Fri frakt på alla fröer hela juli. Gäller det billigaste fraktsättet.
Säsongens första rovor och rötter

Tidig skörd av rotfrukter

Så dina första rotfrukter tidigt på säsongen för tidig skörd. Majrovor, rädisor, sommarmorötter och rödbetor bjuder på söta och milda smaker när de skördas som primörer i början av sommaren.

Vad är en primör?

Säsongens allra första rotfrukter och rovor kallas primörer. Skörda dem tidigt, ät färska eller lätt tillagade och njut av den milda, lite söta smaken.


Så primörer när jorden reder sig

Du kan så dina första rovor och rotfrukter när jorden reder sig, det vill säga har torkat upp och fått en viss värme. Det sägs att engelska slottsträdgårdsmästare för länge sedan hade ett knep för att ta reda på om jorden var redo för sådd: De tog av sig byxorna och satte sig på marken – om det inte kändes alltför obehagligt var jorden redo att bruka. Ett mer tilltalande sätt att känna efter om jorden har hunnit reda sig, dvs är varm nog att så i, är att ta upp en näve jord och mosa runt den i handen. Om jorden lätt faller samman och trillar mellan fingrarna har den torkat upp och blivit tillräckligt varm för att så i.

Fina rotfrukter och rovor att börja med för tidiga skördar är majrova, rädisor, morötter och rödbetor.

Snabbväxande majrova

Majrovan tillhör vår odlade historia. Långt innan potatisen gjorde sitt intåg i Sveriges kök låg majrovan på var mans tallrik. Den förlorade dock mark när potatisen blev en av våra huvudgrödor.

Nu är odlingen av majrova på rejäl uppgång i grönsakslanden. Den är en snabbväxande, köldtålig kålväxt som odlas direkt på friland och i omgångar från april till juli.

Några veckor efter sådd kan du skörda mjälla majrovor med söt, mild smak. Om du sår i april ligger den första, ljuvliga primören på din tallrik redan i försommartid.

Majrovans unga blad är nyttiga och goda att använda i sallader eller smaka på under en svängom i odlingarna.


Tidiga rädisor

När ett rädisfrö kommer i jorden dröjer det inte många dagar innan det gror. Inom kort finns en liten groddplanta som doftar friskt av rädisa. Rädisor kan du odla i omgångar hela sommaren så det alltid finns att skörda av. De smakar gott hela säsongen, men primörskörden i slutet av maj, början av juni är extra smakfull och glädjande.

Så rädisor på friland, i krukor, odlingslådor och kärl. Så i rader, cirklar, sicksackmönster eller andra former som känns inspirerande.


Morötter för tidig skörd

För primörsådd av morötter är sommarmorötterna att föredra. De växer snabbt och får krispiga, späda rötter. En del av sådden kan skördas som små primörmorötter medan resten får växa till sig några veckor till.

Som odlingsinspiration till barnen kan sommarmorötter odlas i stora krukor som finns nära till hands på terrassen. Här är det bara att dra upp små primörrötter när blasten blivit tillräckligt stor att greppa.


Späda rödbetor

Många sorter av rödbetor skördas först från sensommaren och framåt. Sorter som växer snabbt är dock ljuvliga att dra upp tidigt på säsongen när de är lena i smaken. Koka dem lätt och njut med lite smör och salt.


Smaka dig fram bland primörer

I odlingsbeskrivningen till rotsaker, liksom alla köksväxter, står det när arten eller sorten bör skördas. Som hobbyodlare kan du testa dig fram och smaka på dina grödor då och då under säsongen. Man kan tänka sig att de första primörerna kom till just så – nyfikenhet och en viss otålighet gjorde att en gröda skördades tidigare än vad som var brukligt, men en fantastisk smakupplevelse som följd.

Snabba rötter - 3 för 2

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Kulinarisk elegans

Denna alldeles utsökta böna bjuder på långa, smäckra baljor i lysande purpurröd färg. Störpurpurböna 'Carminat' är omtalad för sin mjälla konsistens och fantastiska smak, med en lätt nötig ton. Det unika utseendet är iögonfallande såväl i odlingen som på tallriken. 'Carminat' skänker alltid elegans och en kulinarisk upplevelse till maträtter – om den så finns i salladen, soppan eller som tillbehör. Låt den vackra störpurpurbönan slingra sig upp i en spaljé eller längs en stör och se fram emot högsommarens och höstens skörd av mängder med läckra, helt trådfria baljor.

Läs mer
Glamorös blåklint

Gammaldags blåklint minner om barndomens somrar då solen alltid sken från en klarblå himmel som gick ton i ton med klinten på ängen. Men denna rara blomma slår ut i många fler färger än så – alla lika vackra. Blåklint 'Red Boy' för in glamour i sommarromantiken med skimrande hallonrosa, fluffiga blommor. De ser ut att sända ett kaxigt budskap om att våga ta ut svängarna och överraska betraktaren. I vimlet på en klassisk sommaräng är ’Red Boy’ en självklar lagspelare men blomman kan också sprida elegans i sommarrabatten. Som snitt är klinten ett fint inslag i en blandad, färsk bukett eller som helt ett fång att ta in och torka till vintern.

Läs mer
Kalas för insekter

När bin flyger iväg på kalas önskas pollen och nektar på menyn. Låt oss bjuda till och skapa plats för de enkla, öppna blommorna som välkomnar insekter att slå sig ner och smörja kråset. I samma ögonblick uppstår naturens magi då blommorna pollineras och livets kretslopp rullar vidare. Blomsterblandning ’Biväxter’ ger dig ett färdigt kalaskoncept för bin och andra pollinatörer. Sådden kommer växa upp till sommarblom av gurkört, blåklint, romersk riddarsporre, blomsterlin och många andra av våra vackraste ettåringar. I skydd av blommorna kan ett fat med vatten och en liten sten däri ge de små liven en oas för vila, svalka och dryckespaus.

Läs mer
Fest för humlor

Så länge varmt gyllengula lejongap ’Rocket Golden’ inte har några pollinerande gäster på besök håller den sina blommor slutna. Där innanför lockar pollen och nektar till sommarfest. Ett litet bi flyger förbi och knackar på, men släpps inte in. Nu landar i stället en bullig humla på lejongapet som gästvänligt öppnar sig. Väl inne tumlar humlan runt tills den vimmelkantig trillar ur blomman med fluffiga pollenbyxor på sina små ben. Det krävs en viss kraft för att öppna ett lejongap vilket gör inträdet exklusivt för humlor och tyngre bin. Så dina ’Rocket Golden’ inomhus på våren, plantera ut i stora klungor i rabatt eller krukor och bjud till fest för humlor.

Läs mer
4.6/5 (11937)
2024-07-18
Snabb och bra leverans. 
- Helen A
2024-07-18
ni håller verkligen vad ni lovar med växt garanti och allt annat . Stort utbud  , snabb leverans super kundservice
- Pietro N
2024-07-18
Stort utbud och snabb leverans
- Maj-Inger A
2024-07-18
Bra fröer och snabb leverans
- Susanne W
2024-07-18
Ännu  en gång helt  felfritt hela vägen, från beställning  till leverans. God grobarhet.
- Torbjörn K
2024-07-18
Snabb och bra service 
- Carina S
2024-07-18
snabb leverans
- Kerstin R
2024-07-18
Snabb leverans.
- kund
2024-07-18
Fick min order inom rimlig tid
- Linus S
2024-07-18
Stort sortiment, också på ovanliga fröer. Bra kvalitet och  ganska snabb leverans. Hemsidan innehåller de fakta man behöver för att avgöra köpet.
- Ann K
2024-07-18
Snabb leverans och bra info💪🏻
- Berit A
2024-07-18
Bra men dyrt och gå fröer per påse jämfört med andra firmor.
- Maria C
2024-07-18
Smidigt att beställa och få fröpåsar  hem i brevlådan 
- Heléne G
2024-07-18
Snabb och smidig leverans 
- Marie R
2024-07-18
Pålitligt och bra!
- Marléne B
2024-07-18
Snabbt och enkelt! Utmärkt fuktigetsmätare!
- Margareta T
2024-07-18
bra fröer bra so rtering
- Laila C
2024-07-18
Som vanligt snabb och säker leverans.
- Claes-Olav B
2024-07-18
Bra frön. Nöjd med köpet. Rekommenderas! 
- Susanna T
2024-07-18
Snabb leverans 
- Nina E
Are you in the right place?
Continue to impecta.se