Varför står det F1 och F2 på fröpåsen?
Varför står det F1 och F2 på fröpåsen?
När vi botaniserar bland fröer råkar vi på sortnamn som föregås av F1 eller F2, som klockmalva F1 'Bella' respektive Pensé F2 'Jolly Joker'. Vad är det för information vi odlare får från dessa beteckningar?

Vad är en F1-hybrid?

  1. F1-hybrid är en korsning mellan två genetiskt olika arter eller sorter.
  2. F1-hybrider odlas fram under noggranna kontroller.
  3. F1-hybrid är första generationen efter en korsning.
  4. Fröer från F1-hybrider kan ge helt olika avkommor.
  5. F2-hybrider är resultatet av själv- eller korspollinerade F1-hybrider.

Ett sortäkta frö härstammar från två föräldrar av en och samma sort. F1-hybrider är i stället frösorter som på ett naturligt sätt har korsats fram för att man vill skapa nya sorter som bär fram olika eftertraktade egenskaper, som tålighet, snabb tillväxt, spektakulär färg, lång blomning osv. Korsningen sker mellan arter eller sorter som är genetiskt olika och arbetet utförs under noggrann kontroll för att uppnå önskat resultat och för att kunna lita på att det håller hela vägen ut i våra odlingar. Pollineringen sker manuellt och förädlingsarbetet tar flera år.


F1-hybrider är första generationen

När en sort betecknas med F1, exempelvis solros F1 'Copper Queen' eller spetskål F1 'Caraflex', betyder det att sorten är första generationen efter det mycket noggranna arbetet med att naturligt korsa två utvalda arter eller sorter med varandra. Egenskaperna hos F1-hybrider är stabila och varje gång du köper just den sorten kommer resultatet bli detsamma.


Vad händer om jag sår fröer från en F1-hybrid?

F1-hybrider bildar fertila fröer men resultatet av att så dessa fröer går ofta inte att förutse. Avkommorna kan mycket väl visa fram egenskaper som fanns hos morföräldrarna, alltså de två genetiskt olika arter eller sorter som korsades för att få fram F1-hybriden. Avkommorna från en specifik F1-hybrid kan också skilja sig mycket åt sinsemellan. Det kan alltså bli ett gäng syskon med olika färg, höjd och andra skiftande egenskaper.

För att vara säker på att få samma sort av en F1-hybrid får du köpa nya fröpåsar som innehåller fröer odlade i kontrollerad miljö.


Spännande F2-hybrider

Ibland resulterar själv- eller korspollinering av F1-hybrider i stabila, spännande sorter som betecknas F2-hybrider. Dessa är väl värda att odlas vidare professionellt, exempelvis Röllika F2 'Flowerburst Lilac Shades', Trumpetblomma F2 'Bolero' och Pensé F2 'Jolly Joker'.


Vad är skillnaden mellan hybrider och genmodifierade fröer och växter?

Hybrider i växtriket kommer till genom sexuell reproduktion, som inträffar naturligt mellan arter och sorter. När detta görs kontrollerat kallar vi det växtförädling. Genuppsättningen i hybriden ser annorlunda än hos de arter eller sorter som korsats.

Genmodifiering innebär att genuppsättningen i fröer och växter ändras genom ingrepp i cellernas DNA. Genmodifierade fröer finns inte i Impectas sortiment. Genmodifierade fröerförekommer nästan enbart inom jordbruks- och livsmedelsindustrin.


Vi hoppas ha bringat klarhet i vad F1 och F2 framför sortnamn betyder och önskar fortsatt rolig och givande odling. 

Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2020-02-10
Odla för hållbarhet

Vad innebär det att odla hållbart? På Impecta Fröhandel ser vi två sidor av saken - dels odling för en hållbar miljö, dels odling för att du ska känna långsiktigt välbefinnande i trädgården, täppan, på kolonin eller balkongen.

Läs mer
Odla med Impecta: Sen höst i odlingarna

Årets sista Odla med Impecta tar en titt på hur det ser ut i novemberträdgården. En solig dag är det ljuvligt att komma ut och njuta av de färger som håller sig kvar och känna doften av förmultning. När allting vissnar ner är det både ett avslut och en början på något nytt.

Läs mer
Tillbehör vid sådd och förkultivering

När du ska förkultivera fröer till blommor, grönsaker och kryddväxter finns olika tillbehör att välja mellan avsedda att skapa bästa förutsättningar för sådden. Vilka du väljer att använda beror på vad du ska så, hur mycket du sår och så klart hur du själv önskar göra dina sådder.

Läs mer
Perlit och vermikulit i odling

Hör du ofta talas om att vermikulit och perlit är bra att använda vid frösådd och odling? Är det svårt att riktigt få kläm på vad de är bra för och vilken skillnaden på dem är? Låt oss titta närmare på vermikulit och perlit - vad är det, vad används de till och vilka egenskaper skiljer de åt.

Läs mer
Logga in
Favoriter
Kundtjänst

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK
landpopup