Odla med Impecta: Sen höst i odlingarna

Odla med Impecta: Sen höst i odlingarna

Årets sista Odla med Impecta tar en titt på hur det ser ut i novemberträdgården. En solig dag är det ljuvligt att komma ut och njuta av de färger som håller sig kvar och känna doften av förmultning. När allting vissnar ner är det både ett avslut och en början på något nytt.

Städa helst inte din trädgård för mycket under hösten. Genom att låta löv, kvistar, skörderester och annat organiskt material vara kvar i trädgården ger du tillbaka näring och energi till jorden. Om du inte vill att gräsmattan ska vara täckt av löv är de toppen att räfsa in dem i rabatter, under buskar eller sprida ut dem i kökslandet. Där ligger de och förmultnar och blandas med hjälp av maskar och andra småkryp ner i marken. Resultatet blir en mullrik jord rik på näring.


De sista skördarna

Det har varit en mild höst i hela landet. Vi som odlar i landets södra delar har haft en lång skördeperiod. I mitt köksland skördar jag fortfarande savoykål, persilja, salladslök och squash.


Kål november
Persilja november
Skörd salladslök november
Skörd squash och salladslök november

Höstsådd av perenner

På odlingsbeskrivningen till många perenner står det att de kan ”sås utomhus i september till november, i krukor eller på friland, avsett för uppdrivning”. Detta innebär att du sår fröerna under hösten men groningen av fröerna kommer inte ske förrän till våren. Med denna typ av sådd härmar du naturen, där fröer trillar till marken under hösten för att ligga i vila till våren.

Fröer som gror efter en period av kyla

I vår del av världen odlar vi i tempererat klimat, det vill säga i ett klimat som har tydliga årstider. Naturen är väl anpassad efter detta. Vi ser det bland annat i att fröer som trillar till marken på hösten ofta är i så kallad grovila. Eftersom en liten groddplanta skulle ha mycket svårt att klara sig under vintern sker groning inte förrän till våren. Hos vissa fröer finns till och med en inbyggd funktion som gör att fröet inte kan gro utan att först utsättas för en period av kyla. Vill du lära dig mer om hur fröer fungerar kan du läsa på Jordnära i Fröerna gror inte – varför?


Tidsspannet som anges för höstsådd, september till november, visar att du kan göra sådden under hela denna period. Om du odlar i norr passar det kanske bättre att välja den tidigare perioden. Det går dock bra att så även när vintern har gjort entré eftersom du kan så i krukor. Skulle det snöa på sådden är det inget problem. Höstsådden är ett sätt att härma naturen och där kan fröer ligga i jorden under hela vintern med ett tjockt täcke av snö ovanför. Snön erbjuder faktisk ett bra skydd mot sträng kyla och när våren kommer ger smältsnön vatten till sådden.


Höstså perenner så här

Det är lättast att göra höstsådden av perenner i kruka. Då har du full kontroll över sådden. Jag ska så myskmadra, stor grekvädd 'Melton Pastels' och stor bockrot 'Rosea'. Detta behöver jag inför sådden:

  • Krukor. Jag väljer vår ekologiska odlingskruka.
  • Bra, väldränerad, genomfuktad planteringsjord.
  • Perlit.
  • Fröer.
  • En låda att ställa krukorna i.
  • Sand eller sandblandad jord att fylla lådan med.

Starta höstsådd

Krukor, perlit, jord, fröer och dagen till ära en skön höstsol. I bakgrunden blommar indiankrassen fortfarande.


Perlit är ett vulkaniskt, mycket lätt och luftigt material. Det är bra att blanda i jorden när du sår perenner för att tillgodose att jorden innehåller mycket luft. En för kompakt jord är inte bra för de unga rötterna som ska utvecklas i krukan under nästa säsong. Luftig jord värms dessutom upp snabbare till våren. Perlit släpper igenom ljus så det kan användas för att skydda sådder utan att påverka ljusinsläppet.


Perlit i krukan

Krukan fylls med planteringsjord blandad med lite perlit för att skapa en luftig miljö för fröer och kommande rötter.


När krukan är fylld med en fin blandning av fuktig planteringsjord och perlit sår jag några fröer i varje kruka på det djup som anges på odlingspåsen. Varje kruka märks med sort och datum för sådden. Eftersom det kommer ta lång tid innan fröerna gror är det bra att veta när sådden gjordes.

Nu är det dags att fylla botten på en låda eller ett tråg med sand eller sandblandad jord. Här ställer jag ner krukorna så att de omges av sand. Fördelen med sand är att den torkar ut snabbt, den fryser inte lika lätt som jord och skulle den frysa värms den snabbt upp när våren kommer. Om sådden behöver vattnas är det bästa att vattna sanden, så kan jorden i krukorna suga upp vatten underifrån.

Slutligen täcker jag alla krukor med ett tunt lager skyddande perlit.


Sådden är klar

Sådden av perenner är klar. I den sandblandade jorden står krukorna skyddat under vintern och till våren kommer den värmas upp snabbt.


Jag ställer lådan intill en husvägg, i halvskugga och med ett skyddande taksprång ovanför. Här hålls sådden lagom fuktig – taksprånget skyddar från ösregn men fukt kommer ändå nå lådan. Innan fröerna har grott behöver de inget ljus, därför står lådan bäst i halvskugga där solen inte torkar ut sådderna.


Perenner gror oregelbundet

Fröer till perenner gror oregelbundet och för vissa sorter kan det ta flera månader, till och med år. När du gör sådden i krukor som samlas på ett ställe är det lättare att följa hur och när olika sorter gror. I en kruka där du sår flera fröer av en sort kan vissa gro tidigare än andra. Då är det smidigt att kunna ta upp de groddplantorna och driva vidare i en egen kruka, innan de är stora nog att plantera ut i rabatten.


Skörd av nakenfröpumpa

Denna soliga novemberdag ägnas också åt skörd av nakenfröpumpa ’Olga’. Sorten innehåller skalfria frön som smakar jättegott på filen, i müslin eller i brödbaket. Fruktköttet används som vanlig puma till soppa, paj, puré eller ugnsbakad.

Nakenfröpumpa
öppnad nakenfröpumpa

När nakenfröpumpa ’Olga’ övergår i gulorange är det dags att skörda för att använda både frön och fruktkött.


En nypa luft och strimma sol

Dagarna blir kortare och vädret under perioden vi har framför oss är inte alltid det mysigaste. Desto viktigare att vi tar oss ut, om så bara för korta stunder. Varje nypa luft och strimma sol är bra för vårt välbefinnande. Jag fikar utomhus året runt. Det räcker med en kvarts rast i trädgården så känns det bättre när jag kommer in igen. Det är dessutom roligt att följa naturen även på vintern.


Kaffepaus

Nu ska jag ta hand om alla pumpafrön och fundera på något gott att göra med det gyllengula fruktköttet. Att laga mat på egenodlat är extra gott och roligt.


Katarina Kihlberg,
Impecta Fröhandel

Katarina Kihlberg är kommunikatör och trädgårdsingenjör. Sedan i våras arbetar hon med Impectas odlingsartiklar. I vår serie Odla med Impecta kan du som är nybörjare följa Katarinas egna sådder, från första fröet till sista skörden. Tillsammans skapar vi ännu mer kunskap och odlingsglädje, så häng med oss ut i landet.

Hör gärna av dig till katarina@impecta.se

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Böljande kjolar

Redan de silverskimrande knopparna är dekorativa. Innanför ligger florstunna kronblad noggrant vikta i lager på lager. När knoppen brister vecklas de graciöst ut till en överdådig jättevallmo. De dubbla kronbladen fångar blicken med en intensivt rödorange färg i tjusig kontrast till blommans blåsvarta mittpunkt. Likt en veckad kjol böljar vallmon för vinden fram till sensommaren, då blomman gör sin sorti. Det vackra är på intet sätt över utan nu formas den eleganta frökapseln, så åtråvärd för kreativa florister. Trädgårdsjättevallmo 'May Queen' är en perenn skönhet som återkommer sommar efter sommar, med något fint att titta på från vårens knoppning till vinterns torkade frökapsel.

Läs mer
Kockens favorit

Moroten är något av en ambassadör för färgen orange. Säg morot och alla ser en orange rotsak framför sig. Säg morotsfärgad och alla tänker sig en orange kulör. I matlagning bidrar moroten till såväl fina smaker som dekoration på tallriken − den är en uppskattad klassiker i köket. Men ibland önskas också något nytt, spännande och trendigt. Det är då sommarmorot 'Purple Dragon' kliver fram i rampljuset och blir kockens favorit. Innanför det purpurröda skalet gömmer sig ett guldfärgat fruktkött som in mot kärnan ljusnar till gult. Smaken bjuder på en söt, fyllig och nästan lite kryddig upplevelse. ’Purple Dragon’ är enkel att odla, glädjefull att skörda och delikat att äta.

Läs mer
Kryddstark genväg

Wasabi bjuder på intensiva, exotiska smaker − roten är en omistlig ingrediens i det japanska köket. Växten har tusenåriga anor i Japan där bönderna lärt sig att tygla denna synnerligen krävande kålört. En enkel genväg till, kanske inte den äkta varan men likväl intensiva och spännande smaken är odling av Wasabirucola 'Wasabi'. En äldre benämning är mursenap, efter växtens förkärlek till att växa mot soliga murar och stenar. Wasabirucola är en tålig tuffing som växer snabbt i allehanda jordar och den frodiga plantan lockar bin, humlor och fjärilar till sina vita blommor. Skörda hela sommaren som läcker krydda och luckra under hösten ner de näringsmättade bladen och stjälkarna i myllan.

Läs mer
Fängslande natur

I kökslandet ligger knotiga små frön till gul rödbeta 'Golden Eye'. Varje dag vattnas jorden för att hålla fröerna fuktiga. Solen steker den försommarvarma jorden och snart inleds ett skådespel som ingen ser då en blek grodd spränger igenom fröskalet. Än så länge är allt litet och sårbart, jorden utgör ett välkommet skydd mot starkt ljus, vind och stötar. När grodden skjuter upp ur marken har den fått en liten rot att hålla fast sig i. Först utvecklas hjärtbladen, som förser den unga plantan med näring. Snart syns den första välsmakande blasten. Med tid och omvårdnad växer välsmakande guldgula rötter till sig under mark och dekoreras inuti likt årsringar på ett träd. Naturen är fängslande.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK