Fri frakt vid köp av enbart fröer över 400 kr. Gäller ej dahliaknölar och potatis.  |  Spana in vår Fyndhörna upp till 60 % på utvalda sorter

Odla potatis på balkong

Odla potatis på balkong

Potatis går utmärkt att odla på balkong i hinkar eller säckar. Det ryms extra mycket odlarglädje i de mindre men naggande goda skördarna vi skapar på liten yta. Vi hjälper dig igång med att odla potatis på balkong.

Odla potatis i hink eller säck

Till odling av potatis på balkong eller terrass behöver du en hink, säck eller balja som rymmer minst 10 liter jord. Förgro potatisen om du önskar extra tidiga skördar.


Vilken sorts potatis ska jag välja?

För odling av potatis på balkong måste det inte vara en speciell sort utan du kan välja den eller de som tilltalar dig mest. Önskar du en riktig primörskörd väljer du en tidig sort. Du kommer då kunna njuta av egenskördad potatis ännu tidigare än om du hade odlat den på friland. Välj några olika sorter och prova dig fram till vilket som passar din balkongodling bäst.


Förgro potatisen

En fördel med att odla potatis på balkong är att du inte behöver vänta med planteringen tills jorden har värmts upp, som är fallet när du odlar på friland. Så snart frostnätterna har släppt taget kan du sätta potatis på balkongen.

Eftersom odlingen av potatis på balkong kan starta tidigare än om du odlar direkt i jorden är förgroning av sättpotatisen inte lika viktig. Vill du ändå ha ett försprång, och få riktigt tidiga skördar, förgror du sättpotatisarna 3 till 5 veckor innan du räknar med att det är dags att plantera ut dem på balkongen. Det viktiga är att frostnätterna ska ha släppt taget helt. Tidpunkten för utplantering och därmed också förgroningen beror alltså på vilken del av landet du bor i.

Förgro potatis så här

Förgro sättpotatisen i en äggkartong eller på en bricka på en ljus plats, men skyddad från direkt solljus. Snart tittar knubbiga groddar fram som kommer växa i rasande fart när du sätter potatisen i jorden. En förgrodd potatis sjunker gärna ihop lite, men det är helt normalt.


Potatiskruka

Plantera ut potatis på balkong

När frostnätterna släppt taget är det äntligen dags att plantera ut dina sättpotatisar på balkongen, förgrodda eller ej. Odla i hink, balja eller säck som du ställer ljust men inte där solen gassar hela dagen.

GÖR SÅ HÄR:

  1. Se till så att det finns avrinning för vatten i odlingskärlet, i botten eller på sidorna.
  2. Häll i en lucker, näringsrik planteringsjord i odlingskärlet, 10–15 cm djupt.
  3. Plantera 1 potatis i en stor kruka eller vanlig hink, 2–3 potatisar i en stor säck eller balja.
  4. Fyll på med ca 10 cm jord ovanpå potatisarna.
  5. Vattna och vänta på att den första blasten ska titta upp.
  6. Allteftersom blasten växer till sig kupar du potatisen genom att fylla på med mer jord. Fortsätt fylla på jord då och då tills odlingskärlet är helt fullt.
  7. Vattna regelbundet om det inte kommer vatten från himlen. Jorden bör inte torka ut helt.

Tänk på: Om du hunnit starta din potatisodling på balkongen och det varnas för sena frostnätter är det viktigt att skydda odlingskärlet eller ta in det under natten tills risken för frost är över.

Du behöver inte gödsla dina potatisodlingar på balkongen. Potatis är inte särskilt näringskrävande. Det räcker med näringen som finns i den gödslade planteringsjorden, eftersom du fyller på med jord näringsrik planteringsjord då och då.


Skörda potatisen

Beroende på sort och på om du förgror potatisen eller inte tar det 2–3 månader tills det är dags för skörd. Ofta går plantan i blom innan potatisen är klar för skörd. För att kontrollera om det är dags för skörd kan du skrapa bort lite jord och se om den översta potatisen har önskad storlek.

Det är en ljuvlig känsla att strosa ut på balkongen eller terrassen och skörda ett gäng välsmakande, helt färska potatisar.

Svensk sättpotatis

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

Läs mer
Minnesvärd elegans

I rabatter skapas små världar av blommor med plats för en mångfald av karaktärer. En del arter blommar enligt devisen att underbart är kort, med iögonfallande blomning på svajiga stjälkar under några veckor. Andra tar en resolut och stabil plats i blomstervärlden under hela sommaren och tidig höst. Som praktvädd ’Fire King’ − en ettåring som önskar bli ihågkommen. På stadiga men ändå nätta stjälkar reser den sig stilfullt ur sin egen grönska. I juli slår en förtjusande blomma ut. Den väldoftande vädden ’Fire King’ är tät, välformad och färgad i scharlakansrött med vitt strössel i topparna. Så fröerna för ett elegant tillskott i sommarens blomning, liksom i färska och torkade buketter.

Läs mer
Nordisk mästare

Som en av få grödor har kålroten inga vilda släktingar. Under 1600-talet såg den dagens ljus i Norden genom en korsning mellan rova och kål. Detta var före potatisens genomslag och behovet av nyttiga och tåliga grödor var skriande. På västgötska kallades den nya livsviktiga roten för rotabagge. Fröer skeppades utomlands till Skottland och Frankrike där kålrot än idag heter rutabaga. När potatisen stormade in i de svenska hushållen på 1800-talet föll kålroten i glömska. Tack vare Programmet för odlad mångfald och det stora fröupproret har många sorter av fröer till kålrot samlats in och nu odlas de återigen för sin nytta och smak. Prova kålrot 'Champion' och lär känna en nordisk mästare.

Läs mer
Skönhet som varar

När försommarens intensiva fägring har dragit sig tillbaka skjuter riddarsporrarna fart för att blomma med liv och lust tills hösten tar vid. Blommorna gömmer pollen och nektar som lockar små gynnare till trädgårdens rabatter och krukor. Den romerska riddarsporren 'Fancy Belladonna' är ettårig och sparar inte på krutet under sitt enda framträdande. Utsökta, långstjälkiga blomspiror kläs med stjärnformade, enkla blommor i ljuslila till mjukt rosa. Mörka strimmor ger kronbladen extra liv. När sporrens nedersta blomma har slagit ut och toppen fortfarande har en outslagen knopp är tiden utmärkt att plocka 'Fancy Belladonna för att torka till vinterns buketter och skönhet som varar länge.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK