Vad kan jag så i juli?

För odlare är juli en säsong full av pyssel i grönsaksland och rabatter. Den första skörden kanske har avnjutits och sommarblommorna står i full prakt. Nu är det ingen dum idé att planera för fler sådder. Med sommarsådder fyller du ditt naturliga skafferi med ännu mer godsaker och förlänger skördesäsongen.

Grönsaker att så i juli

  1. Snabbväxande rotfrukter.
  2. Sallat och bladgrönt.
  3. Asiatiska bladgrönsaker.
  4. Snabbväxande sommarblommor.
  5. Ärter och bönor.

Sorter som vi tipsar om för julisådd kan i odlingsbeskrivningar ha en rekommenderad såtid som bara sträcker sig till juni månad. Sommarsådden är inte tänkt att ge huvuddelen av säsongens grödor och blommor, det gör sådderna som vi startar i god tid. De fröer vi sår i juli fungerar som ett komplement till odlingarna och ger härliga sensommar- eller tidiga höstskördar av späda blad och grönsaker.

Grönsaker för sommarsådd

På sommaren har det största hotet mot fröerna avvärjts, nämligen den kalla blötan i jorden som våren kan bjuda lite väl friskt på. I juli är det varmt och gott i jorden och det går fort för fröerna att gro. Sommarsådd av grönsaker handlar både om att så för goda skördar redan efter några veckor och om att så för skörd av höstens läckerheter.

Fyll på med näring i grönsakslandet

På våren, inför första sådderna och utplantering av förkultiverade plantor, görs en grundgödsling och jordförbättring i grönsakslandet med egen kompostjord, stallgödsel eller kogödsel som köps på säck i trädgårdshandeln. Läs mer i Den goda vårjorden. När du sår nytt under sommaren är det bra att tillföra en extra dos näring, eftersom de grödor som har vuxit upp och skördas har förbrukat en del av jordens resurser. Mylla ner några nävar hönsgödsel i grönsakslandet innan du sår nytt så finns det näring att ta av till nästa omgång grödor.


Lactuca sativa Relay och Lactuca_sativa Tantan

Så och skörda grönsaker hela sommaren

Mitt på sommaren är en del av de grönsaker som såddes i våras redan skördade eller så är skörden i full gång. Lediga platser skapas i landet där du kan så nytt av snabbväxande sorter.

Bland rotfrukterna kan du så rädisor, morötter, rättika och majrova i omgångar hela sommaren och på vis ha skördar att plocka av nästan hela tiden. Välj sorter som beskrivs som snabbväxande eller tidiga.

Bladgrönt och asiatiska grönsaker ger skörd riktigt snabbt om du väljer att plocka bladen när de är små och späda – då är de också ljuvligt goda. Många asiatiska bladgrönsaker trivs allra bäst med direktsådd först till sommaren när värmen stabiliserats ordentligt. Så exempelvis asiatisk kål, plocksallat, salladssenap, trädgårdsmålla, mizunakål, tatsoi och pak choi hela sommaren och njut av krispiga, vackra och nyttiga blad.


Sommarsådd

Ärter är roligt och givande att direktså under sommaren för skörd av de utsökta skotten när de hunnit upp bara en liten bit. Använd skotten i sallader, på smörgåsen, som garnering eller plocka och knapra på medan du strosar runt i odlingarna.

Så grönsaker på sommaren för skörd under hösten

Det finns gott om grönsaker som du kan så på sommaren för att se fram emot en stor skördefest i höst. Det är smart att kombinera direktsådd på friland med att i förväg driva upp en del plantor i krukor, lådor, pluggbrätten eller tråg. Med uppdrivna plantor ligger du steget före när någon färdig gröda skördats klart och det plötsligt blir plats över i odlingarna.

Förså exempelvis rödbeta, fänkål, sockerärter, lågväxande bönor, mangold och salladslök för att plantera ut efterhand som luckor uppstår i grönsakslandet. Ställ sådderna i skugga, och täck dem gärna med en bit fiberduk.

Direktså exempelvis persilja, rucola, dill, salladskål, vintersallat och senare sorter av rädisor och morötter.


Spenat kan ta en liten paus

Mitt på sommaren när ljuset flödar och det kan vara riktigt varmt växer spenat snabbt och går gärna i blom, eller i stock som det också kallas. Två tråkiga följder har blomningen – spenaten slutar växa och bladen får sämre smak. Undvik därför att så spenat under juli men tveka inte att så några nya omgångar när juli övergår i augusti. Då får du fina, krispiga skördar en bra bit in på hösten.

Blommor för sommarsådd

Det är en ynnest att ha trädgården full av blommor på sommaren. Har du inte hunnit så eller plantera tidigare eller om du helt enkelt önskar ännu mer fägring finns några sommarblommor som du kan så mitt i högsäsongen för frisk och fräsch blomning under sensommar och höst.

Precis som med grönsakerna kan du förodla plantor under juni och början av juli för att plantera ut där det fattas färg och grönska under sensommaren. Sommarblommor kan fylla ut i perennrabatten, växa bland rosor, i grönsakslandet, i kryddträdgården eller sättas i krukor där exemplar som planterades i våras har tappat i kraft och skönhet. Vill du inte driva upp plantor i förväg går det utmärkt att peta ner fröer direkt i jorden där plats finns.

Sorter av sommarblommor som går bra att så under sommaren för blomning sensommar och höst är ringblomma, krasse, sommarkyndel och honungsfacelia. Den senare är en suverän så kallad gröngödslingsväxt med kraftiga rötter som luckrar jorden under säsongen och vars bladmassa myllas ner i jorden på hösten för att tillföra näring och organiskt material.


Odlingar

Sådd, odling och skörd i harmoni

Från vårvinter till försommar pågår ofta en febril aktivitet hos fröodlare. Det är så mycket som ska i jorden, genom förkultivering inomhus eller direktsådd på friland. Det är en härlig tid, ibland lite överväldigande med allt som ska pysslas om men i huvudsak fantastiskt rolig. När sommaren kommer och mycket av tiden går till att vårda odlingarna och att njuta av de första skördarna kan det kännas skönt att släppa engagemanget i sådder och sköra fröplantor.

Sommarsådderna är dock lite annorlunda än vårens sådder. De görs helt och hållet utomhus och fröerna gror snabbt och skickar upp pigga, snabbväxande plantor. Du kan så och hålla sådderna under uppsikt när du ändå är ute och grejar i trädgården. Om du provar sommarsådder är det stor sannolikhet att du upplever att de är helt i samklang med trädgårdslivet den tiden på säsongen. Sådd, odling och skörd pågår samtidigt i en skön harmoni och glädjen du känner över grödor som skördas eller blommor som plockas ger energi till nya sådder som förvandlar sensommar och höst till ett välsmakande skördekalas.Utvalt för Sommarsådd

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Vild odlarglädje

En egenodlad, rödskimrande tomat fylld med somriga smaker skänker odlarglädje. Tänk att ursprunget till hela härligheten är den lilla vinbärstomaten, även kallad vildtomat. Med sina blott fyra gram kan världens minsta ätbara tomat verka blygsam. Men det som saknas i storlek tar den igen i smak och mångfald. På sorten 'Currant Red' kan du räkna upp till flera hundra frukter på en planta. De saftiga vinbärstomaterna smakar ljuvligt gott där de växer som ett pärlband längs grenarna. Bladen doftar intensivt och sprider ut sig på nätta, gängliga grenar. Den som odlar 'Currant Red' kultiverar också naturliga samtalsämnen − den vilda odlarglädjen hos vinbärstomaten är verkligen något att tala om.

Läs mer
Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

Läs mer
För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

Läs mer
Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK