Tagetes för bra jord

Tagetes är en lättodlad ettåring som blommar långt in på hösten. Många plantor tätt tillsammans blir de ett vackert blickfång samtidigt som rötterna utsöndrar ett ämne som håller jorden friskare.

Se alla fröer till tagetes

Förodla tagetes

För de flesta sorter av tagetes är det en stor fördel att förodla inomhus under våren. Förodlingen gör att du har färdiga små plantor att sätta ut under sen vår eller tidig sommar. Blomningen kommer i gång snabbare vilket ger dig en längre säsong. Läs om hur förodlar i Så sommarblommor inomhus.


Linnétagetes, Tagetes linnaeus, 'Burning Embers' är en vacker kulturarvssort.


Stor tagetes, Tagetes erecta, 'Alaska' få citrongula fyllda blommor på höga stjälkar.

Direktså tagetes

Du kan välja att direktså alla arter och sorter av tagetes, men då kommer blomningen starta mycket senare. Odlar du i nordligare klimat kanske blomningen knappt hinner starta innan hösten. En art som däremot är utmärkt att direktså är den gröngödslande Tagetes patula. Så den direkt utomhus enligt anvisning på förpackningen i april eller maj. Nu ska vi reda ut varför tagets är bra för jorden.

Tagetes för jordförbättring

I jorden lever små rundmaskar som kallas nematoder. De är millimeterlånga och syns inte för blotta ögat. Det finns arter av nematoder som skadar våra växter och de som är nyttodjur genom att de äter andra skadeinsekter. En av de vanligaste skadliga nematoderna är rotsårsnematoden, som precis som namnet avslöjar orsakar sår på växternas rötter. De såren blir lätt angripna av svamp och kan leda till att växten dör eller blir svag och utvecklas dåligt.

Rötterna hos tagetes utsöndrar ett ämne, alfa-terthienyl, som hämmar nematoder och särskilt rotsårsnematoderna. Alla tagetes utsöndrar detta ämne men arten Tagetes patula är den som anses ha bäst effekt på jordens hälsa. När du odlar tagetes får du alltså inte bara en vacker plantering utan växten bidrar också till en friskare jord.


Sammetstagetes, Tagetes patula nana, 'Fireball' för frisk jord och vacker trädgård.

Odla tagetes som gröngödsling

På fröhandeln har vi två sorter av tagetes som är extra bra för din jord. De heter 'Ground Control' och 'Evergreen' och tillhör båda arten Tagetes patula. Dessa sorter är perfekta att odla som gröngödslande växter och så kallad bottengröda. Så dem mellan raderna i grönsakslandet eller som marktäckande växt i perennrabatten. Effekten blir att du minskar ogräsrensningen, lockar nyttiga insekter till din trädgård och håller jorden lucker samt gör att en inte torkar ut lika lätt. Under säsongen kan bottengrödan klippas av och myllas ner där jorden behöver en vitaminkick och under senhösten grävs grödorna ner helt och hållet.

Läs mer i Börja odla med gröngödsling.


Tagetes 'Ground Control' är vacker, lättodlad och håller din jord frisk.

Hoppas att du känner dig inspirerad att odla tagetes, inte bara för blommans skönhets skull utan också för att den bidrar till en frisk jord.


Katarina Kihlberg,
Impecta Fröhandel
 
Hör gärna av dig till katarina@impecta.se

Se alla fröer till tagetes

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Barnslig odlarglädje

Rädisan är en finurlig liten grönsak. Fröerna hinner knappt täckas av jord förrän groddar väcks till liv därinuti. Den otålige kan känna sig lycklig då små skott far upp i ljuset inom bara några dagar och redan den första blasten är mättad av peppriga smaker. Små runda rötter växer snabbt till sig precis under mark så att ovansidan snart blottas likt en måne vid jordytan. När fröerna kommer från rädisa ’Easter Egg’ färgas grönsakslandet av små månar i rött, gult, vitt, rosa och purpur. Dra upp ett helt knippe och känn den barnsliga odlarglädjen som väcks av fantasifulla rötter i olika kulörer. Charmiga ’Easter Egg’ väcker lusten hos unga trädgårdsmästare – odla dem med barnen i köksland, lådor och krukor och plocka färgglada rädisor sommaren lång.

Läs mer
Skimrande skyar

Kanske är detta början på en underbar ny vänskap bland luktärter. På långa stjälkar slår 'Spencer Nimbus' ut i blommor som för tankarna till regntunga skyar. Elegant silvervita kronblad färgas blåvioletta utmed kanterna, en kulör som djupnar i takt med blommans mognad. Nimbus är latinets ord för moln som förebådar ett väderomslag mot regn. En mulen sommardag får 'Spencer Nimbus' färgskala en dramatisk karaktär men när solens strålar bryter igenom molntäcket förvandlas blommorna till skimrande skyar i sobra kulörer. Förodla dina luktärter under våren för tidigare blomning av sommarens mest väldoftande och rikblommande ettåringar.

Läs mer
Persikodrömmar

Zinnia för tankarna till lidelsefull blomning där alla kulörer är vackra tillsammans. Livfullt rosa, röda, orange och gula blommor står sida vid sida i skön harmoni från tidig sommar tills hösten går mot sitt slut. Nu träder en ny zinnia in på scenen med blommor i milda toner av persikorosa. Under sommarens blå himmel lyser blommorna klart medan höstsolen ger kronbladen en mjukt glödande färg. Zinnia 'Zinderella Peach' slår ut i charmerande dubbla blommor med en rufsig kalufs i mittkronan. Som lekfull kontrast dyker enkla blommor då och då upp i denna fluffiga persikodröm. Odla 'Zinderella Peach' i rabatter och krukor och plocka gärna till buketter – nya blommor slår ut hela sommaren.

Läs mer
Små frestelser

Odla en guldmedaljör som serverar dig utsökta godsaker hela säsongen. Inbäddade i lummig grönska lockar mängder av små tomatfrestelser med frisk syra och mustig sötma. De droppformade, orange frukterna sitter periodvis så tätt att de ser ut att knuffas och trängas om utrymmet. Med sina kraftfulla stjälkar bär den lilla busken upp dem alla och står stadigt när sommarvindarna susar. Körsbärstomat F1 'Tiny Temptations Orange' är en ynnest att odla, inte bara för smaken och den vackra plantans skull utan för att den är så frisk och sund – bladmögel biter inte på denna tuffing. Välj en varm och skyddad plats i krukor och lådor och njut av din tomatsommar med F1 'Tiny Temptations Orange'.

Läs mer
4.7/5 (5008)
2024-04-19
Enkel, snabbt,  och smidigt. 
- Monica L
2024-04-19
Mycket att välja på  -  Gamla kulturväxter är uppskattat !
- Elisabeth E
2024-04-19
Snabb leverans! Fick även med en rabattkod till min nästa  beställning. Ett plus var att man tydligt fick info om hur och när allt ska planteras och skötas! Mycket värdefullt för en nybörjare! 
- Sandra E
2024-04-19
Bra utbud, snabb service, men tycker att fröerna är dyra
- Ann-sofi S
2024-04-19
Toppen bra utbud snabba leveranser 
- Anders W
2024-04-18
Mycket snabb och korrekt leverans.
- Harriet H
2024-04-18
Bra fröer, varierat utbud, snabba leveranser.
- Susanne W
2024-04-18
Den bästa frökatalog jag vet. Snabb leverans och stort utbud. 
- Gitte L
2024-04-18
Snabb leverans 
- Birgitta C
2024-04-18
Bra kvalitet till bra priser!
- Camilla R
2024-04-18
Nöjd förutom dyr frakt
- Karolina L
2024-04-18
Snabb leverans och prisvärda varor! 🙏
- Maritha
2024-04-18
Bra sortiment, enkelt  att beställa, snabb leverans
- Jörgen E
2024-04-18
Bra kvalitet o snabb leverans
- Catharina H
2024-04-18
Stort sortiment av grönsaker och blommor till bra pris. Snabb leverans!
- Vera L
2024-04-18
Jag har bara fått utmärkta produkter från Impecta.
- Margareta F
2024-04-18
Bra kvalitet och snabb leverans.
- Margareta L
2024-04-18
Fina fröer och snabb leverans. Mycket att välja på. 
- Birgitta H
2024-04-18
Bra produkter och snabb leverans. Motsvarar helt mina förväntningar!
- Yvonne
2024-04-18
En plats där jag  kan hitta allt man kan önska sg, och där det varje år blir flera nyheter.
- Nils-Göran H
Are you in the right place?
Continue to impecta.se