Ta hand om dina odlingar

Ta hand om dina odlingar

Inför sommaren pågår en intensiv aktivitet i köksland och rabatter. Förkultiverade plantor och tidiga sådder utomhus har redan kommit en bra bit på väg medan sådderna på friland så sakteliga gror och växer upp. För dig som odlar börjar en tid av omvårdnad, tillsyn och glädje.

Vårda odlingar i rabatt och grönsaksland

 1. Förebygg och rensa ogräs
 2. Täckodla
 3. Gallra i grönsakslandet
 4. Vattna dina odlingar
 5. Gödsla dina odlingar

Förebygg och rensa ogräs

Ogräsrensning behöver inte vara ett tråkigt evighetsjobb utan kan bli ett naturligt inslag i den dagliga omvårdnaden av odlingar och rabatter. De första du bör göra är att förebygga ogräset så att den stora invasionen uteblir. Här är några tips på hur du gör:


Plantera marktäckare i rabatten

Marktäckare är låga växter som breder ut sig på marken och bildar täta mattor. Plantera marktäckande växter i rabatten mellan buskar och perenner så skapas ett vackert lägsta skikt i planteringen som håller ogräset borta och fukten i marken kvar. Exempel på marktäckande växter för soligt läge är gul fetknopp, Sedum acre, fagertrav, Arabis caucasica, och mattslöja, Gypsophila cerastioides. I skugga trivs marktäckare som hasselört, Asarum europaeum, myskmadra, Galium odoratum och skär spetsmössa, Tiarella wherryi.


Täckodla i grönsakslandet

Mellan raderna i grönsakslandet sticker de pigga ogräsen upp så snart du vänder ryggen till. Ett utmärkt sätt att hindra framfarten är att täcka marken med organiskt material – som halm, gräsklipp, småkvistar, nässlor (utan rötter) eller annat från naturen. Resultatet blir att ogräset hålls tillbaka, fukten stannar längre i jorden och maskar och andra nyttiga småkryp som lever i myllan får föda och organiskt material att bryta ner till mull.


Täckodla i grönsakslandet

Täck marken med organiskt material för att hålla ogräset borta.Rensa ogräs ofta och lagom

Efter förebyggande åtgärder hålls ogräsen tillbaka rejält men en del finner sin väg ändå, inte minst de som sprider sig uppifrån med frön. Gör ogräsrensningen till ett naturligt inslag under dina rundor i trädgården. Ta med en hink och liten kratta eller kultivator och luckra jorden här och var samtidigt som du drar upp ogräs. Du kan också ha med dig en hink med bra planteringsjord, kompostjord eller kogödsel som du myllar ner på de platser där du dragit upp ogräsplantor. Ogräsrötter suger mycket näring ur jorden och genom att fylla på med lite jord eller kompost efter rensningen förbättrar du jorden kontinuerligt.

Ogräset är naturens snabbfixare

Naturen strävar alltid efter att täcka bar mark – jord som ligger öppen torkar ut och riskerar att blåsa bort. Därför ser naturen alltid till att sprida växtlighet på tomma ytor och snabbast görs detta med starkväxande ogräs. Just därför bör vi täcka all mark i rabatter och odlingar med sådant som vi vill ska växa där innan ogräset flyttar in.


Gallra i grönsakslandet

Det är lätt att så för tätt – inte minst av sorter som har pyttesmå fröer som ibland landar i hela kolonier i jorden hur försiktig du än är när du sår. Se efter på odlingsanvisningarna för varje enskild sort vilket avstånd det ska var mellan plantorna och gallra vid behov när de kommit upp en bit. Du kan behöva gallra ett par gånger innan avstånden är lagom. Om plantorna står för tätt utvecklas de inte till sin fulla storlek.

Att gallra måste inte innebära att slänga bort. När du gallrar exempelvis rädisor eller majrovor kan du strö de små bortrensade plantorna över salladen för lite krispig primörkrydda.

Allt behöver inte gallras – bladgrönsaker kan bredsås och få växa tätt eftersom bladen skördas unga och späda. Efterhand som du skördar hittar nya blad sin väg upp i ljuset.


Odla bladgrönt i pallkrage

Bladgrönt och plocksallad kan få växa tätt.


Vattna dina odlingar

Stilla nattregn är varje odlares dröm. När vatten inte kommer från himlen måste vi vattna i grönsaksland och nyplanterade rabatter. Vatten ger bokstavligen odlingarna liv − rötterna utvecklas som de ska och blir en effektiv kanal för vatten- och näringstransport upp i växten. Torra plantor drabbas lättare av sjukdomar och ohyra och hos ätbara grödor blir smakerna sämre. Vi måste dock vattna med respekt eftersom vatten är en naturresurs som vi inte bör ta för given. Läs om smart bevattning i Vattnet som ger liv åt våra odlingar.


Gödsla dina odlingar

Perenner behöver ingen extra gödning under säsongen utan de klarar sig på den jordförbättring du gör under våren. Läs om mer i Den goda vårjorden.

Under sommaren är det sommarblommor och grönsaker som behöver stödgödslas. De lägger mycket energi på sin intensiva blomning eller producering av ätbara rötter och frukter vilket gör att jorden förlorar sitt näringsinnehåll. Du kan tillföra näring under växtsäsongen på olika sätt:

 1. Vattna med flytande gödning. Välj ett organiskt gödningsmedel som blandas ut i vatten och tillförs dina odlingar samtidigt som du vattnar.
 2. Strö ut hönspellets. Hönsgödsel ger en snabb och effektiv energiboost till jorden och tillförs lättast som torkad pellets. Strö ut i grönsakslandet under högsommaren och inför att du ska göra nya sådder.
 3. Gödsla med kompost eller stallgödsel. Om du skördar mycket i grönsakslandet förs en hel del jord bort. Då kan det vara bra att tillföra gödning som även ökar mullhalten i jorden. Använd egen kompostmull, stallgödsel eller kogödsel på säck.
 4. Täckodla. Att täcka marken mellan raderna i grönsakslandet med halm, gräsklipp eller annat organiskt håller inte bara ogräset borta och fukten kvar utan ökar också, om än långsamt, näringsinnehållet i jorden.

Pyssla om växterna efter behov

Efterhand som du samlar erfarenhet av odling lär du dig olika växters behov och kan med tiden pyssla i dina rabatter och bland grönsaker lite som du själv önskar. Som nybörjare är det svåraste inte att utföra olika sysslor rutan att veta vad som bör göras och när. Under dina första säsonger som odlare är det därför bra att läsa på om varje enskild sort som du odlar för att få vetskap om ifall växten önskar något särskilt för att utvecklas optimalt. Exempel på pyssel som sommaren erbjuder dig som odlar är:

 1. Binda upp: Växter som ger sig iväg på höjden behöver kunna klättra och bindas upp mot något. Om du odlar en klängande eller klättrande växt är det bra att ta reda på hur hög den blir och om den klättrar själv eller behöver stödjas och bindas fast.
 2. Stötta: Växter som inte klättrar men ändå blir höga kan behöva stöttning för att inte falla ihop, särskilt när blomningen börjar. Pion, riddarsporre och stockros är exempel på växter som bör erbjudas stöd i god tid före blomning.
 3. Kupa: En del grödor, som sparris, potatis och purjolök, kupas för att få önskad färg och konsistens.
 4. Toppa: Unga plantor kan behöva toppas för att de ska förgrena sig och bli täta och buskiga.
 5. Tjuva: Höga sorter av tomater tjuvas för att plantan ska lägga sin energi på att producera tomater i stället för nya stjälkar och bladmassa. Tjuvskotten sitter i vecket mellan stam och sidogrenar. Dessa skott knipsas av.

Tjukskott tomat

Det lilla tjuvskottet som kommer i vecket mellan stjälk och sidogren knipsas av för att inte stjäla energi från plantan.


Ansa, klipp och njut av tillvaron

Den sista punkten på sommarens pyssel är värd ett eget stycke. Utrusta dig med en bra sekatör och upptäck hur rogivande det är att strosa runt i trädgården och klippa lite här och ansa lite där. Klipp av färdigblommade knoppar på sommarblommorna för att ge plats åt nya; klipp bort skadade grenar på rosen; klipp ner blomstänglarna på perenner som blommat över så kanske en ny omgång knoppar bildas; knipsa av blast på rödbetor, majrovor och andra rotfrukter och blanda ner i kvällens sallad och klipp en bukett blommor att ta med dig in när du avslutar din dag i trädgården.


Odla med Impecta

Nu är det dags att kolla hur Impectas sådder går. Häng med oss så ser du hur vi gör, vilka tillbehör vi använder och hur vi hanterar sådderna i Odla med Impecta. Senaste avsnittet Försommarens pyssel i odlingarna.

Odla med Impecta: Försommarpyssel i odlingarna

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

Läs mer
För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

Läs mer
Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

Läs mer
Ögonfröjd

Ett uppspelt stohej bryter ut när trädgårdens besökare passerar en buske till synes översållad av små papperslyktor. Det är när frukthölstret till japansk lykta får sin glödande orange höstkulör som växten väcker sådant intensivt intresse. Till vintern torkar frökapseln och får en ny glansperiod när lyktan täcks av gnistrande rimfrost i blek morgonsol. För den tålmodige väntar ännu en ögonfröjd då årsgamla lyktor är så skira att endast bladnerverna håller dem samman. Ett transparent nät bildas och där innanför lyser lyktans röda bär. Planterad i en vacker urna utgör japansk lykta en fantastiskt fin dekoration under lång tid och i olika spännande skepnader.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK