Fri frakt vid köp av enbart fröer över 400 kr. Gäller ej dahliaknölar och potatis.  |  Spana in vår Fyndhörna upp till 60 % på utvalda sorter

Odla örter till te

Odla örter till te

Du behöver inte ha stor plats för att odla smakfulla, vackra örter och skapa din egen aromatiska tehörna. Från försommar till sen höst kan du läppja på uppfriskande teer av färska blad och på köpet får du anledning att regelbundet strosa ett varv bland kryddiga dofter och belåtna bin och humlor.

Odla eget te

  1. Odla i vackra krukor
  2. Odla på en solig plätt
  3. Blanda blad och blommor
  4. Skörda hela sommaren
  5. Gynna pollinerande insekter

När du skördar och använder växterna i din trädgård eller på balkongen är vinsten inte bara att du producerar egen mat och dryck. I belöningen ingår också tiden du vistas i odlingarna – det är stunder som ger tillfälle till återhämtning, långsamma tankar och frisk luft.


Färska örter och kryddväxter till te

Ibland är saker och ting i livet väldigt enkla. Som att göra eget örtte:

    1. Plocka blad och blommor från färska örter och kryddväxter.
    2. Lägg dem i en kopp.
    3. Häll över nykokt vatten.
    4. Söta med lite honung om så önskas.

För din teodling väljer du örter och kryddväxter vars doft och smak du själv uppskattar. Du kan prova dig fram och se vilka som ger gott te. Här kommer tips på några välsmakande arter:

TEMYNTA Vanlig temynta, Monarda didyma, är en reslig ört, ca 80 cm hög, vars blad och skära blommor doftar utsökt av timjan. Citrontemynta, Monarda citriodora, kallas också citronbergamott för sin intensiva sötaktiga doft av citrus. Den blir ca 60 cm hög. Odling från frö: Temynta förkultiveras inomhus i februari till mars eller sås utomhus i krukor eller på friland i maj till september.

CITRONMELISS Melissa officinalis. Kallas också hjärtansfröjd, vilket kommer av att man förr ansåg att örten var hjärtstärkande och kunde bota melankoli. Citronmeliss har ett vackert, friskt grönt bladverk med ljuvliga citronaromer. Odling från frö: Citronmeliss förkultiveras inomhus i mars till april. Kan även sås direkt på friland när jorden blivit uppvärmd.

RUNDMYNTA Mentha suaveolens. Kallas också äppelmynta för sina äppeldoftande blad. Bladen är vackert rundade och blommorna ljust purpurrosa. Smaken av mint är lite söt och mild. Odling från frö: Rundmynta förkultiveras inomhus i februari till mars eller sås utomhus i krukor eller på friland i maj till september. Även lämplig för krukodling inomhus året runt.

PEPPARMYNTA Mentha x piperita. Önskar du en riktig pepparmintskick är detta myntan för dig. Den sprider sig villigt och kan gärna odlas i kruka för att hållas i schack. Odling från frö: Pepparmynta förkultiveras inomhus i februari till mars eller sås utomhus i krukor eller på friland i maj till september. Även lämplig för krukodling inomhus året runt.

KOREANSK ANISISOP Agastache rugosa, kallas även för koreansk mynta eftersom bladen har en tydlig pepparmintsarom. Odling från frö: Koreansk anisisop förkultiveras inomhus i februari till mars eller sås utomhus i krukor eller på friland i maj till september.

OSTINDISKT CITRONSGRÄS Cymbopogon flexuosus. Ett asiatiskt gräs med en fin och frisk citronsmak. Nedre delen av stjälken används. Citrongräs odlas i kruka och förvaras frostfritt under vintern. Odling från frö: Citrongräs sås inomhus i februari till april.

KRYDDSALVIA Salvia officinalis. Det vackra silvergröna bladverket doftar örtigt med inslag av rosmarin. Salvia kan gärna täckas på vintern. Odling från frö: Kryddsalvia förkultiveras inomhus i februari till april.

LAVENDEL Lavandula angustifolia. De väldoftande färska blommorna av lavendel är spännande att göra te på. Odling från frö: Lavendel förkultiveras inomhus i januari till maj. Kan även sås september-november utomhus i krukor eller på friland avsett för uppdrivning.


Gör din egen tepåse

Ett vackert och roligt sätt att preparera ditt färska örtte är att knyta ihop små kvistar med ett snöre och lägga knippet i koppen. Häll över vatten, låt ligga en stund precis som en tepåse och plocka sedan ur knippet.


Odla i örtagård eller krukor

Gemensamt för kryddväxter och örter är att de älskar sol och värme och trivs bäst i väldränerad jord. I övrigt är de mycket lättskötta. Smaken på bladen är som allra friskast innan örterna går i blom. Samtidigt är blomningen verkligen något att eftertrakta – örter och kryddväxter blommar med små men ljuvligt söta blommor vars nektar lockar mängder av bin, humlor och fjärilar. Du kan odla några exemplar som får gå i blom och några som skördas regelbundet.

Skapa din teodling i ett soligt hörn av trädgården eller odla i vackra krukor på terrass och balkong. Sätt gärna fina skyltar som talar om vad som odlas och glöm inte sittplatsen – den kan vara hur enkel som helst men bjuda in till en stunds avkoppling bland alla dofterna.

Fröer till mynta

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

Läs mer
Minnesvärd elegans

I rabatter skapas små världar av blommor med plats för en mångfald av karaktärer. En del arter blommar enligt devisen att underbart är kort, med iögonfallande blomning på svajiga stjälkar under några veckor. Andra tar en resolut och stabil plats i blomstervärlden under hela sommaren och tidig höst. Som praktvädd ’Fire King’ − en ettåring som önskar bli ihågkommen. På stadiga men ändå nätta stjälkar reser den sig stilfullt ur sin egen grönska. I juli slår en förtjusande blomma ut. Den väldoftande vädden ’Fire King’ är tät, välformad och färgad i scharlakansrött med vitt strössel i topparna. Så fröerna för ett elegant tillskott i sommarens blomning, liksom i färska och torkade buketter.

Läs mer
Nordisk mästare

Som en av få grödor har kålroten inga vilda släktingar. Under 1600-talet såg den dagens ljus i Norden genom en korsning mellan rova och kål. Detta var före potatisens genomslag och behovet av nyttiga och tåliga grödor var skriande. På västgötska kallades den nya livsviktiga roten för rotabagge. Fröer skeppades utomlands till Skottland och Frankrike där kålrot än idag heter rutabaga. När potatisen stormade in i de svenska hushållen på 1800-talet föll kålroten i glömska. Tack vare Programmet för odlad mångfald och det stora fröupproret har många sorter av fröer till kålrot samlats in och nu odlas de återigen för sin nytta och smak. Prova kålrot 'Champion' och lär känna en nordisk mästare.

Läs mer
Skönhet som varar

När försommarens intensiva fägring har dragit sig tillbaka skjuter riddarsporrarna fart för att blomma med liv och lust tills hösten tar vid. Blommorna gömmer pollen och nektar som lockar små gynnare till trädgårdens rabatter och krukor. Den romerska riddarsporren 'Fancy Belladonna' är ettårig och sparar inte på krutet under sitt enda framträdande. Utsökta, långstjälkiga blomspiror kläs med stjärnformade, enkla blommor i ljuslila till mjukt rosa. Mörka strimmor ger kronbladen extra liv. När sporrens nedersta blomma har slagit ut och toppen fortfarande har en outslagen knopp är tiden utmärkt att plocka 'Fancy Belladonna för att torka till vinterns buketter och skönhet som varar länge.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK