Söta, goda och nyttiga ärter

Så här odlar du ärter

Ärter är fantastiskt söta och goda i smaken. Ärter är dessutom enkla att odla, vackra i grönsakslandet och rikgivande. Som extra bonus förser ärternas rötter jorden med kväve.

5 anledningar till att odla ärter

  1. Ärter är söta och goda.
  2. Ärter är lätta att odla.
  3. Ärter ger stora skördar.
  4. Ärter förvaras enkelt.
  5. Ärter ger tillbaka kväve till jorden.

Ärter tillhör, precis som bönorna, den fantastiska familjen Fabaceae. I den här familjen finns förmågan att med hjälp av jordlevande bakterier binda kväve ur luften och på så sätt få tillgång till ett av de viktigaste näringsämnena som växter behöver. Därför kallas de för kvävefixerande växter. Det går att se att det fungerar på ärtväxternas rötter, när bakterierna är aktiva bildas små vit-rosa knölar på rottrådarna.

När skörden är över lämnas rötterna kvar i jorden och lämnar kväve till nästkommande gröda. Vid odling av ärtväxter berikar man alltså jorden och därför ingår ärtväxter nästan alltid i gröngödslingsblandningar.

I familjen Fabaceae finns inte bara ärter och bönor, här hittar man även klöver, lusern, lupiner, robinia, gullregn och många fler. Alla har de vackra fjärilslika blommor med fem kronblad och fröer som ligger i en balja, därav namnet baljväxter.


Olika grupper av ärter

Arten ärta, Pisum sativum, är indelad i grupper efter hur ärterna används.


Söta sockerärter

Sockerärter tillhör sockerärt-Gruppen. Hela baljan skördas ung och hela baljan med de ofta omogna fröerna används färsk eller tillagad. Baljan är vanligen platt med tunna väggar. Det finns låga, mellanhöga och höga sorter.

Gråsockerärt är en gammal kulturarvsort av sockerärt. Gråsockerärt 'Lokförare Bergfälts Jätteärt' och Sockerärt 'Jons Släpärt' är två roliga sorter med anor från vårt gamla bondesamhälle.


Kulturarvsärtor

Krispiga brytsockerärter

I brytsockerärt-Gruppen hittar vi brytsockerärterna som även går under namnen sugar snap och salladsärt. Brytsockerärt är en förädling av sockerärt med tjockare runda baljor fyllda av släta fröer. Hela baljan med de ofta omogna fröerna används, men om de växer sig stora går det även att sprita dem och ta vara på ärtorna.

Det finns låga, mellanhöga och höga sorter av sockerärt.


Spritärter för ärtans skull

Spritärter samlas i spritärt-Gruppen. Att sprita ärtor betyder att baljorna öppnas och de stora gröna, släta fröerna tas till vara, det som vi tänker på som gröna ärtor. Spritärter har tunnväggiga baljor och finns både som låga buskiga och höga sorter. Sorter med blå balja kallas ofta blåärt.


Barnens goda märgärt

I märgärt-Gruppen finns de riktigt söta märgärterna som också odlas för ärternas skull. Baljorna spritas som spritärter. Fröerna är skrynkliga eller buckliga. Märgärter kräver mer värme än spritärter och går bäst i den nedre halvan av Sverige. Några särskilt högvuxna sorter kallas för stensärt.

Märgärter har sötare och mjällare smak än spritärter och brukar tilltala barnen bäst.


Odla ärter

Ärter är otroligt lättodlade, inte alls kinkiga med jorden även om riktigt tung och våt lera inte är att föredra. Lätta upp jorden med kompost och stallgödsel så kommer det att växa så det knakar. Lägg gärna gräsklipp eller annat grönt runt plantorna när de tittar upp. Glöm inte att vattna, de gillar inte att torka ut.

Ärter älskar värme, sår man i för kall jord kan fröerna ruttna. Vänta med sådden tills jordtemperaturen överstiger 10 °C. Det går att förodla och plantera ut plantor när värmen har kommit. Ärtrötter är lite kinkiga bör de sås i djupa pluggbrätten, eller djupa krukor för att störa rötterna så lite som möjligt vid utplantering.

De buskiga sorterna av både sockerärt och märgärt trivs mycket bra i stora krukor och lådor på altanen, balkongen eller uterummet. Sockerärter är utmärkta att börja med tidigt då längtan efter egenodlat är som störst.


Stötta dina ärter

Alla ärter har tunna klängen som hjälper till att hålla plantan upprätt. De snurrar sig fast i allt de kommer åt så även de buskiga sorterna bör stöttas med låga pinnar och snören medan de höga sorterna behöver stadigare stöd. Spänn ett odlingsnät mellan några käppar som de kan klättra på eller sätt torra buskiga knippen av till exempel björkris som stöd.

Lycka till med dina ärtsådder.

Fröer till ärter och bönor

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Barnslig odlarglädje

Rädisan är en finurlig liten grönsak. Fröerna hinner knappt täckas av jord förrän groddar väcks till liv därinuti. Den otålige kan känna sig lycklig då små skott far upp i ljuset inom bara några dagar och redan den första blasten är mättad av peppriga smaker. Små runda rötter växer snabbt till sig precis under mark så att ovansidan snart blottas likt en måne vid jordytan. När fröerna kommer från rädisa ’Easter Egg’ färgas grönsakslandet av små månar i rött, gult, vitt, rosa och purpur. Dra upp ett helt knippe och känn den barnsliga odlarglädjen som väcks av fantasifulla rötter i olika kulörer. Charmiga ’Easter Egg’ väcker lusten hos unga trädgårdsmästare – odla dem med barnen i köksland, lådor och krukor och plocka färgglada rädisor sommaren lång.

Läs mer
Skimrande skyar

Kanske är detta början på en underbar ny vänskap bland luktärter. På långa stjälkar slår 'Spencer Nimbus' ut i blommor som för tankarna till regntunga skyar. Elegant silvervita kronblad färgas blåvioletta utmed kanterna, en kulör som djupnar i takt med blommans mognad. Nimbus är latinets ord för moln som förebådar ett väderomslag mot regn. En mulen sommardag får 'Spencer Nimbus' färgskala en dramatisk karaktär men när solens strålar bryter igenom molntäcket förvandlas blommorna till skimrande skyar i sobra kulörer. Förodla dina luktärter under våren för tidigare blomning av sommarens mest väldoftande och rikblommande ettåringar.

Läs mer
Persikodrömmar

Zinnia för tankarna till lidelsefull blomning där alla kulörer är vackra tillsammans. Livfullt rosa, röda, orange och gula blommor står sida vid sida i skön harmoni från tidig sommar tills hösten går mot sitt slut. Nu träder en ny zinnia in på scenen med blommor i milda toner av persikorosa. Under sommarens blå himmel lyser blommorna klart medan höstsolen ger kronbladen en mjukt glödande färg. Zinnia 'Zinderella Peach' slår ut i charmerande dubbla blommor med en rufsig kalufs i mittkronan. Som lekfull kontrast dyker enkla blommor då och då upp i denna fluffiga persikodröm. Odla 'Zinderella Peach' i rabatter och krukor och plocka gärna till buketter – nya blommor slår ut hela sommaren.

Läs mer
Små frestelser

Odla en guldmedaljör som serverar dig utsökta godsaker hela säsongen. Inbäddade i lummig grönska lockar mängder av små tomatfrestelser med frisk syra och mustig sötma. De droppformade, orange frukterna sitter periodvis så tätt att de ser ut att knuffas och trängas om utrymmet. Med sina kraftfulla stjälkar bär den lilla busken upp dem alla och står stadigt när sommarvindarna susar. Körsbärstomat F1 'Tiny Temptations Orange' är en ynnest att odla, inte bara för smaken och den vackra plantans skull utan för att den är så frisk och sund – bladmögel biter inte på denna tuffing. Välj en varm och skyddad plats i krukor och lådor och njut av din tomatsommar med F1 'Tiny Temptations Orange'.

Läs mer
4.7/5 (4010)
2024-04-16
Snabb leverans och alltid bra kvalitet!
- Gun-Inger N
2024-04-16
Grobarhet 100 procent. Hängpetuniorna suveräna.
- Lennart P
2024-04-16
Jätte snabb leverans och mycket att välja på samt bra kvalitet på fröerna och fin sättpotatis
- Eva N
2024-04-16
Snabb leverans. Stort sortiment och bra information om hur man lyckas
- Helena O
2024-04-16
Bra men dyrt. Ofta onödigt många frön i påsarna för en hobbyodlare. Hellre färre frön och billigare fröpåsar.
- Christer P
2024-04-16
Bra grejor.lätt att beställa snabb leverans.
- Lars I
2024-04-16
Enkelt att beställa och snabb leverans 
- Mari B
2024-04-16
Fint sortimentnoch snabb frakt!
- Emma K
2024-04-16
Stort sortiment och hög kvalitet samt snabba leveranser.
- Elisabeth N
2024-04-16
alltid snabb service
- Elin M
2024-04-16
Bra grobarhet.
- Kajsa A
2024-04-16
Jättebra service!
- Elisabeth A
2024-04-16
Snabbt och enkel att beställa
- Maria P
2024-04-16
De flesta fröer gror och blir prunkande blommat och fina frukter, Sällan besviken
- Ethel
2024-04-16
Bästa tänkbara
- Marianne B
2024-04-16
Jag har varit nöjd varje gång jag beställt något. Snabba leveranser. 
- Irja E
2024-04-16
Stort utbud, snabb leverans.
- Lena A
2024-04-16
Det finns så mycket att välja på och så mycket bra information om produkterna! 
- Marie S
2024-04-16
Så många spännande frön och dahlior...mums! Och därtill leverans till Åland vilket uppskattas extra mycket -tack!
- Marie-Susanne S
2024-04-16
Bra produkter
- Siv A
Are you in the right place?
Continue to impecta.se