Fri frakt vid köp av enbart fröer över 400 kr. Gäller ej dahliaknölar och potatis.  |  Spana in vår Fyndhörna upp till 60 % på utvalda sorter

Odla potatis i pallkrage

Odla potatis i pallkrage

Du behöver inte ett helt köksland för att odla potatis. I en liten täppa eller på bakgården i stan kan du sätta dina potatisar i pallkragar och njuta av smidiga odlingar och tidiga skördar.

Tips för potatis i pallkrage

Köp certifierad sättpotatis. Förgro för tidiga skördar. Fyll pallkragen med lucker, näringsrik planteringsjord och plantera potatisen när risken för frost är helt över.


Vilken sorts potatis ska jag välja?

När du odlar potatis i pallkrage kan du välja den eller de sorter som tilltalar dig mest – det krävs inte någon specialsort. Önskar du odla för en mjäll primörskörd väljer du en tidig sort.


Ska jag förgro potatisen?

Om potatisen redan har groddar vid utplanteringen kommer första skörden bli extra tidig och du kan också få något större skörd. Om du önskar förgro gör du det 3 till 5 veckor innan du räknar med att det är dags att plantera ut potatisen i pallkragen. Räkna tiden för utplantering när frostnätterna brukar ha släppt taget helt. Tidpunkten för utplantering och därmed också förgroningen beror alltså på i vilken del av landet du odlar.

Förgro potatis så här

Förgro sättpotatisen på en bricka eller i en äggkartong på en ljus plats, men skyddad från direkt solljus. Efter en tid växer knubbiga groddar fram som kommer sätta fart att växa så snart du sätter potatisen i jorden. En förgrodd potatis sjunker gärna ihop lite, men det är helt normalt.


Odla potatis i pallkrage

Förbered för odling i pallkrage

Det finns pallkragar i två standardstorlekar: 60x80 cm och 80x120 cm. Höjden på kragen är 20 cm. För odling av potatis behöver du ställa två kragar ovanpå varandra.

Du kan ställa pallkragarna direkt på gräsmattan. Tänk då på att ha bredd mellan lådorna för gräsklipparens framfart. Du kan också placera din odling på en bakgård i stan, på en grusad yta i liten täppa eller annan begränsad yta där det inte finns jord på marken att odla i. Lägg tidningspapper eller en markduk i botten av pallkragarna för att hålla rotogräs borta.


Jord för potatis i pallkrage

En lucker, näringsrik planteringsjord är bra till din potatisodling. För att inte behöva fylla hela volymen i två pallkragar med jord kan du blanda jorden i botten med halm, torra löv, gräsklipp eller annat organiskt material. Detta kommer även att tillföra näring till odlingen under säsongen. Räkna med att sättpotatisarna behöver 10 cm jord under sig och sen ska du kunna fylla på med minst 10 cm jord till.


Plantera ut potatis i pallkrage

När frostnätterna släppt taget helt är det dags att plantera ut dina sättpotatisar i pallkragen, förgrodda eller ej.

GÖR SÅ HÄR:

  1. Placera pallkragarna på en solig plats.
  2. Lägg markduk eller tidningspapper i botten för att hålla rotogräs borta.
  3. Fyll på med gödslad, lucker planteringsjord. Bottna gärna med halm, gräsklipp, löv eller annat organiskt material.
  4. Sätt ca 10 sättpotatisar i pallkrage av storleken 80x120 cm, ca 7 sättpotatisar i pallkrage av storleken 60x120 cm.
  5. För att hjälpa potatisen i gång lite extra kan du täcka pallkragen med fiberväv. Det skyddar även mot något plötslig sen frostnatt.
  6. Vattna regelbundet om det inte regnar. Sättpotatisen ska inte ligga och torka i jorden.
  7. Kupa när plantan är ca 10 cm hög genom att fösa upp jord kring blasten, ej på blasten.

Skörda potatisen

Beroende på vilken sort av potatis du odlar och på om du har förgrott eller inte tar det 2–3 månader innan det är dags för skörd. Plantan hinner ofta gå i blom innan potatisen är klar för skörd.

Skörda och njut av din egenodlade potatis efterhand som du ska använda den. När potatisen är färdigskördad kan du fylla på med ny, näringsrik jord och så snabbväxande sallad eller andra grönsaker för sensommar- och höstskörd i dina pallkragar.

Svensk sättpotatis

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

Läs mer
Minnesvärd elegans

I rabatter skapas små världar av blommor med plats för en mångfald av karaktärer. En del arter blommar enligt devisen att underbart är kort, med iögonfallande blomning på svajiga stjälkar under några veckor. Andra tar en resolut och stabil plats i blomstervärlden under hela sommaren och tidig höst. Som praktvädd ’Fire King’ − en ettåring som önskar bli ihågkommen. På stadiga men ändå nätta stjälkar reser den sig stilfullt ur sin egen grönska. I juli slår en förtjusande blomma ut. Den väldoftande vädden ’Fire King’ är tät, välformad och färgad i scharlakansrött med vitt strössel i topparna. Så fröerna för ett elegant tillskott i sommarens blomning, liksom i färska och torkade buketter.

Läs mer
Nordisk mästare

Som en av få grödor har kålroten inga vilda släktingar. Under 1600-talet såg den dagens ljus i Norden genom en korsning mellan rova och kål. Detta var före potatisens genomslag och behovet av nyttiga och tåliga grödor var skriande. På västgötska kallades den nya livsviktiga roten för rotabagge. Fröer skeppades utomlands till Skottland och Frankrike där kålrot än idag heter rutabaga. När potatisen stormade in i de svenska hushållen på 1800-talet föll kålroten i glömska. Tack vare Programmet för odlad mångfald och det stora fröupproret har många sorter av fröer till kålrot samlats in och nu odlas de återigen för sin nytta och smak. Prova kålrot 'Champion' och lär känna en nordisk mästare.

Läs mer
Skönhet som varar

När försommarens intensiva fägring har dragit sig tillbaka skjuter riddarsporrarna fart för att blomma med liv och lust tills hösten tar vid. Blommorna gömmer pollen och nektar som lockar små gynnare till trädgårdens rabatter och krukor. Den romerska riddarsporren 'Fancy Belladonna' är ettårig och sparar inte på krutet under sitt enda framträdande. Utsökta, långstjälkiga blomspiror kläs med stjärnformade, enkla blommor i ljuslila till mjukt rosa. Mörka strimmor ger kronbladen extra liv. När sporrens nedersta blomma har slagit ut och toppen fortfarande har en outslagen knopp är tiden utmärkt att plocka 'Fancy Belladonna för att torka till vinterns buketter och skönhet som varar länge.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK