Fri frakt på alla fröer hela juli. Gäller det billigaste fraktsättet.
Kan jag så juli nordnära

Vad kan jag så i juli?

För odlare är juli en säsong full av pyssel i grönsaksland och rabatter. Den första skörden kanske har avnjutits och sommarblommorna står i full prakt. Nu är det ingen dum idé att planera för fler sådder. Med sommarsådder fyller du ditt naturliga skafferi med ännu mer godsaker och förlänger skördesäsongen.

Grönsaker att så i juli

  1. Snabbväxande rotfrukter.
  2. Sallat och bladgrönt.
  3. Asiatiska bladgrönsaker.
  4. Snabbväxande sommarblommor.
  5. Ärter och bönor.

Sorter som vi tipsar om för julisådd kan i odlingsbeskrivningar ha en rekommenderad såtid som bara sträcker sig till juni månad. Sommarsådden är inte tänkt att ge huvuddelen av säsongens grödor och blommor, det gör sådderna som vi startar i god tid. De fröer vi sår i juli fungerar som ett komplement till odlingarna och ger härliga sensommar- eller tidiga höstskördar av späda blad och grönsaker.

Grönsaker för sommarsådd

På sommaren har det största hotet mot fröerna avvärjts, nämligen den kalla blötan i jorden som våren kan bjuda lite väl friskt på. I juli är det varmt och gott i jorden och det går fort för fröerna att gro. Sommarsådd av grönsaker handlar både om att så för goda skördar redan efter några veckor och om att så för skörd av höstens läckerheter.

Fyll på med näring i grönsakslandet

På våren, inför första sådderna och utplantering av förkultiverade plantor, görs en grundgödsling och jordförbättring i grönsakslandet med egen kompostjord, stallgödsel eller kogödsel som köps på säck i trädgårdshandeln. Läs mer i Den goda vårjorden. När du sår nytt under sommaren är det bra att tillföra en extra dos näring, eftersom de grödor som har vuxit upp och skördas har förbrukat en del av jordens resurser. Mylla ner några nävar hönsgödsel i grönsakslandet innan du sår nytt så finns det näring att ta av till nästa omgång grödor.


Lactuca sativa Relay och Lactuca_sativa Tantan

Så och skörda grönsaker hela sommaren

Mitt på sommaren är en del av de grönsaker som såddes i våras redan skördade eller så är skörden i full gång. Lediga platser skapas i landet där du kan så nytt av snabbväxande sorter.

Bland rotfrukterna kan du så rädisor, morötter, rättika och majrova i omgångar hela sommaren och på vis ha skördar att plocka av nästan hela tiden. Välj sorter som beskrivs som snabbväxande eller tidiga.

Bladgrönt och asiatiska grönsaker ger skörd riktigt snabbt om du väljer att plocka bladen när de är små och späda – då är de också ljuvligt goda. Många asiatiska bladgrönsaker trivs allra bäst med direktsådd först till sommaren när värmen stabiliserats ordentligt. Så exempelvis asiatisk kål, plocksallat, salladssenap, trädgårdsmålla, mizunakål, tatsoi och pak choi hela sommaren och njut av krispiga, vackra och nyttiga blad.


Sommarsådd

Ärter är roligt och givande att direktså under sommaren för skörd av de utsökta skotten när de hunnit upp bara en liten bit. Använd skotten i sallader, på smörgåsen, som garnering eller plocka och knapra på medan du strosar runt i odlingarna.

Så grönsaker på sommaren för skörd under hösten

Det finns gott om grönsaker som du kan så på sommaren för att se fram emot en stor skördefest i höst. Det är smart att kombinera direktsådd på friland med att i förväg driva upp en del plantor i krukor, lådor, pluggbrätten eller tråg. Med uppdrivna plantor ligger du steget före när någon färdig gröda skördats klart och det plötsligt blir plats över i odlingarna.

Förså exempelvis rödbeta, fänkål, sockerärter, lågväxande bönor, mangold och salladslök för att plantera ut efterhand som luckor uppstår i grönsakslandet. Ställ sådderna i skugga, och täck dem gärna med en bit fiberduk.

Direktså exempelvis persilja, rucola, dill, salladskål, vintersallat och senare sorter av rädisor och morötter.


Spenat kan ta en liten paus

Mitt på sommaren när ljuset flödar och det kan vara riktigt varmt växer spenat snabbt och går gärna i blom, eller i stock som det också kallas. Två tråkiga följder har blomningen – spenaten slutar växa och bladen får sämre smak. Undvik därför att så spenat under juli men tveka inte att så några nya omgångar när juli övergår i augusti. Då får du fina, krispiga skördar en bra bit in på hösten.

Blommor för sommarsådd

Det är en ynnest att ha trädgården full av blommor på sommaren. Har du inte hunnit så eller plantera tidigare eller om du helt enkelt önskar ännu mer fägring finns några sommarblommor som du kan så mitt i högsäsongen för frisk och fräsch blomning under sensommar och höst.

Precis som med grönsakerna kan du förodla plantor under juni och början av juli för att plantera ut där det fattas färg och grönska under sensommaren. Sommarblommor kan fylla ut i perennrabatten, växa bland rosor, i grönsakslandet, i kryddträdgården eller sättas i krukor där exemplar som planterades i våras har tappat i kraft och skönhet. Vill du inte driva upp plantor i förväg går det utmärkt att peta ner fröer direkt i jorden där plats finns.

Sorter av sommarblommor som går bra att så under sommaren för blomning sensommar och höst är ringblomma, krasse, sommarkyndel och honungsfacelia. Den senare är en suverän så kallad gröngödslingsväxt med kraftiga rötter som luckrar jorden under säsongen och vars bladmassa myllas ner i jorden på hösten för att tillföra näring och organiskt material.


Odlingar

Sådd, odling och skörd i harmoni

Från vårvinter till försommar pågår ofta en febril aktivitet hos fröodlare. Det är så mycket som ska i jorden, genom förkultivering inomhus eller direktsådd på friland. Det är en härlig tid, ibland lite överväldigande med allt som ska pysslas om men i huvudsak fantastiskt rolig. När sommaren kommer och mycket av tiden går till att vårda odlingarna och att njuta av de första skördarna kan det kännas skönt att släppa engagemanget i sådder och sköra fröplantor.

Sommarsådderna är dock lite annorlunda än vårens sådder. De görs helt och hållet utomhus och fröerna gror snabbt och skickar upp pigga, snabbväxande plantor. Du kan så och hålla sådderna under uppsikt när du ändå är ute och grejar i trädgården. Om du provar sommarsådder är det stor sannolikhet att du upplever att de är helt i samklang med trädgårdslivet den tiden på säsongen. Sådd, odling och skörd pågår samtidigt i en skön harmoni och glädjen du känner över grödor som skördas eller blommor som plockas ger energi till nya sådder som förvandlar sensommar och höst till ett välsmakande skördekalas.

Lycka till med dina sådder och odlingar!
Katarina Kihlberg
Impecta FröhandelUtvalt för Sommarsådd

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Kulinarisk elegans

Denna alldeles utsökta böna bjuder på långa, smäckra baljor i lysande purpurröd färg. Störpurpurböna 'Carminat' är omtalad för sin mjälla konsistens och fantastiska smak, med en lätt nötig ton. Det unika utseendet är iögonfallande såväl i odlingen som på tallriken. 'Carminat' skänker alltid elegans och en kulinarisk upplevelse till maträtter – om den så finns i salladen, soppan eller som tillbehör. Låt den vackra störpurpurbönan slingra sig upp i en spaljé eller längs en stör och se fram emot högsommarens och höstens skörd av mängder med läckra, helt trådfria baljor.

Läs mer
Glamorös blåklint

Gammaldags blåklint minner om barndomens somrar då solen alltid sken från en klarblå himmel som gick ton i ton med klinten på ängen. Men denna rara blomma slår ut i många fler färger än så – alla lika vackra. Blåklint 'Red Boy' för in glamour i sommarromantiken med skimrande hallonrosa, fluffiga blommor. De ser ut att sända ett kaxigt budskap om att våga ta ut svängarna och överraska betraktaren. I vimlet på en klassisk sommaräng är ’Red Boy’ en självklar lagspelare men blomman kan också sprida elegans i sommarrabatten. Som snitt är klinten ett fint inslag i en blandad, färsk bukett eller som helt ett fång att ta in och torka till vintern.

Läs mer
Kalas för insekter

När bin flyger iväg på kalas önskas pollen och nektar på menyn. Låt oss bjuda till och skapa plats för de enkla, öppna blommorna som välkomnar insekter att slå sig ner och smörja kråset. I samma ögonblick uppstår naturens magi då blommorna pollineras och livets kretslopp rullar vidare. Blomsterblandning ’Biväxter’ ger dig ett färdigt kalaskoncept för bin och andra pollinatörer. Sådden kommer växa upp till sommarblom av gurkört, blåklint, romersk riddarsporre, blomsterlin och många andra av våra vackraste ettåringar. I skydd av blommorna kan ett fat med vatten och en liten sten däri ge de små liven en oas för vila, svalka och dryckespaus.

Läs mer
Fest för humlor

Så länge varmt gyllengula lejongap ’Rocket Golden’ inte har några pollinerande gäster på besök håller den sina blommor slutna. Där innanför lockar pollen och nektar till sommarfest. Ett litet bi flyger förbi och knackar på, men släpps inte in. Nu landar i stället en bullig humla på lejongapet som gästvänligt öppnar sig. Väl inne tumlar humlan runt tills den vimmelkantig trillar ur blomman med fluffiga pollenbyxor på sina små ben. Det krävs en viss kraft för att öppna ett lejongap vilket gör inträdet exklusivt för humlor och tyngre bin. Så dina ’Rocket Golden’ inomhus på våren, plantera ut i stora klungor i rabatt eller krukor och bjud till fest för humlor.

Läs mer
4.6/5 (11861)
2024-07-16
Snabb leverans. Beställde bl.a. Oxtunga- och Cikoria-frön. Oxtungan har tagit sig bra men är besviken över att cikoria-fröna inte tagit sig. Vänligen, Jessica
- Jessica L
2024-07-16
Alltid bra, snabbt och lätt
- Camilla C
2024-07-16
Helt enligt förväntningarna.
- Leif S
2024-07-16
Bra produkte, snabb leverans  och bra kundsupport
- Mona W
2024-07-16
Rolling pros, bra sortiment och snabb leverans. 
- Alexandra R
2024-07-16
Snabb leverans , lätt att beställa ! 
- Jenny U
2024-07-16
Var lite kort slang till bevattningen
- Åsa********** M
2024-07-16
Snabb leverans och bra priser! Fröerna var utmärkta också. Rekommenderar starkt! 
- Alli E
2024-07-16
lätt att beställa och stort sortiment.
- Lena M
2024-07-15
Snabb leverans,  köpte själv vattnade system till växthuset, som jag blev tvungen att byta batterierna i , innan det började fungera.
- Lars J
2024-07-15
Jag tycker den ger en hel upplevelse av vad jag villhöver. Överskådligt, snabb leverans. 
- Kristina S
2024-07-15
Snabb och bra leverans. Många sorters fröer att välja bland.
- Magnus M
2024-07-15
Vettiga priser, snabb leverans och ett extra plus för bra bruksanvisning. 
- Maria L
2024-07-15
Impecta har ett brett utbud och bra service. Priserna är inte lika låga som hos konkurrenterna men kvalitén är bättre och överväger det lite högre priserna. 
- Jonas G
2024-07-15
Mycket bra och stort sortiment av fröer. Mycket god grobarhet.
- Katherine S
2024-07-15
Snabb leverans och lyxigt med fri frakt!!!
- Catharina S
2024-07-15
Bra service och utbud. I stort sett nöjd med allt. Lite snålt med frön i många påsar jag köpt. Alla gror inte, så av en hel påse kan det bli en enda planta.
- Camilla H
2024-07-15
Underbart att sitta och titta på alla fröer. Kvalitet till 100%
- Pia R
2024-07-15
Väldigt proffsigt och hög kvalitet 
- Maria S
2024-07-15
Snyggt och proffsigt packat. Supersnabb leverans.
- Fabian F
Are you in the right place?
Continue to impecta.se