Vad kan jag så i juli?

För odlare är juli en säsong full av pyssel i grönsaksland och rabatter. Den första skörden kanske har avnjutits och sommarblommorna står i full prakt. Nu är det ingen dum idé att planera för fler sådder. Med sommarsådder fyller du ditt naturliga skafferi med ännu mer godsaker och förlänger skördesäsongen.

Grönsaker att så i juli

  1. Snabbväxande rotfrukter.
  2. Sallat och bladgrönt.
  3. Asiatiska bladgrönsaker.
  4. Snabbväxande sommarblommor.
  5. Ärter och bönor.

Sorter som vi tipsar om för julisådd kan i odlingsbeskrivningar ha en rekommenderad såtid som bara sträcker sig till juni månad. Sommarsådden är inte tänkt att ge huvuddelen av säsongens grödor och blommor, det gör sådderna som vi startar i god tid. De fröer vi sår i juli fungerar som ett komplement till odlingarna och ger härliga sensommar- eller tidiga höstskördar av späda blad och grönsaker.

Grönsaker för sommarsådd

På sommaren har det största hotet mot fröerna avvärjts, nämligen den kalla blötan i jorden som våren kan bjuda lite väl friskt på. I juli är det varmt och gott i jorden och det går fort för fröerna att gro. Sommarsådd av grönsaker handlar både om att så för goda skördar redan efter några veckor och om att så för skörd av höstens läckerheter.

Fyll på med näring i grönsakslandet

På våren, inför första sådderna och utplantering av förkultiverade plantor, görs en grundgödsling och jordförbättring i grönsakslandet med egen kompostjord, stallgödsel eller kogödsel som köps på säck i trädgårdshandeln. Läs mer i Den goda vårjorden. När du sår nytt under sommaren är det bra att tillföra en extra dos näring, eftersom de grödor som har vuxit upp och skördas har förbrukat en del av jordens resurser. Mylla ner några nävar hönsgödsel i grönsakslandet innan du sår nytt så finns det näring att ta av till nästa omgång grödor.


Lactuca sativa Relay och Lactuca_sativa Tantan

Så och skörda grönsaker hela sommaren

Mitt på sommaren är en del av de grönsaker som såddes i våras redan skördade eller så är skörden i full gång. Lediga platser skapas i landet där du kan så nytt av snabbväxande sorter.

Bland rotfrukterna kan du så rädisor, morötter, rättika och majrova i omgångar hela sommaren och på vis ha skördar att plocka av nästan hela tiden. Välj sorter som beskrivs som snabbväxande eller tidiga.

Bladgrönt och asiatiska grönsaker ger skörd riktigt snabbt om du väljer att plocka bladen när de är små och späda – då är de också ljuvligt goda. Många asiatiska bladgrönsaker trivs allra bäst med direktsådd först till sommaren när värmen stabiliserats ordentligt. Så exempelvis asiatisk kål, plocksallat, salladssenap, trädgårdsmålla, mizunakål, tatsoi och pak choi hela sommaren och njut av krispiga, vackra och nyttiga blad.


Sommarsådd

Ärter är roligt och givande att direktså under sommaren för skörd av de utsökta skotten när de hunnit upp bara en liten bit. Använd skotten i sallader, på smörgåsen, som garnering eller plocka och knapra på medan du strosar runt i odlingarna.

Så grönsaker på sommaren för skörd under hösten

Det finns gott om grönsaker som du kan så på sommaren för att se fram emot en stor skördefest i höst. Det är smart att kombinera direktsådd på friland med att i förväg driva upp en del plantor i krukor, lådor, pluggbrätten eller tråg. Med uppdrivna plantor ligger du steget före när någon färdig gröda skördats klart och det plötsligt blir plats över i odlingarna.

Förså exempelvis rödbeta, fänkål, sockerärter, lågväxande bönor, mangold och salladslök för att plantera ut efterhand som luckor uppstår i grönsakslandet. Ställ sådderna i skugga, och täck dem gärna med en bit fiberduk.

Direktså exempelvis persilja, rucola, dill, salladskål, vintersallat och senare sorter av rädisor och morötter.


Spenat kan ta en liten paus

Mitt på sommaren när ljuset flödar och det kan vara riktigt varmt växer spenat snabbt och går gärna i blom, eller i stock som det också kallas. Två tråkiga följder har blomningen – spenaten slutar växa och bladen får sämre smak. Undvik därför att så spenat under juli men tveka inte att så några nya omgångar när juli övergår i augusti. Då får du fina, krispiga skördar en bra bit in på hösten.

Blommor för sommarsådd

Det är en ynnest att ha trädgården full av blommor på sommaren. Har du inte hunnit så eller plantera tidigare eller om du helt enkelt önskar ännu mer fägring finns några sommarblommor som du kan så mitt i högsäsongen för frisk och fräsch blomning under sensommar och höst.

Precis som med grönsakerna kan du förodla plantor under juni och början av juli för att plantera ut där det fattas färg och grönska under sensommaren. Sommarblommor kan fylla ut i perennrabatten, växa bland rosor, i grönsakslandet, i kryddträdgården eller sättas i krukor där exemplar som planterades i våras har tappat i kraft och skönhet. Vill du inte driva upp plantor i förväg går det utmärkt att peta ner fröer direkt i jorden där plats finns.

Sorter av sommarblommor som går bra att så under sommaren för blomning sensommar och höst är ringblomma, krasse, sommarkyndel och honungsfacelia. Den senare är en suverän så kallad gröngödslingsväxt med kraftiga rötter som luckrar jorden under säsongen och vars bladmassa myllas ner i jorden på hösten för att tillföra näring och organiskt material.


Odlingar

Sådd, odling och skörd i harmoni

Från vårvinter till försommar pågår ofta en febril aktivitet hos fröodlare. Det är så mycket som ska i jorden, genom förkultivering inomhus eller direktsådd på friland. Det är en härlig tid, ibland lite överväldigande med allt som ska pysslas om men i huvudsak fantastiskt rolig. När sommaren kommer och mycket av tiden går till att vårda odlingarna och att njuta av de första skördarna kan det kännas skönt att släppa engagemanget i sådder och sköra fröplantor.

Sommarsådderna är dock lite annorlunda än vårens sådder. De görs helt och hållet utomhus och fröerna gror snabbt och skickar upp pigga, snabbväxande plantor. Du kan så och hålla sådderna under uppsikt när du ändå är ute och grejar i trädgården. Om du provar sommarsådder är det stor sannolikhet att du upplever att de är helt i samklang med trädgårdslivet den tiden på säsongen. Sådd, odling och skörd pågår samtidigt i en skön harmoni och glädjen du känner över grödor som skördas eller blommor som plockas ger energi till nya sådder som förvandlar sensommar och höst till ett välsmakande skördekalas.



Utvalt för Sommarsådd

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Böljande kjolar

Redan de silverskimrande knopparna är dekorativa. Innanför ligger florstunna kronblad noggrant vikta i lager på lager. När knoppen brister vecklas de graciöst ut till en överdådig jättevallmo. De dubbla kronbladen fångar blicken med en intensivt rödorange färg i tjusig kontrast till blommans blåsvarta mittpunkt. Likt en veckad kjol böljar vallmon för vinden fram till sensommaren, då blomman gör sin sorti. Det vackra är på intet sätt över utan nu formas den eleganta frökapseln, så åtråvärd för kreativa florister. Trädgårdsjättevallmo 'May Queen' är en perenn skönhet som återkommer sommar efter sommar, med något fint att titta på från vårens knoppning till vinterns torkade frökapsel.

Läs mer
Kockens favorit

Moroten är något av en ambassadör för färgen orange. Säg morot och alla ser en orange rotsak framför sig. Säg morotsfärgad och alla tänker sig en orange kulör. I matlagning bidrar moroten till såväl fina smaker som dekoration på tallriken − den är en uppskattad klassiker i köket. Men ibland önskas också något nytt, spännande och trendigt. Det är då sommarmorot 'Purple Dragon' kliver fram i rampljuset och blir kockens favorit. Innanför det purpurröda skalet gömmer sig ett guldfärgat fruktkött som in mot kärnan ljusnar till gult. Smaken bjuder på en söt, fyllig och nästan lite kryddig upplevelse. ’Purple Dragon’ är enkel att odla, glädjefull att skörda och delikat att äta.

Läs mer
Kryddstark genväg

Wasabi bjuder på intensiva, exotiska smaker − roten är en omistlig ingrediens i det japanska köket. Växten har tusenåriga anor i Japan där bönderna lärt sig att tygla denna synnerligen krävande kålört. En enkel genväg till, kanske inte den äkta varan men likväl intensiva och spännande smaken är odling av Wasabirucola 'Wasabi'. En äldre benämning är mursenap, efter växtens förkärlek till att växa mot soliga murar och stenar. Wasabirucola är en tålig tuffing som växer snabbt i allehanda jordar och den frodiga plantan lockar bin, humlor och fjärilar till sina vita blommor. Skörda hela sommaren som läcker krydda och luckra under hösten ner de näringsmättade bladen och stjälkarna i myllan.

Läs mer
Fängslande natur

I kökslandet ligger knotiga små frön till gul rödbeta 'Golden Eye'. Varje dag vattnas jorden för att hålla fröerna fuktiga. Solen steker den försommarvarma jorden och snart inleds ett skådespel som ingen ser då en blek grodd spränger igenom fröskalet. Än så länge är allt litet och sårbart, jorden utgör ett välkommet skydd mot starkt ljus, vind och stötar. När grodden skjuter upp ur marken har den fått en liten rot att hålla fast sig i. Först utvecklas hjärtbladen, som förser den unga plantan med näring. Snart syns den första välsmakande blasten. Med tid och omvårdnad växer välsmakande guldgula rötter till sig under mark och dekoreras inuti likt årsringar på ett träd. Naturen är fängslande.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK