Odlarglädje är delad glädje − odling över generationer

Odlarglädje är delad glädje: Odling över generationer

I vår serie Odlarglädje är delad glädje fokuserar vi här på odling över tid och generationer. I odlingen kan vi mötas i alla åldrar och uppleva glädjen tillsammans. När erfarenheter byts är det inte bara odlarna som träffas utan även traditioner och trender möter varandra.

Dela hållbar odlarglädje

Äldre och yngre odlare har mycket att ge varandra. Kunskap, erfarenheter och nytänkande möts i en gemensam önskan att odla hållbart, vackert och välsmakande.

Kretsloppet i naturen är ett fantastiskt maskineri som vi alla är beroende av för vår överlevnad. I bondesamhället var det nära förhållandet mellan människa och natur en självklarhet. Det var odlingen som gav mat på tallriken och omvårdnad om jorden var en förutsättning för lyckad skörd.

Generationerna som levt sedan dess har upplevt en utveckling från hållbar odling till en revolution när konstgödningen och kemisk ogräsbekämpning tog fart. Odlingen blev lättare, det gick snabbare och vi kunde maxa skördarna. Det var lite som att hoppa av det naturliga kretsloppet och springa förbi vid sidan av.

Idag lever vi i en spännande tid när vi insett att vi måste hitta tillbaka till ett hållbart sätt att odla både inom jordbruket och i trädgårdar och täppor. Inom hobbyodlingen kan generationer mötas, byta erfarenheter och dela den hållbara odlarglädjen med varandra.


Miljo-2021-0128

Det ska surra som förr

Om du bor i södra delen av landet kan du säkert hitta någon äldre person i din närhet som berättar om hur åkrarna förr var mer blå och röda av blåklint och vallmo än färgade av vetet som odlades där. I norr kanske det berättas om dikesrenar med överdådig fägring av ängsväxter.

Allteftersom de vilda blommorna blivit färre och åkrarna bestått mer och mer av stora arealer med samma gröda har de pollinerande insekterna minskat i antal.

Idag drivs många intressanta projekt för att få tillbaka en mångfald av ängsväxter i diken, på betesmarker och längs ytterkanterna på åkrarna. I trädgården kan vi hobbyodlare göra massor med nytta genom att odla blommor som lockar pollinerande insekter.

Om du tillhör den äldre generationen odlare – berätta gärna för barn och barnbarn om våra vilda blommor och om hur de drar till sig pollinerande insekter. Och tvärtom, är du nybörjare i trädgården – frågan någon med erfarenhet hur odlingen såg ut tidigare och sug åt dig av erfarenheten som finns hos vana odlare.


Trädgård, kolonier och balkong

En rolig och mycket inspirerande utveckling inom hobbyodlingen idag är att vi odlar lite överallt. I trädgård, radhustäppor, på kolonier, balkonger, bakgårdar, hustak och i offentlig miljö. Det råder en livlig experimentlusta i den unga generationen för att testa hur mycket egenodlad mat som kan genereras på liten yta och på udda platser.

Parallellt med detta är det många äldre odlare som lämnat gårdar, stora trädgårdar och köksland och flyttat till lägenhet när hus och tomt blivit för mycket att hand om. De tar en skatt av grön erfarenhet och kunskap med sig men upptäcker inte sällan att odling på balkong inte alls är samma sak. Där råder begränsade förutsättningar och krävs en del nytänkande för att lyckas.

Mitt emellan odlingen på landet och i staden finns de fantastiska koloniområdena. De kom till för över hundra år sedan för att förbättra hälsan hos bönderna som flyttat in till stan för att jobba inom industrin. De mådde inte bra av att förlora kontakten med jorden och växterna. Odlingslotterna var förstå viktiga även för att fylla på magra skafferier. Idag är koloniområdena en fin mötesplats för äldre och yngre odlare. Och det är odlingen som står i fokus − fler och fler önskar odla sin egen mat.

Bland trädgårdar, i bostadsområden i stan och på kolonier kan vi mötas över generationerna och byta idéer, erfarenhet, växter och skördar med varandra. Unga odlare kan upptäcka grödor som majrova, svartrötter, haverrot, rotkörvel och sparrissallat. De äldre odlarna som hamnat på balkong för första gången i livet kan upptäcka glädjen i att odla grönsaker, sallat och kryddväxter i kruka.


6708 Stjärnflocka

Torparväxter och mormorsblommor

Det finns alltid ett spirande intresse för hur odlingen såg ut förr. Uttryck som torparväxter och mormorblommor vittnar om detta. Vi blickar gärna bakåt för att hitta vackra och tåliga växter som våra odlarvänner i historien har njutit av.

I trädgården brukar perenner som akleja, borstnejlika, fingerborgsblomma, jätteprästkrage, stjärnflocka, löjtnantshjärta, gullviva och kärleksört kallas för mormorsblommor.

Bland sommarblommorna har rosenskära, luktärt, zinnia, sommarmalva, tagetes, blomstermorot, blomstertobak, kornvallmo och lejongap en gammaldags torparkänsla.

I fönsterkarmen inomhus odlar vi gärna klassiska mormorsväxter som pelargon, begonia, gerbera och palettblad.


Sociala grupper och en fika på tu man hand

På sociala medier finns idag stora grupper där medlemmarna ägnar sig helt åt att dela odlingserfarenheter, byta sticklingar och ge varandra inspirerande gröna tips. Här hittar vi kanske inte den allra äldsta generationen men åldrarna är mycket blandade. Odlarglädjen delas här med tusentals människor som har samma brinnande intresse för allt som växer.

Utanför de sociala medierna är en fika med någon odlande äldre släkting ett guldläge för att få inspiration och känna hur odlingen och kretsloppet i naturen knyter samman oss genom generationerna.


Odla vår historia med kulturarvsväxter

Genom att odla gamla fina kulturarvssorter för vi ett värdefullt odlararv vidare. På Impecta Fröhandel märker vi en del sorter med Kulturarv. För att få bära den utmärkelsen ska sorten vara minst ett halvt sekel gammal och fortfarande ha goda egenskaper vad gäller odling, avkastning, smak och hållbarhet.

Bland kulturarvsväxterna hittar alla odlargenerationer spännande, unika, välsmakande och vackra grönsaker och blommor.


Fröer till kulturarvsväxter

Odling över generationer: Se alla fröer till kulturarvsväxter. Klicka här »

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

Läs mer
Minnesvärd elegans

I rabatter skapas små världar av blommor med plats för en mångfald av karaktärer. En del arter blommar enligt devisen att underbart är kort, med iögonfallande blomning på svajiga stjälkar under några veckor. Andra tar en resolut och stabil plats i blomstervärlden under hela sommaren och tidig höst. Som praktvädd ’Fire King’ − en ettåring som önskar bli ihågkommen. På stadiga men ändå nätta stjälkar reser den sig stilfullt ur sin egen grönska. I juli slår en förtjusande blomma ut. Den väldoftande vädden ’Fire King’ är tät, välformad och färgad i scharlakansrött med vitt strössel i topparna. Så fröerna för ett elegant tillskott i sommarens blomning, liksom i färska och torkade buketter.

Läs mer
Nordisk mästare

Som en av få grödor har kålroten inga vilda släktingar. Under 1600-talet såg den dagens ljus i Norden genom en korsning mellan rova och kål. Detta var före potatisens genomslag och behovet av nyttiga och tåliga grödor var skriande. På västgötska kallades den nya livsviktiga roten för rotabagge. Fröer skeppades utomlands till Skottland och Frankrike där kålrot än idag heter rutabaga. När potatisen stormade in i de svenska hushållen på 1800-talet föll kålroten i glömska. Tack vare Programmet för odlad mångfald och det stora fröupproret har många sorter av fröer till kålrot samlats in och nu odlas de återigen för sin nytta och smak. Prova kålrot 'Champion' och lär känna en nordisk mästare.

Läs mer
Skönhet som varar

När försommarens intensiva fägring har dragit sig tillbaka skjuter riddarsporrarna fart för att blomma med liv och lust tills hösten tar vid. Blommorna gömmer pollen och nektar som lockar små gynnare till trädgårdens rabatter och krukor. Den romerska riddarsporren 'Fancy Belladonna' är ettårig och sparar inte på krutet under sitt enda framträdande. Utsökta, långstjälkiga blomspiror kläs med stjärnformade, enkla blommor i ljuslila till mjukt rosa. Mörka strimmor ger kronbladen extra liv. När sporrens nedersta blomma har slagit ut och toppen fortfarande har en outslagen knopp är tiden utmärkt att plocka 'Fancy Belladonna för att torka till vinterns buketter och skönhet som varar länge.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK