Skörd, skötsel och sena sådder
Skörd, skötsel och sensommarsådd
Vi lämnar de dyrbara sommarmånaderna bakom. För odlaren är september en tid att njuta av mättnaden i naturen - grönskan är djup, sensommarblomningen intensiv och i kökslandet tronar troféerna i väntan på skörd. Låt oss se vad som finns att göra med våra gröna fingrar just nu.

Så nytt under tidig höst

 • Bladgrönt som skördas som baby leaf.
 • Asiatiska bladgrönsaker.
 • Snabbväxande rotsaker.
 • Ärter som skördas som små gröna skott.

För dig som har sått och odlat för första eller andra säsongen handlar det mycket om att samla erfarenhet. Varje tid på säsongen bär med sig sina lärdomar, med- och motgångar. Glöm inte stanna upp ibland och reflektera över att du lär dig saker och blir säkrare allteftersom du provar dig fram.


Skörda och var stolt

I odlingsbeskrivningen till de grödor du odlar står det under vilken period skördetiden sträcker sig eller hur många veckor det brukar ta från plantering till skörd. Odlingsförhållande, som temperatur, vattentillgång, jordmån och var du bor i landet påverkar förstås mognaden hos frukt och grönsaker. Just därför är angivelsen inte exakt utan pekar på en viss tidsperiod då du kan vänta dig att varje gröda blir klar för skörd.

När du drar upp din första rödbeta, bryter av första squashen eller för första gången fyller näven med egenodlade ärtskidor finns det all anledning att vara stolt. Fröerna du sådde och plantorna du skötte om så omsorgsfullt har äntligen burit frukt.


Squash på planta

Var stolt över dina första skördar.


Dags att börja tänka kretslopp

Grödorna du skördar är sprängfyllda med näring, smak och energi. Hela härligheten har utvecklats på bekostnad av jorden som under växtperioden långsamt men säkert tömts på sitt näringsförråd. Den huvudsakliga förbättringen av jorden gör vi under våren, vilket du kan läsa om i Den goda vårjorden.

Vid skörden kan du dock tänka på din jord genom att inte ta bort allt som vuxit där. Låt blast från rotfrukter samt blad och stjälkar från ärter, bönor och andra grödor eller blommor ligga kvar i grönsakslandet. Låt det organiska materialet täcka marken för att hålla fukten kvar till de grönsaker som inte skördats ännu samt hålla ogräset borta. När hela skördesäsongen är slut myllar du ner de vissna växtdelarna i marken och ger på det viset tillbaka en del näring och substans till jorden.


Blast från rödbeta

I blasten, här från rödbeta, finns mycket näring som tagits ur jorden. Låt den ligga kvar efter skörd.


Förläng livslängden på din skörd

Det är en njutning att äta färska egenodlade grönsaker och samtidigt mycket tillfredsställande att lagra dem för att få nytta av grödorna under lång tid. Några tips på hur du förlänger livslängden på din skörd är:

 • Lagra rotsaker på en sval, mörk och lite fuktig plats. Blasten och långa rottrådar tar du bort med undantag från rödbetan som bör behålla några centimeter av sin blast. Kortare förvaring av rotsaker görs i kylskåp där de placeras längst ner i plastpåsar som har små hål i sig. Lång lagring av rotsaker görs bäst utomhus i trälådor eller plastbackar. Täck rotfrukterna helt med jord eller grus samt halm och ställ lådan eller backen på en skyddad plats utomhus. Hämta sedan in rotsakerna efterhand som du ska använda dem.
 • Förväll och frys in bladgrönsaker, bönor, ärter och rotfrukter.
 • Torka dina grönsaker. Läs mer Torka säsongens grönsaker.

Plocka och ansa dina sommarblommor

I september kan du få en känsla av att sommarblommor som luktärt, tagetes, petunia, ringblommor, zinnia och rosenskära sjunger på sista versen. Men än finns det fin blomning kvar att se fram emot. Plocka buketter och ansa bort vissna knoppar och växtdelar efterhand. Sommarblommorna får ofta en energikick när tidig höst bjuder på lite svalare och fuktigare väder − många fortsätter att blomma tills det fryser.


Så nytt allteftersom du skördar i köksland och odlingslådor.

Så nytt allteftersom du skördar i köksland och odlingslådor.


Så nytt under sensommaren

Allteftersom du skördar i köksland och odlingslådor bereds plats där du kan göra sena sådder. Då väljer du sorter som växer snabbt och hinner ge en lite mindre men naggande god skörd före vintern. Så direkt i jorden och upptäck fördelarna med att så sent på säsongen – jorden är ordentligt varm så fröerna gror snabbt, luften är fuktig och solen inte lika het så du behöver inte vattna lika mycket och trädgården är ljuvligt vacker att vistas i under sensommaren. Sensommarsådder kan bestå av:

 • Bladgrönsaker som kan skördas som små blad, så kallade baby leaf. Exempelvis plocksallat, sallatscikoria och rosensallat.
 • Asiatiska bladgrönsaker som många trivs utmärkt när det är lite svalare. Exempelvis komatsuna, pak choi och mizunakål.
 • Andra snabbväxande bladgrönsaker som spenat, vintersallat, salladssenap och rucola.
 • Ärter är roligt att så på sensommaren och skörda som små, krispiga, smakrika skott, utan att vänta på ärtskidor.

Odla med Impecta

Nu är det dags att kolla hur Impectas sådder går. Häng med oss så ser du hur vi gör, vilka tillbehör vi använder och hur vi hanterar sådderna i Odla med Impecta. Senaste avsnittet är Sensommarpyssel i odlingarna.

Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2020-09-09
Så håller du ogräset borta

Ogräs är en del i varje odlares tillvaro och något du behöver förhålla dig till. Med kunskap om hur ogräsen växer och sprids och med bra förebyggande arbete kan du komma långt i att hålla ogräsen på en kontrollerad nivå.

Läs mer
Så och odla blåklint

Blåklint andas sommar och sol, blommande ängar och åkerskanter. Den himmelsblå färgen är klassisk, men blåklint finns i flera andra, vackra kulörer. Blåklint är enkelt att fröså under vår, försommar och höst.

Läs mer
Odlarglädje är delad glädje: Odling över generationer

I vår serie Odlarglädje är delad glädje fokuserar vi här på odling över tid och generationer. I odlingen kan vi mötas i alla åldrar och uppleva glädjen tillsammans. När erfarenheter byts är det inte bara odlarna som träffas utan även traditioner och trender möter varandra.

Läs mer
Söta, goda och nyttiga ärter

Ärter har en söt och mild smak som brukar falla till och med de mest grönsakskräsna barn i smaken. De är dessutom enkla att odla, vackra i grönsakslandet och fantastiskt rikgivande. Som extra bonus förser de jorden med kväve.

Läs mer
Logga in
Favoriter
Kundtjänst

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK