Odla vackra ringblommor

Odla vackra ringblommor

På våren sätts ringblommans livskraftiga fröer i jorden och framför dig har du en sommar med varm, vacker och mycket rik blomning. Ringblommor ger så det räcker och blir över. Du kan plocka buketter hela sommaren och ändå ha fägring kvar i trädgården. Ringblommor är vackra i rabatt, kruka, köksland och kryddträdgårdar.

Ringblommor i rabatt, kruka och köksland

Ringblommor odlas och älskas över hela världen för sina bedårande, färgstarka och charmiga blommor. De blommar länge och är mycket lättodlade och passar i rabatten, i krukor och odlingslådor och i kökslandet som en vild och vacker färgklick bland grödorna. Ringblommans blad och blommor är ätbara.

Ringblomma, Calendula officinalis, är en art som tillhör ringblomssläktet, Calendula, och ingår i familjen korgblommiga växter. Arten har troligtvis sitt ursprung i området runt Medelhavet. Ringblomma är en ettårig, odlad blomma som ibland ger sig ut i vår natur för att växa vilt. Förr användes ringblomman både som prydnadsväxt och som läkeört mot exempelvis ögonsjukdomar och huvudvärk. Artnamnet officinalis kommer av latinets officina, som betyder ’verkstad’ eller ’apotek’. Släktnamnet Calendula kommer av latinets calendae, ett ord som romarna använde i betydelsen ’första dagen i månaden’. Kopplingen till ringblomma anses vara att man varje månad under växtsäsongen kunde njuta av nyutslagna blommor.82041 Calendula officinalis 'Porcupine Yellow'

Ringblomma 'Porcupine Yellow'


Ringblomman är mycket populär

Ringblomma odlas som prydnadsväxt över hela världen. Populariteten kommer säkert av att den blommar länge, rikligt och mycket vackert i kombination med att det är svårt att misslyckas med ringblomma. I boken Från gamla trädgårdsland, från 1910, skriver författaren Ida Sager mycket målande om ringblomman:

"Det är väl ej underligt, att denna blomma blifvit en stor favorit. Mot slutet af sommaren uppträder den, gärna i stor flock, småler och utstrålar den mest ogrumlade lifsglädje från sina runda blommor. Från ljusaste solgult till varmaste orange omfattar den alla färgnyanser och ger stämning och uttryck åt alla skiftningar af strålande godt lynne, som det kan vara möjligt i blomstervärlden att framställa."

Ringblommor passar i nästan alla trädgårdar och kan odlas på många olika platser. En hel rabatt överöst med bara ringblommor är läckert, ringblommor i kökslandet ger ett vilt och vackert intryck, ringblommor i kruka är mycket dekorativt och ringblommor som fyller ut i perennrabatten skapar liv och sprakande färg. De kan också vara del i en rabatt full av sommarens bästa snittblommor.

Äta ringblommor

Ringblommans blad och blommor är ätliga. Smaken är mild och tillför egentligen inte så mycket utan ringblommor används i sallader, på efterrätten, sommarbuffén, i bakverk eller i en drink framförallt för att de är så dekorativa.

Odla ringblomma så här

Ringblomma sås direkt utomhus på våren när jorden reder sig, det vill säga när den värmts upp tillräckligt för att erbjuda fröerna en livskraftig miljö. Du kan testa om din jord är tillräckligt uppvärmd genom att ta upp en näve jord och mosa runt den i handen. Om jorden lätt faller samman och trillar mellan fingrarna kan du inleda din sådd.

Välj en plats med sol till halvskugga för dina ringblommor. Förbered marken genom att rensa bort ogräs och mylla ner kogödsel i jorden. Om du sår i kruka eller odlingslådor fylls de med bra planteringsjord. Vattna jorden före sådd, så med ca 25 cm mellan varje frö och täck med ett tunt lager jord. Vattna regelbundet tills fröerna har grott.

Ringblommor är enkla att odla och sköta och kräver inte mycket av dig. Under sommaren är det bra att tillföra näring genom att täcka marken runt plantorna med gräsklipp eller vattna då och då med flytande organisk näring. Gör en egen näringsblandning genom att lägga nässlor i en hink med vatten och låta dem ligga och dra under lock några dagar. Sila sedan bort nässlorna och använd vätskan att gödsla ringblommorna med. Späd nässelsörjan med vatten tills färgen blir som te och vattna.

Rensa vissna ringblommor

För mest intensiv och långvarig blomning är det bra att rensa bort vissna ringblommor under sommaren så att de inte hinner sätta frö. När fröer bildas tycker ringblomman att det viktigaste jobbet är gjort och lägger då mindre energi på nya blommor. Rensas vissna blommor bort fortsätter plantan producera knoppar av full kraft. Under sensommaren kan du sluta rensa om du önskar att den sista omgången blommor sätter fröer som kan sprida nya blommor nästa säsong.


81991 Calendula officinalis ’Oopsy Daisy’

Ringblomma ’Oopsy Daisy’. Enkel, traditionell ringblomma.


Välj dina ringblommor

Den rena arten av ringblomma, Calendula officinalis, har öppna blommor, 4–7 cm stora, i gula och orange nyanser och blir mellan 30 och 60 cm hög. Från arten har många sorter odlats fram som skiljer sig åt i färgnyans, höjd och form på blomman.


Enkla, klassiska ringblommor

För många är ringblomma en gammeldags växt som ger trädgården lantlig charm. För att skapa den känslan passar de klassiska sorterna med enkla, traditionella blommor.

Ringblomma ’Black-Centered Orange Princess’ fullkomligt lyser med sina skarpt orange kronblad och mörka schatteringen på blommans mitt. Stjälken blir ca 50 cm hög.

Ringblomma ’Oopsy Daisy’ är en låg sort med blommor i en finstämd blandning av färger, från nästan vitt till mörkt guldgult. Oavsett färg på blomman är kronbladspetsarna mörkt orange. Stjälken blir ca 30 cm hög.

Ringblomma ’Yellow Colossal’ har riktigt stora, ljust solgula blommor. Stjälken blir ca 50 cm hög.

Vad menas med enkla och dubbla blommor

När en blomma benämns som enkel innebär det att den har samma antal kron- eller blomblad som den naturliga arten. Från den naturliga arten kan halv- eller heldubbla, även kallade fyllda, sorter odlas fram som ger blomman ett maffigare intryck. Halv- eller heldubbla blommor är ofta sterila och frösår sig därför inte.


8205 Calendula officinalis 'Pink Surprise'

Ringblomma ’Pink Surprise’. Flerdubbel ringblommor.


Dubbla, trendiga ringblommor

Halv- eller heldubbla ringblommor har blivit trendiga sorter som behåller en del av ringblommans gammeldags känsla samtidigt som de bjuder på något nytt och spännande.

Stora heldubbla blommor har ringblomma ’Fiesta Gitana’, en låg sort, ca 30 cm, med blandade färger i orange och gult liksom lite högre ’Honeymoon’ med mjukt honungsgul mitt och vittonad ytterkant. ’Greenheart Yellow’ har klargula dubbla blommor med tandade kronblad och en limegrön mitt.

Bedårande söta ’Pink Surprise’, som blir ca 40 cm hög, har flerdubbla blommor i en läcker färgkombination av laxaprikos, puderrosa och månskensgult. ’Orange King’ har också en flerdubbel blomma i eldröd färg på en ca 50 cm hög stjälk.

Perfekt att odla i kruka är låga sorten ’Apricot Daisy’ med halvdubbla, tvåtonade blommor i olika nyanser av gyllengult. Plantan blir bara 15 till 18 cm hög.


Liten och rar åkerringblomma

I ringblomssläktet, Calendula, finns ungefär tolv arter varav vi främst odlar ringblomma, Calendula officinalis. En annan art finns dock i Sverige, både odlad och ibland vilt förekommande – nämligen den bedårande lilla åkerringblomman, Calendula arvensis. Sorten ’Wintersun’ har enkla, gyllengula blommor på grenade 40 höga stjälkar.


Sätt guldkant på odlingen

Ringblomma är verkligen en odlingsvärd ettåring som sätter guldkant på rabatten, i krukorna, odlingslådor eller kökslandet. Väljer du de enkla sorterna kommer de fröså sig villigt och dyka upp med glada miner lite varstans i trädgården. Vill du inte ha dem just där de väljer att gro kan du enkelt flytta de små fröplantorna till önskad plats när de vuxit till sig.

Ringblomma är en fantastisk snittblomma i stora enhetliga buketter eller blandade i ett fång med andra sommarblommor eller perenner.

Odla ringblommor för att förgylla såväl trädgården som krukor, vaser och sommarens matlagning.

Fröer till ringblommor

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Små frestelser

Odla en guldmedaljör som serverar dig utsökta godsaker hela säsongen. Inbäddade i lummig grönska lockar mängder av små tomatfrestelser med frisk syra och mustig sötma. De droppformade, orange frukterna sitter periodvis så tätt att de ser ut att knuffas och trängas om utrymmet. Med sina kraftfulla stjälkar bär den lilla busken upp dem alla och står stadigt när sommarvindarna susar. Körsbärstomat F1 'Tiny Temptations Orange' är en ynnest att odla, inte bara för smaken och den vackra plantans skull utan för att den är så frisk och sund – bladmögel biter inte på denna tuffing. Välj en varm och skyddad plats i krukor och lådor och njut av din tomatsommar med F1 'Tiny Temptations Orange'.

Läs mer
Allt du önskar

Chili samlar odlare över hela världen i sällskap där frukterna hyllas och respekteras för sin delikata arom och intensiva hetta. I mästerskap prisas den modige som kan uthärda mest styrka med lugnet i behåll. Men all chili är inte het som lava − för dig som uppskattar smaken med räds hettan är veckans frösort början på en fin vänskap. Havannapeppar 'Biquinho Amarela' är en gullig minichili vars namn betyder ’gul liten näbb’ och syftar på fruktens udda form. 'Biquinho Amarela' ger dig allt du önskar i fin, mustig chilismak men utan att bränna till. Innanför det solgula, krispiga skalet gömmer sig ett saftigt fruktkött med toner av citrus. Odla denna fina, välsmakande och vänliga chili till sommarens grillgrönsaker och till marinader, vinäger och picklesinläggningar.

Läs mer
Lätt att älska

I början av 1500-talet fick spanska upptäckare på färd i Sydamerika syn på en liten vit blomma som på lokalt språk kallades Petun, med betydelsen ”värdelös tobaksplanta”. Upptäckarna tyckte blomman var ful och tappade snabbt intresset. Det skulle dröja 300 år innan en annan spansk expedition i Argentina fann den lilla illa ansedda blomman så pass spännande att exemplar sändes till hemlandet. Botanister i Spanien döpte blomman till petunia och placerade den i samma familj som tobak efter bladens utseende. Sedan dess har petuniasläktet vuxit till att erbjuda mängder av varianter som är lätta att älska. En av dem är iögonfallande F1 'Supercascade Burgundy' som slår ut i djupt vinrött med mörk ådring och svalg i spännande kontrast. Från krukor och amplar faller blommorna i kaskader på långa rankor från högsommar till höst.

Läs mer
Böljande kjolar

Redan de silverskimrande knopparna är dekorativa. Innanför ligger florstunna kronblad noggrant vikta i lager på lager. När knoppen brister vecklas de graciöst ut till en överdådig jättevallmo. De dubbla kronbladen fångar blicken med en intensivt rödorange färg i tjusig kontrast till blommans blåsvarta mittpunkt. Likt en veckad kjol böljar vallmon för vinden fram till sensommaren, då blomman gör sin sorti. Det vackra är på intet sätt över utan nu formas den eleganta frökapseln, så åtråvärd för kreativa florister. Trädgårdsjättevallmo 'May Queen' är en perenn skönhet som återkommer sommar efter sommar, med något fint att titta på från vårens knoppning till vinterns torkade frökapsel.

Läs mer
Are you in the right place?
Continue to impecta.se