Säsongens första rovor och rötter

Tidig skörd av rotfrukter

Så dina första rotfrukter tidigt på säsongen för tidig skörd. Majrovor, rädisor, sommarmorötter och rödbetor bjuder på söta och milda smaker när de skördas som primörer i början av sommaren.

Vad är en primör?

Säsongens allra första rotfrukter och rovor kallas primörer. Skörda dem tidigt, ät färska eller lätt tillagade och njut av den milda, lite söta smaken.


Så primörer när jorden reder sig

Du kan så dina första rovor och rotfrukter när jorden reder sig, det vill säga har torkat upp och fått en viss värme. Det sägs att engelska slottsträdgårdsmästare för länge sedan hade ett knep för att ta reda på om jorden var redo för sådd: De tog av sig byxorna och satte sig på marken – om det inte kändes alltför obehagligt var jorden redo att bruka. Ett mer tilltalande sätt att känna efter om jorden har hunnit reda sig, dvs är varm nog att så i, är att ta upp en näve jord och mosa runt den i handen. Om jorden lätt faller samman och trillar mellan fingrarna har den torkat upp och blivit tillräckligt varm för att så i.

Fina rotfrukter och rovor att börja med för tidiga skördar är majrova, rädisor, morötter och rödbetor.

Snabbväxande majrova

Majrovan tillhör vår odlade historia. Långt innan potatisen gjorde sitt intåg i Sveriges kök låg majrovan på var mans tallrik. Den förlorade dock mark när potatisen blev en av våra huvudgrödor.

Nu är odlingen av majrova på rejäl uppgång i grönsakslanden. Den är en snabbväxande, köldtålig kålväxt som odlas direkt på friland och i omgångar från april till juli.

Några veckor efter sådd kan du skörda mjälla majrovor med söt, mild smak. Om du sår i april ligger den första, ljuvliga primören på din tallrik redan i försommartid.

Majrovans unga blad är nyttiga och goda att använda i sallader eller smaka på under en svängom i odlingarna.


Tidiga rädisor

När ett rädisfrö kommer i jorden dröjer det inte många dagar innan det gror. Inom kort finns en liten groddplanta som doftar friskt av rädisa. Rädisor kan du odla i omgångar hela sommaren så det alltid finns att skörda av. De smakar gott hela säsongen, men primörskörden i slutet av maj, början av juni är extra smakfull och glädjande.

Så rädisor på friland, i krukor, odlingslådor och kärl. Så i rader, cirklar, sicksackmönster eller andra former som känns inspirerande.


Morötter för tidig skörd

För primörsådd av morötter är sommarmorötterna att föredra. De växer snabbt och får krispiga, späda rötter. En del av sådden kan skördas som små primörmorötter medan resten får växa till sig några veckor till.

Som odlingsinspiration till barnen kan sommarmorötter odlas i stora krukor som finns nära till hands på terrassen. Här är det bara att dra upp små primörrötter när blasten blivit tillräckligt stor att greppa.


Späda rödbetor

Många sorter av rödbetor skördas först från sensommaren och framåt. Sorter som växer snabbt är dock ljuvliga att dra upp tidigt på säsongen när de är lena i smaken. Koka dem lätt och njut med lite smör och salt.


Smaka dig fram bland primörer

I odlingsbeskrivningen till rotsaker, liksom alla köksväxter, står det när arten eller sorten bör skördas. Som hobbyodlare kan du testa dig fram och smaka på dina grödor då och då under säsongen. Man kan tänka sig att de första primörerna kom till just så – nyfikenhet och en viss otålighet gjorde att en gröda skördades tidigare än vad som var brukligt, men en fantastisk smakupplevelse som följd.

Snabba rötter - 3 för 2

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Böljande kjolar

Redan de silverskimrande knopparna är dekorativa. Innanför ligger florstunna kronblad noggrant vikta i lager på lager. När knoppen brister vecklas de graciöst ut till en överdådig jättevallmo. De dubbla kronbladen fångar blicken med en intensivt rödorange färg i tjusig kontrast till blommans blåsvarta mittpunkt. Likt en veckad kjol böljar vallmon för vinden fram till sensommaren, då blomman gör sin sorti. Det vackra är på intet sätt över utan nu formas den eleganta frökapseln, så åtråvärd för kreativa florister. Trädgårdsjättevallmo 'May Queen' är en perenn skönhet som återkommer sommar efter sommar, med något fint att titta på från vårens knoppning till vinterns torkade frökapsel.

Läs mer
Kockens favorit

Moroten är något av en ambassadör för färgen orange. Säg morot och alla ser en orange rotsak framför sig. Säg morotsfärgad och alla tänker sig en orange kulör. I matlagning bidrar moroten till såväl fina smaker som dekoration på tallriken − den är en uppskattad klassiker i köket. Men ibland önskas också något nytt, spännande och trendigt. Det är då sommarmorot 'Purple Dragon' kliver fram i rampljuset och blir kockens favorit. Innanför det purpurröda skalet gömmer sig ett guldfärgat fruktkött som in mot kärnan ljusnar till gult. Smaken bjuder på en söt, fyllig och nästan lite kryddig upplevelse. ’Purple Dragon’ är enkel att odla, glädjefull att skörda och delikat att äta.

Läs mer
Kryddstark genväg

Wasabi bjuder på intensiva, exotiska smaker − roten är en omistlig ingrediens i det japanska köket. Växten har tusenåriga anor i Japan där bönderna lärt sig att tygla denna synnerligen krävande kålört. En enkel genväg till, kanske inte den äkta varan men likväl intensiva och spännande smaken är odling av Wasabirucola 'Wasabi'. En äldre benämning är mursenap, efter växtens förkärlek till att växa mot soliga murar och stenar. Wasabirucola är en tålig tuffing som växer snabbt i allehanda jordar och den frodiga plantan lockar bin, humlor och fjärilar till sina vita blommor. Skörda hela sommaren som läcker krydda och luckra under hösten ner de näringsmättade bladen och stjälkarna i myllan.

Läs mer
Fängslande natur

I kökslandet ligger knotiga små frön till gul rödbeta 'Golden Eye'. Varje dag vattnas jorden för att hålla fröerna fuktiga. Solen steker den försommarvarma jorden och snart inleds ett skådespel som ingen ser då en blek grodd spränger igenom fröskalet. Än så länge är allt litet och sårbart, jorden utgör ett välkommet skydd mot starkt ljus, vind och stötar. När grodden skjuter upp ur marken har den fått en liten rot att hålla fast sig i. Först utvecklas hjärtbladen, som förser den unga plantan med näring. Snart syns den första välsmakande blasten. Med tid och omvårdnad växer välsmakande guldgula rötter till sig under mark och dekoreras inuti likt årsringar på ett träd. Naturen är fängslande.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK