Odla potatis på friland

Odla potatis på friland

Att odla potatis i kökslandet är glädjefyllt. Växtkraften är enorm, plantorna vackra och känslan när de första knölarna tas upp ur jorden är så tillfredsställande. Låt se hur du odlar potatis på friland.

Plantera potatis så här

Plantera potatis när jorden hunnit torka upp och bli lite varmare, runt 8 grader. Om du önskar förgro eller räknar du 3–5 veckor före utplantering. Börja med att välja vilken potatis du vill odla.


Val av potatis

Det finns många olika sorters potatis. Bestäm vad du vill ha för egenskaper på potatisen i din odling med hänsyn till:

  1. Fast eller mjölig konsistens.
  2. Tidig, medeltidig eller sen sort.
  3. Lagringsduglighet.
  4. Smak.
  5. Hur sorten bäst används i matlagningen.

Har du stor plats att odla på är det givande att odla några olika sorter som är klara för skörd vi olika tidpunkt. Då har du tillgång till egenodlad potatis under en lång tid och som du kan njuta av i olika typer av matlagning. Använd alltid certifierad utsädespotatis för att garantera hög kvalitet och friska, rika skördar.

När planterar jag potatis i jorden?

Plantera ut potatisen när jorden har börjat torka upp och nått 8 grader – man brukar också säga att jorden ska hinna reda sig. Kontrollerna om jorden har rett sig genom att ta upp en näve jord i handen. Gnid runt jorden i handflatan och sära lite på fingrarna. Om jorden lätt trillar isär mellan fingrarna har den rett sig. Om den rullas ihop till en kompakt, blöt och kall klump är den inte redo att odla potatis i.


Odla potatis på friland

Förgro eller förrota din potatis

För att få både tidigare och rikare skördar kan du väcka dina sättpotatisar till liv inomhus. Förgro eller förrota potatisarna 3 till 5 veckor innan du räknar med att kunna plantera ut dem. Eftersom tidpunkten för utplantering skiljer sig beroende på vilken del av landet du odlar i så skiljer sig även tiden för när du förgror eller förrotar potatisen.

Förgro potatis så här: Placera sättpotatisen på en bricka eller i en äggkartong som ställs på en ljus plats, men skyddad från direkt solljus. Efter en tid växer knubbiga groddar fram som kommer sätta fart att växa när potatisen kommer i jorden.

Förrota potatisen så här: Strö ut ett lager fuktad jord på en bricka eller ett tråg som placeras ljust. Lägg potatisarna på jorden. På detta sätt bildas både groddar och små rötter, vilket gör att dina sättpotatisar får ett rejält försprång. Det kan till och med hinna bildas en grön liten planta innan det är dags för utplantering.


Plantering och skörd av potatis

Odla potatis i en solig del av trädgården. Luckra jorden väl och rensa fri från ogräs. Gödsla med ett organiskt gödningsmedel.

Plantera potatisen 5–8 cm ner i jorden med groddarna uppåt. Sätt dem med 20–35 cm mellan varje potatis och ett radavstånd på 50–70 cm. Vattna efter plantering och fortsätt vattna regelbundet så länge det inte regnar. Potatisen får inte torka ut. Kupa potatisen när plantan är ca 10 cm hög genom att fösa upp jord kring blasten, ej på blasten. Du kan kupa flera gånger under tillväxten. Det viktiga är att jorden täcker de växande potatisarna ordentligt. Om potatisarna utsätts för solljus riskerar de att bli gröna.


Skörda potatis

Börja skörda din potatis efter 2–3 månader beroende på sort och om du har förgrott. Ofta går plantan i blom innan potatisen är klar för skörd. Du kan försiktigt skrapa bort lite jord för att se om potatisen har nått önskad storlek.

Skörda potatis efterhand som du ska äta den. Vill du skörda en del av potatisen för att lagra kan du klippa av blasten på några plantor. Låt sedan potatisen ligga kvar i jorden ett par tre veckor. Potatisen bildar då tjockare skal vilket ökar lagringsdugligheten.


Byt plats på potatisodlingen

Det är viktigt att byta plats på din potatisodling varje säsong. På så vis förebygger du angrepp av skadedjur och sjukdomar. Potatis är en bra gröda att odla i ett nyanlagt köksland. Potatisen luckrar jorden så att den får en fin struktur att odla sallad, kål och andra grönsaker i sommaren efter.

Lycka till med dina potatisodlingar.

Svensk sättpotatis

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

Läs mer
Minnesvärd elegans

I rabatter skapas små världar av blommor med plats för en mångfald av karaktärer. En del arter blommar enligt devisen att underbart är kort, med iögonfallande blomning på svajiga stjälkar under några veckor. Andra tar en resolut och stabil plats i blomstervärlden under hela sommaren och tidig höst. Som praktvädd ’Fire King’ − en ettåring som önskar bli ihågkommen. På stadiga men ändå nätta stjälkar reser den sig stilfullt ur sin egen grönska. I juli slår en förtjusande blomma ut. Den väldoftande vädden ’Fire King’ är tät, välformad och färgad i scharlakansrött med vitt strössel i topparna. Så fröerna för ett elegant tillskott i sommarens blomning, liksom i färska och torkade buketter.

Läs mer
Nordisk mästare

Som en av få grödor har kålroten inga vilda släktingar. Under 1600-talet såg den dagens ljus i Norden genom en korsning mellan rova och kål. Detta var före potatisens genomslag och behovet av nyttiga och tåliga grödor var skriande. På västgötska kallades den nya livsviktiga roten för rotabagge. Fröer skeppades utomlands till Skottland och Frankrike där kålrot än idag heter rutabaga. När potatisen stormade in i de svenska hushållen på 1800-talet föll kålroten i glömska. Tack vare Programmet för odlad mångfald och det stora fröupproret har många sorter av fröer till kålrot samlats in och nu odlas de återigen för sin nytta och smak. Prova kålrot 'Champion' och lär känna en nordisk mästare.

Läs mer
Skönhet som varar

När försommarens intensiva fägring har dragit sig tillbaka skjuter riddarsporrarna fart för att blomma med liv och lust tills hösten tar vid. Blommorna gömmer pollen och nektar som lockar små gynnare till trädgårdens rabatter och krukor. Den romerska riddarsporren 'Fancy Belladonna' är ettårig och sparar inte på krutet under sitt enda framträdande. Utsökta, långstjälkiga blomspiror kläs med stjärnformade, enkla blommor i ljuslila till mjukt rosa. Mörka strimmor ger kronbladen extra liv. När sporrens nedersta blomma har slagit ut och toppen fortfarande har en outslagen knopp är tiden utmärkt att plocka 'Fancy Belladonna för att torka till vinterns buketter och skönhet som varar länge.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK