Odla potatis i pallkrage

Odla potatis i pallkrage

Du behöver inte ett helt köksland för att odla potatis. I en liten täppa eller på bakgården i stan kan du sätta dina potatisar i pallkragar och njuta av smidiga odlingar och tidiga skördar.

Tips för potatis i pallkrage

Köp certifierad sättpotatis. Förgro för tidiga skördar. Fyll pallkragen med lucker, näringsrik planteringsjord och plantera potatisen när risken för frost är helt över.


Vilken sorts potatis ska jag välja?

När du odlar potatis i pallkrage kan välja den eller de sorter som tilltalar dig mest – det krävs inte någon specialsort. Önskar du odla för en mjäll primörskörd väljer du en tidig sort.


Ska jag förgro potatisen?

Om potatisen redan har groddar vid utplanteringen kommer första skörden bli extra tidig och du kan också få något större skörd. Om du önskar förgro gör du det 3 till 5 veckor innan du räknar med att det är dags att plantera ut potatisen i pallkragen. Räkna tiden för utplantering när frostnätterna brukar ha släppt taget helt. Tidpunkten för utplantering och därmed också förgroningen beror alltså på i vilken del av landet du odlar.

Förgro potatis så här

Förgro sättpotatisen på en bricka eller i en äggkartong på en ljus plats, men skyddad från direkt solljus. Efter en tid växer knubbiga groddar fram som kommer sätta fart att växa så snart du sätter potatisen i jorden. En förgrodd potatis sjunker gärna ihop lite, men det är helt normalt.


Odla potatis i pallkrage

Förbered för odling i pallkrage

Det finns pallkragar i två standardstorlekar: 60x80 cm och 80x120 cm. Höjden på kragen är 20 cm. För odling av potatis behöver du ställa två kragar ovanpå varandra.

Du kan ställa pallkragarna direkt på gräsmattan. Tänk då på att ha bredd mellan lådorna för gräsklipparens framfart. Du kan också placera din odling på en bakgård i stan, på en grusad yta i liten täppa eller annan begränsad yta där det inte finns jord på marken att odla i. Lägg tidningspapper eller en markduk i botten av pallkragarna för att hålla rotogräs borta.


Jord för potatis i pallkrage

En lucker, näringsrik planteringsjord är bra till din potatisodling. För att inte behöva fylla hela volymen i två pallkragar med jord kan du blanda jorden i botten med halm, torra löv, gräsklipp eller annat organiskt material. Detta kommer även att tillföra näring till odlingen under säsongen. Räkna med att sättpotatisarna behöver 10 cm jord under sig och sen ska du kunna fylla på med minst 10 cm jord till.


Plantera ut potatis i pallkrage

När frostnätterna släppt taget helt är det dags att plantera ut dina sättpotatisar i pallkragen, förgrodda eller ej.

GÖR SÅ HÄR:

  1. Placera pallkragarna på en solig plats.
  2. Lägg markduk eller tidningspapper i botten för att hålla rotogräs borta.
  3. Fyll på med gödslad, lucker planteringsjord. Bottna gärna med halm, gräsklipp, löv eller annat organiskt material.
  4. Sätt ca 10 sättpotatisar i pallkrage av storleken 80x120 cm, ca 7 sättpotatisar i pallkrage av storleken 60x120 cm.
  5. För att hjälpa potatisen i gång lite extra kan du täcka pallkragen med fiberväv. Det skyddar även mot något plötslig sen frostnatt.
  6. Vattna regelbundet om det inte regnar. Sättpotatisen ska inte ligga och torka i jorden.
  7. Kupa när plantan är ca 10 cm hög genom att fösa upp jord kring blasten, ej på blasten.

Skörda potatisen

Beroende på vilken sort av potatis du odlar och på om du har förgrott eller inte tar det 2–3 månader innan det är dags för skörd. Plantan hinner ofta gå i blom innan potatisen är klar för skörd.

Skörda och njut av din egenodlade potatis efterhand som du ska använda den. När potatisen är färdigskördad kan du fylla på med ny, näringsrik jord och så snabbväxande sallad eller andra grönsaker för sensommar- och höstskörd i dina pallkragar.

Svensk sättpotatis

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Vild odlarglädje

En egenodlad, rödskimrande tomat fylld med somriga smaker skänker odlarglädje. Tänk att ursprunget till hela härligheten är den lilla vinbärstomaten, även kallad vildtomat. Med sina blott fyra gram kan världens minsta ätbara tomat verka blygsam. Men det som saknas i storlek tar den igen i smak och mångfald. På sorten 'Currant Red' kan du räkna upp till flera hundra frukter på en planta. De saftiga vinbärstomaterna smakar ljuvligt gott där de växer som ett pärlband längs grenarna. Bladen doftar intensivt och sprider ut sig på nätta, gängliga grenar. Den som odlar 'Currant Red' kultiverar också naturliga samtalsämnen − den vilda odlarglädjen hos vinbärstomaten är verkligen något att tala om.

Läs mer
Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

Läs mer
För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

Läs mer
Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK