Fyll rabatten med sommarens doftbomber
En bukett med luktärter kan fylla ett helt rum med sin fantastiska doft. Ju mer du plockar av dina luktärter desto mer intensivt blommar de. Det finns mängder av sorter att välja mellan så det är bara att fylla trädgården med dessa ljuvliga, pastelliga doftbomber.

Så här odlar du luktärter

 1. Förkultivera i djupa krukor för att få kraftiga plantor.
 2. Plantera ut i välgödslad och djup lucker bädd.
 3. Toppa plantorna.
 4. Plocka blommor för att få mer blommor.
 5. Ta bort allt visset så att det inte bildas frön, då avstannar blomningen.
Luktärter blir lyckligast när de har sina huvuden i solen och fötterna djupt nergrävda i en härligt näringsrik och mullrik jord. I en trädgård vi besökte i England berättade trädgårdsmästaren där att de alltid ger luktärterna en meterdjup bädd för att de ska bli riktigt stora och kraftiga. Även i Sverige är det viktigt att tänka på att luktärterna vill växa i en lucker djup och välgödslad såbädd.

I England, där klimatet är mildare än i Sverige, sår de ofta luktärter redan på hösten för att de ska vara igång så tidigt som möjligt på säsongen efter, men för våra förhållanden passar vårsådd bäst.

Så här sår du luktärt

Luktärter kan sås riktigt tidigt inne, men sådden mår bäst om den sås utomhus eller i kallbänk. Då slipper du problem med mögel. Du kan självklart också så direkt ute i landet.

Root-trainer.
 1. Blötlägg fröna i vatten 24 timmar innan du sår. Detta är inte nödvändigt, men det hjälper fröna att gro snabbare.
 2. Mylla ner fröet ca 1 cm i genomvattnad jord.
 3. Luktärter vill inte få sina rötter störda när de växer, därför passar det bra att så i antingen toarullar eller i en så kallad root-trainer. Där får rötterna möjlighet att utvecklas i fred.
 4. Det är viktigt att välja en växtplats som ligger soligt och skyddad från kall blåst. Förbered gärna platsen redan på hösten med kompost och gödsel. Om du gödslar på våren måste den vara väl förmultnad. Gräv djupt!
 5. Plantera ut dina småplantor när frostrisken är över. Var rädd om rötterna och glöm inte att avhärda dem så att de hinner vänja sig vid den starka vårsolen.
 6. För att stimulera en snabb tillväxt är det smart att toppa skotten när de är ca 7–10 cm höga. Då kommer du att få en planta som har många fina sidoskott. Ju fler skott plantan har desto fler blommor kommer du att få när den växer till sig.
 7. När plantorna börjar blomma är det också dags att börja plocka dem. Ju mer du plockar desto fler blommor får du. Klipp varannan till var tredje dag och låt inte blommorna bilda frön, då slutar de att blomma helt. Se också till att de inte torkar ut, då är också risken större att de sätter frö.

Tips för balkong och terass!

Du kan så luktärter direkt i en relativt djup kruka. Fyll krukan med jord, men lämna en bit upp till kanten. Vattna. Sprid ut de blötlagda fröna och strö över ett par centimeter jord och tryck till lätt med handen. Vattna. Sätt ett vackert stöd i krukan som luktärterna kan klättar på.

Luktärt i nät

Stöd för luktärter

Luktärter kan bli  upp till 250 cm höga. Det är viktigt att plantorna erbjuds stöd när de drar iväg på höjden så att de kan bilda stora fina blommor på stadiga stjälkar. Det finns många varianter av stöd du kan göra själv:

 1. Stick ner björkruskor i jorden och binda ihop dem längst upp, då blir det många små grenar som luktärterna kan klättra på.
 2. Spänn upp ett hönsnät på en träram.
 3. Sätt bambupinnar i en lång, tät rad som luktärterna kan klättra på.
 4. Stick ner en kraftig pinne/påle i marken och spänn snören från toppen av pinnen ut i en cirkel så att ett torn bildas. Snörena förankras i jorden med exempelvis en märla.


Tänk på att alla former av stöd behöver förankras väl i jorden. Din luktärtsbuske kan bli ganska tung efter hand som den växer och fylls med blommor.


Luktärt i kruka

Luktärternas historia

Luktärten sägs ursprungligen komma från Sicilien. Det var en munk vid namn Franciscus Cupani som i sitt arbete med att skriva Flora of Sicily 1699 skickade fröer av Lathyrus odoratus till olika institutioner och växtsamlare över världen. Några av dessa fröer hamnade i England och därigenom började luktärtens segertåg.

Trädgårdsmästare Henry Eckford är personen bakom många av de sorter som vi odlar än idag. Efter att han gått i pension 1888 ägnade han återstoden av sitt liv till att förädla fram framför allt tvåfärgade luktärter med stora blommor. Ljuvliga väldoftande sorter som ’Black Knight’, ’Old Spice Henry Eckford’ och många, många andra.

Efter Eckford var det Silas Coles tur att ta över stafettpinnen. Han var anställd av familjen Spencer, kända som Lady Dianas familj. Ur hans varsamma förädling kom ett antal Spencervarianter. Dessa sorter är storblommiga med vågiga kronblad. Efter Cole kom William Unwin vars passion för luktärter blev grunden i företaget Unwin’s Seed Company. Unwins stora bidrag är de rynkade varianterna som exempelvis 'Gladys Unwin'.

Luktärterna har fortsatt att utvecklas de senaste decennierna med dvärg-varianter, halvhöga som passar till häck, tidigblommande och sena sorter. De sistnämnda är nog mer passande för det brittiska klimatet där man ofta sår i augusti för att få tidig vårblom, eller sent i juli för att kunna njuta av luktärter till jul.

I England är de galna i luktärter och det finns till och med ett National Sweet Pea Society och fröfirmor som är helt specialiserade på luktärter. Dessutom tävlar engelsmännen om att ha de vackraste blommorna. Om du har vägarna förbi Chelsea Garden Show måste du gå in i ett av tälten där och beundra de perfekt framodlade och utställda exemplaren. Enligt traditionen exponeras luktärterna i korgar med mängder av blommor i samma färg. Korgarna arrangeras sedan på hyllor och ägarna tävlar för att vinna prestigefyllda medaljer.


Olika sorter av luktärter

Luktärt, Lathyrus odoratus, tillhör vialsläktet, Lathyrus. Artnamnet odoratus, kommer från latinets odor och betyder ’väldoftande’.

Bland de mest aromatiska luktärterna finns en grupp fina Kulturarvssorter med det gemensamma namnet Old Spice, av vilka merparten är ett arv från Henry Eckfords förädlingsarbete. Den tidigaste och först namngivna sorten är ’Old Spice Painted Lady’ från 1731, alltså långt före Eckfords tid. Från sekelskiftet 1800–1900-talet finner vi hans sorter i orangeröda ’Old Spice Henry Eckford’, milt pastellrosa ’Old Spice Janet Scott’, ceriserosa ’Old Spice Annie Gilroy’, klarblå ’Old Spice Flora Norton’, lavendellila ’Old Spice Lady Grisel Hamilton’ och mörkrosa ’Old Spice Miss Willmott’.

Andra Kulturarvssorter är kastanjeröda ’Black Knight’, klarröda ’America’, crèmevita ’Mrs. Collier’ och karminröda ’Queen Alexandria’.

Ur Silas Coles förädling i Spencerfamiljens trädgård växte en grupp vackert krusade, ljuvligt doftande sorter med långa, stadiga stjälkar fram. ’Spencer Annivesary’ har gräddvita blommor med vackert rosaschatterade kronbladskanter, ’Spencer Arthur Hellyer’ blommar i ljusa, finstämda nyanser av lila, rosa och vitt, ’Spencer Swan Lake’ slår ut i bländande svandunsvitt och ’Spencer Wiltshire Ripple’ har läckert vitschatterade blommor med vinröda strimmor.

Dvärgluktärter blir mellan 30 och 50 cm höga och passar utmärkt i krukor, amplar och rabattkanter. Dvärgluktärt ’Bijou’ är storblommande i en blandning av rosa, vita, röda och lila blommor. Dvärgluktärt ’Cupi Pink’ är pastellrosa och ’Villa Roma Scarlet’ är effektfullt scharlakansröd.

Stötta luktärterna med gödsling

Luktärternas intensiva blomning kräver energi. Under sommaren är det bra att vattna då och då med flytande organiskt gödningsmedel.

Luktärter fyller sommarens buketter

Luktärter är oerhört generösa och tacksamma att odla. De blommar villigt och ju mer du plockar desto mer intensivt blommar de. Odlar du några olika sorters luktärter i trädgården eller på balkongen har du en riktig bukettsommar och -höst framför dig. En mild höst kan blomningen fortsätta in i oktober. När vintern kommer vissnar plantorna ner och du kan börja drömma om nästa års sådder av väldoftande rikblommande luktärter.

Fröer till luktärt

Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2018-03-07
Odla ramslök - skogens vitlök

Ramslök är en vacker, väldoftande och delikat kryddört. Länge odlades den i våra trädgårdar främst från färdiga plantor men det går utmärkt att driva upp ramslök från frö.

Läs mer
Perenner bland stenar och murar

Murar och stenpartier kan målas i rosa, lila, vitt och blått med marktäckande och torktåliga perenner. Många sorter blommar tidig vår när vi är som mest svältfödda på färg och grönska.

Läs mer
Odlarglädje är delad glädje: Samlas till skördefest

Sensommar och höst är tiden då odlaren hämtar ut sitt arvode för vårens och sommarens stora engagemang. I jorden och på grenar, rankor och stjälkar mognar frukter fram och lockar till skörd.

Läs mer
Så håller du ogräset borta

Ogräs är en del i varje odlares tillvaro och något du behöver förhålla dig till. Med kunskap om hur ogräsen växer och sprids och med bra förebyggande arbete kan du komma långt i att hålla ogräsen på en kontrollerad nivå.

Läs mer
Logga in
Favoriter
Kundtjänst

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK