Odla potatis på friland

Odla potatis på friland

Att odla potatis i kökslandet är glädjefyllt. Växtkraften är enorm, plantorna vackra och känslan när de första knölarna tas upp ur jorden är så tillfredsställande. Låt se hur du odlar potatis på friland.

Plantera potatis så här

Plantera potatis när jorden hunnit torka upp och bli lite varmare, runt 8 grader. Om du önskar förgro eller räknar du 3–5 veckor före utplantering. Börja med att välja vilken potatis du vill odla.


Val av potatis

Det finns många olika sorters potatis. Bestäm vad du vill ha för egenskaper på potatisen i din odling med hänsyn till:

  1. Fast eller mjölig konsistens.
  2. Tidig, medeltidig eller sen sort.
  3. Lagringsduglighet.
  4. Smak.
  5. Hur sorten bäst används i matlagningen.

Har du stor plats att odla på är det givande att odla några olika sorter som är klara för skörd vi olika tidpunkt. Då har du tillgång till egenodlad potatis under en lång tid och som du kan njuta av i olika typer av matlagning. Använd alltid certifierad utsädespotatis för att garantera hög kvalitet och friska, rika skördar.

När planterar jag potatis i jorden?

Plantera ut potatisen när jorden har börjat torka upp och nått 8 grader – man brukar också säga att jorden ska hinna reda sig. Kontrollerna om jorden har rett sig genom att ta upp en näve jord i handen. Gnid runt jorden i handflatan och sära lite på fingrarna. Om jorden lätt trillar isär mellan fingrarna har den rett sig. Om den rullas ihop till en kompakt, blöt och kall klump är den inte redo att odla potatis i.


Odla potatis på friland

Förgro eller förrota din potatis

För att få både tidigare och rikare skördar kan du väcka dina sättpotatisar till liv inomhus. Förgro eller förrota potatisarna 3 till 5 veckor innan du räknar med att kunna plantera ut dem. Eftersom tidpunkten för utplantering skiljer sig beroende på vilken del av landet du odlar i så skiljer sig även tiden för när du förgror eller förrotar potatisen.

Förgro potatis så här: Placera sättpotatisen på en bricka eller i en äggkartong som ställs på en ljus plats, men skyddad från direkt solljus. Efter en tid växer knubbiga groddar fram som kommer sätta fart att växa när potatisen kommer i jorden.

Förrota potatisen så här: Strö ut ett lager fuktad jord på en bricka eller ett tråg som placeras ljust. Lägg potatisarna på jorden. På detta sätt bildas både groddar och små rötter, vilket gör att dina sättpotatisar får ett rejält försprång. Det kan till och med hinna bildas en grön liten planta innan det är dags för utplantering.


Plantering och skörd av potatis

Odla potatis i en solig del av trädgården. Luckra jorden väl och rensa fri från ogräs. Gödsla med ett organiskt gödningsmedel.

Plantera potatisen 5–8 cm ner i jorden med groddarna uppåt. Sätt dem med 20–35 cm mellan varje potatis och ett radavstånd på 50–70 cm. Vattna efter plantering och fortsätt vattna regelbundet så länge det inte regnar. Potatisen får inte torka ut. Kupa potatisen när plantan är ca 10 cm hög genom att fösa upp jord kring blasten, ej på blasten. Du kan kupa flera gånger under tillväxten. Det viktiga är att jorden täcker de växande potatisarna ordentligt. Om potatisarna utsätts för solljus riskerar de att bli gröna.


Skörda potatis

Börja skörda din potatis efter 2–3 månader beroende på sort och om du har förgrott. Ofta går plantan i blom innan potatisen är klar för skörd. Du kan försiktigt skrapa bort lite jord för att se om potatisen har nått önskad storlek.

Skörda potatis efterhand som du ska äta den. Vill du skörda en del av potatisen för att lagra kan du klippa av blasten på några plantor. Låt sedan potatisen ligga kvar i jorden ett par tre veckor. Potatisen bildar då tjockare skal vilket ökar lagringsdugligheten.


Byt plats på potatisodlingen

Det är viktigt att byta plats på din potatisodling varje säsong. På så vis förebygger du angrepp av skadedjur och sjukdomar. Potatis är en bra gröda att odla i ett nyanlagt köksland. Potatisen luckrar jorden så att den får en fin struktur att odla sallad, kål och andra grönsaker i sommaren efter.

Lycka till med dina potatisodlingar.

Svensk sättpotatis

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Vild odlarglädje

En egenodlad, rödskimrande tomat fylld med somriga smaker skänker odlarglädje. Tänk att ursprunget till hela härligheten är den lilla vinbärstomaten, även kallad vildtomat. Med sina blott fyra gram kan världens minsta ätbara tomat verka blygsam. Men det som saknas i storlek tar den igen i smak och mångfald. På sorten 'Currant Red' kan du räkna upp till flera hundra frukter på en planta. De saftiga vinbärstomaterna smakar ljuvligt gott där de växer som ett pärlband längs grenarna. Bladen doftar intensivt och sprider ut sig på nätta, gängliga grenar. Den som odlar 'Currant Red' kultiverar också naturliga samtalsämnen − den vilda odlarglädjen hos vinbärstomaten är verkligen något att tala om.

Läs mer
Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

Läs mer
För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

Läs mer
Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK