Börja odla med gröngödsling

Börja odla med gröngödsling

Gröngödsling är ett samlingsnamn på grödor som odlas med syfte att förbättra och berika jorden på ett naturligt, enkelt och långsiktigt sätt. Som grädde på moset har gröngödslingsgrödor ofta mycket vackra blommor som älskas av bin, humlor och fjärilar.

En bra trädgårdsjord kräver en del omsorg. Har du redan en mullrik och lucker jord vill du behålla den så och behöver din jord förbättras är det bra att hitta ett hållbart sätt att bearbeta den på under lång tid framåt. Genom att odla med gröngödsling skaffar du dig en ivrig hjälpreda i trädgården som jobbar för jordens bästa när du inte är där.

Odla med gröngödsling!

  1. Gröngödsling är enkelt.
  2. Gröngödsling är ekologiskt hållbart.
  3. Håll ogräset borta med gröngödsling.
  4. Gröngödsling ger friska, starka plantor.

Hur fungerar gröngödsling?

Gröngödsling är rena hälsokuren för jorden. Den bärande idén är att växterna inte skördas och transporteras bort från platsen där de odlas utan de växer, gör nytta under tillväxten och slås sedan för att myllas eller grävas ner i jorden. Där gör de sedan långsiktig nytta för de buskar, träd, perenner och grönsaker som växer runtomkring. Varje gröngödslingsgröda har minst en egenskap som är välgörande för jorden.

Kvävefixerande gröngödsling. Vissa gröngödslingsväxter har förmågan att ta upp kväve direkt ur luften och binda det i sin växtmassa. När blad och stjälkar myllas ner i marken kan jorden ta upp kvävet och vid behov transportera det vidare till rötterna hos de växter som finns i närheten. Mycket dekorativa blodklövern, Trifolium incarbatum, vilda, vackra rödklövern, Trifolium pratende, och den gamla fina kulturväxten blålusern, Medicago sativa, är exempel på gröngödsling som fixerar kväve från luften.

Gröngödsling med kraftiga rötter. Gröngödslingsgrödor med djupa och kraftiga rötter spränger genom jorden och skapar gångar där luft och vatten kan få plats. Jorden luckras av rötternas framfart och till och med en stum lerjord kan luckras upp. Gul Sötväppling, Melilotus officinalis, med sina söta gula blommor och romantiskt vackra honungsfacelia, Phacelia tanacetifolia, har båda kraftiga rötter med jordluckrande effekt.

Gröngödsling med stor bladmassa. Många gröngödslingsväxter växer snabbt och skapar en rejäl bladmassa. På platser där dessa växer täcks marken helt av gröna, frodiga blad och stjälkar vilket gör att ogräs får svårt att ta sig fram. När gröngödslingen slås av och myllas ner i marken tillförs bästa tänkbara organiska material till jorden som på sikt blir mullrik, full av näring och porös. Gurkört, Borago officinalis, och tagetes ’Ground Control’, Tagetes patula, är båda marktäckande, mycket frodiga gröngödslare med vackra blommor som drar till sig mängder av bin, humlor och fjärilar.

Blodklöver

Fem fördelar med att odla gröngödsling

  1. Näringshalten i jorden ökar.
  2. Ogräs får svårt att etablera sig.
  3. Det organiska materialet i jorden ökar.
  4. Mikrolivet, dvs nyttiga mikroorganismer och småkryp, i jorden ökar.
  5. Jorden skyddas mot torka och urlakning av näringsämnen.

Hur odlar jag gröngödsling?

Gröngödslingsgrödor kan odlas på olika sätt beroende på vilka behov din trädgård har och vilka förutsättningar som råder där. Det finns några begrepp som används för att beskriva hur gröngödsling kan odlas.

Att odla gröngödsling som huvudgröda innebär att den sås på våren, alternativt sent på hösten, och får stå hela säsongen. Har du exempelvis en del i trädgården som än så länge är oanvänd – du kanske inte har bestämt vad platsen ska användas till – är det en strålande idé att så gröngödsling där. Då får du en vacker del av trädgården där bin, humlor och fjärilar trivs och jorden förbättras inför att platsen ska användas till annan odling som köksland eller perennrabatt. På senhösten slås gröngödslingen av och myllas ner i marken. Ettåriga sorter grävs ner helt och hållet. Om du odlar en riktigt kraftigväxande gröngödsling, som rödklöver och blålusern, kan du slå den ett par gånger under säsongen och använda växtmassan till att täcka exempelvis mellan raderna i grönsakslandet. Detta skyddar mot ogräs, håller kvar fukt i marken och till hösten förmultnar gröngödslingen och berikar jorden.

Gröngödsling kan också odlas som så kallad fånggröda, vilket används mycket inom jordbruket. Ordet kommer av att grödan ska fånga upp näring ur marken och innebär för trädgårdsodlaren att gröngödsling sås i grönsakslandet under säsongen, efter att grönsaker skördats. I marken finns rester av näring som tas upp av gröngödslingen i stället för att urlakas ut jorden om den ligger bar. När gröngödslingsgrödorna vuxit upp en bit under hösten slås de och grävs ner i kökslandet.

Ett tredje sätt att odla gröngödsling är som bottengröda, det vill säga mellan raderna i grönsakslandet eller som marktäckare mellan andra växter i trädgården. På detta vis minskar ogräsrensningen, nyttiga insekter lockas till din trädgård och jorden hålls lucker och torkar inte lika lätt. Som bottegröda är det bra att använda lägre sorter av gröngödsling som rödklöver, käringtand, Lotus corniculatus, och tagetes ’Evergreen’, Tagetes patula. Under säsongen kan bottengrödan klippas av och myllas ner där jorden behöver en vitaminkick och under senhösten grävs grödorna ner helt och hållet.

Slå, klipp, mylla eller gräv ner gröngödsling

Gröngödsling handlar om att ta tillvara grödorna för att gödsla jorden. Det finns olika sätt att få ner blad och stjälkar i jorden. Under säsongen kan vi slå eller klippa ner grödorna för att använda växtmassan som marktäckare och jordförbättring. Plantan står kvar i jorden för att växa tillbaka igen och kunna klippas fler gånger. Klippet läggs antingen på marken där det bildar ett skyddande täcke mot ogräs och torka och multnar ner efterhand. Vill vi snabba på processen kan växtmassan klippas i små bitar och myllas, alltså blandas ner med händerna eller en grepe i det översta jordlagret. Gräver gröngödslingen gör vi på senhöst eller vår när hela plantan återbördas till jorden. Då vänds blad, stjälkar och rötter ner i jorden med en spade eller grep.

Tid för sådd av gröngödsling

Gröngödslingen sås vid olika tider på säsongen beroende på om den är ettårig eller flerårig.

Ettåriga sorter sås direkt på friland på våren när jorden är uppvärmd eller sent på hösten för tidig start nästa säsong, alternativt efter skörden i grönsakslandet om de används som fånggrödor. Exempel på ettåriga sorter är gurkört, blodklöver, honungsfacelia och tagetes.

Två- eller fleråriga sorter förodlas inomhus i februari-mars för att planteras ut på friland under sen vår eller försommar. De kan också sås utomhus i krukor eller på friland maj-september. Exempel på två- eller fleråriga sorter är blålusern, käringtand och gul sötväppling.

Gröngödsling bidrar till friska, starka växter i din trädgård

Gröngödslingen har många fördelar och är ett mycket dekorativt bidrag till en trädgård, täppa eller koloni. När gröngödslingsgrödorna gör sin nytta genom att förbättra jorden och locka nyttoinsekter till trädgården blir en av de roligaste effekterna för alla odlare att växterna mår bättre. Mullrik jord som håller näring och vatten längre och bjuder in till ett levande mikroliv ger friska, starka plantor som blommar mer, ger bättre skördar och står emot skadedjur och sjukdomar bättre.

Blanda gärna olika sorter av gröngödsling för bästa effekt och vackrast blickfång och njut av din nya hjälpreda i trädgården.

Fröer till gröngödslingsväxter

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Glamorös blåklint

Gammaldags blåklint minner om barndomens somrar då solen alltid sken från en klarblå himmel som gick ton i ton med klinten på ängen. Men denna rara blomma slår ut i många fler färger än så – alla lika vackra. Blåklint 'Red Boy' för in glamour i sommarromantiken med skimrande hallonrosa, fluffiga blommor. De ser ut att sända ett kaxigt budskap om att våga ta ut svängarna och överraska betraktaren. I vimlet på en klassisk sommaräng är ’Red Boy’ en självklar lagspelare men blomman kan också sprida elegans i sommarrabatten. Som snitt är klinten ett fint inslag i en blandad, färsk bukett eller som helt ett fång att ta in och torka till vintern.

Läs mer
Kalas för insekter

När bin flyger iväg på kalas önskas pollen och nektar på menyn. Låt oss bjuda till och skapa plats för de enkla, öppna blommorna som välkomnar insekter att slå sig ner och smörja kråset. I samma ögonblick uppstår naturens magi då blommorna pollineras och livets kretslopp rullar vidare. Blomsterblandning ’Biväxter’ ger dig ett färdigt kalaskoncept för bin och andra pollinatörer. Sådden kommer växa upp till sommarblom av gurkört, blåklint, romersk riddarsporre, blomsterlin och många andra av våra vackraste ettåringar. I skydd av blommorna kan ett fat med vatten och en liten sten däri ge de små liven en oas för vila, svalka och dryckespaus.

Läs mer
Fest för humlor

Så länge varmt gyllengula lejongap ’Rocket Golden’ inte har några pollinerande gäster på besök håller den sina blommor slutna. Där innanför lockar pollen och nektar till sommarfest. Ett litet bi flyger förbi och knackar på, men släpps inte in. Nu landar i stället en bullig humla på lejongapet som gästvänligt öppnar sig. Väl inne tumlar humlan runt tills den vimmelkantig trillar ur blomman med fluffiga pollenbyxor på sina små ben. Det krävs en viss kraft för att öppna ett lejongap vilket gör inträdet exklusivt för humlor och tyngre bin. Så dina ’Rocket Golden’ inomhus på våren, plantera ut i stora klungor i rabatt eller krukor och bjud till fest för humlor.

Läs mer
Elegans och krydda

För dig som ännu inte har provat salladssenap 'Crimson Red' väntar härliga odlartider. Om elegant peppriga aromer skulle beskrivas med en färg vore den nog djupt röd, precis som kulören på de vackert finflikiga bladen hos 'Crimson Red'. Smaken är just pepprig – utan att vara påträngande utan upplevelsen i gommen är mild trots intensiteten. När du väl har provat en lättodlad, nyttig och god grönsak vore väl lycka att ha tillgång till den hela tiden? I 'Crimson Red' står lyckan att finna då denna smakfulla salladssenap går att skörda året runt. Odla utomhus under sommaren och på fönsterkarmen när kylan kommer för elegant färg och smak i alla dina sallader.

Läs mer

Veckans Frösort

Glamorös blåklint

Gammaldags blåklint minner om barndomens somrar då solen alltid sken från en klarblå himmel som gick ton i ton med klinten på ängen. Men denna rara blomma slår ut i många fler färger än så – alla lika vackra. Blåklint 'Red Boy' för in glamour i sommarromantiken med skimrande hallonrosa, fluffiga blommor. De ser ut att sända ett kaxigt budskap om att våga ta ut svängarna och överraska betraktaren. I vimlet på en klassisk sommaräng är ’Red Boy’ en självklar lagspelare men blomman kan också sprida elegans i sommarrabatten. Som snitt är klinten ett fint inslag i en blandad, färsk bukett eller som helt ett fång att ta in och torka till vintern.

2024-05-26

Kalas för insekter

När bin flyger iväg på kalas önskas pollen och nektar på menyn. Låt oss bjuda till och skapa plats för de enkla, öppna blommorna som välkomnar insekter att slå sig ner och smörja kråset. I samma ögonblick uppstår naturens magi då blommorna pollineras och livets kretslopp rullar vidare. Blomsterblandning ’Biväxter’ ger dig ett färdigt kalaskoncept för bin och andra pollinatörer. Sådden kommer växa upp till sommarblom av gurkört, blåklint, romersk riddarsporre, blomsterlin och många andra av våra vackraste ettåringar. I skydd av blommorna kan ett fat med vatten och en liten sten däri ge de små liven en oas för vila, svalka och dryckespaus.

2024-05-19

Fest för humlor

Så länge varmt gyllengula lejongap ’Rocket Golden’ inte har några pollinerande gäster på besök håller den sina blommor slutna. Där innanför lockar pollen och nektar till sommarfest. Ett litet bi flyger förbi och knackar på, men släpps inte in. Nu landar i stället en bullig humla på lejongapet som gästvänligt öppnar sig. Väl inne tumlar humlan runt tills den vimmelkantig trillar ur blomman med fluffiga pollenbyxor på sina små ben. Det krävs en viss kraft för att öppna ett lejongap vilket gör inträdet exklusivt för humlor och tyngre bin. Så dina ’Rocket Golden’ inomhus på våren, plantera ut i stora klungor i rabatt eller krukor och bjud till fest för humlor.

2024-04-28

Elegans och krydda

För dig som ännu inte har provat salladssenap 'Crimson Red' väntar härliga odlartider. Om elegant peppriga aromer skulle beskrivas med en färg vore den nog djupt röd, precis som kulören på de vackert finflikiga bladen hos 'Crimson Red'. Smaken är just pepprig – utan att vara påträngande utan upplevelsen i gommen är mild trots intensiteten. När du väl har provat en lättodlad, nyttig och god grönsak vore väl lycka att ha tillgång till den hela tiden? I 'Crimson Red' står lyckan att finna då denna smakfulla salladssenap går att skörda året runt. Odla utomhus under sommaren och på fönsterkarmen när kylan kommer för elegant färg och smak i alla dina sallader.

2024-04-21

Barnslig odlarglädje

Rädisan är en finurlig liten grönsak. Fröerna hinner knappt täckas av jord förrän groddar väcks till liv därinuti. Den otålige kan känna sig lycklig då små skott far upp i ljuset inom bara några dagar och redan den första blasten är mättad av peppriga smaker. Små runda rötter växer snabbt till sig precis under mark så att ovansidan snart blottas likt en måne vid jordytan. När fröerna kommer från rädisa ’Easter Egg’ färgas grönsakslandet av små månar i rött, gult, vitt, rosa och purpur. Dra upp ett helt knippe och känn den barnsliga odlarglädjen som väcks av fantasifulla rötter i olika kulörer. Charmiga ’Easter Egg’ väcker lusten hos unga trädgårdsmästare – odla dem med barnen i köksland, lådor och krukor och plocka färgglada rädisor sommaren lång.

2024-03-31

Skimrande skyar

Kanske är detta början på en underbar ny vänskap bland luktärter. På långa stjälkar slår 'Spencer Nimbus' ut i blommor som för tankarna till regntunga skyar. Elegant silvervita kronblad färgas blåvioletta utmed kanterna, en kulör som djupnar i takt med blommans mognad. Nimbus är latinets ord för moln som förebådar ett väderomslag mot regn. En mulen sommardag får 'Spencer Nimbus' färgskala en dramatisk karaktär men när solens strålar bryter igenom molntäcket förvandlas blommorna till skimrande skyar i sobra kulörer. Förodla dina luktärter under våren för tidigare blomning av sommarens mest väldoftande och rikblommande ettåringar.

2024-03-17

Persikodrömmar

Zinnia för tankarna till lidelsefull blomning där alla kulörer är vackra tillsammans. Livfullt rosa, röda, orange och gula blommor står sida vid sida i skön harmoni från tidig sommar tills hösten går mot sitt slut. Nu träder en ny zinnia in på scenen med blommor i milda toner av persikorosa. Under sommarens blå himmel lyser blommorna klart medan höstsolen ger kronbladen en mjukt glödande färg. Zinnia 'Zinderella Peach' slår ut i charmerande dubbla blommor med en rufsig kalufs i mittkronan. Som lekfull kontrast dyker enkla blommor då och då upp i denna fluffiga persikodröm. Odla 'Zinderella Peach' i rabatter och krukor och plocka gärna till buketter – nya blommor slår ut hela sommaren.

2024-03-10

Små frestelser

Odla en guldmedaljör som serverar dig utsökta godsaker hela säsongen. Inbäddade i lummig grönska lockar mängder av små tomatfrestelser med frisk syra och mustig sötma. De droppformade, orange frukterna sitter periodvis så tätt att de ser ut att knuffas och trängas om utrymmet. Med sina kraftfulla stjälkar bär den lilla busken upp dem alla och står stadigt när sommarvindarna susar. Körsbärstomat F1 'Tiny Temptations Orange' är en ynnest att odla, inte bara för smaken och den vackra plantans skull utan för att den är så frisk och sund – bladmögel biter inte på denna tuffing. Välj en varm och skyddad plats i krukor och lådor och njut av din tomatsommar med F1 'Tiny Temptations Orange'.

2024-02-04

4.6/5 (9694)
2024-05-30
Jag har varit kund hos Impecta i många år. Dom har ett stort utbud av frön och nu även knölar av olika slag. Alltid snabb leveranstid och då jag behövt anlita kundservice, har alltid fått bra respons.
- Elvy A
2024-05-30
Snabb leverans, fina produkter och kunnig personal! Mvh Louise Nilsson
- Louise N
2024-05-30
Enkelt och snabb leverans 
- Kent E
2024-05-30
Fint förpackade dahliaknölar med färgbilder på. Friska knölar.
- Susanne N
2024-05-30
Bra information av personen vi pratade med.
- lena O
2024-05-30
Det blev väldigt enkel att beställa fröer från eran hemsida,  men postgången  var det si och så. .. Jag uppskattade även eran goda råd.... 
- Carlos M
2024-05-30
Nöjd med allt.
- Katrine H
2024-05-30
Gillar Impecta! Bra fröer, bra sortiment! Snabb och enkel leverans! Och ett tips: testa deras adventskalender i år (hoppas det blir en). Jag köpte förra året och fick mycket nya roliga fröer jag inte haft en tanke på tidigare.
- Margareta S
2024-05-30
Bra utbud av fröer, snabb leverans.
- Katarina R
2024-05-29
Smidigt, väldigt bra utbud. Allt är förklarat på ett bra sätt
- Robert B
2024-05-29
Snabb leverans! Nu får vi se om det gror.
- Annika T
2024-05-29
Är så nöjd snabb leverans av fröer med kvalitet
- Cecilia S
2024-05-29
Snabb leverans.  Inget som strulade. 
- Gun-britt E
2024-05-29
Lätt att handla och snabba leveranser. 
- Ann-kristin F
2024-05-28
Snabb leverans!
- Birgitta B
2024-05-28
Två saker som jag gillar när jag handlar i din webshop; Den första är din snabba leverans av föremålen. Den andra är din papperskatalog eftersom det är så glädjande att välja nya frön av anledningen att vända boken. Mvh, Hans & Yoko på Strängnäs
- Yoko F
2024-05-28
Snabbt och enkelt att få hem Impectas  produkter!
- Per O
2024-05-28
Bra fröer snabb leverans❤️👍
- Gudrun A
2024-05-28
Snabb leverans 
- Doris B
Are you in the right place?
Continue to impecta.se