Odla vackra ringblommor

Odla vackra ringblommor

På våren sätts ringblommans livskraftiga fröer i jorden och framför dig har du en sommar med varm, vacker och mycket rik blomning. Ringblommor ger så det räcker och blir över. Du kan plocka buketter hela sommaren och ändå ha fägring kvar i trädgården. Ringblommor är vackra i rabatt, kruka, köksland och kryddträdgårdar.

Ringblommor i rabatt, kruka och köksland

Ringblommor odlas och älskas över hela världen för sina bedårande, färgstarka och charmiga blommor. De blommar länge och är mycket lättodlade och passar i rabatten, i krukor och odlingslådor och i kökslandet som en vild och vacker färgklick bland grödorna. Ringblommans blad och blommor är ätbara.

Ringblomma, Calendula officinalis, är en art som tillhör ringblomssläktet, Calendula, och ingår i familjen korgblommiga växter. Arten har troligtvis sitt ursprung i området runt Medelhavet. Ringblomma är en ettårig, odlad blomma som ibland ger sig ut i vår natur för att växa vilt. Förr användes ringblomman både som prydnadsväxt och som läkeört mot exempelvis ögonsjukdomar och huvudvärk. Artnamnet officinalis kommer av latinets officina, som betyder ’verkstad’ eller ’apotek’. Släktnamnet Calendula kommer av latinets calendae, ett ord som romarna använde i betydelsen ’första dagen i månaden’. Kopplingen till ringblomma anses vara att man varje månad under växtsäsongen kunde njuta av nyutslagna blommor.



82041 Calendula officinalis 'Porcupine Yellow'

Ringblomma 'Porcupine Yellow'


Ringblomman är mycket populär

Ringblomma odlas som prydnadsväxt över hela världen. Populariteten kommer säkert av att den blommar länge, rikligt och mycket vackert i kombination med att det är svårt att misslyckas med ringblomma. I boken Från gamla trädgårdsland, från 1910, skriver författaren Ida Sager mycket målande om ringblomman:

"Det är väl ej underligt, att denna blomma blifvit en stor favorit. Mot slutet af sommaren uppträder den, gärna i stor flock, småler och utstrålar den mest ogrumlade lifsglädje från sina runda blommor. Från ljusaste solgult till varmaste orange omfattar den alla färgnyanser och ger stämning och uttryck åt alla skiftningar af strålande godt lynne, som det kan vara möjligt i blomstervärlden att framställa."

Ringblommor passar i nästan alla trädgårdar och kan odlas på många olika platser. En hel rabatt överöst med bara ringblommor är läckert, ringblommor i kökslandet ger ett vilt och vackert intryck, ringblommor i kruka är mycket dekorativt och ringblommor som fyller ut i perennrabatten skapar liv och sprakande färg. De kan också vara del i en rabatt full av sommarens bästa snittblommor.

Äta ringblommor

Ringblommans blad och blommor är ätliga. Smaken är mild och tillför egentligen inte så mycket utan ringblommor används i sallader, på efterrätten, sommarbuffén, i bakverk eller i en drink framförallt för att de är så dekorativa.

Odla ringblomma så här

Ringblomma sås direkt utomhus på våren när jorden reder sig, det vill säga när den värmts upp tillräckligt för att erbjuda fröerna en livskraftig miljö. Du kan testa om din jord är tillräckligt uppvärmd genom att ta upp en näve jord och mosa runt den i handen. Om jorden lätt faller samman och trillar mellan fingrarna kan du inleda din sådd.

Välj en plats med sol till halvskugga för dina ringblommor. Förbered marken genom att rensa bort ogräs och mylla ner kogödsel i jorden. Om du sår i kruka eller odlingslådor fylls de med bra planteringsjord. Vattna jorden före sådd, så med ca 25 cm mellan varje frö och täck med ett tunt lager jord. Vattna regelbundet tills fröerna har grott.

Ringblommor är enkla att odla och sköta och kräver inte mycket av dig. Under sommaren är det bra att tillföra näring genom att täcka marken runt plantorna med gräsklipp eller vattna då och då med flytande organisk näring. Gör en egen näringsblandning genom att lägga nässlor i en hink med vatten och låta dem ligga och dra under lock några dagar. Sila sedan bort nässlorna och använd vätskan att gödsla ringblommorna med. Späd nässelsörjan med vatten tills färgen blir som te och vattna.

Rensa vissna ringblommor

För mest intensiv och långvarig blomning är det bra att rensa bort vissna ringblommor under sommaren så att de inte hinner sätta frö. När fröer bildas tycker ringblomman att det viktigaste jobbet är gjort och lägger då mindre energi på nya blommor. Rensas vissna blommor bort fortsätter plantan producera knoppar av full kraft. Under sensommaren kan du sluta rensa om du önskar att den sista omgången blommor sätter fröer som kan sprida nya blommor nästa säsong.


81991 Calendula officinalis ’Oopsy Daisy’

Ringblomma ’Oopsy Daisy’. Enkel, traditionell ringblomma.


Välj dina ringblommor

Den rena arten av ringblomma, Calendula officinalis, har öppna blommor, 4–7 cm stora, i gula och orange nyanser och blir mellan 30 och 60 cm hög. Från arten har många sorter odlats fram som skiljer sig åt i färgnyans, höjd och form på blomman.


Enkla, klassiska ringblommor

För många är ringblomma en gammeldags växt som ger trädgården lantlig charm. För att skapa den känslan passar de klassiska sorterna med enkla, traditionella blommor.

Ringblomma ’Black-Centered Orange Princess’ fullkomligt lyser med sina skarpt orange kronblad och mörka schatteringen på blommans mitt. Stjälken blir ca 50 cm hög.

Ringblomma ’Oopsy Daisy’ är en låg sort med blommor i en finstämd blandning av färger, från nästan vitt till mörkt guldgult. Oavsett färg på blomman är kronbladspetsarna mörkt orange. Stjälken blir ca 30 cm hög.

Ringblomma ’Yellow Colossal’ har riktigt stora, ljust solgula blommor. Stjälken blir ca 50 cm hög.

Vad menas med enkla och dubbla blommor

När en blomma benämns som enkel innebär det att den har samma antal kron- eller blomblad som den naturliga arten. Från den naturliga arten kan halv- eller heldubbla, även kallade fyllda, sorter odlas fram som ger blomman ett maffigare intryck. Halv- eller heldubbla blommor är ofta sterila och frösår sig därför inte.


8205 Calendula officinalis 'Pink Surprise'

Ringblomma ’Pink Surprise’. Flerdubbel ringblommor.


Dubbla, trendiga ringblommor

Halv- eller heldubbla ringblommor har blivit trendiga sorter som behåller en del av ringblommans gammeldags känsla samtidigt som de bjuder på något nytt och spännande.

Stora heldubbla blommor har ringblomma ’Fiesta Gitana’, en låg sort, ca 30 cm, med blandade färger i orange och gult liksom lite högre ’Honeymoon’ med mjukt honungsgul mitt och vittonad ytterkant. ’Greenheart Yellow’ har klargula dubbla blommor med tandade kronblad och en limegrön mitt.

Bedårande söta ’Pink Surprise’, som blir ca 40 cm hög, har flerdubbla blommor i en läcker färgkombination av laxaprikos, puderrosa och månskensgult. ’Orange King’ har också en flerdubbel blomma i eldröd färg på en ca 50 cm hög stjälk.

Perfekt att odla i kruka är låga sorten ’Apricot Daisy’ med halvdubbla, tvåtonade blommor i olika nyanser av gyllengult. Plantan blir bara 15 till 18 cm hög.


Liten och rar åkerringblomma

I ringblomssläktet, Calendula, finns ungefär tolv arter varav vi främst odlar ringblomma, Calendula officinalis. En annan art finns dock i Sverige, både odlad och ibland vilt förekommande – nämligen den bedårande lilla åkerringblomman, Calendula arvensis. Sorten ’Wintersun’ har enkla, gyllengula blommor på grenade 40 höga stjälkar.


Sätt guldkant på odlingen

Ringblomma är verkligen en odlingsvärd ettåring som sätter guldkant på rabatten, i krukorna, odlingslådor eller kökslandet. Väljer du de enkla sorterna kommer de fröså sig villigt och dyka upp med glada miner lite varstans i trädgården. Vill du inte ha dem just där de väljer att gro kan du enkelt flytta de små fröplantorna till önskad plats när de vuxit till sig.

Ringblomma är en fantastisk snittblomma i stora enhetliga buketter eller blandade i ett fång med andra sommarblommor eller perenner.

Odla ringblommor för att förgylla såväl trädgården som krukor, vaser och sommarens matlagning.

Fröer till ringblommor

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

Läs mer
Minnesvärd elegans

I rabatter skapas små världar av blommor med plats för en mångfald av karaktärer. En del arter blommar enligt devisen att underbart är kort, med iögonfallande blomning på svajiga stjälkar under några veckor. Andra tar en resolut och stabil plats i blomstervärlden under hela sommaren och tidig höst. Som praktvädd ’Fire King’ − en ettåring som önskar bli ihågkommen. På stadiga men ändå nätta stjälkar reser den sig stilfullt ur sin egen grönska. I juli slår en förtjusande blomma ut. Den väldoftande vädden ’Fire King’ är tät, välformad och färgad i scharlakansrött med vitt strössel i topparna. Så fröerna för ett elegant tillskott i sommarens blomning, liksom i färska och torkade buketter.

Läs mer
Nordisk mästare

Som en av få grödor har kålroten inga vilda släktingar. Under 1600-talet såg den dagens ljus i Norden genom en korsning mellan rova och kål. Detta var före potatisens genomslag och behovet av nyttiga och tåliga grödor var skriande. På västgötska kallades den nya livsviktiga roten för rotabagge. Fröer skeppades utomlands till Skottland och Frankrike där kålrot än idag heter rutabaga. När potatisen stormade in i de svenska hushållen på 1800-talet föll kålroten i glömska. Tack vare Programmet för odlad mångfald och det stora fröupproret har många sorter av fröer till kålrot samlats in och nu odlas de återigen för sin nytta och smak. Prova kålrot 'Champion' och lär känna en nordisk mästare.

Läs mer
Skönhet som varar

När försommarens intensiva fägring har dragit sig tillbaka skjuter riddarsporrarna fart för att blomma med liv och lust tills hösten tar vid. Blommorna gömmer pollen och nektar som lockar små gynnare till trädgårdens rabatter och krukor. Den romerska riddarsporren 'Fancy Belladonna' är ettårig och sparar inte på krutet under sitt enda framträdande. Utsökta, långstjälkiga blomspiror kläs med stjärnformade, enkla blommor i ljuslila till mjukt rosa. Mörka strimmor ger kronbladen extra liv. När sporrens nedersta blomma har slagit ut och toppen fortfarande har en outslagen knopp är tiden utmärkt att plocka 'Fancy Belladonna för att torka till vinterns buketter och skönhet som varar länge.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK