Vitaminrik veteran

På Impecta gillar vi växter som har många fina värden. Som Sparrissallat ’Celtuce’, en kulturarvssort från 1870-talet. Vitaminrik och snabbväxande med lång skördetid. Både blad och stam är ätbara. Den högvuxna plocksalladen skördar du efterhand (nerifrån) och äter färsk. De krispiga bladstjälkarna är en härlig delikatess som kan stå kvar långt in på sensommaren. Skörda stammen innan den går i blom. Skala och riv försiktigt ner den färsk i sallad. Eller servera de lättkokta stjälkarna med en klick smör och salt. Smaken är lätt nötaktig och för tankarna till sparris eller selleri. Sparrissallat trivs i ett soligt och vindskyddat läge där jorden är mullrik, lucker, hyfsat kalkrik och bevarar sin fuktighet. Smaken kan bli lite besk om växten inte får tillräckligt med vatten. Hitta läget och så din vitaminrika veteran direkt på friland när jorden reder sig.

Här kan du läsa mer om vårt gröna kulturarv »

Kulturarv
Lactuca sativa (Asparagina-gr.)

SPARRISSALLAT 'Celtuce'

Kulturarv. Från 1870-talet. Mycket vitaminrik och enormt snabbväxande med lång skördetid. De stora, spröda bladen skördas efterhand som sallat. Den verkliga delikatessen är de krispiga bladstjälkarna med nötaktig smak, vilka ska sitta kvar till hösten. Tillreds sedan som sparris eller selleri.
Till fröbutiken
Vitaminrik veteran

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Succé i köket

I växtriket är kål kungen av variation. Kåldynastin har regerat länge och brett ut sig över världen med lockelser i olika smak, form och färg. Den koniska spetskålen 'Express', är en sort som tagit variation till en egen nivå. Under sommaren skördas de första toppiga huvudena, tätt bundna av ljusgröna, krispiga blad. Den söta och milda smaken gör succé i köket. Spetskålen kan njutas rå eller fylld och bakad i ugn. Den kan också ångas, bräseras, stekas, friteras, ugnrostas, picklas och syras. Kålhuvudena står gärna kvar i grönsakslandet en bit in på hösten för att sedan lagras inför vinterns variationsrika tillagning. Odla spetskål ’Express’ och upplev glädjen som det värdefulla kålsläktet skänker i såväl köket som grönsakslandet.

Läs mer
Frö från källan

Vi vet inte säkert hur det såg ut, men fantasin kan få flöda. När 1600-talet sjunger på sista versen vandrar den sicilianska munken Franciscus Cupani omkring på sin vackra ö. Luften är kryddad av doften från vilda ärtblommor som slingrar bland buskar och träd. Franciscus har vänner runtom i Europa med intresse för botanik och till dem sänder han fröer från Siciliens ljuvligt doftade skönheter. Snart är den första sorten av luktärt döpt till ’Franciscus Cupani’. Några år senare blommar en ny variant med enastående väldoft och skimrande violetta kronblad. När du odlar denna kulturarvssort vid namn ’Matucana’ är det som att så ett frö direkt från källan där den odlade luktärten föddes.

Läs mer
Räddare i nöden

Odling fyller oss med glädje och energi till lustfyllda projekt som flödar av inspiration. Ibland kan drömmarna överträffa orken eller tiden som finns att tillgå. Det är då du behöver slingerkrasse 'Purple Emperor' − din ädla räddare i nöden. I rabatten där jord ligger bar för att perennerna inte hunnit komma på plats låter du ettåriga krassen trolla. Snabbväxande rankor med frodiga blad och blommor i antikrosa fyller ut i rabatten. På den svårplanerade slänten rullar 'Purple Emperor' ut en sprakande blomstermatta medan andra idéer tillåts mogna fram. Slingerkrasse lyser upp, täcker över och snyggar till med liv och lust medan du tar en paus och begrundar dina framtida projekt.

Läs mer
Utsökt allians

När gurka mötte melon och naturen tillät en spontan korsning uppstod ljuv musik. Gurkmelon ’Carosello’ samlar melonens sötma och gurkans saftiga fräschör i samma frukt. I italienska regionen Apulien är ’Carosello’ sedan hundratals år tillbaka en lokal delikatess. I sin tidiga, ljusgröna mognad skördas den som gurka till salladen. Det saltigt saftiga fruktköttet renar och öppnar upp smaklökarna så att måltiden kan njutas till fullo. Under sommarens sol och värme utvecklas sötman; färgen går mot gult och ’Carosello’ byter skepnad till en efterrätt. Förr ansågs gurkmelon göra underverk på huden − efter en ansiktsmask gjord på frukten lämnades hyn slät och skimrande. I växthus och solvarma lägen utomhus blir denna utsökta allians mellan gurka och melon en delikatess även på våra nordliga breddgrader.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK