Sara Bäckmos favoriter - frönyheter
Sara Bäckmos favoriter - frönyheter
Prydnadskål ’Crane Bicolour’
Plocksallat ’Salad Bowl Rossa’
Kronärtskocka ’Imperial Star’
Salladskål ’One Kilo SB’
Rädisa ’De 18 Jours’
Sara Bäckmos favoriter - Frönyheter

Sara Bäckmos favoriter - Frönyheter

Benämns även som:

Sara Bäckmo har satt samman ett paket med hennes 5 favoriter bland våra frönyheter. Varje förpackning innehåller en påse av vardera enligt nedan. Läs gärna Saras tankar om fröerna i paket:

Prydnadskål ’Crane Bicolour’
Den här sorten råkar vara min absoluta favorit från sommaren 2022. Synnerligen vacker kål till prydnad, men också på tallriken. De små bladen i ”blomman” gör sig utmärkt i en sallad, eller friterade till chips.

Plocksallat ’Salad Bowl Rossa’
En ekbladsallat i vacker nyans där bladen plockas ett och ett under lång tid. Ekbladsallat är särskilt tålig för kyla och kan till exempel odlas tidigt på säsongen för skörd i växthus. Sådd på sommaren ger skörd långt in på hösten.

Kronärtskocka ’Imperial Star’
Kronärtskocka är ett måste i en pampig köksträdgård och ’Imperial Star’ är en pålitlig sort med klassiskt gröna skockor. Sorten har rundade blomknoppar, som brukar bli rejäla i storlek. Också de små knopparna är delikata att tillaga. Också vacker då den tillåts att blomma, med stora lila tistelblommor.

Salladskål ’One Kilo SB’
Salladskål är en av mina favoriter för den tidigaste kålskörden på våren. De små sorterna som knyter fasta, fina huvuden i liten storlek är suveräna! Tips: så inomhus tidig på året, sätt ut i växthus och skörda sedan späd salladskål från april-maj.

Rädisa ’De 18 Jours’
Det här är den bästa rädisan för oss som vill ha skörd tidigt och sent på året! Sortnamnet betyder ”18 dagar” på svenska och just så snabbt kan rädisan utvecklas – från sådd till skörd – vid rätta förutsättningar. Tänk på att så rädisa tidigt utomhus, eller i växthus, gärna med en fiberduk över. Vattna nästan varje dag, då växer rädisorna snabbt och utvecklar fin smak.

Pris: 191.50 kr

Antal:

Artnr:
10307
Lagerstatus:
I lager
 • Frönyhet 1: 1 st. Prydnadskål F1 'Crane Bicolour' (Artnr. 88704)
 • Frönyhet 2: 1 st. Plocksallat 'Salad Bowl Rossa' (Artnr. 95700)
 • Frönyhet 3: 1 st. Kronärtskocka 'Imperial Star' (Artnr. 97571)
 • Frönyhet 4: 1 st. Salladskål F1 'One Kilo SB' (Artnr. 95750)
 • Frönyhet 5: 1 st. Rädisa 'De 18 jours' (Artnr. 94602)
 • Grönsaker för direktsådd - 3 för 2

  Odlarnas favoriter

  Grönsaker 3 för 2
  Bladdill 'Bouquet'
  37 kr
  Köp
  Info
  Grönsaker 3 för 2
  Bondböna 'Superaguadulce'
  Djungelgurka
  56 kr
  Köp
  Info
  Grönsaker 3 för 2
  Grönkål 'Dwarf Green Curled'
  Dragväxter 3 för 2
  Honungsfacelia
  37 kr
  Köp
  Info
  Grönsaker 3 för 2
  Höstmorot 'De Saint-Valery'
  Jätteverbena
  50 kr
  Köp
  Info

  Andra köpte även

  Grönsaker 3 för 2
  Persilja Krusbladig 'Moskrul 2'
  Nyhet Grönsaker 3 för 2
  Salladskål F1 'One Kilo SB'
  Grönsaker 3 för 2
  Bladdill 'Tetra'
  46 kr
  Köp
  Info
  Grönsaker 3 för 2
  Sötfänkål 'Finale'
  Ramslök
  37 kr
  Köp
  Info

  Rubrik

  Veckans Frösort

  Blommande konstverk

  Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

  2023-05-28

  Minnesvärd elegans

  I rabatter skapas små världar av blommor med plats för en mångfald av karaktärer. En del arter blommar enligt devisen att underbart är kort, med iögonfallande blomning på svajiga stjälkar under några veckor. Andra tar en resolut och stabil plats i blomstervärlden under hela sommaren och tidig höst. Som praktvädd ’Fire King’ − en ettåring som önskar bli ihågkommen. På stadiga men ändå nätta stjälkar reser den sig stilfullt ur sin egen grönska. I juli slår en förtjusande blomma ut. Den väldoftande vädden ’Fire King’ är tät, välformad och färgad i scharlakansrött med vitt strössel i topparna. Så fröerna för ett elegant tillskott i sommarens blomning, liksom i färska och torkade buketter.

  2023-05-21

  Nordisk mästare

  Som en av få grödor har kålroten inga vilda släktingar. Under 1600-talet såg den dagens ljus i Norden genom en korsning mellan rova och kål. Detta var före potatisens genomslag och behovet av nyttiga och tåliga grödor var skriande. På västgötska kallades den nya livsviktiga roten för rotabagge. Fröer skeppades utomlands till Skottland och Frankrike där kålrot än idag heter rutabaga. När potatisen stormade in i de svenska hushållen på 1800-talet föll kålroten i glömska. Tack vare Programmet för odlad mångfald och det stora fröupproret har många sorter av fröer till kålrot samlats in och nu odlas de återigen för sin nytta och smak. Prova kålrot 'Champion' och lär känna en nordisk mästare.

  2023-05-14

  Skönhet som varar

  När försommarens intensiva fägring har dragit sig tillbaka skjuter riddarsporrarna fart för att blomma med liv och lust tills hösten tar vid. Blommorna gömmer pollen och nektar som lockar små gynnare till trädgårdens rabatter och krukor. Den romerska riddarsporren 'Fancy Belladonna' är ettårig och sparar inte på krutet under sitt enda framträdande. Utsökta, långstjälkiga blomspiror kläs med stjärnformade, enkla blommor i ljuslila till mjukt rosa. Mörka strimmor ger kronbladen extra liv. När sporrens nedersta blomma har slagit ut och toppen fortfarande har en outslagen knopp är tiden utmärkt att plocka 'Fancy Belladonna för att torka till vinterns buketter och skönhet som varar länge.

  2023-05-07

  Sommarjuveler

  Bland odlingens höjdpunkter finns sådden av sommarblommor i vårvarm jord. När är det då äntligen dags? En engelsk sägen berättar om ett råd från herrgårdarnas trädgårdsmästare: Om du vill veta när du kan börja så, ta av byxorna och sätt dig på marken − känns det inte alltför obehagligt är jorden redo att bruka. Mer nutida vägledning är att rulla en näve jord i handflatan; trillar den lätt sönder kan du börja så. En blomma som kom i jorden runt många slott och gårdar var sommarklätten − även kallad ängens juvel. 'Queen Formula mix' slår ut i skira blommor i en palett av vitt och purpurrosa. Sommarklätten svävar högt på sirliga stjälkar och ser gärna vallmo och blåklint som sina grannar.

  2023-04-23

  Krispig krydda

  Vårsolen värmer jorden som äntligen har torkat upp efter vinterns eviga blöta. Det är tid att så grönsakerna som ska bli säsongens första skörd. Fröer till rädisa 'Felicia' petas ner någon centimeter i kökslandets mylla. Där tar det inte många dagar innan en grodd spränger igenom fröskalet för att leta sig upp mot markytan. Väl ovan jord bildas två hjärtblad som kommer försörja den lilla plantan med näring första tiden. Snart frodas rädisans blast och fylls i solljuset av energi att skicka ner till den växande roten. När det är dags att dra upp purpurfärgade 'Felicia' ur jorden väntar smakupplevelsen av säsongens första, krispigt kryddiga och ljuvligt goda rädisa.

  2023-04-16

  Fluffigt ögongodis

  Som en kudde att vila kinden mot är den fyllda solrosen 'Gummy Bear'. Ett fluffigt ögongodis som kommer samla beundrare under sommarens spektakulära blomning. Heldubbla, citrongula solrosor flockas ovan tät grönska och ser nästan ut att ömsint knuffa varandra fram och tillbaka. Upplevelsen blir böljande, gula vågor att vila blicken i. En generös blomning ger dig utrymme att ta in 'Gummy Bear' i sommarens vaser, där solrosen står länge i sin fulla prakt. I trädgården fortsätter blomningen till september då den gula färgen djupnar i sensommarsolens varma ljus.

  2023-04-09

  Succé i köket

  I växtriket är kål kungen av variation. Kåldynastin har regerat länge och brett ut sig över världen med lockelser i olika smak, form och färg. Den koniska spetskålen 'Express', är en sort som tagit variation till en egen nivå. Under sommaren skördas de första toppiga huvudena, tätt bundna av ljusgröna, krispiga blad. Den söta och milda smaken gör succé i köket. Spetskålen kan njutas rå eller fylld och bakad i ugn. Den kan också ångas, bräseras, stekas, friteras, ugnrostas, picklas och syras. Kålhuvudena står gärna kvar i grönsakslandet en bit in på hösten för att sedan lagras inför vinterns variationsrika tillagning. Odla spetskål ’Express’ och upplev glädjen som det värdefulla kålsläktet skänker i såväl köket som grönsakslandet.

  2023-04-02

  Välj land

  Stäng och fortsätt med SEK