Förgro potatis

Förgro potatis

Det är inte ett måste att förgro sättpotatis, särskilt inte om du odlar i hink eller säck. Men genom att väcka potatisen till liv några veckor före utplantering blir skörden tidigare och oftast också större.

Tidig skörd av potatis

Genom att förgro eller förrota potatisen några veckor innan utplantering lockar du fram groddar och rötter som sätter fart att växa så snart sättpotatisen kommer i jorden.

Du kan både förgro och förrota dina sättpotatisar. Starta 3 till 5 veckor innan du räknar med att kunna plantera ut potatisen. Eftersom tidpunkten för utplantering skiljer sig beroende på var i landet du odlar så skiljer sig även tiden för när ska börja förgro eller förrota potatisen.


Förgro potatis så här

Lägg sättpotatisarna på en bricka eller ställ i en äggkartong som placeras på en ljus plats, men skyddad från gassande solljus. Snart tittar knubbiga groddar fram som kommer sätta full fart att växa när potatisen kommer i jorden.


Förrota potatis så här

Du kan få ett extra bra förskott genom att locka fram rötter på potatisen redan innan plantering. Bred ut ett lager fuktad jord på en bricka eller ett tråg som placeras ljust. Sätt potatisarna på jorden. Efter ett tag bildas både groddar och små rötter som snabbt sätter igång att växa när potatisen planteras ut i jorden. Det kan till och med hinna bildas en liten grön potatisplanta innan det är dags för utplantering.

Om du kommer igång sent med din potatisodling och inte hinner förgro eller förrota går det alldeles utmärkt att sätta potatisarna i jorden på våren utan groddar och rötter. Plantorna kommer i gång lite senare, men du kommer kunna skörda smakrika egenodlade knölar i alla fall.

Katarina Kihlberg
Impecta Fröhandel

Svensk sättpotatis

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Böljande kjolar

Redan de silverskimrande knopparna är dekorativa. Innanför ligger florstunna kronblad noggrant vikta i lager på lager. När knoppen brister vecklas de graciöst ut till en överdådig jättevallmo. De dubbla kronbladen fångar blicken med en intensivt rödorange färg i tjusig kontrast till blommans blåsvarta mittpunkt. Likt en veckad kjol böljar vallmon för vinden fram till sensommaren, då blomman gör sin sorti. Det vackra är på intet sätt över utan nu formas den eleganta frökapseln, så åtråvärd för kreativa florister. Trädgårdsjättevallmo 'May Queen' är en perenn skönhet som återkommer sommar efter sommar, med något fint att titta på från vårens knoppning till vinterns torkade frökapsel.

Läs mer
Kockens favorit

Moroten är något av en ambassadör för färgen orange. Säg morot och alla ser en orange rotsak framför sig. Säg morotsfärgad och alla tänker sig en orange kulör. I matlagning bidrar moroten till såväl fina smaker som dekoration på tallriken − den är en uppskattad klassiker i köket. Men ibland önskas också något nytt, spännande och trendigt. Det är då sommarmorot 'Purple Dragon' kliver fram i rampljuset och blir kockens favorit. Innanför det purpurröda skalet gömmer sig ett guldfärgat fruktkött som in mot kärnan ljusnar till gult. Smaken bjuder på en söt, fyllig och nästan lite kryddig upplevelse. ’Purple Dragon’ är enkel att odla, glädjefull att skörda och delikat att äta.

Läs mer
Kryddstark genväg

Wasabi bjuder på intensiva, exotiska smaker − roten är en omistlig ingrediens i det japanska köket. Växten har tusenåriga anor i Japan där bönderna lärt sig att tygla denna synnerligen krävande kålört. En enkel genväg till, kanske inte den äkta varan men likväl intensiva och spännande smaken är odling av Wasabirucola 'Wasabi'. En äldre benämning är mursenap, efter växtens förkärlek till att växa mot soliga murar och stenar. Wasabirucola är en tålig tuffing som växer snabbt i allehanda jordar och den frodiga plantan lockar bin, humlor och fjärilar till sina vita blommor. Skörda hela sommaren som läcker krydda och luckra under hösten ner de näringsmättade bladen och stjälkarna i myllan.

Läs mer
Fängslande natur

I kökslandet ligger knotiga små frön till gul rödbeta 'Golden Eye'. Varje dag vattnas jorden för att hålla fröerna fuktiga. Solen steker den försommarvarma jorden och snart inleds ett skådespel som ingen ser då en blek grodd spränger igenom fröskalet. Än så länge är allt litet och sårbart, jorden utgör ett välkommet skydd mot starkt ljus, vind och stötar. När grodden skjuter upp ur marken har den fått en liten rot att hålla fast sig i. Först utvecklas hjärtbladen, som förser den unga plantan med näring. Snart syns den första välsmakande blasten. Med tid och omvårdnad växer välsmakande guldgula rötter till sig under mark och dekoreras inuti likt årsringar på ett träd. Naturen är fängslande.

Läs mer
Are you in the right place?
Continue to impecta.se