Fri frakt vid köp av enbart fröer över 400 kr. Gäller ej dahliaknölar och potatis.  |  Spana in vår Fyndhörna upp till 60 % på utvalda sorter

Vårblommande lök bland perenner

Vårblommande lök bland perenner

Vårblommande lökar och perenner är mycket vackra att samplantera för säsongens tidiga fägring i rabatt och kruka. Förberedelserna gör du på hösten genom att plantera lökar och fröså perenner.

Så kombinerar du lökar och perenner

  1. Samplantera lökar och perenner som blommar tidigt.
  2. Plantera vårblommande lökar bland perennernas gröna blad.
  3. Samplantera lök och perenner i kruka.

Plantera vårblommande lök i rabatt och på naturtomt

I rabatten och på naturtomten uppstår en givande vänskap mellan perenner och vårblommande lök, där de lyfter varandras skönhet under hela våren och försommaren.

Vårblommande lök på bar mark
De tidigaste lökarna målar den kala trädgården i strålande färger innan perennerna ens har börjat skicka upp sina första skott. Plantera krokus, snödroppar och liten vårstjärna i grupper i rabatten, slänten eller på naturtomten. När de blommar bland visset fjolårsris från perennerna spirar dina första vårkänslor.

Vårblommande lök bland perennernas blad
När perennerna vaknar och skjuter upp sina skott ur marken bildas snart skira, gröna mattor i vårträdgården. Ur denna grönska är det mycket vackert att låta exempelvis narcisser och tidigblommande tulpaner leta sig upp och bjuda på färg innan perennerna blommar.

Perennernas blad döljer lökblast

När vårblommande lökar har blommat över kan blasten se vissen och tråkig ut. Det är viktigt att låta blasten stå kvar då den innehåller näring som ska transporteras ner till löken innan den går i vila. När lökarna planteras i perennrabatten döljer perennernas friska bladverk den vissna blasten när lökblomningen är över.

Vårblommande lök tillsammans med tidigblommande perenner
Under våren blommar tidiga perenner i rabatter, på slänter och naturtomten. Blomningen och grönskan är fortfarande skir och kan gärna fyllas på med vårblommande lökar. Plantera till exempel pärlhyacinter, narcisser och botaniska tulpaner i slänten eller på naturtomten bland gullvivor och tusenskönor. När löjtnantshjärta och förgätmigej blommar kan de ackompanjeras av tulpaner i harmonierande eller kontrasterande färg, beroende på vilken känsla du vill skapa.

Plantera allium bland utfyllande perenner
Under vår och försommar blommar allium i olika höjd och storlek. På stadiga stjälkar vajar bollar i vitt, blått eller purpur. Plantera dem gärna på flera olika platser i perennrabatten där de blir mycket vackra blickfång. Alliumens blast vissnar ofta och blir gula redan under själva blomningen. Plantera dem därför gärna tillsammans med utfyllande perenner som alunrot, funkia, daggkåpa och nävor. Då döljs den tråkiga blasten och blommorna svävar fritt ovanför.

Plantera många av varje

När du skapar planteringar med perenner och tulpaner i rabatt, slänter eller på naturtomten är gott råd att plantera många av varje och i grupper. Låt gärna grupper av samma sort återkomma på flera ställen, det skapar en vilsam harmoni för betraktaren.

Samplantera vårblommande lök och perenner i kruka

De flesta vårblommande lökar passar utmärkt att plantera i kruka och kan gärna samplanteras med perenner. Skapa din krukodling redan på hösten.

Planteringar i kruka kan vara känsliga för alltför långvarig, sträng kyla. Skydda dina krukor genom att svepa in dem i juteväv, ställa dem skyddat intill en vägg och inte direkt på frusen mark eller ställ dem i garage eller källare under årets kallaste månader. Såväl lökar som perenner går i vila under vintern så de behöver varken ljus eller vatten.


Vårblommande lök i kruka
De allra flesta vårblommande lökar går utmärkt att plantera i kruka. Här kommer några tips på vad du ska tänka på när du planterar lök i kruka:

  1. Om du vill ha riktigt färgstark blomning väljer du sorter som blommar samtidigt.
  2. Om du vill ha blomning under lite längre tid väljer du sorter som blommar vid olika tidpunkter.
  3. Följ instruktionen på förpackningen om planteringsdjup. Alla lökar hamnar kanske inte på samma djup i krukan.
  4. Plantera lökarna tätare i kruka än vad som står på förpackningen; den informationen gäller plantering i rabatt där lökarna ska leva i många år och kunna breda ut sig med tiden. I krukan vill du ha en tät och intensiv blomning under en säsong.
  5. Plantera lökarna i lucker planteringsjord.
  6. Plantera lökarna i en frosttålig kruka.
  7. Vattna efter plantering. Därefter låter du krukan stå torrt.

Perenner och vårblommande lök i kruka
Genom att plantera vårblommande lökar och perenner tillsammans i kruka skapar du ett vackert och hållbart arrangemang att njuta av under våren. Låt oss se på några olika sätt att förbereda krukan under hösten.

Gräv upp och dela perenner i rabatten
Använd plantor som du redan har i rabatten till dina krukarrangemang. Om du har täta och väletablerade perennrabatter så mår de bara bra av att du tar upp en del plantor och delar dem. Plantera tillbaka en del av plantan i jorden och den andra i krukan tillsammans med vårblommande lökar.


Gör så här när du delar perenner:
  1. Vattna plantan dagen innan du gräver upp den.
  2. Gräv upp hela plantan och så mycket av rötterna som möjligt.
  3. Klyv plantan på mitten, uppifrån och ner med ett bestämt spadhugg.
  4. Dra isär plantan med händerna. Det gör inget om en del rötter dras sönder; de hämtar sig snart igen.
  5. Plantera den ena delen i jorden igen och den andra i krukan. Vattna.

Bra perenner att dela på hösten och plantera i kruka med vårblommande lök är silverarv, förgätmigej, näva, spetsmössa och luktviol.

Köp perenner i trädgårdshandeln
Har du inga perenner att dela i rabatten kan du köpa plantor i trädgårdshandeln under hösten och plantera i krukan tillsammans med vårblommande lökar.


Så perenner från frö under hösten

Många perenner går utmärkt att så på hösten för att driva upp plantor till kommande säsong. Det är ett trevligt pyssel utomhus och ett mycket ekonomiskt sätt att få fler perenner. Fröså och driv upp perennerna i separata krukor och plantera ner bland dina vårblommande lökar i kruka till våren, innan blomningen är igång.

Läs mer om hur driver upp dina perenner från frö i Bra att veta om höstsådd av perenner.

Hoppas att du har fått bra inspiration kring att samplantera vårblommande lök och perenner i rabatt eller kruka.

Läs mer om att odla blommande lökar och knölar.

Se alla vårblommande lökar

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

Läs mer
Minnesvärd elegans

I rabatter skapas små världar av blommor med plats för en mångfald av karaktärer. En del arter blommar enligt devisen att underbart är kort, med iögonfallande blomning på svajiga stjälkar under några veckor. Andra tar en resolut och stabil plats i blomstervärlden under hela sommaren och tidig höst. Som praktvädd ’Fire King’ − en ettåring som önskar bli ihågkommen. På stadiga men ändå nätta stjälkar reser den sig stilfullt ur sin egen grönska. I juli slår en förtjusande blomma ut. Den väldoftande vädden ’Fire King’ är tät, välformad och färgad i scharlakansrött med vitt strössel i topparna. Så fröerna för ett elegant tillskott i sommarens blomning, liksom i färska och torkade buketter.

Läs mer
Nordisk mästare

Som en av få grödor har kålroten inga vilda släktingar. Under 1600-talet såg den dagens ljus i Norden genom en korsning mellan rova och kål. Detta var före potatisens genomslag och behovet av nyttiga och tåliga grödor var skriande. På västgötska kallades den nya livsviktiga roten för rotabagge. Fröer skeppades utomlands till Skottland och Frankrike där kålrot än idag heter rutabaga. När potatisen stormade in i de svenska hushållen på 1800-talet föll kålroten i glömska. Tack vare Programmet för odlad mångfald och det stora fröupproret har många sorter av fröer till kålrot samlats in och nu odlas de återigen för sin nytta och smak. Prova kålrot 'Champion' och lär känna en nordisk mästare.

Läs mer
Skönhet som varar

När försommarens intensiva fägring har dragit sig tillbaka skjuter riddarsporrarna fart för att blomma med liv och lust tills hösten tar vid. Blommorna gömmer pollen och nektar som lockar små gynnare till trädgårdens rabatter och krukor. Den romerska riddarsporren 'Fancy Belladonna' är ettårig och sparar inte på krutet under sitt enda framträdande. Utsökta, långstjälkiga blomspiror kläs med stjärnformade, enkla blommor i ljuslila till mjukt rosa. Mörka strimmor ger kronbladen extra liv. När sporrens nedersta blomma har slagit ut och toppen fortfarande har en outslagen knopp är tiden utmärkt att plocka 'Fancy Belladonna för att torka till vinterns buketter och skönhet som varar länge.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK