Odla potatis på balkong

Odla potatis på balkong

Potatis går utmärkt att odla på balkong i hinkar eller säckar. Det ryms extra mycket odlarglädje i de mindre men naggande goda skördarna vi skapar på liten yta. Vi hjälper dig igång med att odla potatis på balkong.

Odla potatis i hink eller säck

Till odling av potatis på balkong eller terrass behöver du en hink, säck eller balja som rymmer minst 10 liter jord. Förgro potatisen om du önskar extra tidiga skördar.


Vilken sorts potatis ska jag välja?

För odling av potatis på balkong måste det inte vara en speciell sort utan du kan välja den eller de som tilltalar dig mest. Önskar du en riktig primörskörd väljer du en tidig sort. Du kommer då kunna njuta av egenskördad potatis ännu tidigare än om du hade odlat den på friland. Välj några olika sorter och prova dig fram till vilket som passar din balkongodling bäst.


Förgro potatisen

En fördel med att odla potatis på balkong är att du inte behöver vänta med planteringen tills jorden har värmts upp, som är fallet när du odlar på friland. Så snart frostnätterna har släppt taget kan du sätta potatis på balkongen.

Eftersom odlingen av potatis på balkong kan starta tidigare än om du odlar direkt i jorden är förgroning av sättpotatisen inte lika viktig. Vill du ändå ha ett försprång, och få riktigt tidiga skördar, förgror du sättpotatisarna 3 till 5 veckor innan du räknar med att det är dags att plantera ut dem på balkongen. Det viktiga är att frostnätterna ska ha släppt taget helt. Tidpunkten för utplantering och därmed också förgroningen beror alltså på vilken del av landet du bor i.

Förgro potatis så här

Förgro sättpotatisen i en äggkartong eller på en bricka på en ljus plats, men skyddad från direkt solljus. Snart tittar knubbiga groddar fram som kommer växa i rasande fart när du sätter potatisen i jorden. En förgrodd potatis sjunker gärna ihop lite, men det är helt normalt.


Potatiskruka

Plantera ut potatis på balkong

När frostnätterna släppt taget är det äntligen dags att plantera ut dina sättpotatisar på balkongen, förgrodda eller ej. Odla i hink, balja eller säck som du ställer ljust men inte där solen gassar hela dagen.

GÖR SÅ HÄR:

  1. Se till så att det finns avrinning för vatten i odlingskärlet, i botten eller på sidorna.
  2. Häll i en lucker, näringsrik planteringsjord i odlingskärlet, 10–15 cm djupt.
  3. Plantera 1 potatis i en stor kruka eller vanlig hink, 2–3 potatisar i en stor säck eller balja.
  4. Fyll på med ca 10 cm jord ovanpå potatisarna.
  5. Vattna och vänta på att den första blasten ska titta upp.
  6. Allteftersom blasten växer till sig kupar du potatisen genom att fylla på med mer jord. Fortsätt fylla på jord då och då tills odlingskärlet är helt fullt.
  7. Vattna regelbundet om det inte kommer vatten från himlen. Jorden bör inte torka ut helt.

Tänk på: Om du hunnit starta din potatisodling på balkongen och det varnas för sena frostnätter är det viktigt att skydda odlingskärlet eller ta in det under natten tills risken för frost är över.

Du behöver inte gödsla dina potatisodlingar på balkongen. Potatis är inte särskilt näringskrävande. Det räcker med näringen som finns i den gödslade planteringsjorden, eftersom du fyller på med jord näringsrik planteringsjord då och då.


Skörda potatisen

Beroende på sort och på om du förgror potatisen eller inte tar det 2–3 månader tills det är dags för skörd. Ofta går plantan i blom innan potatisen är klar för skörd. För att kontrollera om det är dags för skörd kan du skrapa bort lite jord och se om den översta potatisen har önskad storlek.

Det är en ljuvlig känsla att strosa ut på balkongen eller terrassen och skörda ett gäng välsmakande, helt färska potatisar.

Svensk sättpotatis

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

Läs mer
För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

Läs mer
Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

Läs mer
Ögonfröjd

Ett uppspelt stohej bryter ut när trädgårdens besökare passerar en buske till synes översållad av små papperslyktor. Det är när frukthölstret till japansk lykta får sin glödande orange höstkulör som växten väcker sådant intensivt intresse. Till vintern torkar frökapseln och får en ny glansperiod när lyktan täcks av gnistrande rimfrost i blek morgonsol. För den tålmodige väntar ännu en ögonfröjd då årsgamla lyktor är så skira att endast bladnerverna håller dem samman. Ett transparent nät bildas och där innanför lyser lyktans röda bär. Planterad i en vacker urna utgör japansk lykta en fantastiskt fin dekoration under lång tid och i olika spännande skepnader.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK