Odlarglädje är delad glädje: Odling över generationer | Impecta fröhandel

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt populära nyhetsbrev, naturligtvis helt gratis. Innehåller tips, nyheter och våra allra bästa erbjudanden. Som prenumerant får du även vår serie ”Veckans frösort”. Önskar du avbryta din prenumeration kan du göra det via en länk som finns i varje nyhetsbrev.

Odlarglädje är delad glädje − odling över generationer
I vår serie Odlarglädje är delad glädje fokuserar vi här på odling över tid och generationer. I odlingen kan vi mötas i alla åldrar och uppleva glädjen tillsammans. När erfarenheter byts är det inte bara odlarna som träffas utan även traditioner och trender möter varandra.

Dela hållbar odlarglädje

Äldre och yngre odlare har mycket att ge varandra. Kunskap, erfarenheter och nytänkande möts i en gemensam önskan att odla hållbart, vackert och välsmakande.

Kretsloppet i naturen är ett fantastiskt maskineri som vi alla är beroende av för vår överlevnad. I bondesamhället var det nära förhållandet mellan människa och natur en självklarhet. Det var odlingen som gav mat på tallriken och omvårdnad om jorden var en förutsättning för lyckad skörd.

Generationerna som levt sedan dess har upplevt en utveckling från hållbar odling till en revolution när konstgödningen och kemisk ogräsbekämpning tog fart. Odlingen blev lättare, det gick snabbare och vi kunde maxa skördarna. Det var lite som att hoppa av det naturliga kretsloppet och springa förbi vid sidan av.

Idag lever vi i en spännande tid när vi insett att vi måste hitta tillbaka till ett hållbart sätt att odla både inom jordbruket och i trädgårdar och täppor. Inom hobbyodlingen kan generationer mötas, byta erfarenheter och dela den hållbara odlarglädjen med varandra.


Miljo-2021-0128

Det ska surra som förr

Om du bor i södra delen av landet kan du säkert hitta någon äldre person i din närhet som berättar om hur åkrarna förr var mer blå och röda av blåklint och vallmo än färgade av vetet som odlades där. I norr kanske det berättas om dikesrenar med överdådig fägring av ängsväxter.

Allteftersom de vilda blommorna blivit färre och åkrarna bestått mer och mer av stora arealer med samma gröda har de pollinerande insekterna minskat i antal.

Idag drivs många intressanta projekt för att få tillbaka en mångfald av ängsväxter i diken, på betesmarker och längs ytterkanterna på åkrarna. I trädgården kan vi hobbyodlare göra massor med nytta genom att odla blommor som lockar pollinerande insekter.

Om du tillhör den äldre generationen odlare – berätta gärna för barn och barnbarn om våra vilda blommor och om hur de drar till sig pollinerande insekter. Och tvärtom, är du nybörjare i trädgården – frågan någon med erfarenhet hur odlingen såg ut tidigare och sug åt dig av erfarenheten som finns hos vana odlare.


Trädgård, kolonier och balkong

En rolig och mycket inspirerande utveckling inom hobbyodlingen idag är att vi odlar lite överallt. I trädgård, radhustäppor, på kolonier, balkonger, bakgårdar, hustak och i offentlig miljö. Det råder en livlig experimentlusta i den unga generationen för att testa hur mycket egenodlad mat som kan genereras på liten yta och på udda platser.

Parallellt med detta är det många äldre odlare som lämnat gårdar, stora trädgårdar och köksland och flyttat till lägenhet när hus och tomt blivit för mycket att hand om. De tar en skatt av grön erfarenhet och kunskap med sig men upptäcker inte sällan att odling på balkong inte alls är samma sak. Där råder begränsade förutsättningar och krävs en del nytänkande för att lyckas.

Mitt emellan odlingen på landet och i staden finns de fantastiska koloniområdena. De kom till för över hundra år sedan för att förbättra hälsan hos bönderna som flyttat in till stan för att jobba inom industrin. De mådde inte bra av att förlora kontakten med jorden och växterna. Odlingslotterna var förstå viktiga även för att fylla på magra skafferier. Idag är koloniområdena en fin mötesplats för äldre och yngre odlare. Och det är odlingen som står i fokus − fler och fler önskar odla sin egen mat.

Bland trädgårdar, i bostadsområden i stan och på kolonier kan vi mötas över generationerna och byta idéer, erfarenhet, växter och skördar med varandra. Unga odlare kan upptäcka grödor som majrova, svartrötter, haverrot, rotkörvel och sparrissallat. De äldre odlarna som hamnat på balkong för första gången i livet kan upptäcka glädjen i att odla grönsaker, sallat och kryddväxter i kruka.


6708 Stjärnflocka

Torparväxter och mormorsblommor

Det finns alltid ett spirande intresse för hur odlingen såg ut förr. Uttryck som torparväxter och mormorblommor vittnar om detta. Vi blickar gärna bakåt för att hitta vackra och tåliga växter som våra odlarvänner i historien har njutit av.

I trädgården brukar perenner som akleja, borstnejlika, fingerborgsblomma, jätteprästkrage, stjärnflocka, löjtnantshjärta, gullviva och kärleksört kallas för mormorsblommor.

Bland sommarblommorna har rosenskära, luktärt, zinnia, sommarmalva, tagetes, blomstermorot, blomstertobak, kornvallmo och lejongap en gammaldags torparkänsla.

I fönsterkarmen inomhus odlar vi gärna klassiska mormorsväxter som pelargon, begonia, gerbera och palettblad.


Sociala grupper och en fika på tu man hand

På sociala medier finns idag stora grupper där medlemmarna ägnar sig helt åt att dela odlingserfarenheter, byta sticklingar och ge varandra inspirerande gröna tips. Här hittar vi kanske inte den allra äldsta generationen men åldrarna är mycket blandade. Odlarglädjen delas här med tusentals människor som har samma brinnande intresse för allt som växer.

Utanför de sociala medierna är en fika med någon odlande äldre släkting ett guldläge för att få inspiration och känna hur odlingen och kretsloppet i naturen knyter samman oss genom generationerna.


Odla vår historia med kulturarvsväxter

Genom att odla gamla fina kulturarvssorter för vi ett värdefullt odlararv vidare. På Impecta Fröhandel märker vi en del sorter med Kulturarv. För att få bära den utmärkelsen ska sorten vara minst ett halvt sekel gammal och fortfarande ha goda egenskaper vad gäller odling, avkastning, smak och hållbarhet.

Bland kulturarvsväxterna hittar alla odlargenerationer spännande, unika, välsmakande och vackra grönsaker och blommor.


Fröer till kulturarvsväxter

Odling över generationer: Se alla fröer till kulturarvsväxter. Klicka här »

Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2021-04-28
Belysning vid förodling - så funkar det

Är det svårt att välja växtbelysning till dina förodlingar av fröer? Terminologin blir lätt snårig och det är klurigt att veta vad som är viktigt vid val av belysning. Vi reder ut hur det funkar.

Läs mer
Odla hydroponiskt

Hydroponisk odling är ett spännande sätt att på kort tid skapa nyttig och välsmakande grönska inomhus utan jord, året runt. Låt oss se närmare på hur det går till.

Läs mer
Ginkgo - ett historiskt träd

Det är svårt att passera ett ginkgoträd utan att stanna upp och beundra de exotiskt vackra bladen. Ginkgo bär på en fascinerande historia som sträcker sig över 200 miljoner år tillbaka och är idag den enda släktingen kvar i familjen ginkgoväxter.

Läs mer
Härdighet för perenner - nytt system

Under 2021 lanserar Perennagruppen ett nytt system för hur härdighet hos perenner ska beskrivas. Vi hjälper dig att förstå de nya övervintringsbokstäverna.

Läs mer
Logga in
Favoriter
Kundservice

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK