Odla med Impecta - tidig höst i odlingarna

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt populära nyhetsbrev, naturligtvis helt gratis. Innehåller tips, nyheter och våra allra bästa erbjudanden. Som prenumerant får du även vår serie ”Veckans frösort”. Önskar du avbryta din prenumeration kan du göra det via en länk som finns i varje nyhetsbrev.

Odla med Impecta - Sensommar i odlingarna
September har smugit sig på. Varje sommar är det likadant - tiden går behagligt långsamt i början för att plötsligt braka loss och vips har hela augusti passerat utan mitt medgivande. Så snart jag har accepterat tidens gång är det åter odlingsglädje och förväntan som fyller tankarna. Det finns så mycket kvar att pyssla med.

Du som är nybörjare kan följa med oss hela året i Odling för nybörjare där du dels kan läsa allt om frösådder, dels följa Impectas egna odlingsäventyr från första sådden till sista skörden och allt kul däremellan. Under Odling för nybörjare hittar du alla tidigare inlägg och artiklar, som du kan gå tillbaka till om något känns oklart.


Nödskörd före semestern

Innan vi ser hur det står till i odlingarna backar jag bandet till veckan före min semester, i början av juli. Jag skulle resa bort ett par veckor och var orolig för hur alla grödor skulle klara sig utan regelbunden omsorg. Purjolök, salladslök, squash, pumpa, rödbetor, rotselleri, bönor och kålrabbi var jag inte så bekymrad för – de odlas på friland och regelbundet regn utlovades. Tomat, paprika och chili, som växte i krukor i växthuset, kändes mer bekymmersamt. Jag gjorde helt enkelt en nödskörd före semestern och la in en del av godsakerna på burk, trots att de inte var mogna. Det går alldeles utmärkt att sylta paprika, chili och tomat omogna och använda i höstens matlagning. En omgång morötter skördades också för att läggas in i vatten, ättika, socker och diverse kryddor som nejlika, kanel, senapsfrö.

Även under tidig höst kan det vara aktuellt att skörda omogna tomater, chili och paprika. Om du bor en bit norrut försvinner ljuset snabbt nu och kanske har alla frukter inte hunnit mogna eller så kom dina chiliplantor igång sent att blomma. Då är inläggning ett bra alternativ för att rädda frukterna.


Paprika tomat och chili
Inlagda grönsaker

Blommor, bin och ljuvliga dofter

Tillbaka till nuet. September är tiden då alla sinnen får sin beskärda del av njutning. Sommarblommorna är fortfarande i bra form och kryddväxter som inte skördats regelbundet står i fager blomning. Bin surrar uppsluppet i oreganons söta, lila blommor, fjärilar fladdrar kring myntans vita spiror, pionvallmo ’Black Dragon’ ståtar både med sina läckra dubbla blommor och vackra frökapslar och ringblommorna är lika förtjusande som alltid.

Fjäril på mynta

Bin älskar oreganons blommor.

Pionvallmo 'Black Dragon'

Pionvallmo ’Black Dragon’ blommar samtidigt som de första frökapslarna bildats.

Ringblommor

Ringblomma ’Snow Princess’ blommar i överflöd.


Delikatesser i grönsakslandet

Sinnenas njutning fortsätter i grönsakslandet där skörden av rädisor, 'Easter Egg', purpurböna 'Red Swan’,' Squash 'Green Tiger' och rödbeta 'Forono' skänker stor glädje. De har alla klarat min bortavaro galant och stått emot både dagar av torka och invasionen av mördarsniglar som kom i mitten av juli. Gul Rödbeta 'Burpees Golden', salladslök ’Red Toga’, purjolök F1 'Chinook' och rotselleri ’Prinz’ har också klarat sig bra och ska snart skördas.

Rädisor

Rädisor 'Easter Egg är så läckra att se på.

Squash på planta

Squash 'Green Tiger' ger stora frukter.

Skörd purpurböna Red Swan

Purpurböna ’Red Swan’ ger mängder med smakrika baljor.

Mördarsniglar och kålfjärilar

Odlarens värld är levande – det är därför vi trivs så med att vara där. Vi kommer nära naturen och får uppleva gemenskapen med den, vilket skänker glädje, avkoppling och tillfredsställelse. Till kalaset serveras också några portioner frustration och besvikelse; vi kan inte, och vill väl inte heller, bestämma över naturen.

Mina sådder av rucola och spenat, som såddes i juni, blev föda åt mördarsniglar. På bara två nätter smaskade de i sig allt och lämnade bara slemspår kvar. De kom så plötsligt att jag inte hann upptäcka deras ankomst förrän skadan var gjord.


Hur bekämpas mördarsniglar?

Jag vill egentligen inte döda saker i min trädgård men mördarsniglar, eller spansk skogssnigel som den egentligen heter, är ett gissel och en obehagligt invasiv skadegörare. De finns mängder av tips för bekämpning av mördarsniglar. Jag har provat många och kommit fram till två fungerande metoder:

  • Att envist och metodiskt plocka sniglarna och klippa dem mitt itu med sax eller sekatör. Gräv sedan ner dem så att döda sniglar inte lockar nya levande – de äter nämligen varandra. Några kvällar med denna metod brukar minska befintligt bestånd rejält och därmed också nykläckning av ägg.
  • Att gräva ner en spann i kökslandet, med kanten i markytan, och fylla den med öl. Sniglar älskar öl och kryper till spannen där de trillar ner och drunknar. Gräv ner döda sniglar.

Obs! Pantersnigeln är inte en skadegörare utan lämnas ifred. Den skiljer sig från mördarsnigeln genom att den är fläckig i svart, grått och vitt, medan mördarsnigeln är enfärgat brun.


En annan ovälkommen gäst i kökslandet i år är kålfjärilen. För den som odlar kål är angrepp av kålälskande fjärilslarver, som kålfjäril eller kålmal, nästan oundvikligt. Min kål har tyvärr stora uppätna partier, men så slarvade jag också med att täcka plantorna. Att täcka alla sorters kålplantor med insektsnät är ett mycket effektivt sätt att skydda dem från alla fjärilsarter.


Kålfjäril

Kålfjäril på indiankrasse, som också uppskattas av fjärilens larver.


Roliga, givande sensommarsådder

Allteftersom vi skördar blir det plats över i köksland och odlingslådor. Det finns ingen anledning att bomma igen nu utan vi kan så snabbväxande grönsaker som sallad och asiatiska bladgrönsaker för att skörda en runda till om några veckor. Jag har inte hunnit göra mina sena sådder ännu men kommer blanda gröna godsaker i mina odlingslådor snart. I kruka på altanen har jag sått sockerärta ’Norli’ och brytsockerärt 'Half Pint' för att skörda de mycket välsmakande skotten att strö över sallader, smörgåsar, paj, pizza med mycket mera. Eftersom jag inte tänker låta sockerärtorna växa upp och bilda skidor så sår jag ärterna tätare för att kunna skörda mycket gott med gröna skott.


Ärter i kruka
Ärtskott

Sockerärter sådda för att snabbt ge goda, kryddiga skott.


Sensommarblues och höstglädje

Jag drabbas alltid av sensommarblues. September är en rasande vacker tid som skänker många, många fina stunder men sista sommarmånaden innebär också övergången till något nytt. Vårens och sommarens intensiva och roliga tid syns snart i backspegeln. Tack och lov varar de sentimentala känslorna ganska kort och ersätts av förväntan på hösten och nya sådder som blickar mot våren. Höstens spännande sådder tar vi i nästa Odla med Impecta.


Katarina Kihlberg,
Impecta Fröhandel

Katarina Kihlberg är kommunikatör och trädgårdsingenjör. Sedan i våras arbetar hon med Impectas odlingsartiklar. I vår serie Odla med Impecta kan du som är nybörjare följa Katarinas egna sådder, från första fröet till sista skörden. Tillsammans skapar vi ännu mer kunskap och odlingsglädje, så häng med oss ut i landet.

Hör gärna av dig till katarina@impecta.se

Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2020-09-09
Invasiva växter - vad är det?

Grönskan får gärna frodas i trädgården, men de flesta vill ha kontroll över växternas spridning. En förökning som inte är önskvärd vare sig i trädgården eller naturen brukar kallas invasiv. Vad menas med en invasiv växt?

Läs mer
Täckodla så här

Täckodling är ett smart sätt att få bättre odlingsjord samtidigt som du blir av med ogräset. Du kan börja med täckodling när som helst under året.

Läs mer
Saffranskrokus - odla så här

Saffranskrokus är en bedårande purpurfärgad krokus som slår ut under hösten. Om du planterar den på sensommaren hinner den blomma samma höst. Odla gärna saffranskrokus i kruka på balkong och terrass.

Läs mer
Så perenner utomhus

Perenner finns i en fantastisk variation av färger och former. Genom att fröså dina perenner får du mängder av plantor till en mindre peng. Sådden är enkel och sköter sig nästan helt själv.

Läs mer
Logga in
Favoriter
Kundservice

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK