Hur odlar jag prydnadsgräs?

Hur odlar jag prydnadsgräs?

Prydnadsgräs kan vara ståtligt resliga, mjukt böljande, sirligt prasslande och såväl vilda som tama i sin karisma. Genom att fröså prydnadsgräsen får du många plantor att pryda krukor och rabatter med. I samplantering kommer prydnadsgräsen väl överens med många av våra vackraste perenner.

5 tips för prydnadsgräs

  1. Så dina egna prydnadsgräs.
  2. Odla ettåriga prydnadsgräs i kruka och rabatt
  3. Odla perenna prydnadsgräs som solitärer eller i samplantering.
  4. Låt prydnadsgräsen stå kvar över vintern.
  5. Torka prydnadsgräs till buketter.

Vad är prydnadsgräs?

Prydnadsgräs är ett samlingsnamn som talar sitt tydliga språk – här förenas gräs som odlas för sitt dekorativa värdes skull. Vilka växtfamiljer som räknas in bland prydnadsgräsen varierar, men tre familjer som brukar inkluderas är gräs, Poaceae, halvgräs, Cyperaceae och tågväxter, Juncaceae. Den första, gräsfamiljen, kallas på engelska för ’True grass’, och det är prydnadsgräs inom den familjen vi kommer hålla oss till här.

Den brokiga gräsfamiljen, Poaceae, samlar över 600 växtsläkten och 9 000 arter runtom i världen. I Sverige växer 58 släkten och över 150 arter. Bland gräsen hittar du våra fyra sädesslag: havre, Avena sativa, vete, Triticum aestivum, råg, Secale cereale, och korn, Hordeum vulgare. Andra livsviktiga gräsarter är majs, Zea mays, och ris, Oryza sativa. Bland gräsen finns också många vilda arter, som vass, Phragmites australis, och timotej, Phleum pratense. I trädgården använder vi gräs dels i specialgjorda fröblandningar till gräsmattan dels som perenna prydnadsgräs i rabatt, som solitärer och i kruka.

Prydnadsgräs för våra sinnen

Prydnadsgräsen sticker bokstavligen ut i rabatt och krukarrangemang. Bland frodiga, gröna blad och kulörta blommor bryter strån i olika höjd och färg av och skapar spännande kontraster som kittlar våra sinnen. Strån som vajar för vinden är rogivande att vila blicken på, när vi passerar är det skönt att dra fingrarna genom en tuva och prasslande toner från vippor och ax är som ljuv musik för öronen.

Bland prydnadsgräsen finns såväl ettåringar som perenna arter.


Ettåriga prydnadsgräs

Ettåriga prydnadsgräs är mycket dekorativa i samplantering med sommarblommor i kruka eller som utfyllnad i blomsterrabatten. Gräsen kan utgöra basen i en kruka och stå kvar under vår, sommar och höst medan blommorna byts ut allteftersom de har haft sin storhetstid.


Hjärtformat italienskt darrgräs

Italienskt darrgräs, Briza maxima, är ett bedårande vackert gräs med platta hjärtformade ax som dinglar på tunna ca 60 cm höga stjälkar. Vid minsta lilla vindpust darrar de små axen till. Odla gärna i krukor på altan och terrass tillsammans med sommarblommor. Italienskt darrgräs är fint som snitt i såväl färska som torkade blomsterarrangemang.


Hjärtformat italienskt darrgräs

Hirs för överlevnad och prydnad

Hirs är ett livsviktigt sädesslag för både människor och djur i Afrika och Asien. Hirsfröna, som sitter i upprätta ax eller kolvar, används i gröt, bröd och matlagning samt i djurfoder. Bland hirsen finns några arter som även odlas för sitt prydnadsvärde.

Vanlig hirs, Panicum miliaceum, kallas också vipphirs för sina sirligt hängande gröna ax som vippar i vinden. När axen mognar övergår de i mörkviolett. Vanlig hirs är ett ståtligt gräs, ca 140 cm högt, med breda gröna blad som passar bäst som centrum- eller bakgrundsväxt i rabatten eller i ensamt majestät. Vipporna är fina till snitt.

Pärlhirs, Cenchrus americanus, finns i olika sorter med gröna, röda eller kopparfärgade strån, i höjder som varierar från 50 till 150 cm. Under sensommar och höst bildas vackra purpurröda och bruna kolvar. Pärlhirs är vackert att odla i kruka eller för att skapa höjd i sommarblomsrabatten.

Prydnadshirs, Setaria italica v. longiseta, har gröna, breda strån och dekorativa, långa kolvar som svajar på en höjd av ca 80 cm. På engelska kallas prydnadshirs också för rävsvanshirs, vilket refererar till att kolvarna ser ut som guppande rävsvansar. Prydnadshirs är vackert i såväl färska som torkade buketter. För fågelägare känns de igen som torkade hirskolvar som brukar uppskattas mycket av småfåglar.


86185 Panicum virgatum 'Fontaine'

Jungfruhirs, Panicum virgatum, är ett sirligt prydnadsgräs med graciösa plymer som vajar i kaskader över det ljusgröna bladverket. Höjden varierar mellan 60 och 100 cm beroende på sort. Jungfruhirs är vackert i kruka och rabatt, som solitär eller i samplanteringar. Passar även utmärkt till snitt. Jungfruhirs kan övervintra men odlas med fördel som ettåring.


Teff – världens minsta sädesslag

Teff, Eragrostis tef, är ett mycket gammalt sädesslag, med ursprung i Etiopen, och världens minsta sett till axens storlek. Teff är en av de första grödorna som togs i odling, redan 4 000 f.Kr. De pyttesmå axen sitter på löst sammansatta, glansiga, silvergröna vippor som vaggar rofyllt i vinden. Teff kallas också för kärleksgräs. Släktnamnet Eragrostis är en sammansättning av grekiskans eros, som betyder ’kärlek’, och agrostis, som betyder ’gräs’. Teff blir ca 70 cm högt och är mycket dekorativt i rabatten samt i färska och torkade i buketter.


Ulliga harsvansar

Harsvans, Lagurus ovatus, är precis så sött som det låter. Vipporna ser ut som små, ulliga, gulgröna harsvansar. Odlas i rabatt eller kruka och skördas på hösten för att torka till vackra blomsterarrangemang. Harsvans finns i höjder från 15 till ca 40 cm.


En fontän av svansfjädergräs

Svansfjädergräs, Nassella tenuissima, växer upprätt, ca 50 cm, med smala, gröna blad och silkiga, gröna vippor som övergår i gyllengult. Svansfjädergräs är mycket vackert att odla i krukor och urnor där de täta tuvorna flödar ut över kanterna likt en fontän.


Odla ettåriga prydnadsgräs från frö

Många av de ettåriga prydnadsgräsen förkultiveras inomhus under vårvinter eller vår. Var därför ute i god tid efter nyåret och botanisera bland olika sorters fröer. Genom förkultiveringen hinner du driva upp små gräsplantor som har kommit en bit på väg och blivit stabila när du planterar ut dem i rabatt eller krukor. En del går även att så direkt på friland när jorden är uppvärmd. Följ odlingsanvisningarna på fröpåsen till varje enskild sort.

Torka prydnadsgräs till buketter

Det är enkelt att torka prydnadsgräs för att bevara till höstens blomsterarrangemang. Låt helt enkelt stråna stå i vas utan vatten så torkar de på plats. Det behövs inga stora buketter för att gräs i vas ska vara dekorativt. Några strån i en vacker flaska eller smal vas räcker långt. Torkade grässtrån är också vackra att blanda i en färsk blomsterbukett.

Perenna prydnadsgräs

Bland de perenna prydnadsgräsen finns allt från låga, marktäckande arter till riktig pampiga exemplar som kräver sin plats. De höga gräsen är utmärkta vindskydd som mjukt silar vinden genom stråna.


Vaniljdoftande vårbrodd

Vårbrodd, Anthoxanthum odoratum, växer vilt i hela landet i hagar, på öppna ängar och i gles skog där solen lyser in ordentligt. Vårbrodd växer i täta, friskt gröna, prydliga tuvor, ca 30 cm höga. Stråna både doftar och smakar vanilj och kan användas som smaksättare till likör eller kryddning av mat. Vårbrodd är mycket vackert i perennrabatten där de binder ihop planteringen på ett harmoniskt sätt.


Stort moskitgräs

Stort moskitgräs, Bouteloua curtipendula, är ett spännande och mycket dekorativt gräs som blommar med små röda, charmiga hängen. Ett utmärkt gräs som blickfång i perennrabatten där de röda hängena svävar omkring. Stort Moskitgräs blir ca 80 cm högt.


2090 Cortaderia selloana 'White Feather'

Ståtliga pampasgräs

Pampasgräset, Cortaderia selloana, har fått sitt namn efter La Pampa, ett vidsträckt slättland i sydöstra Sydamerika, där de stora gräsen växer vilt och bland annat används som taktäckning. Ett pampasgräs kan bli över två meter högt. Stråna pryds av stora plymer i vitt eller rosaskimrande beroende på sort. Pampasgräs är ståtlig som solitär eller som strukturväxt i lite större planteringar. Den svenska vintern är tuff för pampasgräsen. Klipp inte ner plantan före vintern, dels därför att den är mycket vackert även då, dels för att rötterna skyddas från fukt och kyla när hela ruggen av gräs står kvar. Täck gärna marken runt plantan med granris, löv eller annat organiskt material.

Klipp ner prydnadsgräset på våren

De perenna prydnadsgräsen är dekorativa även på vintern. Ax, vippor och plymer vajar och prasslar visset i vinden och när frosten kommer täcks de av gnistrande iskristaller. Gräsen mår dessutom bäst av att stå orörda på vintern − det vissna gräset skyddar rötterna från fuktig kyla. Först när marken börjar torka upp på våren klipps gräsen ner till någon decimeter ovan mark.

Glänsande glansmiskantus

Glansmiskantus, Miscanthus sinensis, kallas också japanskt gräs efter sitt ursprung från Japan men även Kina. Det är ett mycket elegant prydnadsgräs, ca 150 cm högt, med blågröna blad med mer eller mindre silverfärgad mittnerv. Blomställningarna är stora och fjäderlika. Glansmiskantus passar fint som solitär, i samplanteringar med andra prydnadsgräs och med blommande perenner.


Höstvacker jättetåtel

Jättetåtel, Molinia arundinacea, är ett magnifikt prydnadsgräs med robust bas som övergår i sirliga, rofullt vajande vippor. Unga vippor är gröna men under hösten färgas de gyllenbruna samtidigt som bladen skimrar i guldgula nyanser. Torkade vippor håller länge. Jättetåtel blir ca 150 cm högt och kan gärna växa som bakgrundsväxt i perennrabatten eller som solitär.

Hur tätt ska prydnadsgräsen planteras?

Om du vill plantera många prydnadsgräs tillsammans, kanske olika sorter på olika höjd, är det bra att inte sätta dem för tätt. Gräsen behöver sin plats för att kunna svaja fritt för vinden och formas på bästa sätt. En tumregel är att prydnadsgräs som är 30–50 cm höga planteras med 30–50 cm från centrum till centrum på plantorna, och de som är 100–150 cm höga med motsvarande avstånd.

Tidigblommande vårälväxing

Vårälväxing, Sesleria heufleriana, blommar redan i mars med små blomax, som först är vita och senare svartvioletta. Tuvan blir ca 50 cm hög. De dekorativa stråna, som är gröna på ena sidan och blådaggiga på andra, behåller sin färg länge på hösten. Vårälväxing passar i rabatter med naturlig look.


Marktäckande blåsvingel

Blåsvingel, Festuca glauca, är ett läckert, lågt gräs som bildar stora, täta, blå tuvor. Ur tuvan sticker blåfärgade vippax upp. Blåsvingel behåller färgen hela vintern. Odla som kantväxt eller marktäckare i den soliga i perennrabatten.


Odla perenna prydnadsgräs från frö

De perenna prydnadsgräsen förkultiveras inomhus under vårvinter och tidig vår. De kan också sås utomhus i krukor under sensommar och höst för att driva upp plantor till nästa säsong. Följ odlingsanvisningarna på fröpåsen till varje enskild sort. Du kan läsa om sådd av perenner här: Så här försår du perenner.

Hur tåliga är de perenna prydnadsgräsen?

När du ska välja sorter av perenna prydnadsgräs till din trädgård är det viktigt att kontrollera var i landet de kan övervintra. Vissa är riktigt tåliga och kan odlas i hela landet. Var du än bor så underlättar du prydnadsgräsens övervintring genom att odla dem i jord som inte är för blöt. I en lucker, väldränerad jord rinner vatten undan så att gräsen inte står blött om fötterna. Härdigheten ökar också om gräsen planteras på en plats som är skyddad från alltför starka vindar.


Miljö 2019 0079

Skapa vackra rabatter med prydnadsgräs

De höga gräsen ger rabatten struktur och skapar höjd. När de vajar högt för vinden dras ögonen dit och blicken kan vila i de mjuka och böljande rörelserna. Som goda höga grannar i rabatten kan du välja dels eleganta perenner som blå bolltistel, höga solhattar, rysk martorn, praktröllika och fläckflockel. Ett mellanskikt kan bestå av stäppsalvia, röllika, alpmartorn, lägre rudbeckior, daggkåpa, alunrot, lite högre nävor och lavendel.

De lägre gräsen, såväl ettåriga som perenna, passar utmärkt som utfyllnadsväxter i perennrabatten där de med sitt mjuka växtsätt väver samman olika grupper i rabatten. Som goda grannar kan de ha lammöron, låga nävor och nejlikerot.

Prydnadsgräsen är mycket vackra att samplantera med varandra. Höga och lite lägre gräs som samsas i en rabatt, där vippor, ax och kolvar vajar för vinden, skapar en speciell atmosfär. Hit kan du söka dig under stora delar av året för att lyssna till prassel och sus i vinden och se prydnadsgräsens strån spela i solljuset.

Fröer till ettåriga prydnadsgräs

Fröer till fleråriga prydnadsgräs

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Böljande kjolar

Redan de silverskimrande knopparna är dekorativa. Innanför ligger florstunna kronblad noggrant vikta i lager på lager. När knoppen brister vecklas de graciöst ut till en överdådig jättevallmo. De dubbla kronbladen fångar blicken med en intensivt rödorange färg i tjusig kontrast till blommans blåsvarta mittpunkt. Likt en veckad kjol böljar vallmon för vinden fram till sensommaren, då blomman gör sin sorti. Det vackra är på intet sätt över utan nu formas den eleganta frökapseln, så åtråvärd för kreativa florister. Trädgårdsjättevallmo 'May Queen' är en perenn skönhet som återkommer sommar efter sommar, med något fint att titta på från vårens knoppning till vinterns torkade frökapsel.

Läs mer
Kockens favorit

Moroten är något av en ambassadör för färgen orange. Säg morot och alla ser en orange rotsak framför sig. Säg morotsfärgad och alla tänker sig en orange kulör. I matlagning bidrar moroten till såväl fina smaker som dekoration på tallriken − den är en uppskattad klassiker i köket. Men ibland önskas också något nytt, spännande och trendigt. Det är då sommarmorot 'Purple Dragon' kliver fram i rampljuset och blir kockens favorit. Innanför det purpurröda skalet gömmer sig ett guldfärgat fruktkött som in mot kärnan ljusnar till gult. Smaken bjuder på en söt, fyllig och nästan lite kryddig upplevelse. ’Purple Dragon’ är enkel att odla, glädjefull att skörda och delikat att äta.

Läs mer
Kryddstark genväg

Wasabi bjuder på intensiva, exotiska smaker − roten är en omistlig ingrediens i det japanska köket. Växten har tusenåriga anor i Japan där bönderna lärt sig att tygla denna synnerligen krävande kålört. En enkel genväg till, kanske inte den äkta varan men likväl intensiva och spännande smaken är odling av Wasabirucola 'Wasabi'. En äldre benämning är mursenap, efter växtens förkärlek till att växa mot soliga murar och stenar. Wasabirucola är en tålig tuffing som växer snabbt i allehanda jordar och den frodiga plantan lockar bin, humlor och fjärilar till sina vita blommor. Skörda hela sommaren som läcker krydda och luckra under hösten ner de näringsmättade bladen och stjälkarna i myllan.

Läs mer
Fängslande natur

I kökslandet ligger knotiga små frön till gul rödbeta 'Golden Eye'. Varje dag vattnas jorden för att hålla fröerna fuktiga. Solen steker den försommarvarma jorden och snart inleds ett skådespel som ingen ser då en blek grodd spränger igenom fröskalet. Än så länge är allt litet och sårbart, jorden utgör ett välkommet skydd mot starkt ljus, vind och stötar. När grodden skjuter upp ur marken har den fått en liten rot att hålla fast sig i. Först utvecklas hjärtbladen, som förser den unga plantan med näring. Snart syns den första välsmakande blasten. Med tid och omvårdnad växer välsmakande guldgula rötter till sig under mark och dekoreras inuti likt årsringar på ett träd. Naturen är fängslande.

Läs mer
Are you in the right place?
Continue to impecta.se