Akleja

Akleja - vacker, lättskött och tålig

Tänk dig en igenvuxen tomt runt ett gammalt torp i skogen. Någon förbarmar sig över platsen, tar fram lien och röjer bort högt gräs och sly. När ljuset åter når marken uppstår magin - aklejor tittar yrvaket upp ur jorden efter år av törnrosasömn. Bakom aklejans skira skönhet gömmer sig en robust överlevare och charmig buse.

Akleja i trädgården

  1. Odla från frö eller plantera färdiga plantor.
  2. Bland aklejafröer finns unika, spännande sorter.
  3. Akleja kan odlas i hela landet.
  4. Akleja trivs i sol till halvskugga.
  5. Akleja kräver ingen skötsel.

Akleja, Aquilegia vulgaris, är en perenn tillhörande aklejasläktet, Aquilegia, som i sin tur ingår i familjen ranunkelväxter, Ranunculaceae. Aklejasläktet hyser uppåt ett hundratal arter av perenna växter som slagit rot i hela Europa, i Nordafrika och norra delarna av Asien. I Tyskland använde medeltidens munkar akleja som medicinalväxt mot diverse utvärtes åkommor, som skorv och löss. Från de tyska klosterträdgårdarna färdades aklejan till Sverige och blev en av våra mest älskade blommor kring kloster, gårdar och torp. Den ursprungliga arten är blå och förekommer vild på ödetomter, ängar och i snår.


Aklejans alla namn

Det finns lite olika uppfattningar om hur det vetenskapliga namnet Aquilegia ska förklaras. På latin betyder aquila ’örn’ och legia ’en samling’, vilket skulle kunna syfta på blommans baksida, vars blomsporrar påminner om fem fåglar som sitter i ring med näbbarna inåt. En annan förklaring är att aquilegium på latin betyder ’uppsamlare av vatten’ och namnet ska anspela på aklejans kronblad som formar en korg eller bägare där vattendroppar samlas.

Det är fascinerande hur en blomma kan väcka vår fantasi och associationsförmåga. Akleja är ett kärt barn med många smeknamn och beskrivningar. I Italien skildras aklejan som fjärilen som flugit från skogen till våra trädgårdar. Där kallas den också ”Gömd kärlek” (Amor nascosto) eller ”Blomma med huva” (Fior cappuccio). Den senare betydelsen hittar vi även i England där akleja kallas för ’Mormors hätta’ (Granny’s bonnet) och i Frankrike associerar man i stället för huvudbonad till handskar och kallar akleja ”Vår frus handskar” (Gants de notre dame).

Utsvävande aklejor

Aklejor korsar sig bokstavligen hej vilt och frösår sig gärna. Bjuder du in akleja i din trädgård har du snart många fler och kanske inte alls i samma färg som den första. Det är spännande och ett härligt inslag i trädgården med en så elegant och skir blomma som tittar upp lite varstans alldeles gratis. Önskar du bromsa spridningen klipper du av blommorna så snart de vissnat. Kvar finns tuvan med vackert formade blad som fyller ut i rabatten.

Vill du vara säker på vilken art och sort av akleja som ska växa upp köper du nya fröer eller plantor av önskad sort.

Akleja 'Nora Barlow'

Arter och sorter av akleja

För den som en gång fallit för aklejans charm är det alltid lockande att hitta nya exemplar. Eftersom akleja korsar sig så villigt finns många arter och sorter utöver den vanliga vildformen av akleja.

Klassiskt vacker akleja
Den ursprungliga arten heter Aquilegia vulgaris, där vulgaris betyder ’vanlig’. Det är en vildform som vi gärna odlar i trädgården. De vackra klockformade blommorna tippar neråt och är i huvudsak blå men rosa, lila och till och med tvåfärgade sorter förekommer. De grågröna, mycket dekorativa bladen bildar en söt tuva. Varje blad är tredelat och de tre mindre bladen djupt flikiga. De vanliga aklejorna blir höga, upp mot 70 till 80 cm.

’Nora Barlow’ är en gammal sort av vanlig akleja med ett speciellt utseende. Blommorna är karminröda med crèmevita spetsar och ser nästan konstgjorda ut. En annan spektakulär sort är ’William Guinness’ vars purpursvarta blommor med vit krage är drar blickarna till sig.

En varietet av vanlig akleja är klematisakleja, Aquilegia vulgaris var. clematiflora, vars blommor liknar klematisens. En ovanlig sort är ’Green Apples’, den första gröna, dubbla klematisblommande aklejan. Klematisakleja har uppåtsträvande blommor till skillnad från andra aklejor vars blommor är mer eller mindre hängande.

Aklejans sporrar

Aklejor har en uppsättning kronblad på blommans baksida som kallas sporrar. Formade som korta eller långa spetsiga rör ger sporrarna blomman ett mycket karakteristiskt utseende. I spetsen på sporren finns nektar som kan var svår att komma åt för många insekter. Humlor ses ofta tumla runt extra glatt bland aklejor eftersom deras tunga är lång nog att nå sporrarnas nektar.

Pastellakleja F1 'Songbird Robin'

Strålande pastellakleja
Pastellakleja, Aquilegia x cultorum, är en läcker art med många olika sorter som bjuder på fantastiska färger och mängder av stora blommor. Pastellakleja F1 ’Songbird Bluebird’ har himmelsblå blommor med vit krage medan F1 ’Songbird Robin’ är rosenröd med vit krage. Båda sorterna blir runt 40 cm höga. Pastellakleja ’McKana Giant’ svävar ut i en vild blandning av olika pastellfärger. Blomman sitter på höga stänglar, uppåt 75 cm, och har långa, eleganta sporrar.

En härlig blandning aklejor
Vanlig akleja och pastellakleja är de arter vi ser mest i våra trädgårdar, men det finns många andra spännande och odlingsvärda varianter.

Scharlakansakleja, Aquilegia canadensis, härstammar från Kanada där den klarar av att växa i riktigt tuffa klimat. Blommorna är uppseendeväckande eldröda och gula med tätt inböjda sporrar. En annan extra tålig art är alpakleja, Aquilegia alpina, med stora blå blommor och grågrönt bladverk. Båda dessa tuffingar håller sig på låg nivå, runt 35 till 45 cm, vilket säkert är en anpassning till kallt och blåsigt klimat.

En sötnos bland aklejor är guldakleja, Aquilegia chrysantha, med lysande guldgula blommor och ett sirligt växtsätt. Sorten ’Yellow Star’ har långa eleganta sporrar och blomman är ljust guldgul med en härlig doft. Höjden landar på runt 80 cm. En annan doftande art är grönakleja, Aquilegia viridiflora. med mörkt purpur- och chokladfärgade blommor som verkligen väcker uppseende i rabatten. Grönakleja är en låg sort, ca 35 cm, som inte brukar vara så långlivad. Eftersom den frösår sig villigt finns den ändå kvar i trädgården trots att många plantor dör efter några år.

Japansk akleja, Aquilegia flabellata, är en förtjusande miniakleja, utmärkt för trädgårdens stenpartier. Japansk akleja blir bara 15 cm och finns i olika nyanser av blått, vitt och rosa.


Akleja

Frösådd av akleja

Det är roligt att så akleja men alla arter är inte de bästa för nybörjaren. Aklejafröer kan ligga länge i jorden och vänta på att gro, vilket förklarar varför de kan dyka upp plötsligt i en trädgård där sly och snår har rensats bort.

De bästa sorterna att så för den som inte är en van fröodlare är pastellaklejorna F1 ’Songbird Bluebird’ och F1 ’Songbird Robin.’ De förodlas inomhus tidigt på säsongen och gror inom några veckor. De växer snabbt och hinner blomma redan första säsongen efter sådd.

Många andra aklejor blommar inte förrän säsong två och det finns arter som kan ta upp till ett år innan de gror. Om du bara tar reda på vad som gäller för varje enskild sort är det värt väntan att fröså spännande arter och sorter av akleja.

Aklejans blad kan förväxlas

När en akleja blommar är den svår att ta miste på. Däremot sker ofta en sammanblandning mellan akleja och aklejruta, Thalictrum aquilegiifolium, så länge de inte har börjat blomma. Aquilegiifolium betyder ungefär ’aklejlika blad’, vilket vittnar om att de båda arterna verkligen är lika i bladens form och växtsätt.

Akleja sköter sig själv

Akleja i alla sina arter och sorter är mycket tålig och många kan växa i hela landet. De trivs i sol till halvskugga och vanlig trädgårdsjord. På våren tittar de första vackra bladen upp och bildar snart en liten tuva. De tidigaste aklejorna blommar redan i maj, annars är juni och juli aklejans blomningsperiod.

Efter blomning kan bladen ganska snabbt övergå i rött till rostbrunt, särskilt en torr sommar. Vill man få en grön tuva igen är det bara att klippa ner hela plantan så kommer det nya, fräscha blad och ibland till och med lite nya blommor. Det är dock vackert att låta blad och blomstänglar stå kvar och vissna. Vill du sprida fröna är det också viktigt att låta blommorna sitta kvar tills de torra kapslarna spricker och sprider frön till nästa års aklejaöverraskningar.

Akleja tillhör en av våra mest lättskötta perenner och de är verkligen njutbara att ha i trädgården. Prova gärna att så någon ny sort som bjuder på charm, bus och färgrikedom i rabatten.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

Läs mer
För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

Läs mer
Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

Läs mer
Ögonfröjd

Ett uppspelt stohej bryter ut när trädgårdens besökare passerar en buske till synes översållad av små papperslyktor. Det är när frukthölstret till japansk lykta får sin glödande orange höstkulör som växten väcker sådant intensivt intresse. Till vintern torkar frökapseln och får en ny glansperiod när lyktan täcks av gnistrande rimfrost i blek morgonsol. För den tålmodige väntar ännu en ögonfröjd då årsgamla lyktor är så skira att endast bladnerverna håller dem samman. Ett transparent nät bildas och där innanför lyser lyktans röda bär. Planterad i en vacker urna utgör japansk lykta en fantastiskt fin dekoration under lång tid och i olika spännande skepnader.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK