Vad är dinnerplatedahlia?

Dahlior har sin egen speciella charm. För en extra woow-känsla står de sorter som får mattallriksstora blommor. Odla sommarens maffigaste blommor med dinnerplatedahlia.

Odla dinnerplatedahlia

 • Driv knölarna inomhus.
 • Plantera i soligt läge.
 • Gödsla regelbundet.
 • Rensa vissna blommor.
 • Ta upp knölarna före vintern.

Dinnerplatedahlia ingen egen klass

Dinnerplatedahlia tillhör inte en av de officiella klasserna av dahlior utan namnet används på sorter vars blommor når den imponerande storleken av 20 cm i diameter eller mer. Dinnerplatedahlior finns i olika färger och med olika form på blomman; enkel, dubbel, fylld och fransig – det finns alla möjliga sorter.

Länge odlades dinnerplatedahlior mest av sanna entusiaster. I England anordnas tävlingar för att kora den mest magnifika blomman. På senare år ha dinnerplatedahlior blivit trendiga och de ses som en av de stora festernas och tjusiga buketternas självklara blomma.


146400-Dahlia-'Frost-Nip'

Odla dinnerplatedahlia

Är det skillnad på att odla dinnerplatedahlia och andra dahlior? Nej, ingen större skillnad men som odlare bör du tänka på att ge den extra omsorg för att plantan ska kunna producera de extravaganta blommorna.

Driv knölar av dinnerplatedahlia inomhus

För att få så lång blomning som möjligt är det bra att driva dahliaknölarna i kruka inomhus ca fem veckor innan de ska planteras på sin växtplats. Starten för att driva dahliaknölar varierar beroende på var du bor; räkna från ca slutet av mars i södra delen av landet, till april maj längre norrut.

Driv dina knölar av dinnerplatedahlia så här:

 • Plantera knölen 15 cm ner i planteringsjord i en stor kruka med dräneringshål.
 • Vattna igenom jorden innan du ställer krukan varmt.
 • I början behövs bara lite vatten – spreja jorden då och då.
 • När dahliaskotten syns efter några veckor ställer du krukan ljust. Nu kan du börja vattna regelbundet.
 • Tillför flytande näring i vattnet.

Plantera ut dinnerplatedahlia i trädgården

Ge dina dinnerplatedahlior de bästa förutsättningar för att kunna utveckla sina stora blommor. Plantera på en solig, vindskyddad plats i näringsrik och väldränerad jord. I upphöjda bäddar trivs dahliorna utmärkt – där är jorden luftig och varm.


146100-Dahlia-'Break-Out'

Skötsel av dinnerplatedahlia

När sommaren närmar sig börjar en spänd väntan på att svällande dahliaknoppar ska slå ut i läckra blommor. Med god omvårdnad har du en vacker och lång blomning att se fram emot. Sköt om dinnerplatedahlia så här:

 • Vattna dahliorna under torra perioder.
 • Tillför kogödsel, kompost eller annan näring i dahliarabatten några gånger under sommaren.
 • Tillför flytande näring till dahlior i kruka regelbundet under hög- och sensommar.
 • Bind upp stjälkarna om blommorna blir för tunga.
 • Knipsa regelbundet bort överblommade dahlior.

Ta upp dinnerplatedahlior före vintern

När blomningen går mot sitt slut och frostnätterna har premiär är det dags att ta upp dina dahliaknölar.

Läs mer: Dahlia på vintern – gräv upp

Se alla våra dahlior

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

Läs mer
Minnesvärd elegans

I rabatter skapas små världar av blommor med plats för en mångfald av karaktärer. En del arter blommar enligt devisen att underbart är kort, med iögonfallande blomning på svajiga stjälkar under några veckor. Andra tar en resolut och stabil plats i blomstervärlden under hela sommaren och tidig höst. Som praktvädd ’Fire King’ − en ettåring som önskar bli ihågkommen. På stadiga men ändå nätta stjälkar reser den sig stilfullt ur sin egen grönska. I juli slår en förtjusande blomma ut. Den väldoftande vädden ’Fire King’ är tät, välformad och färgad i scharlakansrött med vitt strössel i topparna. Så fröerna för ett elegant tillskott i sommarens blomning, liksom i färska och torkade buketter.

Läs mer
Nordisk mästare

Som en av få grödor har kålroten inga vilda släktingar. Under 1600-talet såg den dagens ljus i Norden genom en korsning mellan rova och kål. Detta var före potatisens genomslag och behovet av nyttiga och tåliga grödor var skriande. På västgötska kallades den nya livsviktiga roten för rotabagge. Fröer skeppades utomlands till Skottland och Frankrike där kålrot än idag heter rutabaga. När potatisen stormade in i de svenska hushållen på 1800-talet föll kålroten i glömska. Tack vare Programmet för odlad mångfald och det stora fröupproret har många sorter av fröer till kålrot samlats in och nu odlas de återigen för sin nytta och smak. Prova kålrot 'Champion' och lär känna en nordisk mästare.

Läs mer
Skönhet som varar

När försommarens intensiva fägring har dragit sig tillbaka skjuter riddarsporrarna fart för att blomma med liv och lust tills hösten tar vid. Blommorna gömmer pollen och nektar som lockar små gynnare till trädgårdens rabatter och krukor. Den romerska riddarsporren 'Fancy Belladonna' är ettårig och sparar inte på krutet under sitt enda framträdande. Utsökta, långstjälkiga blomspiror kläs med stjärnformade, enkla blommor i ljuslila till mjukt rosa. Mörka strimmor ger kronbladen extra liv. När sporrens nedersta blomma har slagit ut och toppen fortfarande har en outslagen knopp är tiden utmärkt att plocka 'Fancy Belladonna för att torka till vinterns buketter och skönhet som varar länge.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK