Allium – blommande bollar

Allium - blommande bollar

Allium är det vetenskapliga namnet på löksläktet. Ordet har också kommit att användas allmänt för de vackra prydnadslökarna som blommar med bollar i vitt, lila och blått.

Hur odlar jag allium?

  1. Allium odlas lättast från lök.
  2. Plantera alliumlökar på hösten.
  3. Odla allium i kruka eller rabatt.

Allium i kökslandet

Löksläktet, allium, rymmer en mängd olika arter. Många av dem tillhör våra viktigaste köksväxter, som gul lök, purjolök, gräslök och salladslök. Dessa arter ser vi sällan gå i blom eftersom vi äter upp dem innan växten når det stadiet i sin växtcykel. Alla som har odlat gräslök som går i blom vet hur vacker den lila lilla blomman är men märker kanske också att stråna inte längre är lika krispigt goda när blomningen kommit i gång.


Allium – blommande bollar

Allium som prydnad

I alliumsläktet finns också många arter som odlas för sin skönhets skull. De är inte lämpliga eller goda att äta och kan därför gärna få gå i blom. Allium har blivit ett vedertaget ord för just de lökar vi odlar för att njuta av de vackra blommorna. De kallas också för prydnadslök och bollök.


Allium blommar länge och startar lite senare än andra vårblommande lökar. De bjuder på fägring i övergången mellan vårens och högsommarens blomning i din trädgård.


Allium i rabatt och kruka
Allium, eller prydnadslök, har blommor i olika storlek som vajar på stadiga stjälkar i olika höjd.

De största alliumsorterna är imponerande med sina stora purpurfärgade eller vita bollar. Det räcker med att du planterar några enstaka lökar för att blommorna ska dra blickarna till sig när de ser ut att sväva bland perenner i rabatten eller på naturtomten.


Hos många sorter av allium börjar bladen att vissna när blommorna slår ut. Odla därför gärna allium bland lägre perenner vars bladverk breder ut sig och döljer de vissna alliumbladen.


De sorter av allium som blommar med lite mindre bollar kan gärna planteras i grupper som återkommer på olika platser i trädgården. De passar också att plantera i kruka, många tätt tillsammans eller några få i ett arrangemang med andra vårblommor.

När alliumbollarna har blommat över kan du låta dem stå kvar. De är vackra även som torkade. Du kan också plocka in dem som dekoration i buketter.


Rådjur tycker inte om doften av allium, vilket kan göra att de håller sig borta från dina rabatter om där växer allium.


Allium – blommande bollar

Plantera allium så här

Lökar till allium köper du under hösten. Plantera dem så snart du kan för att de inte ska torka.

Välj en plats i sol till halvskugga. Gräv en större grop till en grupp lökar eller flera hål för att plantera lökarna en och en, beroende på vilken typ av plantering du vill ha. Läs på förpackningen till varje enskild sort hur djupt löken ska planteras.

TIPS: Om du planterar många lökar är det praktiskt att använda ett lökjärn.

Plantera löken med spetsen uppåt. Gödsla gärna i gropen vid plantering, exempelvis med benmjöl. Täck gropen med jorden du har grävt upp.

Vattna ordentligt vid plantering.


Prydnadslök är flerårig

Alliumlökar är fleråriga och återkommer år efter år. Gödsla under vår eller tidig höst så att löken kan samla ny kraft. Allium frösår sig också, vilket gör att du får fler vackra blomsterbollar med tiden.

Katarina Kihlberg
Impecta Fröhandel

Se alla lökar till Allium/Prydnadslök

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Kalas för insekter

När bin flyger iväg på kalas önskas pollen och nektar på menyn. Låt oss bjuda till och skapa plats för de enkla, öppna blommorna som välkomnar insekter att slå sig ner och smörja kråset. I samma ögonblick uppstår naturens magi då blommorna pollineras och livets kretslopp rullar vidare. Blomsterblandning ’Biväxter’ ger dig ett färdigt kalaskoncept för bin och andra pollinatörer. Sådden kommer växa upp till sommarblom av gurkört, blåklint, romersk riddarsporre, blomsterlin och många andra av våra vackraste ettåringar. I skydd av blommorna kan ett fat med vatten och en liten sten däri ge de små liven en oas för vila, svalka och dryckespaus.

Läs mer
Fest för humlor

Så länge varmt gyllengula lejongap ’Rocket Golden’ inte har några pollinerande gäster på besök håller den sina blommor slutna. Där innanför lockar pollen och nektar till sommarfest. Ett litet bi flyger förbi och knackar på, men släpps inte in. Nu landar i stället en bullig humla på lejongapet som gästvänligt öppnar sig. Väl inne tumlar humlan runt tills den vimmelkantig trillar ur blomman med fluffiga pollenbyxor på sina små ben. Det krävs en viss kraft för att öppna ett lejongap vilket gör inträdet exklusivt för humlor och tyngre bin. Så dina ’Rocket Golden’ inomhus på våren, plantera ut i stora klungor i rabatt eller krukor och bjud till fest för humlor.

Läs mer
Elegans och krydda

För dig som ännu inte har provat salladssenap 'Crimson Red' väntar härliga odlartider. Om elegant peppriga aromer skulle beskrivas med en färg vore den nog djupt röd, precis som kulören på de vackert finflikiga bladen hos 'Crimson Red'. Smaken är just pepprig – utan att vara påträngande utan upplevelsen i gommen är mild trots intensiteten. När du väl har provat en lättodlad, nyttig och god grönsak vore väl lycka att ha tillgång till den hela tiden? I 'Crimson Red' står lyckan att finna då denna smakfulla salladssenap går att skörda året runt. Odla utomhus under sommaren och på fönsterkarmen när kylan kommer för elegant färg och smak i alla dina sallader.

Läs mer
Barnslig odlarglädje

Rädisan är en finurlig liten grönsak. Fröerna hinner knappt täckas av jord förrän groddar väcks till liv därinuti. Den otålige kan känna sig lycklig då små skott far upp i ljuset inom bara några dagar och redan den första blasten är mättad av peppriga smaker. Små runda rötter växer snabbt till sig precis under mark så att ovansidan snart blottas likt en måne vid jordytan. När fröerna kommer från rädisa ’Easter Egg’ färgas grönsakslandet av små månar i rött, gult, vitt, rosa och purpur. Dra upp ett helt knippe och känn den barnsliga odlarglädjen som väcks av fantasifulla rötter i olika kulörer. Charmiga ’Easter Egg’ väcker lusten hos unga trädgårdsmästare – odla dem med barnen i köksland, lådor och krukor och plocka färgglada rädisor sommaren lång.

Läs mer
4.6/5 (9263)
2024-05-20
Alltid bäst
- Kent S
2024-05-20
Blev lite fel med vem som skulle kunna hämta ut varan. Fick ringa och ni fick fixa med Dhl
- Susanne S
2024-05-20
Snabba leveranser och stort utbud
- Sven J
2024-05-20
Bra saker, snabba leveranser!
- Jan B
2024-05-20
Bra fröer och snabba leveranser.
- Erik C
2024-05-20
Leveransen tog lite tid annars är jag nöjd 
- Erik T
2024-05-20
Jag beställde Crepis rubra Snow White från Impecta, omöjligt att få tag på i Storbritannien nu, och de kom inom några dagar. Tack
- Mark R
2024-05-20
Snabb leverans  pålitliga fröer
- Ann C
2024-05-20
Allt gick bra.
- Steve T
2024-05-20
Snabb leverans. Jag uppskattar också mycket att det på varje fröpåse står relevant information.
- Birgitta H
2024-05-20
Bra grobarhet fröer jfrt med andra. Snabb leverans.
- Anders E
2024-05-20
Bra utbud, spännande marknadsföring och snabb leverans!
- Birgitta H
2024-05-20
Snabb leverans. Nu får vi se framöver hur blomprakten tar sig…😎
- Per L
2024-05-20
Snabb leverans och fröna tar sig. 
- Solfrid M
2024-05-20
Bra utbud och snabb leverans
- Martin Ö
2024-05-20
De har ett brett utbud och en snabb leverans
- Ann-Kristin L
2024-05-20
Finns allt man behöver i fröer 
- Mieht B
2024-05-20
Snabb och bra leverans. 💖💖
- Kerstin P
2024-05-20
hittar fröer som jag inte kan få tag på annars
- Euro Z
2024-05-20
Snabb leverans. Smidigt. Och billigt!
- Shahbaz
Are you in the right place?
Continue to impecta.se