Fri frakt vid köp av enbart fröer över 400 kr. Gäller ej dahliaknölar och potatis.  |  Spana in vår Fyndhörna upp till 60 % på utvalda sorter

Odla mynta i rabatt och kruka

Odla mynta i rabatt och kruka

Odla mynta i rabatt och kruka för fräscha dofter, friska smaker, frodig grönska och ljuv blomning. Mynta är mycket lätt att odla och en mycket bra växt för att locka pollinatörer till din trädgård.

Vad är mynta?

Mynta är ett växtsläkte i familjen kransblommiga växter. Myntor är aromatiska kryddörter, många med ren doft och smak av mint, andra med inslag av exempelvis citron och äpple. Det finns också prydnadsväxter som i sitt namn bär ordet ‘mynta’, exempelvis drakmynta och kattmynta. De är inte kryddörter men har gemensamt med myntorna att blad och blommor doftar aromatiskt, ofta med inslag av mint.

De myntor som tillhör myntasläktet, Mentha, kallas ibland för äkta myntor; detta för att skilja dem från växter som tillhör andra släkten men som har ’mynta’ som en del i sitt namn. Gemensamt för äkta och andra myntor är att de ingår i den stora familjen kransblommiga växter.


Väldoftande kransblommiga växter

Familjen kransblommiga växter, Lamiaceae, innehåller ungefär 200 växtsläkten som tillsammans samlar runt 5 000 arter. Bland kransblommiga växter hittar vi många av våra aromatiska örter och kryddväxter som timjan, salvia, basilika och förstås de ”äkta” myntorna. Förenande för merparten av arterna inom familjen kransblommiga växter är just att de doftar, vissa svagt andra intensivt.

I vissa länder kallas de kransblommiga växterna även för mintfamiljen, vilket visar att mintdoften fått symbolisera det aromatiska hos växterna även om långt ifrån alla doftar just mint. Kanske är det därför mynta finns med i namnet hos väldoftande kransblommiga växter även utanför myntasläktet.


3160 Mentha x piperita

Pepparmynta, Mentha x piperita, innehåller mängder av det uppfriskande smakämnet pepparmint.


Myntor i myntasläktet

Klassificeringen av arter och sorter inom myntasläktet, Mentha, är klurig. Det finns mängder av små variationer och olika arter korsar sig villigt. Vetenskapliga och svenska namn ändras med jämna mellanrum för att försöka bringa ordning. För oss som odlar behöver det inte spela så stor roll men det kan vara bra att veta att en favoritmynta plötsligt kan byta namn och att det i så fall beror på att botanikerna åter har dykt ner i arbetet med klassificeringen av myntasläktet.

Släktnamnet Mentha, valde Linné efter Minthe, en nymf i den grekiska mytologin.

Myntor är fleråriga örter som har krypande jordstammar. De sprider sig krypande under mark och skickar ut så kallade jordlöpare i jorden som i sin tur skickar upp nya plantor.

Mynta sprider sig

Myntor ur Myntha-släktet sprider sig intensivt med sina krypande rötter. Välj utifrån det ett alternativ för odling som passar dig bäst:

  1. Har du en vild trädgård där växterna du odlar får stort spelrum kan du plantera myntor fritt i jorden och se fram emot att de breder ut sig ordentligt.
  2. Vill du odla myntor i jorden men inte låta dem sprida sig gör du en så kallad rotspärr. Ta bort botten på en hink, gräv ner hinken i jorden och plantera myntan i hinken. Rötterna hindras nu från att sprida sig sidledes vid markytan och växer i stället neråt i jorden. När rötterna väl kommer förbi botten på krukan är de så långt ner i jorden att kraften inte räcker för att komma upp till jordytan och sprida skott.
  3. Vill du vara helt säker på att inte få myntarymlingar i trädgården odlar du dem i kruka – det är vackert och praktiskt.

Grönmynta sätter smak

Grönmynta, Mentha spicata, är en av de mest använda myntorna för att sätta smak på exempelvis tandkräm, tuggummi och godis. Artnamnet spicata är latin för ’ax’ och beskriver hur grönmyntan blommar med små violetta ax. Ibland kallas grönmynta även allmänt för krusmynta, men krusmynta är egentligen en sort av grönmynta vid namn ’Crispa’.

På engelska heter grönmynta ’spear mint’, där ordet ’spear’, spjutspets på svenska, syftar på att bladen har en liten spets längst ut. I det brittiska köket används grönmynta flitigt som krydda i kötträtter, inte minst lamm, och i den typiska mintsåsen.

Grönmynta är en odlad art men den kan dyka upp i naturen i Sydsverige. Plantan blir ca 40 cm hög och blommar men sina dekorativa ax i augusti till september. Färska blad ger ett välsmakande örtte och torkade blad är en fin krydda att använda i soppor och kötträtter.


Torka mynta så här

  1. Torka hela stjälkar: Plocka buketter och ta bort de nedersta bladen. Fäst buketten med ett snöre och häng upp och ner i ett luftigt och svalt och gärna mörkt utrymme. När bladen torkat repar du av dem från stjälkarna och lägger i burkar eller papperspåsar.
  2. Torka blad: Bred ut nyplockade blad på ett torrt underlag eller i en kryddtork och ställ varmt och luftigt. Efter ungefär en vecka är bladen torra och kan läggas i burkar eller papperspåsar.

Uppfriskande pepparmynta

Pepparmynta, Mentha x piperita, är arten som innehåller mängder av det starka och uppfriskande smakämnet pepparmint. Smakgivare i pepparmint är mentol, ett organiskt ämne som utvinns ur pepparmyntan. I dagligt tal använder vi gärna ordet ’mint’ för att beskriva smaken på halstabletter, karameller och choklad eller doften hos oljor och krämer som innehåller mentol.

Bokstaven x i pepparmyntans vetenskapliga namn berättar att arten är en hybrid, det vill säga en korsning. De korsade arterna i pepparmyntan är grönmyntan och vattenmynta, Mentha aquatica.

Pepparmynta blir ca 50 cm hög och blommar i augusti till september. Pepparmynta har samma användningsområde som grönmynta men ger en mer intensiv smak.


Föröka pepparmynta

Pepparmynta går utmärkt att fröså, men de frösådda plantorna kan variera mycket i växtsätt och i hur mycket de doftar. Önskar du mer enhetliga och aromatiska plantor är det bästa att föröka pepparmynta med sticklingar eller rotdelar, som ger genetiskt identiska plantor. En liten bit avklippt rot som läggs ytligt i jorden rotar sig snabbt och skickar upp en ny planta.


Vildväxande vattenmynta

Vattenmynta, Mentha aquatica, växer vilt på våta ängar och längs kusterna i södra delen av landet. Att den trivs vid vatten avslöjar artnamnet aquatica, som kommer från latinets aqua, ’vatten’. Vattenmynta doftar intensivt av pepparmynta.

Vattenmynta blir ca 45 cm hög och blommar i juli till september med lila blommor i täta klotformade klasar. Färska och torkade blad är goda till te och torkade blommor ger en frisk doft till potpurri.


Äppeldoftande rundmynta

Rundmynta, Mentha suaveolens, har en lite söt och mild smak av mint och bladen doftar av äpple. Artnamnet suaveolens är en sammansättning av latinets suavis, ’angenäm’ och olere, ’lukta’. Den förekommer vildväxande vid gårdar och vägkanter. Bladen är lite rynkiga och ludna på undersidan.

Rundmynta blir ca 30 cm hög och blommar i juli till september med små purpurrosa täta spiror. Färska blad är goda i kalla drycker och drinkar och kan ersätta den marockans myntan, som inte går att föröka med frön.


Myntor för bin, humlor och fjärilar

Myntor lockar pollinerande insekter med sin söta nektar. Låt dem gå i blom så hjälper du till att skapa en levande miljö för våra livsviktiga pollinatörer.


Marktäckande myntor

Myntor som är låga till växten och som bildar täta plantor är läckra marktäckare eftersom de doftar när en fot nuddar längs marken.

Krypmynta ’Mini Mint’, Mentha requienii, är en mossgrön marktäckare med små lila blommor. Den är en utmärkt trampväxt och vacker i krukor och lådor. Krypmynta är inte lika härdig som sina släktingar och kan gärna odlas som ettåring.

Polejmynta, Mentha puleguim, är en sällsynt mynta lämplig som marktäckare i rabatten. Blommorna är rödvioletta och hela växten doftar av mint.


80152 Agastache x hybrida ’Arizona Sunset’

Kolibrimynta, Agastache x hybrida, är en fantastisk dragväxt för bin, humlor och fjärilar.


Myntor utanför myntasläktet

Utanför myntasläktet hittar vi många vackra fleråriga växter som har ordet mynta i sitt namn. Som vi nämnt tidigare tillhör de alla samma familj som ”de äkta” myntorna, nämligen kransblommiga växter, men de representerar helt olika släkten.

Temyntor, Monarda, odlas främst för sina vackra blommors skull men kan också användas som smaksättare till te. Blomningen sträcker sig från juli till september. Vanlig temynta, Monarda didyma, har skära blommor som sitter i olika etage på en 80 cm hög, stadig stjälk. Blad och blommor doftar utsökt av timjan. Citrontemynta, Monarda citriodora, kallas också citronbergamott för sin intensiva sötaktiga doft av citrus. Den blir ca 60 cm hög. Prickig temynta, Monarda punctata, har läckert gula och ljusrosa blommor med rosa prickar. Växten doftar starkt av mynta och timjan. Prickig temynta är reslig, ca 80 cm hög, och en prydlig art för rabatt och örtagård.

Drakmynta, Physostegia virginiana, har rörformade blommor i vitt, rosa och lavendel beroende på sort. Höjden skiftar också mellan de olika, från ca 40 cm upp till över 75 cm. På engelska kallas drakmynta för ”den lydiga plantan” därför att en blomma som puttas åt ett håll tenderar att stanna där. Till skillnad från de flesta andra växter som har ordet mynta i sitt namn så har drakmynta ingen doft. Drakmynta är vacker i rabatt och en fin snittblomma.

Kungsmynta, Origanum vulgare, eller oregano som kryddväxten ofta kallas, är en av våra mest använda torkade kryddor. Oregano har en mintaktig doft men med en helt egen karaktär och smaken är något besk. Oregano blommar i juli till september med rosalila blommor och blir ca 40 cm hög. Det finns även en vit sort av kungsmynta som heter ’Alba’. Oregano är vacker i örtagården men också i rabatt och kruka. Den sprider sig villigt och lockar mängder med bin och andra pollinatörer.


Locka bin, humlor och fjärilar med doft

Det är inte bara vi som älskar väldoftande blommor och blad. Doften signalerar till pollinerande insekter att här finns godsaker i form av nektar och pollen. Om du planterar doftande växter i rabatt och krukor ger du livsviktig föda till insekterna och säkerställer samtidigt pollineringen av blommor i din trädgård.


Kattmynta, Nepeta cataria, har grågröna blad med luden undersida och vita blommor som sitter i täta kransar längs stjälken. Blad och blommor doftar mint och innehåller ett ämne som har en stark lockelse på katter. Citronkattmynta ’Citriodora’ doftar citron. Kattmynta blomma från juni till september och blir ca 50 cm hög.

Bladmynta, Perilla frutescens var. crispa, ’Röd Shiso’, är en ostasiatisk örtkrydda med dekorativa purpurröda blad. Doften är exotisk och kan beskrivas som en blandning mellan koriander, citron och curry. Bladmynta skördas som små blad för att användas färska i sallader eller plockas senare till sushi.

Anisisop, Agastache, är ett släkte med prydnadsväxter för perennrabatt och kruka som alla har aromatiska blad och blommor, vissa med doft av mint. Koreansk anisisop, Agastache rugosa, kallas även för koreansk mynta. Den blommar från juli till september i purpurrosa blomspiror över pepparmintsdoftande blad. Höjd ca 80 cm. Kolibrimynta, Agastache x hybrida, är en fantastisk dragväxt för bin, humlor och fjärilar. Blomningen pågår från juli till september, först med varmt korallrosa blomknoppar som när de slår ut skiftar till purpurrött och syren. Bladverket är aromatisk mintdoftande. Växten blir ca 30 cm hög. Orange Kolibrimynta, Agastache aurantiaca, finns i olika sorter från gula till korallrosa och orange blommor. De blommar från juli till september och blir 30–45 cm höga.

Amerikansk ädelmynta, Pycnanthemum tenuifolium, har en mycket fin smak och doft av mint. De vita blomklasarna är dekorativa och lockar mängder av bin och andra pollinatörer.

Vild basilika, Clinopodium vulgare, kallas även bergmynta och är en vacker halvbuske med rosa kransblommor och starkt aromatiska mintdoftande blad. Den blommar i juli till september och blir 70 cm hög.


Myntor i rabatt, örtagård och kruka

I trädgården, täppan och på balkongen är det roligt och inspirerande att gå utanför ramarna och helt enkelt odla det vi tycker om där vi tycker det är vackert och lämpligt.

De ”äkta myntorna” är örtkryddor och ett naturligt inslag i kryddträdgården men de passar utmärkt även i rabatt. Bland mer strikta perenner lättar de upp och i en vildare plantering smälter de in perfekt. Myntor odlas också med fördel i kruka på terrass och balkong där de sprider väldoft, vild skönhet och lockar insekter. I krukan hålls dessutom rötterna på plats, vilket passar dig som inte vill att myntorna sprider sig i trädgården.

Prydnadsväxterna som har ’mynta’ i sitt namn odlas å sin sida i första hand för att pryda perennrabatten och krukarrangemang. Men de kan även odlas i kryddträdgården, inte för att användas som kryddor utan för sitt prydnadsvärde. Vill du skörda dina kryddväxter innan de går i blom kan prydnadsväxterna få stå för örtagårdens blomsterfägring.

Låt fantasin flöda och njut av dina odlingar precis så som du själv vill ha dem.

Fröer till mynta

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

Läs mer
Minnesvärd elegans

I rabatter skapas små världar av blommor med plats för en mångfald av karaktärer. En del arter blommar enligt devisen att underbart är kort, med iögonfallande blomning på svajiga stjälkar under några veckor. Andra tar en resolut och stabil plats i blomstervärlden under hela sommaren och tidig höst. Som praktvädd ’Fire King’ − en ettåring som önskar bli ihågkommen. På stadiga men ändå nätta stjälkar reser den sig stilfullt ur sin egen grönska. I juli slår en förtjusande blomma ut. Den väldoftande vädden ’Fire King’ är tät, välformad och färgad i scharlakansrött med vitt strössel i topparna. Så fröerna för ett elegant tillskott i sommarens blomning, liksom i färska och torkade buketter.

Läs mer
Nordisk mästare

Som en av få grödor har kålroten inga vilda släktingar. Under 1600-talet såg den dagens ljus i Norden genom en korsning mellan rova och kål. Detta var före potatisens genomslag och behovet av nyttiga och tåliga grödor var skriande. På västgötska kallades den nya livsviktiga roten för rotabagge. Fröer skeppades utomlands till Skottland och Frankrike där kålrot än idag heter rutabaga. När potatisen stormade in i de svenska hushållen på 1800-talet föll kålroten i glömska. Tack vare Programmet för odlad mångfald och det stora fröupproret har många sorter av fröer till kålrot samlats in och nu odlas de återigen för sin nytta och smak. Prova kålrot 'Champion' och lär känna en nordisk mästare.

Läs mer
Skönhet som varar

När försommarens intensiva fägring har dragit sig tillbaka skjuter riddarsporrarna fart för att blomma med liv och lust tills hösten tar vid. Blommorna gömmer pollen och nektar som lockar små gynnare till trädgårdens rabatter och krukor. Den romerska riddarsporren 'Fancy Belladonna' är ettårig och sparar inte på krutet under sitt enda framträdande. Utsökta, långstjälkiga blomspiror kläs med stjärnformade, enkla blommor i ljuslila till mjukt rosa. Mörka strimmor ger kronbladen extra liv. När sporrens nedersta blomma har slagit ut och toppen fortfarande har en outslagen knopp är tiden utmärkt att plocka 'Fancy Belladonna för att torka till vinterns buketter och skönhet som varar länge.

Läs mer

Veckans Frösort

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

2023-05-28

Minnesvärd elegans

I rabatter skapas små världar av blommor med plats för en mångfald av karaktärer. En del arter blommar enligt devisen att underbart är kort, med iögonfallande blomning på svajiga stjälkar under några veckor. Andra tar en resolut och stabil plats i blomstervärlden under hela sommaren och tidig höst. Som praktvädd ’Fire King’ − en ettåring som önskar bli ihågkommen. På stadiga men ändå nätta stjälkar reser den sig stilfullt ur sin egen grönska. I juli slår en förtjusande blomma ut. Den väldoftande vädden ’Fire King’ är tät, välformad och färgad i scharlakansrött med vitt strössel i topparna. Så fröerna för ett elegant tillskott i sommarens blomning, liksom i färska och torkade buketter.

2023-05-21

Nordisk mästare

Som en av få grödor har kålroten inga vilda släktingar. Under 1600-talet såg den dagens ljus i Norden genom en korsning mellan rova och kål. Detta var före potatisens genomslag och behovet av nyttiga och tåliga grödor var skriande. På västgötska kallades den nya livsviktiga roten för rotabagge. Fröer skeppades utomlands till Skottland och Frankrike där kålrot än idag heter rutabaga. När potatisen stormade in i de svenska hushållen på 1800-talet föll kålroten i glömska. Tack vare Programmet för odlad mångfald och det stora fröupproret har många sorter av fröer till kålrot samlats in och nu odlas de återigen för sin nytta och smak. Prova kålrot 'Champion' och lär känna en nordisk mästare.

2023-05-14

Skönhet som varar

När försommarens intensiva fägring har dragit sig tillbaka skjuter riddarsporrarna fart för att blomma med liv och lust tills hösten tar vid. Blommorna gömmer pollen och nektar som lockar små gynnare till trädgårdens rabatter och krukor. Den romerska riddarsporren 'Fancy Belladonna' är ettårig och sparar inte på krutet under sitt enda framträdande. Utsökta, långstjälkiga blomspiror kläs med stjärnformade, enkla blommor i ljuslila till mjukt rosa. Mörka strimmor ger kronbladen extra liv. När sporrens nedersta blomma har slagit ut och toppen fortfarande har en outslagen knopp är tiden utmärkt att plocka 'Fancy Belladonna för att torka till vinterns buketter och skönhet som varar länge.

2023-05-07

Sommarjuveler

Bland odlingens höjdpunkter finns sådden av sommarblommor i vårvarm jord. När är det då äntligen dags? En engelsk sägen berättar om ett råd från herrgårdarnas trädgårdsmästare: Om du vill veta när du kan börja så, ta av byxorna och sätt dig på marken − känns det inte alltför obehagligt är jorden redo att bruka. Mer nutida vägledning är att rulla en näve jord i handflatan; trillar den lätt sönder kan du börja så. En blomma som kom i jorden runt många slott och gårdar var sommarklätten − även kallad ängens juvel. 'Queen Formula mix' slår ut i skira blommor i en palett av vitt och purpurrosa. Sommarklätten svävar högt på sirliga stjälkar och ser gärna vallmo och blåklint som sina grannar.

2023-04-23

Krispig krydda

Vårsolen värmer jorden som äntligen har torkat upp efter vinterns eviga blöta. Det är tid att så grönsakerna som ska bli säsongens första skörd. Fröer till rädisa 'Felicia' petas ner någon centimeter i kökslandets mylla. Där tar det inte många dagar innan en grodd spränger igenom fröskalet för att leta sig upp mot markytan. Väl ovan jord bildas två hjärtblad som kommer försörja den lilla plantan med näring första tiden. Snart frodas rädisans blast och fylls i solljuset av energi att skicka ner till den växande roten. När det är dags att dra upp purpurfärgade 'Felicia' ur jorden väntar smakupplevelsen av säsongens första, krispigt kryddiga och ljuvligt goda rädisa.

2023-04-16

Fluffigt ögongodis

Som en kudde att vila kinden mot är den fyllda solrosen 'Gummy Bear'. Ett fluffigt ögongodis som kommer samla beundrare under sommarens spektakulära blomning. Heldubbla, citrongula solrosor flockas ovan tät grönska och ser nästan ut att ömsint knuffa varandra fram och tillbaka. Upplevelsen blir böljande, gula vågor att vila blicken i. En generös blomning ger dig utrymme att ta in 'Gummy Bear' i sommarens vaser, där solrosen står länge i sin fulla prakt. I trädgården fortsätter blomningen till september då den gula färgen djupnar i sensommarsolens varma ljus.

2023-04-09

Succé i köket

I växtriket är kål kungen av variation. Kåldynastin har regerat länge och brett ut sig över världen med lockelser i olika smak, form och färg. Den koniska spetskålen 'Express', är en sort som tagit variation till en egen nivå. Under sommaren skördas de första toppiga huvudena, tätt bundna av ljusgröna, krispiga blad. Den söta och milda smaken gör succé i köket. Spetskålen kan njutas rå eller fylld och bakad i ugn. Den kan också ångas, bräseras, stekas, friteras, ugnrostas, picklas och syras. Kålhuvudena står gärna kvar i grönsakslandet en bit in på hösten för att sedan lagras inför vinterns variationsrika tillagning. Odla spetskål ’Express’ och upplev glädjen som det värdefulla kålsläktet skänker i såväl köket som grönsakslandet.

2023-04-02

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK