Odla ramslök - skogens vitlök

Odla ramslök - skogens vitlök

Ramslök är en vacker, väldoftande och delikat kryddört. Länge odlades den i våra trädgårdar främst från färdiga plantor men det går utmärkt att driva upp ramslök från frö.

Odla ramslök så här

Ramslök, Allium ursinum, beskrivs som skogens vitlök för sin härliga smak och doft, påminnande om vitlök. I parker och skogspartier där ramslök fått breda ut sig mättas luften av dofterna från blad och blommor under våren.

Ramslök trivs i halv- till helskugga och med fukt kring rötterna. När den väl har etablerat sig kan ramslöken breda ut sig ordentligt och fylla skuggiga platser med frodig grönska under vår och tidig sommar. Sedan drar den sig tillbaka för att låta löken vila till nästa säsong.


Skörda ramslök på våren

Till skillnad från vitlöken är det ramslökens blad som används i matlagning, till soppa, pesto, kryddsmör och smaksättare i bröd, pajer och gratänger.

April är främsta skördetiden för ramslökens blad, som smakar bäst innan blomningen kommer igång. Även blommorna är ätbara, så när de söta, stjärnlika flockblommorna slår ut kan de användas som garnering och smaksättare i sallader.


Ramslök liknar liljekonvalj

Ungefär samtidigt som ramslöken växer till sig på våren rullar liljekonvaljen ut sina blad. Det finns en klar likhet mellan ramslök och liljekonvalj. Den senare är giftig, så de bör inte blandas ihop. Liljekonvaljens blad sitter ofta ihop om två eller tre blad på en stjälk medan ramslökens blad kommer ett och ett. Du kan också dofta på bladen för att skilja dem åt– ramslöken har en markant doft av lök och vitlök.


3303 Ramslök

Så och odla ramslök

Så ramslök inomhus i planteringsjord i januari till maj. Strö ett tunt lager grus eller perlit överst i såkrukorna. Täck sådden med plastlock försett med lufthål, alternativt lufta regelbundet.

Om fröerna inte har grott groning inom en månad behöver de en period av kyla för att komma igång att gro. Ställ därför sådden i kylskåp ca en månad. Därefter ställer du ut den på en skuggig plats och väntar på att fröerna ska gro. De första groddplantorna ser ut som små grässtrån.

Låt dina fröplantor växa till sig i kruka under sommaren. Håll jorden fuktig och vattna regelbundet med flytande näring. Du kan göra egen näring av nässlor så här:

Nässelvatten: Fyll en hink med vatten och lägg i några nävar nässlor. Täck hinken med en planka eller annat lock. Låt blandningen stå ett par dagar och rör om då och då. Sila av nässlorna och späd sedan nässelsörjan med vatten tills färgen på vattnet blir som te. Häll lite av näringen i kannan när du vattnar dina ramlöksplantor.

Plantera ut ramslöken i trädgården under hösten, på en halv- till helskuggig plats i lucker jord.

Du kan även så ramslök utomhus på friland eller i kallväxthus september till november för att driva upp plantor till nästa säsong.


Njut av färsk ramslök

Det är roligt att odla egen ramslök i trädgården. Det ger en vild och mysig skogskänsla tidigt på säsongen. Skörda bara precis det du behöver för stunden − ramslök är godast att använda helt färsk. När plantan går i blom är det vackert att plocka in våren genom att klippa några strån med vita blommor och sätta i en liten vas.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Glamorös blåklint

Gammaldags blåklint minner om barndomens somrar då solen alltid sken från en klarblå himmel som gick ton i ton med klinten på ängen. Men denna rara blomma slår ut i många fler färger än så – alla lika vackra. Blåklint 'Red Boy' för in glamour i sommarromantiken med skimrande hallonrosa, fluffiga blommor. De ser ut att sända ett kaxigt budskap om att våga ta ut svängarna och överraska betraktaren. I vimlet på en klassisk sommaräng är ’Red Boy’ en självklar lagspelare men blomman kan också sprida elegans i sommarrabatten. Som snitt är klinten ett fint inslag i en blandad, färsk bukett eller som helt ett fång att ta in och torka till vintern.

Läs mer
Kalas för insekter

När bin flyger iväg på kalas önskas pollen och nektar på menyn. Låt oss bjuda till och skapa plats för de enkla, öppna blommorna som välkomnar insekter att slå sig ner och smörja kråset. I samma ögonblick uppstår naturens magi då blommorna pollineras och livets kretslopp rullar vidare. Blomsterblandning ’Biväxter’ ger dig ett färdigt kalaskoncept för bin och andra pollinatörer. Sådden kommer växa upp till sommarblom av gurkört, blåklint, romersk riddarsporre, blomsterlin och många andra av våra vackraste ettåringar. I skydd av blommorna kan ett fat med vatten och en liten sten däri ge de små liven en oas för vila, svalka och dryckespaus.

Läs mer
Fest för humlor

Så länge varmt gyllengula lejongap ’Rocket Golden’ inte har några pollinerande gäster på besök håller den sina blommor slutna. Där innanför lockar pollen och nektar till sommarfest. Ett litet bi flyger förbi och knackar på, men släpps inte in. Nu landar i stället en bullig humla på lejongapet som gästvänligt öppnar sig. Väl inne tumlar humlan runt tills den vimmelkantig trillar ur blomman med fluffiga pollenbyxor på sina små ben. Det krävs en viss kraft för att öppna ett lejongap vilket gör inträdet exklusivt för humlor och tyngre bin. Så dina ’Rocket Golden’ inomhus på våren, plantera ut i stora klungor i rabatt eller krukor och bjud till fest för humlor.

Läs mer
Elegans och krydda

För dig som ännu inte har provat salladssenap 'Crimson Red' väntar härliga odlartider. Om elegant peppriga aromer skulle beskrivas med en färg vore den nog djupt röd, precis som kulören på de vackert finflikiga bladen hos 'Crimson Red'. Smaken är just pepprig – utan att vara påträngande utan upplevelsen i gommen är mild trots intensiteten. När du väl har provat en lättodlad, nyttig och god grönsak vore väl lycka att ha tillgång till den hela tiden? I 'Crimson Red' står lyckan att finna då denna smakfulla salladssenap går att skörda året runt. Odla utomhus under sommaren och på fönsterkarmen när kylan kommer för elegant färg och smak i alla dina sallader.

Läs mer
4.6/5 (10254)
2024-06-12
Mycket snabb leverans!!! Bra priser! Bra utbud!
- Cathrine W
2024-06-12
Verkar bli bra även om det är lite tidigt än att veta hur skörden blir 😀 snabb leverans och produkterna väl förpackade för att inte bli skadade.
- Ann A
2024-06-12
Bra bemötande, snabb leverans
- Annica A
2024-06-12
Snabb leverans 
- Anneli
2024-06-11
Snabb leverans 
- Hans S
2024-06-11
Bra fröer och snabb leverans. 
- Linda V
2024-06-11
Så mycket spännande fröer och snabb leverans.
- Lisbeth T
2024-06-11
Snabb och bra service vilket ju är precis det man vill ha.
- Arne C
2024-06-11
Snabb och korrekt leverans, köpte ett bevattningssystem
- Johan Å
2024-06-11
Snabbt att få hem frön, bra kvalitet.
- Camilla G
2024-06-10
Snabb leverans 
- Anna-karin S
2024-06-10
Man hittar alltid intressanta fröer hos Impecta och de håller alltid hög kvalitet. Har hittills inte varit med om att frön från dem inte har grott.
- Björn-Marcus S
2024-06-10
Snabb leverans brett sortiment 
- Lena S
2024-06-10
Jag  har alltid lyckats med mina odlingar då  jag  använt färskt frö från  Impecta  och oftast  då jag haft fröna liggande över vintern. Det är ett bra betyg tycker jag. Dessutom har  de ett bra sortiment. Mycket att välja bland!
- Gun K
2024-06-10
Missad fröpåse vid leverans. Mailade och vips så skickades en  ny påse. Bra snabb respons på kundservicen. Toppen.👍 
- Gunilla N
2024-06-10
Snabbt och pålitligt.
- Per S
2024-06-10
Snabb och bra leverans
- Siv E
2024-06-10
Suverän kundservice även när det krånglar. Diversiteten och en uppsjö av fröer gillas starkt. Fröer med hög grobarhet. Tack för att ni finns Impecta :-)
- Sonja A
2024-06-10
Snabb leverans och bra kvalitet
- Inger U
2024-06-10
Bra och billigt
- Susanne V
Are you in the right place?
Continue to impecta.se