Söta, goda och nyttiga ärter

Så här odlar du ärter

Ärter är fantastiskt söta och goda i smaken. Ärter är dessutom enkla att odla, vackra i grönsakslandet och rikgivande. Som extra bonus förser ärternas rötter jorden med kväve.

5 anledningar till att odla ärter

  1. Ärter är söta och goda.
  2. Ärter är lätta att odla.
  3. Ärter ger stora skördar.
  4. Ärter förvaras enkelt.
  5. Ärter ger tillbaka kväve till jorden.

Ärter tillhör, precis som bönorna, den fantastiska familjen Fabaceae. I den här familjen finns förmågan att med hjälp av jordlevande bakterier binda kväve ur luften och på så sätt få tillgång till ett av de viktigaste näringsämnena som växter behöver. Därför kallas de för kvävefixerande växter. Det går att se att det fungerar på ärtväxternas rötter, när bakterierna är aktiva bildas små vit-rosa knölar på rottrådarna.

När skörden är över lämnas rötterna kvar i jorden och lämnar kväve till nästkommande gröda. Vid odling av ärtväxter berikar man alltså jorden och därför ingår ärtväxter nästan alltid i gröngödslingsblandningar.

I familjen Fabaceae finns inte bara ärter och bönor, här hittar man även klöver, lusern, lupiner, robinia, gullregn och många fler. Alla har de vackra fjärilslika blommor med fem kronblad och fröer som ligger i en balja, därav namnet baljväxter.


Olika grupper av ärter

Arten ärta, Pisum sativum, är indelad i grupper efter hur ärterna används.


Söta sockerärter

Sockerärter tillhör sockerärt-Gruppen. Hela baljan skördas ung och hela baljan med de ofta omogna fröerna används färsk eller tillagad. Baljan är vanligen platt med tunna väggar. Det finns låga, mellanhöga och höga sorter.

Gråsockerärt är en gammal kulturarvsort av sockerärt. Gråsockerärt 'Lokförare Bergfälts Jätteärt' och Sockerärt 'Jons Släpärt' är två roliga sorter med anor från vårt gamla bondesamhälle.


Kulturarvsärtor

Krispiga brytsockerärter

I brytsockerärt-Gruppen hittar vi brytsockerärterna som även går under namnen sugar snap och salladsärt. Brytsockerärt är en förädling av sockerärt med tjockare runda baljor fyllda av släta fröer. Hela baljan med de ofta omogna fröerna används, men om de växer sig stora går det även att sprita dem och ta vara på ärtorna.

Det finns låga, mellanhöga och höga sorter av sockerärt.


Spritärter för ärtans skull

Spritärter samlas i spritärt-Gruppen. Att sprita ärtor betyder att baljorna öppnas och de stora gröna, släta fröerna tas till vara, det som vi tänker på som gröna ärtor. Spritärter har tunnväggiga baljor och finns både som låga buskiga och höga sorter. Sorter med blå balja kallas ofta blåärt.


Barnens goda märgärt

I märgärt-Gruppen finns de riktigt söta märgärterna som också odlas för ärternas skull. Baljorna spritas som spritärter. Fröerna är skrynkliga eller buckliga. Märgärter kräver mer värme än spritärter och går bäst i den nedre halvan av Sverige. Några särskilt högvuxna sorter kallas för stensärt.

Märgärter har sötare och mjällare smak än spritärter och brukar tilltala barnen bäst.


Odla ärter

Ärter är otroligt lättodlade, inte alls kinkiga med jorden även om riktigt tung och våt lera inte är att föredra. Lätta upp jorden med kompost och stallgödsel så kommer det att växa så det knakar. Lägg gärna gräsklipp eller annat grönt runt plantorna när de tittar upp. Glöm inte att vattna, de gillar inte att torka ut.

Ärter älskar värme, sår man i för kall jord kan fröerna ruttna. Vänta med sådden tills jordtemperaturen överstiger 10 °C. Det går att förodla och plantera ut plantor när värmen har kommit. Ärtrötter är lite kinkiga bör de sås i djupa pluggbrätten, eller djupa krukor för att störa rötterna så lite som möjligt vid utplantering.

De buskiga sorterna av både sockerärt och märgärt trivs mycket bra i stora krukor och lådor på altanen, balkongen eller uterummet. Sockerärter är utmärkta att börja med tidigt då längtan efter egenodlat är som störst.


Stötta dina ärter

Alla ärter har tunna klängen som hjälper till att hålla plantan upprätt. De snurrar sig fast i allt de kommer åt så även de buskiga sorterna bör stöttas med låga pinnar och snören medan de höga sorterna behöver stadigare stöd. Spänn ett odlingsnät mellan några käppar som de kan klättra på eller sätt torra buskiga knippen av till exempel björkris som stöd.

Lycka till med dina ärtsådder.

Fröer till ärter och bönor

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

Läs mer
För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

Läs mer
Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

Läs mer
Ögonfröjd

Ett uppspelt stohej bryter ut när trädgårdens besökare passerar en buske till synes översållad av små papperslyktor. Det är när frukthölstret till japansk lykta får sin glödande orange höstkulör som växten väcker sådant intensivt intresse. Till vintern torkar frökapseln och får en ny glansperiod när lyktan täcks av gnistrande rimfrost i blek morgonsol. För den tålmodige väntar ännu en ögonfröjd då årsgamla lyktor är så skira att endast bladnerverna håller dem samman. Ett transparent nät bildas och där innanför lyser lyktans röda bär. Planterad i en vacker urna utgör japansk lykta en fantastiskt fin dekoration under lång tid och i olika spännande skepnader.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK