Omskola frösådda plantor

Omskola frösådda plantor

Några veckor efter första sådden börjar groddplantorna anta sin framtida form, om än i miniformat. De första karaktärsbladen vecklas ut och i samband med det kan du räkna med att rötterna spirar under jord. Det börjar bli dags att tänka på omskolning av plantorna.

Skola om plantor så här

  1. Omskola när de första karaktärsbladen har bildats.
  2. Välj en lite större kruka än den som fröet har grott i.
  3. Fyll nya krukan med lucker, näringsrik jord.
  4. Plantera fröplantan lite djupare i den nya krukan.
  5. Odla vidare på en ljus och sval plats.

När du sådde dina fröer användes små krukor eller pluggar och näringsfattig såjord, eftersom fröet innehåller all näring som behövs i början. Läs mer om första delen av sådden i Ett frö ska gro − första sådden för dig som nybörjare och Ett frö har grott − vad gör jag nu?


Varför ska fröplantor omskolas?

Den näringsfattiga såjorden och det trånga utrymmet i såkrukor eller tråg erbjuder perfekta förhållanden då ett frö ska gro och utveckla sin första lilla planta. Ganska snart är den redo för att växa till sig både ovan och under jord frö att bli stark och livskraftig. Då behövs mer plats och näringsrik jord.


När ska jag omskola fröplantor?

Du vet att det är dags för omplantering när plantan har utvecklat sina första karaktärsblad, det vill säga de som ser ut som sorten. De första bladen som visade sig när fröet grodde var hjärtbladen och de ser mycket lika ut för alla fröplantor.

Nedan ser du en planta av Röllika F2 'Flowerburst Lilac Shades', som såddes för 5 veckor sedan. Vid stjälkbasen syns de två hjärtbladen medan de tre blad som utvecklats ovanför är röllikans karaktärblad. Snart kommer hjärtbladen vissna och tacka för sig.


Omplanterad F2 Flowerburst Lilac Shades

Hur ska fröplantorna omskolas?

Till omskolningen behöver du lucker, näringsrik jord och krukor, med hål i botten, som är större än de som fröet har grott i, exempelvis ekologisk odlingskruka 9 cm eller fiberkrukor 8 cm.


Gör så här!

  1. Fyll den nya krukan med jord och gör en urgröpning i mitten för plantan.
  2. Vält försiktigt ut plantan som ska omskolas i handen.
  3. Undvik att ta i stjälken som är skör och dessutom oersättlig. Tar du i bladen och ett blad råkar skadas kommer det nya, men en bruten stjälk går inte att laga.
  4. Låt så mycket jord som möjligt sitta kvar runt groddplantans små rötter.
  5. Sätt ner plantan i sin nya kruka, hela tiden med så öm behandling som möjligt.
  6. Sätt plantan lite djupare vid omskolningen.
  7. Vattna försiktigt och ställ dina omskolade plantor ljust och svalt.

Bilderna nedan visar paprika ’Mavras’, dels i ett tidigt stadie då endast hjärtbladen utvecklats, dels efter omskolning, med hjärtbladen kvar vid stjälkbasen och fyra karaktärsblad utvecklade ovanför.

TIPS! När vi skolar om fröplantor öppnar sig ett ypperligt tillfälle att ‘korta ner’ stjälken något. Sätt plantan lite djupare i jorden så kommer de lägsta bladparen närmare jordytan och plantan kommer bli tätare och bulligare planta.


Hjärtblad paprika

Omplanterad paprika Mavras

Balans mellan ljus och temperatur

För att ge groddplantorna bästa förutsättningar inomhus krävs en plats med mycket ljus och sval temperatur, mellan 15 och 18 grader är lämpligt. Har du svårt att erbjuda rätt förhållande mellan ljus och temperatur är det bästa att använda extra belysning om du förkultiverar tidigt på året. Det finns utmärkta lösningar med lysrör anpassade för uppdrivning att hänga över sådden.


Det kan behövas mer än en omskolning av plantor innan det är dags för utplantering. Om dina plantor växer mycket och du ser att rötter sticker ut i hålet under krukan är det dags att omskola igen i lite större kruka. Varje gång du skolar om sätts plantan lite längre ner i jorden än den stått tidigare.


Odla med Impecta

Nu är det dags att kolla hur Impectas sådder går. Häng med oss så ser du hur vi gör, vilka tillbehör vi använder och hur vi hanterar sådderna i Odla med Impecta. Senaste avsnittet är Odla med Impecta: Dags för omplantering


Till krukor, brätten och odlingssäckar

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Böljande kjolar

Redan de silverskimrande knopparna är dekorativa. Innanför ligger florstunna kronblad noggrant vikta i lager på lager. När knoppen brister vecklas de graciöst ut till en överdådig jättevallmo. De dubbla kronbladen fångar blicken med en intensivt rödorange färg i tjusig kontrast till blommans blåsvarta mittpunkt. Likt en veckad kjol böljar vallmon för vinden fram till sensommaren, då blomman gör sin sorti. Det vackra är på intet sätt över utan nu formas den eleganta frökapseln, så åtråvärd för kreativa florister. Trädgårdsjättevallmo 'May Queen' är en perenn skönhet som återkommer sommar efter sommar, med något fint att titta på från vårens knoppning till vinterns torkade frökapsel.

Läs mer
Kockens favorit

Moroten är något av en ambassadör för färgen orange. Säg morot och alla ser en orange rotsak framför sig. Säg morotsfärgad och alla tänker sig en orange kulör. I matlagning bidrar moroten till såväl fina smaker som dekoration på tallriken − den är en uppskattad klassiker i köket. Men ibland önskas också något nytt, spännande och trendigt. Det är då sommarmorot 'Purple Dragon' kliver fram i rampljuset och blir kockens favorit. Innanför det purpurröda skalet gömmer sig ett guldfärgat fruktkött som in mot kärnan ljusnar till gult. Smaken bjuder på en söt, fyllig och nästan lite kryddig upplevelse. ’Purple Dragon’ är enkel att odla, glädjefull att skörda och delikat att äta.

Läs mer
Kryddstark genväg

Wasabi bjuder på intensiva, exotiska smaker − roten är en omistlig ingrediens i det japanska köket. Växten har tusenåriga anor i Japan där bönderna lärt sig att tygla denna synnerligen krävande kålört. En enkel genväg till, kanske inte den äkta varan men likväl intensiva och spännande smaken är odling av Wasabirucola 'Wasabi'. En äldre benämning är mursenap, efter växtens förkärlek till att växa mot soliga murar och stenar. Wasabirucola är en tålig tuffing som växer snabbt i allehanda jordar och den frodiga plantan lockar bin, humlor och fjärilar till sina vita blommor. Skörda hela sommaren som läcker krydda och luckra under hösten ner de näringsmättade bladen och stjälkarna i myllan.

Läs mer
Fängslande natur

I kökslandet ligger knotiga små frön till gul rödbeta 'Golden Eye'. Varje dag vattnas jorden för att hålla fröerna fuktiga. Solen steker den försommarvarma jorden och snart inleds ett skådespel som ingen ser då en blek grodd spränger igenom fröskalet. Än så länge är allt litet och sårbart, jorden utgör ett välkommet skydd mot starkt ljus, vind och stötar. När grodden skjuter upp ur marken har den fått en liten rot att hålla fast sig i. Först utvecklas hjärtbladen, som förser den unga plantan med näring. Snart syns den första välsmakande blasten. Med tid och omvårdnad växer välsmakande guldgula rötter till sig under mark och dekoreras inuti likt årsringar på ett träd. Naturen är fängslande.

Läs mer
Are you in the right place?
Continue to impecta.se