Odla potatis i pallkrage

Odla potatis i pallkrage

Du behöver inte ett helt köksland för att odla potatis. I en liten täppa eller på bakgården i stan kan du sätta dina potatisar i pallkragar och njuta av smidiga odlingar och tidiga skördar.

Tips för potatis i pallkrage

Köp certifierad sättpotatis. Förgro för tidiga skördar. Fyll pallkragen med lucker, näringsrik planteringsjord och plantera potatisen när risken för frost är helt över.


Vilken sorts potatis ska jag välja?

När du odlar potatis i pallkrage kan du välja den eller de sorter som tilltalar dig mest – det krävs inte någon specialsort. Önskar du odla för en mjäll primörskörd väljer du en tidig sort.


Ska jag förgro potatisen?

Om potatisen redan har groddar vid utplanteringen kommer första skörden bli extra tidig och du kan också få något större skörd. Om du önskar förgro gör du det 3 till 5 veckor innan du räknar med att det är dags att plantera ut potatisen i pallkragen. Räkna tiden för utplantering när frostnätterna brukar ha släppt taget helt. Tidpunkten för utplantering och därmed också förgroningen beror alltså på i vilken del av landet du odlar.

Förgro potatis så här

Förgro sättpotatisen på en bricka eller i en äggkartong på en ljus plats, men skyddad från direkt solljus. Efter en tid växer knubbiga groddar fram som kommer sätta fart att växa så snart du sätter potatisen i jorden. En förgrodd potatis sjunker gärna ihop lite, men det är helt normalt.


Odla potatis i pallkrage

Förbered för odling i pallkrage

Det finns pallkragar i två standardstorlekar: 60x80 cm och 80x120 cm. Höjden på kragen är 20 cm. För odling av potatis behöver du ställa två kragar ovanpå varandra.

Du kan ställa pallkragarna direkt på gräsmattan. Tänk då på att ha bredd mellan lådorna för gräsklipparens framfart. Du kan också placera din odling på en bakgård i stan, på en grusad yta i liten täppa eller annan begränsad yta där det inte finns jord på marken att odla i. Lägg tidningspapper eller en markduk i botten av pallkragarna för att hålla rotogräs borta.


Jord för potatis i pallkrage

En lucker, näringsrik planteringsjord är bra till din potatisodling. För att inte behöva fylla hela volymen i två pallkragar med jord kan du blanda jorden i botten med halm, torra löv, gräsklipp eller annat organiskt material. Detta kommer även att tillföra näring till odlingen under säsongen. Räkna med att sättpotatisarna behöver 10 cm jord under sig och sen ska du kunna fylla på med minst 10 cm jord till.


Plantera ut potatis i pallkrage

När frostnätterna släppt taget helt är det dags att plantera ut dina sättpotatisar i pallkragen, förgrodda eller ej.

GÖR SÅ HÄR:

  1. Placera pallkragarna på en solig plats.
  2. Lägg markduk eller tidningspapper i botten för att hålla rotogräs borta.
  3. Fyll på med gödslad, lucker planteringsjord. Bottna gärna med halm, gräsklipp, löv eller annat organiskt material.
  4. Sätt ca 10 sättpotatisar i pallkrage av storleken 80x120 cm, ca 7 sättpotatisar i pallkrage av storleken 60x120 cm.
  5. För att hjälpa potatisen i gång lite extra kan du täcka pallkragen med fiberväv. Det skyddar även mot något plötslig sen frostnatt.
  6. Vattna regelbundet om det inte regnar. Sättpotatisen ska inte ligga och torka i jorden.
  7. Kupa när plantan är ca 10 cm hög genom att fösa upp jord kring blasten, ej på blasten.

Skörda potatisen

Beroende på vilken sort av potatis du odlar och på om du har förgrott eller inte tar det 2–3 månader innan det är dags för skörd. Plantan hinner ofta gå i blom innan potatisen är klar för skörd.

Skörda och njut av din egenodlade potatis efterhand som du ska använda den. När potatisen är färdigskördad kan du fylla på med ny, näringsrik jord och så snabbväxande sallad eller andra grönsaker för sensommar- och höstskörd i dina pallkragar.

Katarina Kihlberg
Impecta Fröhandel

Svensk sättpotatis

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Glamorös blåklint

Gammaldags blåklint minner om barndomens somrar då solen alltid sken från en klarblå himmel som gick ton i ton med klinten på ängen. Men denna rara blomma slår ut i många fler färger än så – alla lika vackra. Blåklint 'Red Boy' för in glamour i sommarromantiken med skimrande hallonrosa, fluffiga blommor. De ser ut att sända ett kaxigt budskap om att våga ta ut svängarna och överraska betraktaren. I vimlet på en klassisk sommaräng är ’Red Boy’ en självklar lagspelare men blomman kan också sprida elegans i sommarrabatten. Som snitt är klinten ett fint inslag i en blandad, färsk bukett eller som helt ett fång att ta in och torka till vintern.

Läs mer
Kalas för insekter

När bin flyger iväg på kalas önskas pollen och nektar på menyn. Låt oss bjuda till och skapa plats för de enkla, öppna blommorna som välkomnar insekter att slå sig ner och smörja kråset. I samma ögonblick uppstår naturens magi då blommorna pollineras och livets kretslopp rullar vidare. Blomsterblandning ’Biväxter’ ger dig ett färdigt kalaskoncept för bin och andra pollinatörer. Sådden kommer växa upp till sommarblom av gurkört, blåklint, romersk riddarsporre, blomsterlin och många andra av våra vackraste ettåringar. I skydd av blommorna kan ett fat med vatten och en liten sten däri ge de små liven en oas för vila, svalka och dryckespaus.

Läs mer
Fest för humlor

Så länge varmt gyllengula lejongap ’Rocket Golden’ inte har några pollinerande gäster på besök håller den sina blommor slutna. Där innanför lockar pollen och nektar till sommarfest. Ett litet bi flyger förbi och knackar på, men släpps inte in. Nu landar i stället en bullig humla på lejongapet som gästvänligt öppnar sig. Väl inne tumlar humlan runt tills den vimmelkantig trillar ur blomman med fluffiga pollenbyxor på sina små ben. Det krävs en viss kraft för att öppna ett lejongap vilket gör inträdet exklusivt för humlor och tyngre bin. Så dina ’Rocket Golden’ inomhus på våren, plantera ut i stora klungor i rabatt eller krukor och bjud till fest för humlor.

Läs mer
Elegans och krydda

För dig som ännu inte har provat salladssenap 'Crimson Red' väntar härliga odlartider. Om elegant peppriga aromer skulle beskrivas med en färg vore den nog djupt röd, precis som kulören på de vackert finflikiga bladen hos 'Crimson Red'. Smaken är just pepprig – utan att vara påträngande utan upplevelsen i gommen är mild trots intensiteten. När du väl har provat en lättodlad, nyttig och god grönsak vore väl lycka att ha tillgång till den hela tiden? I 'Crimson Red' står lyckan att finna då denna smakfulla salladssenap går att skörda året runt. Odla utomhus under sommaren och på fönsterkarmen när kylan kommer för elegant färg och smak i alla dina sallader.

Läs mer
4.6/5 (10259)
2024-06-12
Mycket snabb leverans!!! Bra priser! Bra utbud!
- Cathrine W
2024-06-12
Verkar bli bra även om det är lite tidigt än att veta hur skörden blir 😀 snabb leverans och produkterna väl förpackade för att inte bli skadade.
- Ann A
2024-06-12
Bra bemötande, snabb leverans
- Annica A
2024-06-12
Snabb leverans 
- Anneli
2024-06-11
Snabb leverans 
- Hans S
2024-06-11
Bra fröer och snabb leverans. 
- Linda V
2024-06-11
Så mycket spännande fröer och snabb leverans.
- Lisbeth T
2024-06-11
Snabb och bra service vilket ju är precis det man vill ha.
- Arne C
2024-06-11
Snabb och korrekt leverans, köpte ett bevattningssystem
- Johan Å
2024-06-11
Snabbt att få hem frön, bra kvalitet.
- Camilla G
2024-06-10
Snabb leverans 
- Anna-karin S
2024-06-10
Man hittar alltid intressanta fröer hos Impecta och de håller alltid hög kvalitet. Har hittills inte varit med om att frön från dem inte har grott.
- Björn-Marcus S
2024-06-10
Snabb leverans brett sortiment 
- Lena S
2024-06-10
Jag  har alltid lyckats med mina odlingar då  jag  använt färskt frö från  Impecta  och oftast  då jag haft fröna liggande över vintern. Det är ett bra betyg tycker jag. Dessutom har  de ett bra sortiment. Mycket att välja bland!
- Gun K
2024-06-10
Missad fröpåse vid leverans. Mailade och vips så skickades en  ny påse. Bra snabb respons på kundservicen. Toppen.👍 
- Gunilla N
2024-06-10
Snabbt och pålitligt.
- Per S
2024-06-10
Snabb och bra leverans
- Siv E
2024-06-10
Suverän kundservice även när det krånglar. Diversiteten och en uppsjö av fröer gillas starkt. Fröer med hög grobarhet. Tack för att ni finns Impecta :-)
- Sonja A
2024-06-10
Snabb leverans och bra kvalitet
- Inger U
2024-06-10
Bra och billigt
- Susanne V
Are you in the right place?
Continue to impecta.se