Växtkomposition − skapa en vacker perennrabatt

Växtkomposition − skapa en vacker perennrabatt

Det finns några enkla riktlinjer som hjälper oss att skapa perennrabatter som är såväl vackra som vilsamma att betrakta. Det handlar om att plantera och komponera på ett sätt som tar hänsyn till varje växts roll i rabatten och till hur perennerna bäst samspelar med varandra.

Komponera perennrabatt

 1. Strukturväxter är höga och stabila
 2. Utfyllnadsväxter väver samman rabatten
 3. Marktäckande växter är rabattens bottenskikt
 4. Plantera växter i grupper för bättre harmoni
 5. Utforma rabatten i olika lager

Har du upplevt att perennrabatten under hög- och sensommartid plötsligt ser ut som ett enda virrvarr av växter, långt från den prunkande harmoni som var planen. Vad hände? Ofta handlar det om att vi inte tänkt till ordentligt kring hur växterna som samplanterats kommer harmoniera med varandra. De må vara hur vackra som helst en och en, men tillsammans – hur vet vi om det fungerar? Dags att se vilka funktioner perenner kan ha i rabatten för att förstå hur de bäst kamperar ihop.


Strukturväxterna är rabattens toppskikt

Strukturväxterna är rabattens toppskikt

Perenner som växer sig höga och stadiga och som behåller sin form under hela säsongen bygger struktur och skapar höjd i planteringen. De kan gärna ha stora blad eller blommor och spiror eller ax som sticker iväg uppåt och markerar rabattens toppskikt.

Strukturväxter gör sig mycket bra i mitten av en rund rabatt eller längts bak i en fondrabatt där de fångar våra blickar för att sedan bjuda in oss att i lugn och ro betrakta resten av rabatten. De kan planteras en och en eller i grupp, beroende på hur stor rabatt de ska planteras i.

Exempel på strukturväxter är läkesilverax, Acatea racemosa, rödkvanne, Angelica gigas, trädgårdsriddarsporre, Delphinium, glansmiskantus, Miscanthus sinensis, aklejruta, Thalictrum aquilegifolium, kransveronika, Veronicastrum virginicum och fläckflockel ’Atropurpureum’, Eupatorium maculatum.

Utfyllnadsväxterna är rabattens mellanskikt

Mellan strukturväxterna planteras växter som är lägre och har en lösare struktur. Utfyllnadsväxternas roll är att fläta samman rabatten och skapa mjuka, böljande gränser mellan olika former. De kan vara perenner med lansettformade blad eller runda, stora som små, och med enskilda blommor eller knippen av små, små blommor. En utfyllnadsväxt kan ha sitt största estetiska värde i blommorna men likaväl bära hela sin skönhet i bladen.

Viktigt att tänka på med utfyllnadsväxterna är att de fyller sin funktion bäst om de planteras i grupp om minst tre av samma sort, så det blir en tydlig och väl synlig ö av just den sorten i rabatten. Är rabatten stor får en grupp av samma sorts utfyllnadsväxt gärna återkomma på flera ställen. Det skapar en vilsam harmoni för betraktaren att samma intryck upprepas flera gånger.

När du väljer vilka perenner som ska fylla ut i rabatten kan du också tänka på att sorterna i de olika grupperingarna har olika uttryck – olika form på bladen eller olika färg eller nyans på blommorna – för att skapa intressanta kontraster som fångar ögat. Plantera i olika lager, med olika höjd på grupperna av perenner, antingen inifrån och ut eller bakifrån och fram.

Exempel på utfyllnadsväxter är jättedaggkåpa, Alchemilla mollis, hjärtbergenia, Bergenia cordifolia, blodnäva ’Vision Violet’, Geranium sanguineum, daggfunkia ’Elegans’, Hosta sieboldiana, vit purpurklöver Frosty Feathers’, Trifolium rubens och mörkbladig mitsuba, Cryptotaenia japonica var. atropurpurera.


Violruta – transparent perenn

Vad är en transparent perenn?

En värdefull egenskap hos vissa perenner är att de kan sväva ovanför planteringen och bjuda på vackra, skira blomställningar utan att bilda en tät massa av blad eller ha stora anspråk på plats nere vid marken. Vid komponering av en rabatt brukar dessa perenner benämnas som transparenta och de används för att ge rabatten en romantisk, lite mystisk känsla. De transparenta perennerna skapar rörelse genom att vaja fram och tillbaka över det täta mellanskiktet och framför strukturväxterna utan att täcka sikten.

Exempel på transparenta perenner är blodtopp, Sanguisorba officinalis, höstvädd ’Isaac House’, Scabiosa caucasica och stor grekvädd, Knautia macedonica.

Marktäckande växter är rabattens bottenskikt

I rabattens marknivå och särskilt längs kanterna fyller marktäckande växter en viktig funktion genom att täcka marken helt och skapa ett enhetligt bottenskikt i rabatten. Viktiga egenskaper för en bra marktäckare är att den växer snabbt, breder ut sig tätt och är tålig.

Liksom för mellanskiktet gäller för bottenskiktet att flera av samma sort planteras i grupp och att gruppen gärna återkommer på flera ställen.

Exempel på marktäckande växter är gul fetknopp, Sedum acre, hasselört, Asarum europaeum, myskmadra, Galium odoratum, mattslöja, Gypsophila cerastioides.


Begränsa antalet sorter i perennrabatten

Begränsa antalet sorter i perennrabatten

Vi har väl alla någon gång inhandlat perenner, i kruka eller som frö, som om det vore en påse smågodis. En eller ett par av varje fin sort som sedan stoppas ner lite varstans i rabatten. Det är tyvärr bäddat för kaos i längden. När du komponerar rabatten med de olika skikten i åtanke är det viktigt att begränsa antalet sorter. Välj någon eller några strukturväxter beroende på rabattens storlek. Välj sedan några sorter som får bilda grupper av utfyllnadsväxter och marktäckare som återkommer på flera platser i rabatten. Vill du sedan busa till det kan du välja en läcker transparent perenn som tillåts sväva omkring på några ställen i rabatten.

Betrakta och lär dig mer om växtkomposition

Ett givande sätt att lära sig mer om hur du komponerar växter på ett vackert, intressant och harmoniskt sätt är att verkligen betrakta rabatter som du ser i andras trädgårdar, i parker eller botaniska trädgårdar. Känns en rabatt lugn och harmonisk kan du fundera över hur den är uppbyggd i olika skikt, grupperingar och lager. Likaså om den känns rörig kan du se om det går att förklara med att rabatten inte har en genomtänkt struktur utan många sorters perenner, kanske alla i samma höjd och planterade en och en utan hänsyn till vilken roll de önskar i rabatten. Betrakta dina egna rabatter på samma sätt och börja eventuellt strukturera om för att skapa en vackrare och mer harmonisk plantering.

SNABBGUIDE TILL VÄXTKOMPOSITION

Strukturväxter

 1. Högt och stabilt växtsätt
 2. Bygger rabattens stomme
 3. Är rabattens toppskikt
 4. Plantera en och en eller i grupp
 5. Behåller formen hela säsongen
 6. Plantera längst bak i en fondrabatt
 7. Plantera i mitten av en rund rabatt

Utfyllnadsväxter

 1. Har lösare struktur
 2. Mjukar upp och flätar samman rabatten
 3. Är rabattens mellanskikt
 4. Plantera i grupper om minst tre
 5. Låt grupper återkomma
 6. Plantera i lager med olika höjd

Marktäckande växter

 1. Täcker marken mellan andra växter
 2. Håller borta ogräs
 3. Är rabattens bottenskikt
 4. Plantera i grupper om minst tre
 5. Låt grupper återkomma
 6. Välj tåliga sorter

Fröer till perenner

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Frö från källan

Vi vet inte säkert hur det såg ut, men fantasin kan få flöda. När 1600-talet sjunger på sista versen vandrar den sicilianska munken Franciscus Cupani omkring på sin vackra ö. Luften är kryddad av doften från vilda ärtblommor som slingrar bland buskar och träd. Franciscus har vänner runtom i Europa med intresse för botanik och till dem sänder han fröer från Siciliens ljuvligt doftade skönheter. Snart är den första sorten av luktärt döpt till ’Franciscus Cupani’. Några år senare blommar en ny variant med enastående väldoft och skimrande violetta kronblad. När du odlar denna kulturarvssort vid namn ’Matucana’ är det som att så ett frö direkt från källan där den odlade luktärten föddes.

Läs mer
Räddare i nöden

Odling fyller oss med glädje och energi till lustfyllda projekt som flödar av inspiration. Ibland kan drömmarna överträffa orken eller tiden som finns att tillgå. Det är då du behöver slingerkrasse 'Purple Emperor' − din ädla räddare i nöden. I rabatten där jord ligger bar för att perennerna inte hunnit komma på plats låter du ettåriga krassen trolla. Snabbväxande rankor med frodiga blad och blommor i antikrosa fyller ut i rabatten. På den svårplanerade slänten rullar 'Purple Emperor' ut en sprakande blomstermatta medan andra idéer tillåts mogna fram. Slingerkrasse lyser upp, täcker över och snyggar till med liv och lust medan du tar en paus och begrundar dina framtida projekt.

Läs mer
Utsökt allians

När gurka mötte melon och naturen tillät en spontan korsning uppstod ljuv musik. Gurkmelon ’Carosello’ samlar melonens sötma och gurkans saftiga fräschör i samma frukt. I italienska regionen Apulien är ’Carosello’ sedan hundratals år tillbaka en lokal delikatess. I sin tidiga, ljusgröna mognad skördas den som gurka till salladen. Det saltigt saftiga fruktköttet renar och öppnar upp smaklökarna så att måltiden kan njutas till fullo. Under sommarens sol och värme utvecklas sötman; färgen går mot gult och ’Carosello’ byter skepnad till en efterrätt. Förr ansågs gurkmelon göra underverk på huden − efter en ansiktsmask gjord på frukten lämnades hyn slät och skimrande. I växthus och solvarma lägen utomhus blir denna utsökta allians mellan gurka och melon en delikatess även på våra nordliga breddgrader.

Läs mer
Skyar i purpur

Denna spektakulära annuell slår ut i täta purpurfärgade skyar som vid närmare anblick är sammansatta av tusentals miniblomster. Rika på nektar lockar de ystra bin som fladdrar från blomma till blomma. Sommarhalsört 'Black Knight' är en av naturens noggrant formgivna skapelser där blomman svävar ovan stjälkar och blad i samstämda färger. Bladverket är stilfullt färgat i purpurgrönt med lila bladnerver. De mörka stjälkarna bär upp varje blomma med en bestämdhet som gör 'Black Knight' till en fenomenal snittblomma. Så många fröer och låt sommarhalsörten väcka häpnad i såväl rabatt och krukor som i säsongens mest iögonfallande buketter.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK