Basilika − smak av Italien
Odla din egen basilika
- Så fröerna i fuktig såjord.
- Täck inte med jord utan tryck endast ner fröet mot jordytan.
- Täck sådden med ventilerat plastlock eller plastpåse med hål i.
- Ställ sådden varmt för groning, ljust och svalt efter att fröerna har grott.
- Ställ basilikan utomhus när dygnstemperaturen inte understiger 12 grader.
Basilikasläktet (Ocimum) ingår i familjen kransblommiga växter (Lamiaceae), där vi hittar många andra kryddväxter som rosmarin, timjan, myntor, citronmeliss och isop. I basilikasläktet finns ett 70-tal arter som i huvudsak är ettåriga. Basilika har sitt ursprung i de varmare delarna av Asien, Mellanöstern, Afrika och Sydamerika.
Kryddväxt med anor
Basilikasläktets mest kända art är självaste basilikan, Ocimum basilicum, vars vetenskapliga namn kan översättas till ’kunglig doft’. Ocimum betyder ’doftande’ eller ’parfymerad’ på grekiska och basilicum härstammar från grekiskans ord för kunglig. Basilika har använts som kryddväxt och örtmedicin i tusentals år och haft stor betydelse längs vägen. I Egypten ansågs kryddväxten kunna öppna porten till himmelriket och fick därför följa med de döda i graven. I Indien finns en art av basilika som är helig och anses skänka gudomligt beskydd. Till Europa kom basilika under 1500-talet där den först användes främst som medicinalväxt men senare även fick betydelse som smaksättare i matlagning.
Välkända aromer och nya smaker
Idag används basilika över hela världen och är en mycket uppskattad krydda och prydnadsväxt. Sorterna blir fler allteftersom odlarna utvecklar nya aromer, smaker och former på plantan.
Storbladig Basilika ’Dolce Fresca’. Prisbelönt sallatbasilika.
Storbladig basilika
Den mest odlade arten är basilika, Ocimum basilicum. Det är den klassiska basilikan i Medelhavsområdet och inte minst i det italienska köket. Sorterna av Ocimum basilicum har ofta stora blad och delas in i grupper efter doft, smak och utseende.
Sallatbasilika eller salladsbasilika: här hittar vi de riktigt storbladiga sorterna med saftiga, friskt gröna blad och den typiska basilikasmaken – fyllig, pepprig och lite söt. Sorten ’Genovese’ kommer från italienska staden Genua där namnet ’Basilico Genovese’ är varumärkesskyddat. ’Genovese’ är den klassiska basilikan till pesto, som ursprungligen kommer just från Genua. Andra storbladiga sorter väl använda i det italienska köket är ’Gustosa’, vilket betyder smakrik, och ’Dolce Fresca’, vilket betyder frisk sötma. Sallatsbasilika ’Mammoth’ har blanka, buckliga blad och ’Genovese Compatto’ har ljusgröna blad med lite mildare smak. Sallatbasilikor har ofta ljuslila blomspiror men även vita blommor förekommer.
Kanelbasilika: en spännande, mycket dekorativ sort med kryddigt, kaneldoftande blad som används i grytor, te och desserter. Blommorna är purpurfärgade.
Thaibasilika: en orientalisk basilika med distinkt lakritsarom som är en fin krydda i sallader och kötträtter. Thaibasilika har ett sirligt, dekorativt växtsätt och purpurfärgade blommor.
Purpurbasilika eller rödbladig basilika: de rödbladiga sorterna har en pikant, stark smak, utsökt i pastasåser och grytor. Bladen är vackra i både odlingen och som dekoration i maten. Purpurbasilika är en varietet inom arten Ocimum basilicum och har det vetenskapliga namnet Ocimum basilicum var. purpurascens.
Småbladig Basilika ’Piccolino’. Ekologisk.
Småbladig basilika
I rar kontrast till den klassiska basilikans maffiga blad står småbladig basilika, Ocimum minimum, som kan ha riktigt pyttiga blad.
Klotbasilika: många småbladiga basilikor bildar dekorativa, klotrunda plantor där de söta bladen sitter tätt, tätt., ’Piccolino’ är en vitblommande sort, ’Green Globe’ har hänförande aromatiska blad och ’Aristotle’ bildar vackra, små klotrunda buskar.
Piccolobasilika: Bland de småbladiga sorterna finns de som har alldeles extra minimala blad. Sorten ’Fino Verde’ har en söt, pikant och kryddig smak. Plantan har en lång skördetid och ett dekorativt växtsätt.
Basilika med extra krydda
Basilikabladens karakteristiska arom är fyllig, pepprig och lite söt. Olika sorter har mer eller mindre av detta i smaken men den finns hos alla som en bas. Några sorter bjuder på en extra krydda till de karakteristiska smakerna.
Vaniljbasilika, Ocimun x hybrid: med smak av vanilj är detta en perfekt basilika att krydda efterrätten med. Bladverket är limegrönt och blommorna purpurfärgade.
Citronbasilika, Ocumum x africanum: med en intensiv doft och smak av citron är detta en basilika för det asiatiska köket, till fisk- och skaldjursrätter och till bakning och efterrätter.
Att låta basilika gå i blom
Basilika blommar i ljuslila, purpurfärgat eller vitt beroende på sort. När basilikan går i blom förändras både smak och konsistens på bladen. Smaken blir beskare och mindre fyllig och bladen blir kraftigare. Om du vill ha vackert blommande basilika men också njuta av växten som den fantastiska krydda den är kan du odla några plantor som får gå i blom och några som klipps så regelbundet att de aldrig tillåts att gå i blom.
Odla egen basilika
Basilika odlas bäst i krukor eller odlingslådor. Förkultivera inomhus på våren, antingen i den krukan basilikan ska växa i hela säsongen eller i mindre krukor för senare omplantering i större krukor. Så i fuktad såjord, mellan 5 och 10 fröer i varje kruka. Täck inte fröerna med jord utan tryck försiktigt ner dem så att de kommer i kontakt med jorden. Placera sådden varmt och täck med ventilerat plastlock eller plastpåse med hål i.
Sätt ut dina basilikakrukor när värmen ute är pålitlig. Många basilikasorter tål inte temperaturer under 12 grader. Plocka in krukorna på natten i början av utesäsongen om du misstänker att nattemperaturen kan bli för låg.
Toppa plantorna för buskigare växtsätt. Skörda gärna din basilika ofta – det mår plantan bara bra av. Skulle den börja se lite hängig ut kan du ta en paus i skörden och låta plantan hämta sig.
Skörda basilika uppifrån
Viktigt är att skörda basilika uppifrån. Klippa aldrig av en kvist ända ner vid jordytan – då slutar basilikan att växa. Klipp av precis ovanför ett bladpar så att det finns bra grogrund för nytillväxt och för att stimulera plantan att buska till sig.
Njut av basilika året runt
Fröså olika sorters basilika i omgångar hela sommaren för god tillgång på denna fina, användbara kryddväxt. Under höst och vinter kan du odla basilika inomhus och skörda späda, peppriga blad. När fröerna har grott ställer du krukan i ett ljust fönster och under mörkaste vintern kan du ta hjälp av tilläggsbelysning.
En basilikaodling kan frodas på balkong, terrass, kökstrappa, på kolonin, i växthuset eller köksfönstret. Odla i vackra krukor, lådor, kärl, burkar och korgar. Basilika är gott, nyttigt och vackert att titta på – en fröjd för både öga och gom.