Fri frakt på alla fröer hela juli. Gäller det billigaste fraktsättet.
Odla potatis på friland

Odla potatis på friland

Att odla potatis i kökslandet är glädjefyllt. Växtkraften är enorm, plantorna vackra och känslan när de första knölarna tas upp ur jorden är så tillfredsställande. Låt se hur du odlar potatis på friland.

Plantera potatis så här

Plantera potatis när jorden hunnit torka upp och bli lite varmare, runt 8 grader. Om du önskar förgro eller räknar du 3–5 veckor före utplantering. Börja med att välja vilken potatis du vill odla.


Val av potatis

Det finns många olika sorters potatis. Bestäm vad du vill ha för egenskaper på potatisen i din odling med hänsyn till:

  1. Fast eller mjölig konsistens.
  2. Tidig, medeltidig eller sen sort.
  3. Lagringsduglighet.
  4. Smak.
  5. Hur sorten bäst används i matlagningen.

Har du stor plats att odla på är det givande att odla några olika sorter som är klara för skörd vi olika tidpunkt. Då har du tillgång till egenodlad potatis under en lång tid och som du kan njuta av i olika typer av matlagning. Använd alltid certifierad utsädespotatis för att garantera hög kvalitet och friska, rika skördar.

När planterar jag potatis i jorden?

Plantera ut potatisen när jorden har börjat torka upp och nått 8 grader – man brukar också säga att jorden ska hinna reda sig. Kontrollerna om jorden har rett sig genom att ta upp en näve jord i handen. Gnid runt jorden i handflatan och sära lite på fingrarna. Om jorden lätt trillar isär mellan fingrarna har den rett sig. Om den rullas ihop till en kompakt, blöt och kall klump är den inte redo att odla potatis i.


Odla potatis på friland

Förgro eller förrota din potatis

För att få både tidigare och rikare skördar kan du väcka dina sättpotatisar till liv inomhus. Förgro eller förrota potatisarna 3 till 5 veckor innan du räknar med att kunna plantera ut dem. Eftersom tidpunkten för utplantering skiljer sig beroende på vilken del av landet du odlar i så skiljer sig även tiden för när du förgror eller förrotar potatisen.

Förgro potatis så här: Placera sättpotatisen på en bricka eller i en äggkartong som ställs på en ljus plats, men skyddad från direkt solljus. Efter en tid växer knubbiga groddar fram som kommer sätta fart att växa när potatisen kommer i jorden.

Förrota potatisen så här: Strö ut ett lager fuktad jord på en bricka eller ett tråg som placeras ljust. Lägg potatisarna på jorden. På detta sätt bildas både groddar och små rötter, vilket gör att dina sättpotatisar får ett rejält försprång. Det kan till och med hinna bildas en grön liten planta innan det är dags för utplantering.


Plantering och skörd av potatis

Odla potatis i en solig del av trädgården. Luckra jorden väl och rensa fri från ogräs. Gödsla med ett organiskt gödningsmedel.

Plantera potatisen 5–8 cm ner i jorden med groddarna uppåt. Sätt dem med 20–35 cm mellan varje potatis och ett radavstånd på 50–70 cm. Vattna efter plantering och fortsätt vattna regelbundet så länge det inte regnar. Potatisen får inte torka ut. Kupa potatisen när plantan är ca 10 cm hög genom att fösa upp jord kring blasten, ej på blasten. Du kan kupa flera gånger under tillväxten. Det viktiga är att jorden täcker de växande potatisarna ordentligt. Om potatisarna utsätts för solljus riskerar de att bli gröna.


Skörda potatis

Börja skörda din potatis efter 2–3 månader beroende på sort och om du har förgrott. Ofta går plantan i blom innan potatisen är klar för skörd. Du kan försiktigt skrapa bort lite jord för att se om potatisen har nått önskad storlek.

Skörda potatis efterhand som du ska äta den. Vill du skörda en del av potatisen för att lagra kan du klippa av blasten på några plantor. Låt sedan potatisen ligga kvar i jorden ett par tre veckor. Potatisen bildar då tjockare skal vilket ökar lagringsdugligheten.


Byt plats på potatisodlingen

Det är viktigt att byta plats på din potatisodling varje säsong. På så vis förebygger du angrepp av skadedjur och sjukdomar. Potatis är en bra gröda att odla i ett nyanlagt köksland. Potatisen luckrar jorden så att den får en fin struktur att odla sallad, kål och andra grönsaker i sommaren efter.

Lycka till med dina potatisodlingar.
Katarina Kihlberg
Impecta Fröhandel

Svensk sättpotatis

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Kulinarisk elegans

Denna alldeles utsökta böna bjuder på långa, smäckra baljor i lysande purpurröd färg. Störpurpurböna 'Carminat' är omtalad för sin mjälla konsistens och fantastiska smak, med en lätt nötig ton. Det unika utseendet är iögonfallande såväl i odlingen som på tallriken. 'Carminat' skänker alltid elegans och en kulinarisk upplevelse till maträtter – om den så finns i salladen, soppan eller som tillbehör. Låt den vackra störpurpurbönan slingra sig upp i en spaljé eller längs en stör och se fram emot högsommarens och höstens skörd av mängder med läckra, helt trådfria baljor.

Läs mer
Glamorös blåklint

Gammaldags blåklint minner om barndomens somrar då solen alltid sken från en klarblå himmel som gick ton i ton med klinten på ängen. Men denna rara blomma slår ut i många fler färger än så – alla lika vackra. Blåklint 'Red Boy' för in glamour i sommarromantiken med skimrande hallonrosa, fluffiga blommor. De ser ut att sända ett kaxigt budskap om att våga ta ut svängarna och överraska betraktaren. I vimlet på en klassisk sommaräng är ’Red Boy’ en självklar lagspelare men blomman kan också sprida elegans i sommarrabatten. Som snitt är klinten ett fint inslag i en blandad, färsk bukett eller som helt ett fång att ta in och torka till vintern.

Läs mer
Kalas för insekter

När bin flyger iväg på kalas önskas pollen och nektar på menyn. Låt oss bjuda till och skapa plats för de enkla, öppna blommorna som välkomnar insekter att slå sig ner och smörja kråset. I samma ögonblick uppstår naturens magi då blommorna pollineras och livets kretslopp rullar vidare. Blomsterblandning ’Biväxter’ ger dig ett färdigt kalaskoncept för bin och andra pollinatörer. Sådden kommer växa upp till sommarblom av gurkört, blåklint, romersk riddarsporre, blomsterlin och många andra av våra vackraste ettåringar. I skydd av blommorna kan ett fat med vatten och en liten sten däri ge de små liven en oas för vila, svalka och dryckespaus.

Läs mer
Fest för humlor

Så länge varmt gyllengula lejongap ’Rocket Golden’ inte har några pollinerande gäster på besök håller den sina blommor slutna. Där innanför lockar pollen och nektar till sommarfest. Ett litet bi flyger förbi och knackar på, men släpps inte in. Nu landar i stället en bullig humla på lejongapet som gästvänligt öppnar sig. Väl inne tumlar humlan runt tills den vimmelkantig trillar ur blomman med fluffiga pollenbyxor på sina små ben. Det krävs en viss kraft för att öppna ett lejongap vilket gör inträdet exklusivt för humlor och tyngre bin. Så dina ’Rocket Golden’ inomhus på våren, plantera ut i stora klungor i rabatt eller krukor och bjud till fest för humlor.

Läs mer
4.6/5 (11937)
2024-07-18
Snabb och bra leverans. 
- Helen A
2024-07-18
ni håller verkligen vad ni lovar med växt garanti och allt annat . Stort utbud  , snabb leverans super kundservice
- Pietro N
2024-07-18
Stort utbud och snabb leverans
- Maj-Inger A
2024-07-18
Bra fröer och snabb leverans
- Susanne W
2024-07-18
Ännu  en gång helt  felfritt hela vägen, från beställning  till leverans. God grobarhet.
- Torbjörn K
2024-07-18
Snabb och bra service 
- Carina S
2024-07-18
snabb leverans
- Kerstin R
2024-07-18
Snabb leverans.
- kund
2024-07-18
Fick min order inom rimlig tid
- Linus S
2024-07-18
Stort sortiment, också på ovanliga fröer. Bra kvalitet och  ganska snabb leverans. Hemsidan innehåller de fakta man behöver för att avgöra köpet.
- Ann K
2024-07-18
Snabb leverans och bra info💪🏻
- Berit A
2024-07-18
Bra men dyrt och gå fröer per påse jämfört med andra firmor.
- Maria C
2024-07-18
Smidigt att beställa och få fröpåsar  hem i brevlådan 
- Heléne G
2024-07-18
Snabb och smidig leverans 
- Marie R
2024-07-18
Pålitligt och bra!
- Marléne B
2024-07-18
Snabbt och enkelt! Utmärkt fuktigetsmätare!
- Margareta T
2024-07-18
bra fröer bra so rtering
- Laila C
2024-07-18
Som vanligt snabb och säker leverans.
- Claes-Olav B
2024-07-18
Bra frön. Nöjd med köpet. Rekommenderas! 
- Susanna T
2024-07-18
Snabb leverans 
- Nina E
Are you in the right place?
Continue to impecta.se