Odla potatis i pallkrage | Impecta fröhandel

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt populära nyhetsbrev, naturligtvis helt gratis. Innehåller tips, nyheter och våra allra bästa erbjudanden. Som prenumerant får du även vår serie ”Veckans frösort”. Önskar du avbryta din prenumeration kan du göra det via en länk som finns i varje nyhetsbrev.

Odla potatis i pallkrage
Du behöver inte ett helt köksland för att odla potatis. I en liten täppa eller på bakgården i stan kan du sätta dina potatisar i pallkragar och njuta av smidiga odlingar och tidiga skördar.

Tips för potatis i pallkrage

Köp certifierad sättpotatis. Förgro för tidiga skördar. Fyll pallkragen med lucker, näringsrik planteringsjord och plantera potatisen när risken för frost är helt över.


Vilken sorts potatis ska jag välja?

När du odlar potatis i pallkrage kan välja den eller de sorter som tilltalar dig mest – det krävs inte någon specialsort. Önskar du odla för en mjäll primörskörd väljer du en tidig sort.


Ska jag förgro potatisen?

Om potatisen redan har groddar vid utplanteringen kommer första skörden bli extra tidig och du kan också få något större skörd. Om du önskar förgro gör du det 3 till 5 veckor innan du räknar med att det är dags att plantera ut potatisen i pallkragen. Räkna tiden för utplantering när frostnätterna brukar ha släppt taget helt. Tidpunkten för utplantering och därmed också förgroningen beror alltså på i vilken del av landet du odlar.

Förgro potatis så här

Förgro sättpotatisen på en bricka eller i en äggkartong på en ljus plats, men skyddad från direkt solljus. Efter en tid växer knubbiga groddar fram som kommer sätta fart att växa så snart du sätter potatisen i jorden. En förgrodd potatis sjunker gärna ihop lite, men det är helt normalt.


Odla potatis i pallkrage

Förbered för odling i pallkrage

Det finns pallkragar i två standardstorlekar: 60x80 cm och 80x120 cm. Höjden på kragen är 20 cm. För odling av potatis behöver du ställa två kragar ovanpå varandra.

Du kan ställa pallkragarna direkt på gräsmattan. Tänk då på att ha bredd mellan lådorna för gräsklipparens framfart. Du kan också placera din odling på en bakgård i stan, på en grusad yta i liten täppa eller annan begränsad yta där det inte finns jord på marken att odla i. Lägg tidningspapper eller en markduk i botten av pallkragarna för att hålla rotogräs borta.


Jord för potatis i pallkrage

En lucker, näringsrik planteringsjord är bra till din potatisodling. För att inte behöva fylla hela volymen i två pallkragar med jord kan du blanda jorden i botten med halm, torra löv, gräsklipp eller annat organiskt material. Detta kommer även att tillföra näring till odlingen under säsongen. Räkna med att sättpotatisarna behöver 10 cm jord under sig och sen ska du kunna fylla på med minst 10 cm jord till.


Plantera ut potatis i pallkrage

När frostnätterna släppt taget helt är det dags att plantera ut dina sättpotatisar i pallkragen, förgrodda eller ej.

GÖR SÅ HÄR:

  1. Placera pallkragarna på en solig plats.
  2. Lägg markduk eller tidningspapper i botten för att hålla rotogräs borta.
  3. Fyll på med gödslad, lucker planteringsjord. Bottna gärna med halm, gräsklipp, löv eller annat organiskt material.
  4. Sätt ca 10 sättpotatisar i pallkrage av storleken 80x120 cm, ca 7 sättpotatisar i pallkrage av storleken 60x120 cm.
  5. För att hjälpa potatisen i gång lite extra kan du täcka pallkragen med fiberväv. Det skyddar även mot något plötslig sen frostnatt.
  6. Vattna regelbundet om det inte regnar. Sättpotatisen ska inte ligga och torka i jorden.
  7. Kupa när plantan är ca 10 cm hög genom att fösa upp jord kring blasten, ej på blasten.

Skörda potatisen

Beroende på vilken sort av potatis du odlar och på om du har förgrott eller inte tar det 2–3 månader innan det är dags för skörd. Plantan hinner ofta gå i blom innan potatisen är klar för skörd.

Skörda och njut av din egenodlade potatis efterhand som du ska använda den. När potatisen är färdigskördad kan du fylla på med ny, näringsrik jord och så snabbväxande sallad eller andra grönsaker för sensommar- och höstskörd i dina pallkragar.

Svensk sättpotatis

Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2022-03-03
Plantera krokus för insekter

Krokus ger en ovärderlig energikick när de slår ut i lila, gult och vitt under senvinter och tidig vår. För oss människor är de ett löfte om en ny vår, för pollinerande insekter är de en livsviktig källa till föda.

Läs mer
Odla vårblommande lök

Under hösten planteras lökar och knölar för fägring kommande vår och försommar. Det är ett trevligt pyssel utomhus på hösten och stor odlarglädje på våren när krokus, vårstjärnor och tulpaner blommar.

Läs mer
Vårblommande lök − hur, var, när?

Vårblommande lökar planteras under hösten för att blomma från vårvinter till försommar nästa säsong. Vi har samlat de vanligaste frågorna vi får om vårblommande lök.

Läs mer
Vad kan jag så i juli?

För odlare är juli en säsong full av pyssel i grönsaksland och rabatter. Den första skörden kanske har avnjutits och sommarblommorna står i full prakt. Nu är det ingen dum idé att planera för fler sådder. Med sommarsådder fyller du ditt naturliga skafferi med ännu mer godsaker och förlänger skördesäsongen.

Läs mer
Logga in
Favoriter
Kundservice

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK