Vad är dinnerplatedahlia?

Dahlior har sin egen speciella charm. För en extra woow-känsla står de sorter som får mattallriksstora blommor. Odla sommarens maffigaste blommor med dinnerplatedahlia.

Odla dinnerplatedahlia

 • Driv knölarna inomhus.
 • Plantera i soligt läge.
 • Gödsla regelbundet.
 • Rensa vissna blommor.
 • Ta upp knölarna före vintern.

Dinnerplatedahlia ingen egen klass

Dinnerplatedahlia tillhör inte en av de officiella klasserna av dahlior utan namnet används på sorter vars blommor når den imponerande storleken av 20 cm i diameter eller mer. Dinnerplatedahlior finns i olika färger och med olika form på blomman; enkel, dubbel, fylld och fransig – det finns alla möjliga sorter.

Länge odlades dinnerplatedahlior mest av sanna entusiaster. I England anordnas tävlingar för att kora den mest magnifika blomman. På senare år ha dinnerplatedahlior blivit trendiga och de ses som en av de stora festernas och tjusiga buketternas självklara blomma.


146400-Dahlia-'Frost-Nip'

Odla dinnerplatedahlia

Är det skillnad på att odla dinnerplatedahlia och andra dahlior? Nej, ingen större skillnad men som odlare bör du tänka på att ge den extra omsorg för att plantan ska kunna producera de extravaganta blommorna.

Driv knölar av dinnerplatedahlia inomhus

För att få så lång blomning som möjligt är det bra att driva dahliaknölarna i kruka inomhus ca fem veckor innan de ska planteras på sin växtplats. Starten för att driva dahliaknölar varierar beroende på var du bor; räkna från ca slutet av mars i södra delen av landet, till april maj längre norrut.

Driv dina knölar av dinnerplatedahlia så här:

 • Plantera knölen 15 cm ner i planteringsjord i en stor kruka med dräneringshål.
 • Vattna igenom jorden innan du ställer krukan varmt.
 • I början behövs bara lite vatten – spreja jorden då och då.
 • När dahliaskotten syns efter några veckor ställer du krukan ljust. Nu kan du börja vattna regelbundet.
 • Tillför flytande näring i vattnet.

Plantera ut dinnerplatedahlia i trädgården

Ge dina dinnerplatedahlior de bästa förutsättningar för att kunna utveckla sina stora blommor. Plantera på en solig, vindskyddad plats i näringsrik och väldränerad jord. I upphöjda bäddar trivs dahliorna utmärkt – där är jorden luftig och varm.


146100-Dahlia-'Break-Out'

Skötsel av dinnerplatedahlia

När sommaren närmar sig börjar en spänd väntan på att svällande dahliaknoppar ska slå ut i läckra blommor. Med god omvårdnad har du en vacker och lång blomning att se fram emot. Sköt om dinnerplatedahlia så här:

 • Vattna dahliorna under torra perioder.
 • Tillför kogödsel, kompost eller annan näring i dahliarabatten några gånger under sommaren.
 • Tillför flytande näring till dahlior i kruka regelbundet under hög- och sensommar.
 • Bind upp stjälkarna om blommorna blir för tunga.
 • Knipsa regelbundet bort överblommade dahlior.

Ta upp dinnerplatedahlior före vintern

När blomningen går mot sitt slut och frostnätterna har premiär är det dags att ta upp dina dahliaknölar.

Läs mer: Dahlia på vintern – gräv upp

Se alla våra dahlior

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

Läs mer
För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

Läs mer
Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

Läs mer
Ögonfröjd

Ett uppspelt stohej bryter ut när trädgårdens besökare passerar en buske till synes översållad av små papperslyktor. Det är när frukthölstret till japansk lykta får sin glödande orange höstkulör som växten väcker sådant intensivt intresse. Till vintern torkar frökapseln och får en ny glansperiod när lyktan täcks av gnistrande rimfrost i blek morgonsol. För den tålmodige väntar ännu en ögonfröjd då årsgamla lyktor är så skira att endast bladnerverna håller dem samman. Ett transparent nät bildas och där innanför lyser lyktans röda bär. Planterad i en vacker urna utgör japansk lykta en fantastiskt fin dekoration under lång tid och i olika spännande skepnader.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK