Odlarglädje är delad glädje − odling över generationer

Odlarglädje är delad glädje: Odling över generationer

I vår serie Odlarglädje är delad glädje fokuserar vi här på odling över tid och generationer. I odlingen kan vi mötas i alla åldrar och uppleva glädjen tillsammans. När erfarenheter byts är det inte bara odlarna som träffas utan även traditioner och trender möter varandra.

Dela hållbar odlarglädje

Äldre och yngre odlare har mycket att ge varandra. Kunskap, erfarenheter och nytänkande möts i en gemensam önskan att odla hållbart, vackert och välsmakande.

Kretsloppet i naturen är ett fantastiskt maskineri som vi alla är beroende av för vår överlevnad. I bondesamhället var det nära förhållandet mellan människa och natur en självklarhet. Det var odlingen som gav mat på tallriken och omvårdnad om jorden var en förutsättning för lyckad skörd.

Generationerna som levt sedan dess har upplevt en utveckling från hållbar odling till en revolution när konstgödningen och kemisk ogräsbekämpning tog fart. Odlingen blev lättare, det gick snabbare och vi kunde maxa skördarna. Det var lite som att hoppa av det naturliga kretsloppet och springa förbi vid sidan av.

Idag lever vi i en spännande tid när vi insett att vi måste hitta tillbaka till ett hållbart sätt att odla både inom jordbruket och i trädgårdar och täppor. Inom hobbyodlingen kan generationer mötas, byta erfarenheter och dela den hållbara odlarglädjen med varandra.


Miljo-2021-0128

Det ska surra som förr

Om du bor i södra delen av landet kan du säkert hitta någon äldre person i din närhet som berättar om hur åkrarna förr var mer blå och röda av blåklint och vallmo än färgade av vetet som odlades där. I norr kanske det berättas om dikesrenar med överdådig fägring av ängsväxter.

Allteftersom de vilda blommorna blivit färre och åkrarna bestått mer och mer av stora arealer med samma gröda har de pollinerande insekterna minskat i antal.

Idag drivs många intressanta projekt för att få tillbaka en mångfald av ängsväxter i diken, på betesmarker och längs ytterkanterna på åkrarna. I trädgården kan vi hobbyodlare göra massor med nytta genom att odla blommor som lockar pollinerande insekter.

Om du tillhör den äldre generationen odlare – berätta gärna för barn och barnbarn om våra vilda blommor och om hur de drar till sig pollinerande insekter. Och tvärtom, är du nybörjare i trädgården – frågan någon med erfarenhet hur odlingen såg ut tidigare och sug åt dig av erfarenheten som finns hos vana odlare.


Trädgård, kolonier och balkong

En rolig och mycket inspirerande utveckling inom hobbyodlingen idag är att vi odlar lite överallt. I trädgård, radhustäppor, på kolonier, balkonger, bakgårdar, hustak och i offentlig miljö. Det råder en livlig experimentlusta i den unga generationen för att testa hur mycket egenodlad mat som kan genereras på liten yta och på udda platser.

Parallellt med detta är det många äldre odlare som lämnat gårdar, stora trädgårdar och köksland och flyttat till lägenhet när hus och tomt blivit för mycket att hand om. De tar en skatt av grön erfarenhet och kunskap med sig men upptäcker inte sällan att odling på balkong inte alls är samma sak. Där råder begränsade förutsättningar och krävs en del nytänkande för att lyckas.

Mitt emellan odlingen på landet och i staden finns de fantastiska koloniområdena. De kom till för över hundra år sedan för att förbättra hälsan hos bönderna som flyttat in till stan för att jobba inom industrin. De mådde inte bra av att förlora kontakten med jorden och växterna. Odlingslotterna var förstå viktiga även för att fylla på magra skafferier. Idag är koloniområdena en fin mötesplats för äldre och yngre odlare. Och det är odlingen som står i fokus − fler och fler önskar odla sin egen mat.

Bland trädgårdar, i bostadsområden i stan och på kolonier kan vi mötas över generationerna och byta idéer, erfarenhet, växter och skördar med varandra. Unga odlare kan upptäcka grödor som majrova, svartrötter, haverrot, rotkörvel och sparrissallat. De äldre odlarna som hamnat på balkong för första gången i livet kan upptäcka glädjen i att odla grönsaker, sallat och kryddväxter i kruka.


6708 Stjärnflocka

Torparväxter och mormorsblommor

Det finns alltid ett spirande intresse för hur odlingen såg ut förr. Uttryck som torparväxter och mormorblommor vittnar om detta. Vi blickar gärna bakåt för att hitta vackra och tåliga växter som våra odlarvänner i historien har njutit av.

I trädgården brukar perenner som akleja, borstnejlika, fingerborgsblomma, jätteprästkrage, stjärnflocka, löjtnantshjärta, gullviva och kärleksört kallas för mormorsblommor.

Bland sommarblommorna har rosenskära, luktärt, zinnia, sommarmalva, tagetes, blomstermorot, blomstertobak, kornvallmo och lejongap en gammaldags torparkänsla.

I fönsterkarmen inomhus odlar vi gärna klassiska mormorsväxter som pelargon, begonia, gerbera och palettblad.


Sociala grupper och en fika på tu man hand

På sociala medier finns idag stora grupper där medlemmarna ägnar sig helt åt att dela odlingserfarenheter, byta sticklingar och ge varandra inspirerande gröna tips. Här hittar vi kanske inte den allra äldsta generationen men åldrarna är mycket blandade. Odlarglädjen delas här med tusentals människor som har samma brinnande intresse för allt som växer.

Utanför de sociala medierna är en fika med någon odlande äldre släkting ett guldläge för att få inspiration och känna hur odlingen och kretsloppet i naturen knyter samman oss genom generationerna.


Odla vår historia med kulturarvsväxter

Genom att odla gamla fina kulturarvssorter för vi ett värdefullt odlararv vidare. På Impecta Fröhandel märker vi en del sorter med Kulturarv. För att få bära den utmärkelsen ska sorten vara minst ett halvt sekel gammal och fortfarande ha goda egenskaper vad gäller odling, avkastning, smak och hållbarhet.

Bland kulturarvsväxterna hittar alla odlargenerationer spännande, unika, välsmakande och vackra grönsaker och blommor.


Fröer till kulturarvsväxter

Odling över generationer: Se alla fröer till kulturarvsväxter. Klicka här »

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

Läs mer
För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

Läs mer
Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

Läs mer
Ögonfröjd

Ett uppspelt stohej bryter ut när trädgårdens besökare passerar en buske till synes översållad av små papperslyktor. Det är när frukthölstret till japansk lykta får sin glödande orange höstkulör som växten väcker sådant intensivt intresse. Till vintern torkar frökapseln och får en ny glansperiod när lyktan täcks av gnistrande rimfrost i blek morgonsol. För den tålmodige väntar ännu en ögonfröjd då årsgamla lyktor är så skira att endast bladnerverna håller dem samman. Ett transparent nät bildas och där innanför lyser lyktans röda bär. Planterad i en vacker urna utgör japansk lykta en fantastiskt fin dekoration under lång tid och i olika spännande skepnader.

Läs mer

Veckans Frösort

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

2022-11-20

För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

2022-10-30

Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

2022-10-23

Ögonfröjd

Ett uppspelt stohej bryter ut när trädgårdens besökare passerar en buske till synes översållad av små papperslyktor. Det är när frukthölstret till japansk lykta får sin glödande orange höstkulör som växten väcker sådant intensivt intresse. Till vintern torkar frökapseln och får en ny glansperiod när lyktan täcks av gnistrande rimfrost i blek morgonsol. För den tålmodige väntar ännu en ögonfröjd då årsgamla lyktor är så skira att endast bladnerverna håller dem samman. Ett transparent nät bildas och där innanför lyser lyktans röda bär. Planterad i en vacker urna utgör japansk lykta en fantastiskt fin dekoration under lång tid och i olika spännande skepnader.

2022-10-09

Kejserlig rodnad

Bland många sägner om kejsarkronan finns den som berättar hur en av blommans färger blev röd. Det sades att vid Jesus tid blommade kronorna bara i vitt och gult. De växte då bland annat i Getsemane, en trädgård vid foten av olivberget i Jerusalem. När Jesus fängslades visade trädgårdens växter sin vördnad genom att böja blommorna mot marken − alla förutom kejsarkronan som stod kvar i all sin reslighet. Den ståtliga blomman bannades för sitt högmod och rodnade då skamset. Måhända finns det andra förklaringar men i fantasin kan vi tänka att kejserlig rodnad gav blommorna en ny färg och lade grunden till vår fina mix av kejsarkronor i gula, orange och röda kulörer.

2022-09-25

Evig sommar

Prästkragar är vi vana vid att se vajande i sommarvinden på ängar och naturtomter. I trädgården sprider de ett naturligt budskap och blomman reser sig ofta på höga stjälkar. För utfyllnad i rabattens nedre skikt finns den lilla jätteprästkragen F1 'Madonna' med så slösande vacker blomning att sommaren aldrig saknar fägring. 'Madonna' växer på låga, tätt grenade plantor som draperas av stora jungfruligt vita kantblommor. I mitten lyser diskblomman i klaraste gult. Medan en prästkrage mister sin skönhet slår nästa ut. Det som vissnar täcks snart av en ny blomma och sommaren känns evig.

2022-09-18

Ett skådespel

När naturens formgivare låter fantasin flöda fritt skapas fascinerande design. De vackert utmejslade asiatiska liljorna målas i en spektakulär färgskala av intensivt orange, rött, gult och rosa. Blomningen iscensätter ett skådespel att längta efter. Se bara på 'Rosella's Dream', vars liljor är en sensommardröm i rabatten. Färgen skiftar från nästan vitt till mörkare rosa ut mot kronbladspetsen. Små chokladbruna prickar mot blommans mitt visar vägen för fjärilar som vill besöka de vinröda ståndarna. Det tar emot att plocka 'Rosella's Dream' till snitt och avsluta skådespelet i trädgården. Som väl är räcker det med en enda lilja i en vacker vas för att fylla ett rum med den finaste av blomsterprakt.

2022-09-11

Vårens morgongåva

Vad är det för blommor som lyser en aprilmorgon någon decimeter ovan den kala marken? Tulpaner blir svaret, något förvånande för dem som föreställer sig de klassiska sorterna. Bokharatulpan 'Honky Tonk' ser nästan timid ut med sin mjuka, svavelgula färg i vårens kalla ljus. En klädsam blygsamhet för något så vackert. Under natten har blomman slutit sig för att slå ut igen vid solens uppgång. Utsidan av kronbladen är lätt strukna i gammelrosa. 'Honky Tonk' väcker längtan efter mer och tillfredsställer den genom att föröka sig med tiden. I gräsmattan eller på naturtomten kommer denna vårens morgongåva att dyka upp varje år med fler och fler utsökt vackra blommor.

2022-09-04

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK