Odla gurka - 10 frågor och svar

Odla gurka – 10 frågor och svar

Att odla gurka från frö är roligt och du har en fantastisk smakupplevelse framför dig. Under säsongen får vi frågor om gurkodling, från frösådd till odling i växthus och på friland. Vi har samlat de 10 vanligaste frågorna och svaren här.

Pollinering av gurka

De vanligaste frågorna kring gurkodling handlar om pollinering. Det är inte så konstigt eftersom en rik skörd av välsmakande gurkor är målet med odlingen. Vi reder ut begreppen bland våra 10 frågor och svar om gurkodling.

Se alla fröer till gurka

De 10 vanligaste frågorna om odling av gurka

1. Bör jag förodla gurkfröerna inomhus?
De flesta sorter av gurka förodlas inomhus under februari till april. Druvgurkor och en del sorter av slanggurka kan även direktsås. Läs noga på förpackningen till varje frösort vad som gäller.

2. Behöver jag extra belysning till mina försådder av gurka?
Om du förodlar i februari, början av mars behöver du stötta din sådd med extra ljus. Släck växtbelysningen under natten. Om du förodlar i ett ljust fönster kan du minska antalet timmar med extrabelysning allteftersom det naturliga ljuset blir starkare, från mars och framåt beroende på var du bor. Växtbelysningen fungerar då som ett komplement till det naturliga ljuset.

3. När kan jag plantera ut mina gurkplantor?
Vänta med utplanteringen tills risken för nattfrost är helt över och jorden har börjat värmas upp ordentligt. Ha inte för bråttom. Tänk på att anpassa tiden då du börjar förodla till var du bor någonstans. Så inte för tidigt om du odlar i ett klimat där nattfrosten håller i länge, så slipper du hålla efter stora gurkplantor inomhus under många veckor.

4. Vad menas med en partenokarp gurka?
Det finns självbefruktande och icke självbefruktande gurksorter. De självbefruktande sorterna kallas också för partenokarpa gurkor. Sorter som är partenokarpa har bara honblommor; de behöver ingen inblandning av hanblommor utan befruktar sig själv.

5. Måste jag handpollinera mina gurkblommor?
Om du odlar partenokarpa, alltså självbefruktande gurkor, behöver du inte hjälpa till med pollinering. Om du odlar icke självbefruktande gurkor så är det vanligaste att de pollinerande insekterna sköter befruktningen. Men du kan också hjälpa till, särskilt om gurkorna odlas i växthus eller uterum. Pollinera genom att doppa en pensel först i hanblomman sedan i honblomman, som känns igen på det lilla fruktämnet bakom blomman.

6. Kan jag odla självbefruktande och icke självbefruktande gurkor under samma säsong?
Det går att odla självbefruktande (partenokarpa) och icke självbefruktande gurkor under samma säsong men det är viktigt att hålla avstånd mellan dem. En partenokarp sort som odlas nära en icke självbefruktande sort riskerar att pollineras av en hanblomma från den icke självbefruktande sorten och då kan gurkorna få dålig smak. Det sker långt ifrån alltid, men risken finns. För att undvika risken väljer du antingen att bara odla det ena eller det andra eller att odla partenokarpa och icke självbefruktande sorter på olika ställen.

Har du möjlighet så är det bra att odla de partenokarpa sorterna i växthus och låta de icke självpollinerande växa utomhus där pollinatörerna lätt kan komma åt.

8. Mina gurkor i växthuset har fått små vitgrå prickar på bladen och tunna nät syns runt bladskaft och mellan blad. Vad är detta och vad ska jag göra?
Gurkan har mycket sannolikt drabbats av växthuspinnkvalster, som är mycket små spindeldjur som suger växtsaft ur bladen. Prova att spreja plantorna med en blandning av 2 msk såpa och en liter vatten. När säsongen är över är det viktigt att du inte slänger växtdelarna på komposten. Städa och torka av noga runtomkring odlingen. Var noga med att det är bra luftflöde runt gurkplantorna. Odla inte i samma jord nästa år. Kommande säsong kan du förebygga angrepp genom att tidigt sätt in biologisk bekämpning med spinnrovkvalster, som äter spinnkvalstren. Spinnrovskvalster finns att köpa i välsorterade trädgårdsbutiker.

9. Mina gurkplantor i kökslandet har vuxit jättebra i några veckor men nu ser de plötsligt vissna ut. Jag hittar inga djur som äter på bladen. Vad kan jag göra för att gurkorna ska få tillbaka sin växtkraft?
En vanlig orsak till att gurkplantor plötsligt vissnar är att de utsatts för kraftiga svängar i temperatur eller att jorden är för kall. Om det inte har regnat på ett tag och det plötsligt kommer mycket regn ner i kall jord kan det göra att plantan stressas och vissnar. Prova att luckra upp jorden runt plantorna och sörj för regelbunden och jämn bevattning. Tillför flytande näring när du vattnar. Ett allmänt råd är att inte plantera ut gurkplantorna för tidigt.

10. Jag odlar massor med gurkor i växthus - hur håller jag mjöldagg borta?
Ju bättre dina gurkplantor mår, desto lättare står de emot mjöldagg. Vattna regelbundet − under varma sommardagar kan krukor med gurka i växthus behöva vatten både morgon och kväll. Var också noga med att plantorna inte står i drag. Mjöldagg är ofta som mest aktivt när det är torrt och varmt samtidigt som dina gurkplantor kan bli stressade av för mycket sol och värme. Riktigt heta och soliga somrar kan gurkorna därför behöva skuggas från direkt solljus och sprejas med vatten för få svalka och för att luften runt plantorna ska hållas fuktig. Om du har drabbats av mjöldagg på gurka tidigare kan du välja att odla resistenta sorter.

Hoppas att du har fått svar på lite av dina frågor kring odling av gurka. Sådd och odling av gurka är rikt belönande och både roligt och enkelt. Och egenodlade gurkor smakar fantastiskt gott.

Katarina Kihlberg
Impecta Fröhandel

Se alla fröer till gurka

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Elegans och krydda

För dig som ännu inte har provat salladssenap 'Crimson Red' väntar härliga odlartider. Om elegant peppriga aromer skulle beskrivas med en färg vore den nog djupt röd, precis som kulören på de vackert finflikiga bladen hos 'Crimson Red'. Smaken är just pepprig – utan att vara påträngande utan upplevelsen i gommen är mild trots intensiteten. När du väl har provat en lättodlad, nyttig och god grönsak vore väl lycka att ha tillgång till den hela tiden? I 'Crimson Red' står lyckan att finna då denna smakfulla salladssenap går att skörda året runt. Odla utomhus under sommaren och på fönsterkarmen när kylan kommer för elegant färg och smak i alla dina sallader.

Läs mer
Barnslig odlarglädje

Rädisan är en finurlig liten grönsak. Fröerna hinner knappt täckas av jord förrän groddar väcks till liv därinuti. Den otålige kan känna sig lycklig då små skott far upp i ljuset inom bara några dagar och redan den första blasten är mättad av peppriga smaker. Små runda rötter växer snabbt till sig precis under mark så att ovansidan snart blottas likt en måne vid jordytan. När fröerna kommer från rädisa ’Easter Egg’ färgas grönsakslandet av små månar i rött, gult, vitt, rosa och purpur. Dra upp ett helt knippe och känn den barnsliga odlarglädjen som väcks av fantasifulla rötter i olika kulörer. Charmiga ’Easter Egg’ väcker lusten hos unga trädgårdsmästare – odla dem med barnen i köksland, lådor och krukor och plocka färgglada rädisor sommaren lång.

Läs mer
Skimrande skyar

Kanske är detta början på en underbar ny vänskap bland luktärter. På långa stjälkar slår 'Spencer Nimbus' ut i blommor som för tankarna till regntunga skyar. Elegant silvervita kronblad färgas blåvioletta utmed kanterna, en kulör som djupnar i takt med blommans mognad. Nimbus är latinets ord för moln som förebådar ett väderomslag mot regn. En mulen sommardag får 'Spencer Nimbus' färgskala en dramatisk karaktär men när solens strålar bryter igenom molntäcket förvandlas blommorna till skimrande skyar i sobra kulörer. Förodla dina luktärter under våren för tidigare blomning av sommarens mest väldoftande och rikblommande ettåringar.

Läs mer
Persikodrömmar

Zinnia för tankarna till lidelsefull blomning där alla kulörer är vackra tillsammans. Livfullt rosa, röda, orange och gula blommor står sida vid sida i skön harmoni från tidig sommar tills hösten går mot sitt slut. Nu träder en ny zinnia in på scenen med blommor i milda toner av persikorosa. Under sommarens blå himmel lyser blommorna klart medan höstsolen ger kronbladen en mjukt glödande färg. Zinnia 'Zinderella Peach' slår ut i charmerande dubbla blommor med en rufsig kalufs i mittkronan. Som lekfull kontrast dyker enkla blommor då och då upp i denna fluffiga persikodröm. Odla 'Zinderella Peach' i rabatter och krukor och plocka gärna till buketter – nya blommor slår ut hela sommaren.

Läs mer
4.7/5 (7615)
2024-04-25
Jättenöjd! Bra priser och snabbleverans kommer absolut beställa igen 
- Stina A
2024-04-25
Snabb leverans men ganska dyr för så lätta saker.
- Bo S
2024-04-25
Mycket att välja på och snabba leveranser🤗
- Birgitta O
2024-04-25
Fina varor  och trevligt bemötande
- Elisabet S
2024-04-25
Jag fick de växter jag beställde och frakten o faktureringen fungerade bra, o jag är nöjd med växterna!
- Birgit A
2024-04-25
Bra leverans. Fina plantor och bra fröer.
- Doris M
2024-04-25
Har inte satt dem ännu
- Anita S
2024-04-25
Stort utbud 
- Pehr F
2024-04-25
Helt nöjd, varorna kom som planerat!
- Katarina O
2024-04-25
Bra leverans men lite dyr
- Eva A
2024-04-25
Snabb leverans med tydliga instruktioner för plantering
- Ann-Marie S
2024-04-25
Allt bra, tack. Jag är nöjd.
- Renata F
2024-04-25
Tack för att ni löste postnords dåliga hantering av min order!
- Maria S
2024-04-25
Bra priser, snabb leverans. 
- Per S
2024-04-25
Snabb leverans, högkvalitetsfröer
- Lena M
2024-04-25
Stort utbud, snabba leveranser och bra packat 👍
- Jeanette E
2024-04-25
Snabb leverans, bra kvalitet 
- Annika E
2024-04-25
Superbra ! Inget att klaga på
- Lena J
2024-04-25
Snabb leverans 
- Sofia N
2024-04-25
Snabba i leverans, men fick tomatfrön som går ut i sep i år redan- o man kan ju inte sätta alla i påsen i år.
- Anne-Sofie R
Are you in the right place?
Continue to impecta.se