Fri frakt vid köp av enbart fröer över 400 kr. Gäller ej dahliaknölar och potatis.  |  Spana in vår Fyndhörna upp till 60 % på utvalda sorter

Odla gurka - 10 frågor och svar

Odla gurka – 10 frågor och svar

Att odla gurka från frö är roligt och du har en fantastisk smakupplevelse framför dig. Under säsongen får vi frågor om gurkodling, från frösådd till odling i växthus och på friland. Vi har samlat de 10 vanligaste frågorna och svaren här.

Pollinering av gurka

De vanligaste frågorna kring gurkodling handlar om pollinering. Det är inte så konstigt eftersom en rik skörd av välsmakande gurkor är målet med odlingen. Vi reder ut begreppen bland våra 10 frågor och svar om gurkodling.


De 10 vanligaste frågorna om odling av gurka

1. Bör jag förodla gurkfröerna inomhus?
De flesta sorter av gurka förodlas inomhus under februari till april. Druvgurkor och en del sorter av slanggurka kan även direktsås. Läs noga på förpackningen till varje frösort vad som gäller.

2. Behöver jag extra belysning till mina försådder av gurka?
Om du förodlar i februari, början av mars behöver du stötta din sådd med extra ljus. Släck växtbelysningen under natten. Om du förodlar i ett ljust fönster kan du minska antalet timmar med extrabelysning allteftersom det naturliga ljuset blir starkare, från mars och framåt beroende på var du bor. Växtbelysningen fungerar då som ett komplement till det naturliga ljuset.

3. När kan jag plantera ut mina gurkplantor?
Vänta med utplanteringen tills risken för nattfrost är helt över och jorden har börjat värmas upp ordentligt. Ha inte för bråttom. Tänk på att anpassa tiden då du börjar förodla till var du bor någonstans. Så inte för tidigt om du odlar i ett klimat där nattfrosten håller i länge, så slipper du hålla efter stora gurkplantor inomhus under många veckor.

4. Vad menas med en partenokarp gurka?
Det finns självbefruktande och icke självbefruktande gurksorter. De självbefruktande sorterna kallas också för partenokarpa gurkor. Sorter som är partenokarpa har bara honblommor; de behöver ingen inblandning av hanblommor utan befruktar sig själv.

5. Måste jag handpollinera mina gurkblommor?
Om du odlar partenokarpa, alltså självbefruktande gurkor, behöver du inte hjälpa till med pollinering. Om du odlar icke självbefruktande gurkor så är det vanligaste att de pollinerande insekterna sköter befruktningen. Men du kan också hjälpa till, särskilt om gurkorna odlas i växthus eller uterum. Pollinera genom att doppa en pensel först i hanblomman sedan i honblomman, som känns igen på det lilla fruktämnet bakom blomman.

6. Kan jag odla självbefruktande och icke självbefruktande gurkor under samma säsong?
Det går att odla självbefruktande (partenokarpa) och icke självbefruktande gurkor under samma säsong men det är viktigt att hålla avstånd mellan dem. En partenokarp sort som odlas nära en icke självbefruktande sort riskerar att pollineras av en hanblomma från den icke självbefruktande sorten och då kan gurkorna få dålig smak. Det sker långt ifrån alltid, men risken finns. För att undvika risken väljer du antingen att bara odla det ena eller det andra eller att odla partenokarpa och icke självbefruktande sorter på olika ställen.

Har du möjlighet så är det bra att odla de partenokarpa sorterna i växthus och låta de icke självpollinerande växa utomhus där pollinatörerna lätt kan komma åt.

8. Mina gurkor i växthuset har fått små vitgrå prickar på bladen och tunna nät syns runt bladskaft och mellan blad. Vad är detta och vad ska jag göra?
Gurkan har mycket sannolikt drabbats av växthuspinnkvalster, som är mycket små spindeldjur som suger växtsaft ur bladen. Prova att spreja plantorna med en blandning av 2 msk såpa och en liter vatten. När säsongen är över är det viktigt att du inte slänger växtdelarna på komposten. Städa och torka av noga runtomkring odlingen. Var noga med att det är bra luftflöde runt gurkplantorna. Odla inte i samma jord nästa år. Kommande säsong kan du förebygga angrepp genom att tidigt sätt in biologisk bekämpning med spinnrovkvalster, som äter spinnkvalstren. Spinnrovskvalster finns att köpa i välsorterade trädgårdsbutiker.

9. Mina gurkplantor i kökslandet har vuxit jättebra i några veckor men nu ser de plötsligt vissna ut. Jag hittar inga djur som äter på bladen. Vad kan jag göra för att gurkorna ska få tillbaka sin växtkraft?
En vanlig orsak till att gurkplantor plötsligt vissnar är att de utsatts för kraftiga svängar i temperatur eller att jorden är för kall. Om det inte har regnat på ett tag och det plötsligt kommer mycket regn ner i kall jord kan det göra att plantan stressas och vissnar. Prova att luckra upp jorden runt plantorna och sörj för regelbunden och jämn bevattning. Tillför flytande näring när du vattnar. Ett allmänt råd är att inte plantera ut gurkplantorna för tidigt.

10. Jag odlar massor med gurkor i växthus - hur håller jag mjöldagg borta?
Ju bättre dina gurkplantor mår, desto lättare står de emot mjöldagg. Vattna regelbundet − under varma sommardagar kan krukor med gurka i växthus behöva vatten både morgon och kväll. Var också noga med att plantorna inte står i drag. Mjöldagg är ofta som mest aktivt när det är torrt och varmt samtidigt som dina gurkplantor kan bli stressade av för mycket sol och värme. Riktigt heta och soliga somrar kan gurkorna därför behöva skuggas från direkt solljus och sprejas med vatten för få svalka och för att luften runt plantorna ska hållas fuktig. Om du har drabbats av mjöldagg på gurka tidigare kan du välja att odla resistenta sorter.

Hoppas att du har fått svar på lite av dina frågor kring odling av gurka. Sådd och odling av gurka är rikt belönande och både roligt och enkelt. Och egenodlade gurkor smakar fantastiskt gott.

Se alla fröer till gurka

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

Läs mer
Minnesvärd elegans

I rabatter skapas små världar av blommor med plats för en mångfald av karaktärer. En del arter blommar enligt devisen att underbart är kort, med iögonfallande blomning på svajiga stjälkar under några veckor. Andra tar en resolut och stabil plats i blomstervärlden under hela sommaren och tidig höst. Som praktvädd ’Fire King’ − en ettåring som önskar bli ihågkommen. På stadiga men ändå nätta stjälkar reser den sig stilfullt ur sin egen grönska. I juli slår en förtjusande blomma ut. Den väldoftande vädden ’Fire King’ är tät, välformad och färgad i scharlakansrött med vitt strössel i topparna. Så fröerna för ett elegant tillskott i sommarens blomning, liksom i färska och torkade buketter.

Läs mer
Nordisk mästare

Som en av få grödor har kålroten inga vilda släktingar. Under 1600-talet såg den dagens ljus i Norden genom en korsning mellan rova och kål. Detta var före potatisens genomslag och behovet av nyttiga och tåliga grödor var skriande. På västgötska kallades den nya livsviktiga roten för rotabagge. Fröer skeppades utomlands till Skottland och Frankrike där kålrot än idag heter rutabaga. När potatisen stormade in i de svenska hushållen på 1800-talet föll kålroten i glömska. Tack vare Programmet för odlad mångfald och det stora fröupproret har många sorter av fröer till kålrot samlats in och nu odlas de återigen för sin nytta och smak. Prova kålrot 'Champion' och lär känna en nordisk mästare.

Läs mer
Skönhet som varar

När försommarens intensiva fägring har dragit sig tillbaka skjuter riddarsporrarna fart för att blomma med liv och lust tills hösten tar vid. Blommorna gömmer pollen och nektar som lockar små gynnare till trädgårdens rabatter och krukor. Den romerska riddarsporren 'Fancy Belladonna' är ettårig och sparar inte på krutet under sitt enda framträdande. Utsökta, långstjälkiga blomspiror kläs med stjärnformade, enkla blommor i ljuslila till mjukt rosa. Mörka strimmor ger kronbladen extra liv. När sporrens nedersta blomma har slagit ut och toppen fortfarande har en outslagen knopp är tiden utmärkt att plocka 'Fancy Belladonna för att torka till vinterns buketter och skönhet som varar länge.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK