Odla potatis på friland

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt populära nyhetsbrev, naturligtvis helt gratis. Innehåller tips, nyheter och våra allra bästa erbjudanden. Som prenumerant får du även vår serie ”Veckans frösort”. Önskar du avbryta din prenumeration kan du göra det via en länk som finns i varje nyhetsbrev.

Odla potatis på friland
Att odla potatis i kökslandet är glädjefyllt. Växtkraften är enorm, plantorna vackra och känslan när de första knölarna tas upp ur jorden är så tillfredsställande. Låt se hur du odlar potatis på friland.

Plantera potatis så här

Plantera potatis när jorden hunnit torka upp och bli lite varmare, runt 8 grader. Om du önskar förgro eller räknar du 3–5 veckor före utplantering. Börja med att välja vilken potatis du vill odla.


Val av potatis

Det finns många olika sorters potatis. Bestäm vad du vill ha för egenskaper på potatisen i din odling med hänsyn till:

  1. Fast eller mjölig konsistens.
  2. Tidig, medeltidig eller sen sort.
  3. Lagringsduglighet.
  4. Smak.
  5. Hur sorten bäst används i matlagningen.

Har du stor plats att odla på är det givande att odla några olika sorter som är klara för skörd vi olika tidpunkt. Då har du tillgång till egenodlad potatis under en lång tid och som du kan njuta av i olika typer av matlagning. Använd alltid certifierad utsädespotatis för att garantera hög kvalitet och friska, rika skördar.

När planterar jag potatis i jorden?

Plantera ut potatisen när jorden har börjat torka upp och nått 8 grader – man brukar också säga att jorden ska hinna reda sig. Kontrollerna om jorden har rett sig genom att ta upp en näve jord i handen. Gnid runt jorden i handflatan och sära lite på fingrarna. Om jorden lätt trillar isär mellan fingrarna har den rett sig. Om den rullas ihop till en kompakt, blöt och kall klump är den inte redo att odla potatis i.


Odla potatis på friland

Förgro eller förrota din potatis

För att få både tidigare och rikare skördar kan du väcka dina sättpotatisar till liv inomhus. Förgro eller förrota potatisarna 3 till 5 veckor innan du räknar med att kunna plantera ut dem. Eftersom tidpunkten för utplantering skiljer sig beroende på vilken del av landet du odlar i så skiljer sig även tiden för när du förgror eller förrotar potatisen.

Förgro potatis så här: Placera sättpotatisen på en bricka eller i en äggkartong som ställs på en ljus plats, men skyddad från direkt solljus. Efter en tid växer knubbiga groddar fram som kommer sätta fart att växa när potatisen kommer i jorden.

Förrota potatisen så här: Strö ut ett lager fuktad jord på en bricka eller ett tråg som placeras ljust. Lägg potatisarna på jorden. På detta sätt bildas både groddar och små rötter, vilket gör att dina sättpotatisar får ett rejält försprång. Det kan till och med hinna bildas en grön liten planta innan det är dags för utplantering.


Plantering och skörd av potatis

Odla potatis i en solig del av trädgården. Luckra jorden väl och rensa fri från ogräs. Gödsla med ett organiskt gödningsmedel.

Plantera potatisen 5–8 cm ner i jorden med groddarna uppåt. Sätt dem med 20–35 cm mellan varje potatis och ett radavstånd på 50–70 cm. Vattna efter plantering och fortsätt vattna regelbundet så länge det inte regnar. Potatisen får inte torka ut. Kupa potatisen när plantan är ca 10 cm hög genom att fösa upp jord kring blasten, ej på blasten. Du kan kupa flera gånger under tillväxten. Det viktiga är att jorden täcker de växande potatisarna ordentligt. Om potatisarna utsätts för solljus riskerar de att bli gröna.


Skörda potatis

Börja skörda din potatis efter 2–3 månader beroende på sort och om du har förgrott. Ofta går plantan i blom innan potatisen är klar för skörd. Du kan försiktigt skrapa bort lite jord för att se om potatisen har nått önskad storlek.

Skörda potatis efterhand som du ska äta den. Vill du skörda en del av potatisen för att lagra kan du klippa av blasten på några plantor. Låt sedan potatisen ligga kvar i jorden ett par tre veckor. Potatisen bildar då tjockare skal vilket ökar lagringsdugligheten.


Byt plats på potatisodlingen

Det är viktigt att byta plats på din potatisodling varje säsong. På så vis förebygger du angrepp av skadedjur och sjukdomar. Potatis är en bra gröda att odla i ett nyanlagt köksland. Potatisen luckrar jorden så att den får en fin struktur att odla sallad, kål och andra grönsaker i sommaren efter.

Lycka till med dina potatisodlingar.

Svensk sättpotatis

Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2022-03-03
Plantera krokus för insekter

Krokus ger en ovärderlig energikick när de slår ut i lila, gult och vitt under senvinter och tidig vår. För oss människor är de ett löfte om en ny vår, för pollinerande insekter är de en livsviktig källa till föda.

Läs mer
Odla vårblommande lök

Under hösten planteras lökar och knölar för fägring kommande vår och försommar. Det är ett trevligt pyssel utomhus på hösten och stor odlarglädje på våren när krokus, vårstjärnor och tulpaner blommar.

Läs mer
Vårblommande lök − hur, var, när?

Vårblommande lökar planteras under hösten för att blomma från vårvinter till försommar nästa säsong. Vi har samlat de vanligaste frågorna vi får om vårblommande lök.

Läs mer
Vad kan jag så i juli?

För odlare är juli en säsong full av pyssel i grönsaksland och rabatter. Den första skörden kanske har avnjutits och sommarblommorna står i full prakt. Nu är det ingen dum idé att planera för fler sådder. Med sommarsådder fyller du ditt naturliga skafferi med ännu mer godsaker och förlänger skördesäsongen.

Läs mer
Logga in
Favoriter
Kundservice

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK