Adventskalendern är här! Handla nu »
Odla gurka - 10 frågor och svar

Odla gurka – 10 frågor och svar

Att odla gurka från frö är roligt och du har en fantastisk smakupplevelse framför dig. Under säsongen får vi frågor om gurkodling, från frösådd till odling i växthus och på friland. Vi har samlat de 10 vanligaste frågorna och svaren här.

Pollinering av gurka

De vanligaste frågorna kring gurkodling handlar om pollinering. Det är inte så konstigt eftersom en rik skörd av välsmakande gurkor är målet med odlingen. Vi reder ut begreppen bland våra 10 frågor och svar om gurkodling.

Se alla fröer till gurka

De 10 vanligaste frågorna om odling av gurka

1. Bör jag förodla gurkfröerna inomhus?
De flesta sorter av gurka förodlas inomhus under februari till april. Druvgurkor och en del sorter av slanggurka kan även direktsås. Läs noga på förpackningen till varje frösort vad som gäller.

2. Behöver jag extra belysning till mina försådder av gurka?
Om du förodlar i februari, början av mars behöver du stötta din sådd med extra ljus. Släck växtbelysningen under natten. Om du förodlar i ett ljust fönster kan du minska antalet timmar med extrabelysning allteftersom det naturliga ljuset blir starkare, från mars och framåt beroende på var du bor. Växtbelysningen fungerar då som ett komplement till det naturliga ljuset.

3. När kan jag plantera ut mina gurkplantor?
Vänta med utplanteringen tills risken för nattfrost är helt över och jorden har börjat värmas upp ordentligt. Ha inte för bråttom. Tänk på att anpassa tiden då du börjar förodla till var du bor någonstans. Så inte för tidigt om du odlar i ett klimat där nattfrosten håller i länge, så slipper du hålla efter stora gurkplantor inomhus under många veckor.

4. Vad menas med en partenokarp gurka?
Det finns självbefruktande och icke självbefruktande gurksorter. De självbefruktande sorterna kallas också för partenokarpa gurkor. Sorter som är partenokarpa har bara honblommor; de behöver ingen inblandning av hanblommor utan befruktar sig själv.

5. Måste jag handpollinera mina gurkblommor?
Om du odlar partenokarpa, alltså självbefruktande gurkor, behöver du inte hjälpa till med pollinering. Om du odlar icke självbefruktande gurkor så är det vanligaste att de pollinerande insekterna sköter befruktningen. Men du kan också hjälpa till, särskilt om gurkorna odlas i växthus eller uterum. Pollinera genom att doppa en pensel först i hanblomman sedan i honblomman, som känns igen på det lilla fruktämnet bakom blomman.

6. Kan jag odla självbefruktande och icke självbefruktande gurkor under samma säsong?
Det går att odla självbefruktande (partenokarpa) och icke självbefruktande gurkor under samma säsong men det är viktigt att hålla avstånd mellan dem. En partenokarp sort som odlas nära en icke självbefruktande sort riskerar att pollineras av en hanblomma från den icke självbefruktande sorten och då kan gurkorna få dålig smak. Det sker långt ifrån alltid, men risken finns. För att undvika risken väljer du antingen att bara odla det ena eller det andra eller att odla partenokarpa och icke självbefruktande sorter på olika ställen.

Har du möjlighet så är det bra att odla de partenokarpa sorterna i växthus och låta de icke självpollinerande växa utomhus där pollinatörerna lätt kan komma åt.

8. Mina gurkor i växthuset har fått små vitgrå prickar på bladen och tunna nät syns runt bladskaft och mellan blad. Vad är detta och vad ska jag göra?
Gurkan har mycket sannolikt drabbats av växthuspinnkvalster, som är mycket små spindeldjur som suger växtsaft ur bladen. Prova att spreja plantorna med en blandning av 2 msk såpa och en liter vatten. När säsongen är över är det viktigt att du inte slänger växtdelarna på komposten. Städa och torka av noga runtomkring odlingen. Var noga med att det är bra luftflöde runt gurkplantorna. Odla inte i samma jord nästa år. Kommande säsong kan du förebygga angrepp genom att tidigt sätt in biologisk bekämpning med spinnrovkvalster, som äter spinnkvalstren. Spinnrovskvalster finns att köpa i välsorterade trädgårdsbutiker.

9. Mina gurkplantor i kökslandet har vuxit jättebra i några veckor men nu ser de plötsligt vissna ut. Jag hittar inga djur som äter på bladen. Vad kan jag göra för att gurkorna ska få tillbaka sin växtkraft?
En vanlig orsak till att gurkplantor plötsligt vissnar är att de utsatts för kraftiga svängar i temperatur eller att jorden är för kall. Om det inte har regnat på ett tag och det plötsligt kommer mycket regn ner i kall jord kan det göra att plantan stressas och vissnar. Prova att luckra upp jorden runt plantorna och sörj för regelbunden och jämn bevattning. Tillför flytande näring när du vattnar. Ett allmänt råd är att inte plantera ut gurkplantorna för tidigt.

10. Jag odlar massor med gurkor i växthus - hur håller jag mjöldagg borta?
Ju bättre dina gurkplantor mår, desto lättare står de emot mjöldagg. Vattna regelbundet − under varma sommardagar kan krukor med gurka i växthus behöva vatten både morgon och kväll. Var också noga med att plantorna inte står i drag. Mjöldagg är ofta som mest aktivt när det är torrt och varmt samtidigt som dina gurkplantor kan bli stressade av för mycket sol och värme. Riktigt heta och soliga somrar kan gurkorna därför behöva skuggas från direkt solljus och sprejas med vatten för få svalka och för att luften runt plantorna ska hållas fuktig. Om du har drabbats av mjöldagg på gurka tidigare kan du välja att odla resistenta sorter.

Hoppas att du har fått svar på lite av dina frågor kring odling av gurka. Sådd och odling av gurka är rikt belönande och både roligt och enkelt. Och egenodlade gurkor smakar fantastiskt gott.

Katarina Kihlberg
Impecta Fröhandel

Se alla fröer till gurka

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Symfoni av färg och liv

Aubrietia 'Cascade Blue' lever upp till sitt namn med sällsam skönhet, där täta tuvor av intensivt blåvioletta blommor år efter år skapar ett kaskadlikt vattenfall av färg över stenpartier och murar. Denna lågväxande juvel är mer än bara en marktäckare; när våren sveper in förvandlar den trädgården till ett levande hav av färger, en fest för både ögat och för trädgårdens surrande pollinatörer. Uppkallad efter den franske konstnären Claude Aubriet bär 'Cascade Blue' hans namn med värdighet – likt en levande målning sträcker den ut sig som blommande penseldrag över trädgården. Plantera i grupp för att skapa en dramatisk effekt och låt den förvandla även de mest anspråkslösa ytor till ett levande konstverk, där varje blomma bidrar till en symfoni av färg och liv.

Läs mer
Trädgårdens pärla

Likt små berg reser sig ‘Mountain Lady’ ståtligt i rabatt och gräsmatta. De små, runda blommorna bildar täta klasar i toppen av stjälken, med en himmelsblå bas som övergår till en snövit topp. Pärlhyacint har sitt ursprung i Mellanöstern och sydöstra Europa, där den växer vilt på bergssluttningar och ängar. I trädgårdar har den odlats sedan 1500-talet och ofta representerat förnyelse och hopp. 'Mountain Lady' är fin att plantera i grupper för att skapa en effektfull färgklick, eller att kombinera med andra vårblommande lökar. Vare sig den får pryda en solig rabatt eller en kruka på terrassen, kommer den att bjuda på en långvarig och hänförande blomning – en riktig pärla värd att vänta på.

Läs mer
Kulinarisk elegans

Denna alldeles utsökta böna bjuder på långa, smäckra baljor i lysande purpurröd färg. Störpurpurböna 'Carminat' är omtalad för sin mjälla konsistens och fantastiska smak, med en lätt nötig ton. Det unika utseendet är iögonfallande såväl i odlingen som på tallriken. 'Carminat' skänker alltid elegans och en kulinarisk upplevelse till maträtter – om den så finns i salladen, soppan eller som tillbehör. Låt den vackra störpurpurbönan slingra sig upp i en spaljé eller längs en stör och se fram emot högsommarens och höstens skörd av mängder med läckra, helt trådfria baljor.

Läs mer
Glamorös blåklint

Gammaldags blåklint minner om barndomens somrar då solen alltid sken från en klarblå himmel som gick ton i ton med klinten på ängen. Men denna rara blomma slår ut i många fler färger än så – alla lika vackra. Blåklint 'Red Boy' för in glamour i sommarromantiken med skimrande hallonrosa, fluffiga blommor. De ser ut att sända ett kaxigt budskap om att våga ta ut svängarna och överraska betraktaren. I vimlet på en klassisk sommaräng är ’Red Boy’ en självklar lagspelare men blomman kan också sprida elegans i sommarrabatten. Som snitt är klinten ett fint inslag i en blandad, färsk bukett eller som helt ett fång att ta in och torka till vintern.

Läs mer
4.7/5 (14121)
2024-10-10
bh-service
- Erik G
2024-10-10
Bra fröer o snabb leverans
- Karina N
2024-10-10
Alltid snabb leverans och bra kvalitet! 
- Mattias N
2024-10-10
Bra utbud  Snabb leverans 
- Fredrik B
2024-10-10
Bra! Bra! Bra!
- Sven A
2024-10-10
Bra fröer, bra service. 
- Birgitta F
2024-10-10
Snabb leverans och rått lökar o frön levererade.
- Ingemar J
2024-10-10
Bra lökar till bra pris! Vad mer kan man begära...jo kanske snabb leverans. Det fungerar också!
- Bengt G
2024-10-10
Mycket spännande fröer och lökar och snabb leverans!
- Gunilla G
2024-10-10
Många fröer att välja på. 
- Sofie L
2024-10-10
Bra produkter och hjälpsamma i helpdesk . Tyvärr var leveranserna  sena . Så beräkna lång tid i förväg 
- Helena K
2024-10-10
Snabb leverans och bra utbud. 
- Therese A
2024-10-10
Snabb leverans
- Yvonne M
2024-10-10
Impecta är väldigt bra
- Kristina B
2024-10-10
Lätt  att beställa och snabb leverans
- Margreth M
2024-10-10
Snabb och smidig leverans.
- Alexandra L
2024-10-10
Snabbt , enkelt och rätt
- Magnus S
2024-10-10
Stort utbud, snabb leverans.
- Lena W
2024-10-09
Bra katalog och mycket att välja på. Enkelt att handla och tillräckligt snabb leverans. Bra bemötande vid kontakt. 
- Monica E
2024-10-09
Bra grobarhet, snabb leverans, fina lökar 
- Charlotta L
Are you in the right place?
Continue to impecta.se