Fri frakt vid köp av enbart fröer över 400 kr. Gäller ej dahliaknölar och potatis.  |  Spana in vår Fyndhörna upp till 60 % på utvalda sorter

Vilda violer och prima penséer

Vilda violer och prima penséer

Penséer är ett lika säkert vårtecken som ljusets återkomst och koltrastens sång. De bringar liv och fägring tidigt på året och låter sig inte knäckas av plötsliga köldknäppar. Inte sällan för de också med sig frågor kring vad som är skillnaden mellan penséer och violer. Låt oss dyka ner i violsläktet en stund.

Violer i din trädgård

Du kan glädja dig åt violer i kruka och rabatt från vårvinter till höst. Många nöjer sig med penséer i en kruka vid entrén men violer är så mycket mer. Fröså dina egna bukettvioler, styvmorsvioler, luktvioler samt stora och små penséer för en långvarig och läcker blandning av blommor, färger och dofter.

Violer och penséer tillhör violsläktet, Viola, som i sin tur ingår i familjen violväxter, Violaceae. Violsläktet bjuder på ca 400 arter runtom i världen, de flesta är perenna men några växer som ettåriga örter. Vildväxande i Sverige hittar vi 19 inhemska vilda arter, exempelvis styvmorsviol, skogsviol, ängsviol och strandviol. I vår flora hittar vi också hornviolen, en odlad art som förvildats på vissa platser.

För sin skönhets och otämjda charms skull har de vilda arterna av violer tagits i odling där det nu finns många fina arter och sorter att välja på för krukor och rabatter.


6663 Viola tricolor

Styvmorsviol blommar från april till oktober.


Styvmorsviol i natur och trädgård

Den ljuvliga styvmorsviolen, Viola tricolor, finns vildväxande i hela Sverige på berghällar, kulturmarker och längs vägkanter. Blomman är oftast trefärgad, därav namnet tricolor, i violett, gult och vitt i olika nyanser. Blomningstiden är så lång man kan önska i vårt land – från april till oktober.

Som trädgårdsväxt passar styvmorsviolen på naturtomter eller en odlad äng men kan också planteras i rabattkanter eller krukor. Styvmorsvioler räknas som två- till fleråriga. De övervintrar ett par säsonger men självsår sig också så det kan komma nya små raringar varje år.


Eftertänksamma penséer

I alla tider har naturens skönhet väckt en önskan hos människan att kunna tämja den och återskapa den i vår närmiljö. Styvmorsviolen är inget undantag utan snarare upprinnelsen till en av våra mest älskade utplanteringsväxter – penséerna, Viola x wittrockiana. Genom korsning av styvmorsviol och andra violarter med större blommor har en mängd penséer med maffiga blommor i olika färger förädlats fram. Namnet pensé kommer från franskans ord för ’tanke’ eller ’att tänka’. Med lite fantasi kan du studera blomman och uppleva hur den eftertänksamt blickar tillbaka.


86282 Viola x wittrockiana F1 'Spring Matrix Sangria'

Pensé F1 ’Spring Matrix Sangria’


Penséer har alltså större blommor än sina vilda släktningar. De är också köldtåliga och blommar mycket rikligt. Det är dessa förädlade egenskaper som gör att pensé blivit en så populär växt för vårvinterns första krukplanteringar. Blommorna kan vara en-, två- eller flerfärgade i vitt, gult, rosa, lila, aprikos och mängder av nyanser däremellan.

De plantor av penséer som köps i trädgårdshandeln tidig vår för att fylla krukor och lådor, där de tinar våra frusna trädgårdsjälar, får tyvärr ofta stryka på foten när krukorna ska fyllas med sommarblommor. Om du sår dina penséer själv vill du säkert inte slänga bort dem. Flytta ut plantorna i rabatterna och upplev att blomningen kan pågå under hela sommaren. Klipp bort vissna blommor efterhand så stimuleras ny knoppbildning.

Penséer räknas som ett- till tvååriga. Plantor kan övervintra men också självså sig och dyka upp lite varstans i trädgården.

Vad menas med utplanteringsväxt

Utplanteringsväxter kallar vi de växter som har en stark koppling till en viss säsong och som ofta planteras i krukor, men även i rabatter. På våren har vi exempelvis penséer och lökar, under högsäsongen ersätts de av ettåriga sommarblommor, som lobelia och petunia, och därefter kommer höstväxter som ljung och silverek.


Hornvioler i variation

Hornviol, Viola cornuta, hör i sin vilda form hemma i Pyrenéerna. Den blommar i juni och juli med blåvioletta, mycket väldoftande blommor. Till Sverige kom den som en odlad art men den ger sig då och då iväg från parker och trädgårdar för att roa sig i det vilda en kort stund. Hornviol är flerårig men är inte överdrivet långlivad, vilket kan vara en anledning till att den inte etablerar sig i vår flora.

Skillnaden på styvmorsviol och hornviol

Hornvioler och styvmorsvioler kan vid först anblicken blandas ihop men de skiljer sig åt på följande sätt:
  1. Hornvioler i sin rena art är enfärgade medan styvmorsvioler ibland är enfärgade men oftast två- eller trefärgade.
  2. Hornviolen är större än styvmorsviolen både i plantan och blommorna.
  3. Styvmorsviol blommar från april till oktober medan hornviol blommar juni till juli.
  4. Hornviolens blomma har en tydlig doft medan styvmorsviolen doftar mycket svagt.
  5. Hornviolen har två uppåtriktade och tre nedåtriktade kronblad medan styvmorsviolens blomma består av fyra mer eller mindre uppåtriktade blad och ett nedåtriktat.

86276 Viola cornuta F1 ’Sorbet XP Delft Blue’

Minipensé F1 ’Sorbet XP Delft Blue’


Bland violer som sorteras in under hornviolerna hittar vi bukettviol och minipensé, båda alltså med det vetenskapliga namnet Viola cornuta. Båda blommar i maj till juli, alltså en lite tidigare start är den ursprungliga arten av hornviol.

Bukettviol är egentligen en korsning mellan hornviol och pensé och den tilltalas ibland med ett eget vetenskapligt namn, Viola × williamsii. Bland svenska synonymer för bukettviol hörs perenn pensé, eftersom bukettviolen är flerårig. Det finns sorter av bukettviol som har den rena artens blåvioletta färg medan andra blommar enfärgat i orange och vitt eller i flera olika färger.

Minipensé räknas som ett- till flerårig och finns i många olika sorter med olika färgkombinationer. Den kan frysa bort under vintern men växer den i skyddat läge eller täcks under de kalla månaderna kan den övervintra. Den kan också återkomma tack vare självsådd.


Barndomens blyga luktvioler

Luktvioler, Viola odorata, lever verkligen upp till violens, enligt dikten, blygsamma karaktär. Endast 15 cm höga, med små blommor på korta skaft är luktviolerna lätta att passera utan att du ser dem. Den som har barnasinnet i behåll och nyfiket studerar luktviolerna på nära håll upptäcker en ljuvligt söt blomma som doftar – ja, viol förstås. Luktvioler växer vilt i parker och lundar i södra och mellersta Sverige.

Luktviolen är flerårig och sprider sig gärna där den trivs. Blomningen sker främst i april till maj men både tidigare och senare bjuder den på enstaka blommor. I trädgården kan den få växa i lite vildare delar, men även i rabatt och krukor.


Fladdrande fjärilsviol

En ovanlig men spännande viol är fjärilsviolen, Viola sororia. Blomman är spektakulär i vitt, blått och ibland spräckligt. Fjärilsviol är flerårig och blommar april till maj. I trädgården passar den utmärkt som undervegetation i halvskuggiga lägen.


Odla violer från frö

Det är roligt att driva upp violer själv och få uppleva mångfalden av arter och sorter. Bra att veta är att olika violer hanteras lite olika vid frösådd.

Sådd av luktviol, styvmorsviol och fjärilsviol

  1. Förkultivera inomhus i såjord från januari till maj.
  2. Täck sådden med ett tunt lager grus eller perlit.
  3. Om groning ej inträffat inom en månad placeras sådden i kylskåp ca en månad. Därefter utomhus i skuggläge.
  4. Dessa arter kan även höstsås i september till november utomhus i krukor eller på friland avsett för uppdrivning.

Sådd av pensé, hornviol, minipensé och bukettviol

  1. Förkultiveras inomhus i såjord från februari till mars för att få sommarblomning.
  2. Täck med klar plast försedd med lufthål.
  3. Efter groning placeras sådden svalt och ljust.
  4. Utplanteras efter avhärdning när frostrisken är över.
  5. Dessa arter kan även sås i juli och aug för att få vårblomning. Förvara de uppkomna plantorna frostfritt och plantera ut på våren.

Violer äro blå – och mycket mer än så

I dikten är violer blyga och blå. Kanske är det luktviolen, som beskrivs i svenska klosterträdgårdar redan under 1100-talet, som varit förebilden för hur violen beskrivits i litteraturen. I dag kan vi njuta av så många olika violer i rabatt och kruka och samtidigt titta efter och upptäcka de vilda arterna ute i naturen. Trädgårdsodling blir extra roligt när vi ser en tydlig koppling till vår naturliga flora och kan skapa en vild och vacker karaktär innanför våra tomtgränser.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

Läs mer
Minnesvärd elegans

I rabatter skapas små världar av blommor med plats för en mångfald av karaktärer. En del arter blommar enligt devisen att underbart är kort, med iögonfallande blomning på svajiga stjälkar under några veckor. Andra tar en resolut och stabil plats i blomstervärlden under hela sommaren och tidig höst. Som praktvädd ’Fire King’ − en ettåring som önskar bli ihågkommen. På stadiga men ändå nätta stjälkar reser den sig stilfullt ur sin egen grönska. I juli slår en förtjusande blomma ut. Den väldoftande vädden ’Fire King’ är tät, välformad och färgad i scharlakansrött med vitt strössel i topparna. Så fröerna för ett elegant tillskott i sommarens blomning, liksom i färska och torkade buketter.

Läs mer
Nordisk mästare

Som en av få grödor har kålroten inga vilda släktingar. Under 1600-talet såg den dagens ljus i Norden genom en korsning mellan rova och kål. Detta var före potatisens genomslag och behovet av nyttiga och tåliga grödor var skriande. På västgötska kallades den nya livsviktiga roten för rotabagge. Fröer skeppades utomlands till Skottland och Frankrike där kålrot än idag heter rutabaga. När potatisen stormade in i de svenska hushållen på 1800-talet föll kålroten i glömska. Tack vare Programmet för odlad mångfald och det stora fröupproret har många sorter av fröer till kålrot samlats in och nu odlas de återigen för sin nytta och smak. Prova kålrot 'Champion' och lär känna en nordisk mästare.

Läs mer
Skönhet som varar

När försommarens intensiva fägring har dragit sig tillbaka skjuter riddarsporrarna fart för att blomma med liv och lust tills hösten tar vid. Blommorna gömmer pollen och nektar som lockar små gynnare till trädgårdens rabatter och krukor. Den romerska riddarsporren 'Fancy Belladonna' är ettårig och sparar inte på krutet under sitt enda framträdande. Utsökta, långstjälkiga blomspiror kläs med stjärnformade, enkla blommor i ljuslila till mjukt rosa. Mörka strimmor ger kronbladen extra liv. När sporrens nedersta blomma har slagit ut och toppen fortfarande har en outslagen knopp är tiden utmärkt att plocka 'Fancy Belladonna för att torka till vinterns buketter och skönhet som varar länge.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK