Odla potatis på balkong

Odla potatis på balkong

Potatis går utmärkt att odla på balkong i hinkar eller säckar. Det ryms extra mycket odlarglädje i de mindre men naggande goda skördarna vi skapar på liten yta. Vi hjälper dig igång med att odla potatis på balkong.

Odla potatis i hink eller säck

Till odling av potatis på balkong eller terrass behöver du en hink, säck eller balja som rymmer minst 10 liter jord. Förgro potatisen om du önskar extra tidiga skördar.


Vilken sorts potatis ska jag välja?

För odling av potatis på balkong måste det inte vara en speciell sort utan du kan välja den eller de som tilltalar dig mest. Önskar du en riktig primörskörd väljer du en tidig sort. Du kommer då kunna njuta av egenskördad potatis ännu tidigare än om du hade odlat den på friland. Välj några olika sorter och prova dig fram till vilket som passar din balkongodling bäst.


Förgro potatisen

En fördel med att odla potatis på balkong är att du inte behöver vänta med planteringen tills jorden har värmts upp, som är fallet när du odlar på friland. Så snart frostnätterna har släppt taget kan du sätta potatis på balkongen.

Eftersom odlingen av potatis på balkong kan starta tidigare än om du odlar direkt i jorden är förgroning av sättpotatisen inte lika viktig. Vill du ändå ha ett försprång, och få riktigt tidiga skördar, förgror du sättpotatisarna 3 till 5 veckor innan du räknar med att det är dags att plantera ut dem på balkongen. Det viktiga är att frostnätterna ska ha släppt taget helt. Tidpunkten för utplantering och därmed också förgroningen beror alltså på vilken del av landet du bor i.

Förgro potatis så här

Förgro sättpotatisen i en äggkartong eller på en bricka på en ljus plats, men skyddad från direkt solljus. Snart tittar knubbiga groddar fram som kommer växa i rasande fart när du sätter potatisen i jorden. En förgrodd potatis sjunker gärna ihop lite, men det är helt normalt.


Potatiskruka

Plantera ut potatis på balkong

När frostnätterna släppt taget är det äntligen dags att plantera ut dina sättpotatisar på balkongen, förgrodda eller ej. Odla i hink, balja eller säck som du ställer ljust men inte där solen gassar hela dagen.

GÖR SÅ HÄR:

  1. Se till så att det finns avrinning för vatten i odlingskärlet, i botten eller på sidorna.
  2. Häll i en lucker, näringsrik planteringsjord i odlingskärlet, 10–15 cm djupt.
  3. Plantera 1 potatis i en stor kruka eller vanlig hink, 2–3 potatisar i en stor säck eller balja.
  4. Fyll på med ca 10 cm jord ovanpå potatisarna.
  5. Vattna och vänta på att den första blasten ska titta upp.
  6. Allteftersom blasten växer till sig kupar du potatisen genom att fylla på med mer jord. Fortsätt fylla på jord då och då tills odlingskärlet är helt fullt.
  7. Vattna regelbundet om det inte kommer vatten från himlen. Jorden bör inte torka ut helt.

Tänk på: Om du hunnit starta din potatisodling på balkongen och det varnas för sena frostnätter är det viktigt att skydda odlingskärlet eller ta in det under natten tills risken för frost är över.

Du behöver inte gödsla dina potatisodlingar på balkongen. Potatis är inte särskilt näringskrävande. Det räcker med näringen som finns i den gödslade planteringsjorden, eftersom du fyller på med jord näringsrik planteringsjord då och då.


Skörda potatisen

Beroende på sort och på om du förgror potatisen eller inte tar det 2–3 månader tills det är dags för skörd. Ofta går plantan i blom innan potatisen är klar för skörd. För att kontrollera om det är dags för skörd kan du skrapa bort lite jord och se om den översta potatisen har önskad storlek.

Det är en ljuvlig känsla att strosa ut på balkongen eller terrassen och skörda ett gäng välsmakande, helt färska potatisar.

Katarina Kihlberg
Impecta Fröhandel

Svensk sättpotatis

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Fest för humlor

Så länge varmt gyllengula lejongap ’Rocket Golden’ inte har några pollinerande gäster på besök håller den sina blommor slutna. Där innanför lockar pollen och nektar till sommarfest. Ett litet bi flyger förbi och knackar på, men släpps inte in. Nu landar i stället en bullig humla på lejongapet som gästvänligt öppnar sig. Väl inne tumlar humlan runt tills den vimmelkantig trillar ur blomman med fluffiga pollenbyxor på sina små ben. Det krävs en viss kraft för att öppna ett lejongap vilket gör inträdet exklusivt för humlor och tyngre bin. Så dina ’Rocket Golden’ inomhus på våren, plantera ut i stora klungor i rabatt eller krukor och bjud till fest för humlor.

Läs mer
Elegans och krydda

För dig som ännu inte har provat salladssenap 'Crimson Red' väntar härliga odlartider. Om elegant peppriga aromer skulle beskrivas med en färg vore den nog djupt röd, precis som kulören på de vackert finflikiga bladen hos 'Crimson Red'. Smaken är just pepprig – utan att vara påträngande utan upplevelsen i gommen är mild trots intensiteten. När du väl har provat en lättodlad, nyttig och god grönsak vore väl lycka att ha tillgång till den hela tiden? I 'Crimson Red' står lyckan att finna då denna smakfulla salladssenap går att skörda året runt. Odla utomhus under sommaren och på fönsterkarmen när kylan kommer för elegant färg och smak i alla dina sallader.

Läs mer
Barnslig odlarglädje

Rädisan är en finurlig liten grönsak. Fröerna hinner knappt täckas av jord förrän groddar väcks till liv därinuti. Den otålige kan känna sig lycklig då små skott far upp i ljuset inom bara några dagar och redan den första blasten är mättad av peppriga smaker. Små runda rötter växer snabbt till sig precis under mark så att ovansidan snart blottas likt en måne vid jordytan. När fröerna kommer från rädisa ’Easter Egg’ färgas grönsakslandet av små månar i rött, gult, vitt, rosa och purpur. Dra upp ett helt knippe och känn den barnsliga odlarglädjen som väcks av fantasifulla rötter i olika kulörer. Charmiga ’Easter Egg’ väcker lusten hos unga trädgårdsmästare – odla dem med barnen i köksland, lådor och krukor och plocka färgglada rädisor sommaren lång.

Läs mer
Skimrande skyar

Kanske är detta början på en underbar ny vänskap bland luktärter. På långa stjälkar slår 'Spencer Nimbus' ut i blommor som för tankarna till regntunga skyar. Elegant silvervita kronblad färgas blåvioletta utmed kanterna, en kulör som djupnar i takt med blommans mognad. Nimbus är latinets ord för moln som förebådar ett väderomslag mot regn. En mulen sommardag får 'Spencer Nimbus' färgskala en dramatisk karaktär men när solens strålar bryter igenom molntäcket förvandlas blommorna till skimrande skyar i sobra kulörer. Förodla dina luktärter under våren för tidigare blomning av sommarens mest väldoftande och rikblommande ettåringar.

Läs mer
4.6/5 (9020)
2024-05-18
Toppen kort leverans 
- Christina K
2024-05-18
Bra sortiment! Snabb leverans!
- Anneli C
2024-05-17
- Ann-Charlotte
2024-05-17
Supernöjd. Kan inte bli bättre.
- Irene L
2024-05-17
Väldigt nöjd med leverans och fröer som nu gror här hemma. 
- Viktoria N
2024-05-17
Är en nöjd  kund.  Ett stort utbud av olika fröer.
- Kerstin J
2024-05-15
Bra kvalitet på fröer. Snabb leverans.
- Christina H
2024-05-15
Bra  service och bra produkter 
- Britt I
2024-05-15
Snabba leveranser 
- Anja L
2024-05-15
Stort utbud och snabb leverans.
- Susanna L
2024-05-14
Funkade toppen och smidigt när de kommer i brevlådan 
- Jennie L
2024-05-14
Bäst grobarhet på alla frön jag testat
- Jan E
2024-05-14
Snabb leverans. Bra pris.
- Kerstin R
2024-05-14
Snabb leverans.  Mycket bra varor.
- Christina J
2024-05-14
Snabb leverans, bra produkter. 
- Astrid M
2024-05-14
Ok mycket bra
- Thomas P
2024-05-14
Har varit nöjd med era frön och service i flera år 
- Lisa
2024-05-14
Supernöjd! Snabb leverans 
- Kristína G
2024-05-13
Bra. Snabb leverans!
- Katarina J
2024-05-13
Är toppennöjd med allt⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
- UllaBritt S
Are you in the right place?
Continue to impecta.se