Lätt att odla timjan
Odla timjan så här
- Fröså inomhus under vårvinter och tidig vår.
- Fröså utomhus i krukor på hösten för uppdrivning.
- Odla timjan i kruka, rabatt, lådor, stenparti eller kryddland.
- Odla timjan i väldränerad jord.
- Timjan trivs på en solig plats.
Timjan har varit en av kryddträdgårdens viktigaste örter i tusentals år. Förutom att användas som smaksättare i mat och bakning har timjan förärats olika välgörande egenskaper. Romerska kejsare och medeltidens krigare använde timjan för att ingjuta mod i krig. Örten har använts för att skydda mot onda andra, mot pest, förgiftning och diverse vanliga åkommor som magont och huvudvärk.
Timjan tillhör timjansläktet, Thymus, som växer med runt 350 arter i tempererade delar av Europa och Asien. I Sveriges flora hittar vi två vilda arter, backtimjan och stortimjan. Kryddtimjan sprider sig då och då från odlingar och förvildas tillfälligt. På öppna, soliga platser på Öland har kryddtimjan slagit sig ner mer permanent.
Timjan både ört och buske
Timjan är en vintergrön perenn och växer som ört, halvbuske och buske. Unga plantor är örtartade. Med tiden blir växtens nedre delar vedartade och en låg halvbuske har utvecklats. Nya örtartade skott växer från de förvedade delarna. Äldre plantor av timjan blir helt vedartade små buskar.
Backtimjan i natur och trädgård
Backtimjan, Thymus serpyllum, växer vild på öppna, torra platser gärna där jorden är sandig. Där backtimjan trivs breder den ut sig till täta mattor som tål att man går på dem. En vandring över timjanbeklädd mark ackompanjeras av friska aromer som frigörs av beröringen. Under blomningen i juni till augusti går timjanmattorna från grönt till ljusviolett.
Backtimjan har en god, kryddig smak men odlas i trädgården främst som prydnadsväxt. Höjden stannar på runt 15 cm. Den kan ersätta gräsmattan på platser som är för torra och sandiga för att gräset ska trivas. Backtimjan är också vackert som marktäckare i rabatten och stenpartiväxt. I den lite vildare trädgården kan backtimjan få breda ut sig i grusgångar eller mellan stenplattor.
Backtimjan kan odlas i stora delar av landet i väldränerad jord.
Kryddtimjan med medelhavssmak
Kryddtimjan, Thymus vulgaris, blir lite högre än backtimjan, ca 30 cm. Kryddtimjan hör hemma i området runt Medelhavet, där den används flitigt som krydda. Även kryddtimjan breder med tiden ut sig med bildar inte samma kompakta, låga mattor som backtimjan.
Kryddtimjan är en klassisk örtkrydda med bred användning i köket. Kryddtimjan, färsk eller torkad, kan smaksätta soppor och rätter av såväl fisk, kött som fågel. Den är också god som krydda i såser av olika slag. Blomningen pågår hela sommaren och de purprurosa blommorna är ätbara och utmärkta att använda som smakfull dekoration. Det finns sorter av kryddtimjan som blommar i vitt.
Kryddtimjan kan du odla i krukor, i odlingslådor, rabatt och kryddland i soligt läge och väldränerad jord. När plantan efter ett par säsonger har utvecklats till en låg halvbuske kan den rensas lite på våren genom att du försiktigt river bort det översta riset på busken.
Kryddtimjan kan odlas på friland upp till Mellansverige i väldränerad jord. Ett täcke med granris under vintern ger ett bra skydd mot kall väta. Längre upp i landet kan du odla kryddtimjan i kruka och övervintra den svalt och frostfritt, med mycket lite vattning under vintern.
Bredbladig stortimjan
Stortimjan, Thymus pulegoides, är inte direkt stor, trots namnet. Den bildar en liten buske på ca 20 cm. Bladen är dock något större och lite rundare än hos kryddtimjan. Blommorna är purpurröda. Stortimjan odlas och används på samma sätt som kryddtimjan. Smaken är mycket aromatisk men något mildare än kryddtimjan.
Stortimjan växer, liksom backtimjan, vilt i de södra och mellersta delarna av Sverige.
Odla timjan för våra pollinatörer
När timjan blommar invaderas plantorna av bin, humlor och fjärilar. Timjan är en rik källa till nektar för våra livsviktiga pollinatörer. Som odlare får du inte bara en vacker och välsmakande växt utan du bidrar även till att andra växter i din trädgård pollineras av insekterna som timjanen har lockat dit.
Variation av timjan i odling
Timjan är vacker, lättodlad och mycket användbar, vilket gör att nya sorter och arter tas i odling hela tiden. Citrontimjan, Thymus citriodorus, har odlats länge och uppskattas mycket för sin milda citrusdoft och smak. Rumänsk timjan, Thymus comosus, är extra storblommig, tät och marktäckande, trampvänlig sort. Hartstimjan, Thymus mastichina, är en odlad timjanart med vackert grågröna, mycket aromatiska blad.
Odla timjan från frö
Timjan förkultiveras inomhus under senvinter och vår. Läs om hur du gör dina försådder på Jordnära i Guide till förkultivering inomhus. Timjan kan även sås utomhus från maj till september med syfte att driva upp små plantor för blomning nästa säsong. Mer läsning om höstsådden hittar du i Bra att veta om höstsådd av perenner.
Läs alltid på odlingsanvisningen på förpackningen till varje enskild sort för att se om det är något särskilt du ska tänka på.
Plantera ut dina förkultiverade timjanplantor på våren när risken för frost är helt över. Odla i krukor, lådor, rabatt, stenpartier eller kryddland. Skörda regelbundet för kryddning hela sommaren.