Säsongens första rovor och rötter

Tidig skörd av rotfrukter

Så dina första rotfrukter tidigt på säsongen för tidig skörd. Majrovor, rädisor, sommarmorötter och rödbetor bjuder på söta och milda smaker när de skördas som primörer i början av sommaren.

Vad är en primör?

Säsongens allra första rotfrukter och rovor kallas primörer. Skörda dem tidigt, ät färska eller lätt tillagade och njut av den milda, lite söta smaken.


Så primörer när jorden reder sig

Du kan så dina första rovor och rotfrukter när jorden reder sig, det vill säga har torkat upp och fått en viss värme. Det sägs att engelska slottsträdgårdsmästare för länge sedan hade ett knep för att ta reda på om jorden var redo för sådd: De tog av sig byxorna och satte sig på marken – om det inte kändes alltför obehagligt var jorden redo att bruka. Ett mer tilltalande sätt att känna efter om jorden har hunnit reda sig, dvs är varm nog att så i, är att ta upp en näve jord och mosa runt den i handen. Om jorden lätt faller samman och trillar mellan fingrarna har den torkat upp och blivit tillräckligt varm för att så i.

Fina rotfrukter och rovor att börja med för tidiga skördar är majrova, rädisor, morötter och rödbetor.

Snabbväxande majrova

Majrovan tillhör vår odlade historia. Långt innan potatisen gjorde sitt intåg i Sveriges kök låg majrovan på var mans tallrik. Den förlorade dock mark när potatisen blev en av våra huvudgrödor.

Nu är odlingen av majrova på rejäl uppgång i grönsakslanden. Den är en snabbväxande, köldtålig kålväxt som odlas direkt på friland och i omgångar från april till juli.

Några veckor efter sådd kan du skörda mjälla majrovor med söt, mild smak. Om du sår i april ligger den första, ljuvliga primören på din tallrik redan i försommartid.

Majrovans unga blad är nyttiga och goda att använda i sallader eller smaka på under en svängom i odlingarna.


Tidiga rädisor

När ett rädisfrö kommer i jorden dröjer det inte många dagar innan det gror. Inom kort finns en liten groddplanta som doftar friskt av rädisa. Rädisor kan du odla i omgångar hela sommaren så det alltid finns att skörda av. De smakar gott hela säsongen, men primörskörden i slutet av maj, början av juni är extra smakfull och glädjande.

Så rädisor på friland, i krukor, odlingslådor och kärl. Så i rader, cirklar, sicksackmönster eller andra former som känns inspirerande.


Morötter för tidig skörd

För primörsådd av morötter är sommarmorötterna att föredra. De växer snabbt och får krispiga, späda rötter. En del av sådden kan skördas som små primörmorötter medan resten får växa till sig några veckor till.

Som odlingsinspiration till barnen kan sommarmorötter odlas i stora krukor som finns nära till hands på terrassen. Här är det bara att dra upp små primörrötter när blasten blivit tillräckligt stor att greppa.


Späda rödbetor

Många sorter av rödbetor skördas först från sensommaren och framåt. Sorter som växer snabbt är dock ljuvliga att dra upp tidigt på säsongen när de är lena i smaken. Koka dem lätt och njut med lite smör och salt.


Smaka dig fram bland primörer

I odlingsbeskrivningen till rotsaker, liksom alla köksväxter, står det när arten eller sorten bör skördas. Som hobbyodlare kan du testa dig fram och smaka på dina grödor då och då under säsongen. Man kan tänka sig att de första primörerna kom till just så – nyfikenhet och en viss otålighet gjorde att en gröda skördades tidigare än vad som var brukligt, men en fantastisk smakupplevelse som följd.

Snabba rötter - 3 för 2

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

Läs mer
För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

Läs mer
Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

Läs mer
Ögonfröjd

Ett uppspelt stohej bryter ut när trädgårdens besökare passerar en buske till synes översållad av små papperslyktor. Det är när frukthölstret till japansk lykta får sin glödande orange höstkulör som växten väcker sådant intensivt intresse. Till vintern torkar frökapseln och får en ny glansperiod när lyktan täcks av gnistrande rimfrost i blek morgonsol. För den tålmodige väntar ännu en ögonfröjd då årsgamla lyktor är så skira att endast bladnerverna håller dem samman. Ett transparent nät bildas och där innanför lyser lyktans röda bär. Planterad i en vacker urna utgör japansk lykta en fantastiskt fin dekoration under lång tid och i olika spännande skepnader.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK