odlar denna kulturarvssort vid namn ’Matucana’ är det som att så ett frö direkt från källan där den odlade luktärten föddes.

Läs mer
Räddare i nöden

Odling fyller oss med glädje och energi till lustfyllda projekt som flödar av inspiration. Ibland kan drömmarna överträffa orken eller tiden som finns att tillgå. Det är då du behöver slingerkrasse 'Purple Emperor' − din ädla räddare i nöden. I rabatten där jord ligger bar för att perennerna inte hunnit komma på plats låter du ettåriga krassen trolla. Snabbväxande rankor med frodiga blad och blommor i antikrosa fyller ut i rabatten. På den svårplanerade slänten rullar 'Purple Emperor' ut en sprakande blomstermatta medan andra idéer tillåts mogna fram. Slingerkrasse lyser upp, täcker över och snyggar till med liv och lust medan du tar en paus och begrundar dina framtida projekt.

Läs mer
Utsökt allians

När gurka mötte melon och naturen tillät en spontan korsning uppstod ljuv musik. Gurkmelon ’Carosello’ samlar melonens sötma och gurkans saftiga fräschör i samma frukt. I italienska regionen Apulien är ’Carosello’ sedan hundratals år tillbaka en lokal delikatess. I sin tidiga, ljusgröna mognad skördas den som gurka till salladen. Det saltigt saftiga fruktköttet renar och öppnar upp smaklökarna så att måltiden kan njutas till fullo. Under sommarens sol och värme utvecklas sötman; färgen går mot gult och ’Carosello’ byter skepnad till en efterrätt. Förr ansågs gurkmelon göra underverk på huden − efter en ansiktsmask gjord på frukten lämnades hyn slät och skimrande. I växthus och solvarma lägen utomhus blir denna utsökta allians mellan gurka och melon en delikatess även på våra nordliga breddgrader.

Läs mer

Veckans Frösort

Succé i köket

I växtriket är kål kungen av variation. Kåldynastin har regerat länge och brett ut sig över världen med lockelser i olika smak, form och färg. Den koniska spetskålen 'Express', är en sort som tagit variation till en egen nivå. Under sommaren skördas de första toppiga huvudena, tätt bundna av ljusgröna, krispiga blad. Den söta och milda smaken gör succé i köket. Spetskålen kan njutas rå eller fylld och bakad i ugn. Den kan också ångas, bräseras, stekas, friteras, ugnrostas, picklas och syras. Kålhuvudena står gärna kvar i grönsakslandet en bit in på hösten för att sedan lagras inför vinterns variationsrika tillagning. Odla spetskål ’Express’ och upplev glädjen som det värdefulla kålsläktet skänker i såväl köket som grönsakslandet.

2023-04-02

Frö från källan

Vi vet inte säkert hur det såg ut, men fantasin kan få flöda. När 1600-talet sjunger på sista versen vandrar den sicilianska munken Franciscus Cupani omkring på sin vackra ö. Luften är kryddad av doften från vilda ärtblommor som slingrar bland buskar och träd. Franciscus har vänner runtom i Europa med intresse för botanik och till dem sänder han fröer från Siciliens ljuvligt doftade skönheter. Snart är den första sorten av luktärt döpt till ’Franciscus Cupani’. Några år senare blommar en ny variant med enastående väldoft och skimrande violetta kronblad. När du odlar denna kulturarvssort vid namn ’Matucana’ är det som att så ett frö direkt från källan där den odlade luktärten föddes.

2023-03-19

Räddare i nöden

Odling fyller oss med glädje och energi till lustfyllda projekt som flödar av inspiration. Ibland kan drömmarna överträffa orken eller tiden som finns att tillgå. Det är då du behöver slingerkrasse 'Purple Emperor' − din ädla räddare i nöden. I rabatten där jord ligger bar för att perennerna inte hunnit komma på plats låter du ettåriga krassen trolla. Snabbväxande rankor med frodiga blad och blommor i antikrosa fyller ut i rabatten. På den svårplanerade slänten rullar 'Purple Emperor' ut en sprakande blomstermatta medan andra idéer tillåts mogna fram. Slingerkrasse lyser upp, täcker över och snyggar till med liv och lust medan du tar en paus och begrundar dina framtida projekt.

2023-03-12

Utsökt allians

När gurka mötte melon och naturen tillät en spontan korsning uppstod ljuv musik. Gurkmelon ’Carosello’ samlar melonens sötma och gurkans saftiga fräschör i samma frukt. I italienska regionen Apulien är ’Carosello’ sedan hundratals år tillbaka en lokal delikatess. I sin tidiga, ljusgröna mognad skördas den som gurka till salladen. Det saltigt saftiga fruktköttet renar och öppnar upp smaklökarna så att måltiden kan njutas till fullo. Under sommarens sol och värme utvecklas sötman; färgen går mot gult och ’Carosello’ byter skepnad till en efterrätt. Förr ansågs gurkmelon göra underverk på huden − efter en ansiktsmask gjord på frukten lämnades hyn slät och skimrande. I växthus och solvarma lägen utomhus blir denna utsökta allians mellan gurka och melon en delikatess även på våra nordliga breddgrader.

2023-02-26

Skyar i purpur

Denna spektakulära annuell slår ut i täta purpurfärgade skyar som vid närmare anblick är sammansatta av tusentals miniblomster. Rika på nektar lockar de ystra bin som fladdrar från blomma till blomma. Sommarhalsört 'Black Knight' är en av naturens noggrant formgivna skapelser där blomman svävar ovan stjälkar och blad i samstämda färger. Bladverket är stilfullt färgat i purpurgrönt med lila bladnerver. De mörka stjälkarna bär upp varje blomma med en bestämdhet som gör 'Black Knight' till en fenomenal snittblomma. Så många fröer och låt sommarhalsörten väcka häpnad i såväl rabatt och krukor som i säsongens mest iögonfallande buketter.

2023-02-12

Vild odlarglädje

En egenodlad, rödskimrande tomat fylld med somriga smaker skänker odlarglädje. Tänk att ursprunget till hela härligheten är den lilla vinbärstomaten, även kallad vildtomat. Med sina blott fyra gram kan världens minsta ätbara tomat verka blygsam. Men det som saknas i storlek tar den igen i smak och mångfald. På sorten 'Currant Red' kan du räkna upp till flera hundra frukter på en planta. De saftiga vinbärstomaterna smakar ljuvligt gott där de växer som ett pärlband längs grenarna. Bladen doftar intensivt och sprider ut sig på nätta, gängliga grenar. Den som odlar 'Currant Red' kultiverar också naturliga samtalsämnen − den vilda odlarglädjen hos vinbärstomaten är verkligen något att tala om.

2023-02-05

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

2022-11-20

För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

2022-10-30

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK