Odla ramslök - skogens vitlök

Odla ramslök - skogens vitlök

Ramslök är en vacker, väldoftande och delikat kryddört. Länge odlades den i våra trädgårdar främst från färdiga plantor men det går utmärkt att driva upp ramslök från frö.

Odla ramslök så här

Ramslök, Allium ursinum, beskrivs som skogens vitlök för sin härliga smak och doft, påminnande om vitlök. I parker och skogspartier där ramslök fått breda ut sig mättas luften av dofterna från blad och blommor under våren.

Ramslök trivs i halv- till helskugga och med fukt kring rötterna. När den väl har etablerat sig kan ramslöken breda ut sig ordentligt och fylla skuggiga platser med frodig grönska under vår och tidig sommar. Sedan drar den sig tillbaka för att låta löken vila till nästa säsong.


Skörda ramslök på våren

Till skillnad från vitlöken är det ramslökens blad som används i matlagning, till soppa, pesto, kryddsmör och smaksättare i bröd, pajer och gratänger.

April är främsta skördetiden för ramslökens blad, som smakar bäst innan blomningen kommer igång. Även blommorna är ätbara, så när de söta, stjärnlika flockblommorna slår ut kan de användas som garnering och smaksättare i sallader.


Ramslök liknar liljekonvalj

Ungefär samtidigt som ramslöken växer till sig på våren rullar liljekonvaljen ut sina blad. Det finns en klar likhet mellan ramslök och liljekonvalj. Den senare är giftig, så de bör inte blandas ihop. Liljekonvaljens blad sitter ofta ihop om två eller tre blad på en stjälk medan ramslökens blad kommer ett och ett. Du kan också dofta på bladen för att skilja dem åt– ramslöken har en markant doft av lök och vitlök.


3303 Ramslök

Så och odla ramslök

Så ramslök inomhus i planteringsjord i januari till maj. Strö ett tunt lager grus eller perlit överst i såkrukorna. Täck sådden med plastlock försett med lufthål, alternativt lufta regelbundet.

Om fröerna inte har grott groning inom en månad behöver de en period av kyla för att komma igång att gro. Ställ därför sådden i kylskåp ca en månad. Därefter ställer du ut den på en skuggig plats och väntar på att fröerna ska gro. De första groddplantorna ser ut som små grässtrån.

Låt dina fröplantor växa till sig i kruka under sommaren. Håll jorden fuktig och vattna regelbundet med flytande näring. Du kan göra egen näring av nässlor så här:

Nässelvatten: Fyll en hink med vatten och lägg i några nävar nässlor. Täck hinken med en planka eller annat lock. Låt blandningen stå ett par dagar och rör om då och då. Sila av nässlorna och späd sedan nässelsörjan med vatten tills färgen på vattnet blir som te. Häll lite av näringen i kannan när du vattnar dina ramlöksplantor.

Plantera ut ramslöken i trädgården under hösten, på en halv- till helskuggig plats i lucker jord.

Du kan även så ramslök utomhus på friland eller i kallväxthus september till november för att driva upp plantor till nästa säsong.


Njut av färsk ramslök

Det är roligt att odla egen ramslök i trädgården. Det ger en vild och mysig skogskänsla tidigt på säsongen. Skörda bara precis det du behöver för stunden − ramslök är godast att använda helt färsk. När plantan går i blom är det vackert att plocka in våren genom att klippa några strån med vita blommor och sätta i en liten vas.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Frö från källan

Vi vet inte säkert hur det såg ut, men fantasin kan få flöda. När 1600-talet sjunger på sista versen vandrar den sicilianska munken Franciscus Cupani omkring på sin vackra ö. Luften är kryddad av doften från vilda ärtblommor som slingrar bland buskar och träd. Franciscus har vänner runtom i Europa med intresse för botanik och till dem sänder han fröer från Siciliens ljuvligt doftade skönheter. Snart är den första sorten av luktärt döpt till ’Franciscus Cupani’. Några år senare blommar en ny variant med enastående väldoft och skimrande violetta kronblad. När du odlar denna kulturarvssort vid namn ’Matucana’ är det som att så ett frö direkt från källan där den odlade luktärten föddes.

Läs mer
Räddare i nöden

Odling fyller oss med glädje och energi till lustfyllda projekt som flödar av inspiration. Ibland kan drömmarna överträffa orken eller tiden som finns att tillgå. Det är då du behöver slingerkrasse 'Purple Emperor' − din ädla räddare i nöden. I rabatten där jord ligger bar för att perennerna inte hunnit komma på plats låter du ettåriga krassen trolla. Snabbväxande rankor med frodiga blad och blommor i antikrosa fyller ut i rabatten. På den svårplanerade slänten rullar 'Purple Emperor' ut en sprakande blomstermatta medan andra idéer tillåts mogna fram. Slingerkrasse lyser upp, täcker över och snyggar till med liv och lust medan du tar en paus och begrundar dina framtida projekt.

Läs mer
Utsökt allians

När gurka mötte melon och naturen tillät en spontan korsning uppstod ljuv musik. Gurkmelon ’Carosello’ samlar melonens sötma och gurkans saftiga fräschör i samma frukt. I italienska regionen Apulien är ’Carosello’ sedan hundratals år tillbaka en lokal delikatess. I sin tidiga, ljusgröna mognad skördas den som gurka till salladen. Det saltigt saftiga fruktköttet renar och öppnar upp smaklökarna så att måltiden kan njutas till fullo. Under sommarens sol och värme utvecklas sötman; färgen går mot gult och ’Carosello’ byter skepnad till en efterrätt. Förr ansågs gurkmelon göra underverk på huden − efter en ansiktsmask gjord på frukten lämnades hyn slät och skimrande. I växthus och solvarma lägen utomhus blir denna utsökta allians mellan gurka och melon en delikatess även på våra nordliga breddgrader.

Läs mer
Skyar i purpur

Denna spektakulära annuell slår ut i täta purpurfärgade skyar som vid närmare anblick är sammansatta av tusentals miniblomster. Rika på nektar lockar de ystra bin som fladdrar från blomma till blomma. Sommarhalsört 'Black Knight' är en av naturens noggrant formgivna skapelser där blomman svävar ovan stjälkar och blad i samstämda färger. Bladverket är stilfullt färgat i purpurgrönt med lila bladnerver. De mörka stjälkarna bär upp varje blomma med en bestämdhet som gör 'Black Knight' till en fenomenal snittblomma. Så många fröer och låt sommarhalsörten väcka häpnad i såväl rabatt och krukor som i säsongens mest iögonfallande buketter.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK