Odla örter till te

Odla örter till te

Du behöver inte ha stor plats för att odla smakfulla, vackra örter och skapa din egen aromatiska tehörna. Från försommar till sen höst kan du läppja på uppfriskande teer av färska blad och på köpet får du anledning att regelbundet strosa ett varv bland kryddiga dofter och belåtna bin och humlor.

Odla eget te

  1. Odla i vackra krukor
  2. Odla på en solig plätt
  3. Blanda blad och blommor
  4. Skörda hela sommaren
  5. Gynna pollinerande insekter

När du skördar och använder växterna i din trädgård eller på balkongen är vinsten inte bara att du producerar egen mat och dryck. I belöningen ingår också tiden du vistas i odlingarna – det är stunder som ger tillfälle till återhämtning, långsamma tankar och frisk luft.


Färska örter och kryddväxter till te

Ibland är saker och ting i livet väldigt enkla. Som att göra eget örtte:

    1. Plocka blad och blommor från färska örter och kryddväxter.
    2. Lägg dem i en kopp.
    3. Häll över nykokt vatten.
    4. Söta med lite honung om så önskas.

För din teodling väljer du örter och kryddväxter vars doft och smak du själv uppskattar. Du kan prova dig fram och se vilka som ger gott te. Här kommer tips på några välsmakande arter:

TEMYNTA Vanlig temynta, Monarda didyma, är en reslig ört, ca 80 cm hög, vars blad och skära blommor doftar utsökt av timjan. Citrontemynta, Monarda citriodora, kallas också citronbergamott för sin intensiva sötaktiga doft av citrus. Den blir ca 60 cm hög. Odling från frö: Temynta förkultiveras inomhus i februari till mars eller sås utomhus i krukor eller på friland i maj till september.

CITRONMELISS Melissa officinalis. Kallas också hjärtansfröjd, vilket kommer av att man förr ansåg att örten var hjärtstärkande och kunde bota melankoli. Citronmeliss har ett vackert, friskt grönt bladverk med ljuvliga citronaromer. Odling från frö: Citronmeliss förkultiveras inomhus i mars till april. Kan även sås direkt på friland när jorden blivit uppvärmd.

RUNDMYNTA Mentha suaveolens. Kallas också äppelmynta för sina äppeldoftande blad. Bladen är vackert rundade och blommorna ljust purpurrosa. Smaken av mint är lite söt och mild. Odling från frö: Rundmynta förkultiveras inomhus i februari till mars eller sås utomhus i krukor eller på friland i maj till september. Även lämplig för krukodling inomhus året runt.

PEPPARMYNTA Mentha x piperita. Önskar du en riktig pepparmintskick är detta myntan för dig. Den sprider sig villigt och kan gärna odlas i kruka för att hållas i schack. Odling från frö: Pepparmynta förkultiveras inomhus i februari till mars eller sås utomhus i krukor eller på friland i maj till september. Även lämplig för krukodling inomhus året runt.

KOREANSK ANISISOP Agastache rugosa, kallas även för koreansk mynta eftersom bladen har en tydlig pepparmintsarom. Odling från frö: Koreansk anisisop förkultiveras inomhus i februari till mars eller sås utomhus i krukor eller på friland i maj till september.

OSTINDISKT CITRONSGRÄS Cymbopogon flexuosus. Ett asiatiskt gräs med en fin och frisk citronsmak. Nedre delen av stjälken används. Citrongräs odlas i kruka och förvaras frostfritt under vintern. Odling från frö: Citrongräs sås inomhus i februari till april.

KRYDDSALVIA Salvia officinalis. Det vackra silvergröna bladverket doftar örtigt med inslag av rosmarin. Salvia kan gärna täckas på vintern. Odling från frö: Kryddsalvia förkultiveras inomhus i februari till april.

LAVENDEL Lavandula angustifolia. De väldoftande färska blommorna av lavendel är spännande att göra te på. Odling från frö: Lavendel förkultiveras inomhus i januari till maj. Kan även sås september-november utomhus i krukor eller på friland avsett för uppdrivning.


Gör din egen tepåse

Ett vackert och roligt sätt att preparera ditt färska örtte är att knyta ihop små kvistar med ett snöre och lägga knippet i koppen. Häll över vatten, låt ligga en stund precis som en tepåse och plocka sedan ur knippet.


Odla i örtagård eller krukor

Gemensamt för kryddväxter och örter är att de älskar sol och värme och trivs bäst i väldränerad jord. I övrigt är de mycket lättskötta. Smaken på bladen är som allra friskast innan örterna går i blom. Samtidigt är blomningen verkligen något att eftertrakta – örter och kryddväxter blommar med små men ljuvligt söta blommor vars nektar lockar mängder av bin, humlor och fjärilar. Du kan odla några exemplar som får gå i blom och några som skördas regelbundet.

Skapa din teodling i ett soligt hörn av trädgården eller odla i vackra krukor på terrass och balkong. Sätt gärna fina skyltar som talar om vad som odlas och glöm inte sittplatsen – den kan vara hur enkel som helst men bjuda in till en stunds avkoppling bland alla dofterna.

Fröer till mynta

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

Läs mer
För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

Läs mer
Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

Läs mer
Ögonfröjd

Ett uppspelt stohej bryter ut när trädgårdens besökare passerar en buske till synes översållad av små papperslyktor. Det är när frukthölstret till japansk lykta får sin glödande orange höstkulör som växten väcker sådant intensivt intresse. Till vintern torkar frökapseln och får en ny glansperiod när lyktan täcks av gnistrande rimfrost i blek morgonsol. För den tålmodige väntar ännu en ögonfröjd då årsgamla lyktor är så skira att endast bladnerverna håller dem samman. Ett transparent nät bildas och där innanför lyser lyktans röda bär. Planterad i en vacker urna utgör japansk lykta en fantastiskt fin dekoration under lång tid och i olika spännande skepnader.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK