Förbered trädgården inför hösten

Förbered trädgården inför hösten

Det är på hösten som trädgårdsåret börjar. Det är nu som förberedelserna för nästa växtsäsong är i full gång. Städa försiktigt i trädgården, men ge växthuset en rejäl höstgenomgång.

Höst – en försmak av vår

När träden fäller sina löv och går in i vintervilan sover redan de nya knopparna i väntan på våren. Lövmattan tas om hand av gråsuggor, daggmaskar och andra småkryp för att förvandlas till ny näringsrik mylla i naturens egen kompost. Har du mycket stora löv från ek och lönn, kör över dem med gräsklipparen. Gäller även fallfrukt. Visst kan de krattas bort, men bara om det är i stora mängder, lägg dem då under buskar eller gräv ner dem i landen.

Komposten kan även den få sin beskärda del av vissna blad och fallfrukt. De som har en egen bit jord att odla hjälper naturen på traven genom att vända ner gamla växtdelar, kompost och stallgödsel i jordens översta skikt. Då kan vinterfrosten arbeta samman jorden till en mullrik grönsaksjord.



Den goda jorden är levande och mullrik

Den goda jorden är levande och mullrik

I gamla tider visste man att det är jorden man ska odla (det heter ju till och med jordbruk) men i och med att handelsgödselmedlen började användas försvann mycket av den gamla kunskapen. Med ekologisk odlingsteknik försöker man återgå till att odla jorden genom att tillföra kompost, stallgödsel och gröngödsel. Man strävar efter en levande jord full av mikroorganismer, maskar och andra nyttiga kryp som kan omsätta den organiska delen av jorden till växtnäring.

I en jord fylld av nyttiga svampar och kryp finns det mindre plats för skadegörare, så en mullrik levande jord ger friskare växter. De nyttiga mikroorganismerna är väldigt känsliga och där konstgödselanvändandet har varit alltför intensivt har man stora problem med döda och kompakta jordar.


Bädda dina grönsakssängar för nästa års rekordskörd

Den bäste trädgårdsmästarens fingrar är inte gröna, de är bruna, av jord. Tar man väl hand om jorden så är trädgårdsarbetet lätt. Börja med att sälja jordfräsen och köp en bra spade, för spaden är trädgårdsmästarens bästa vän. En jordfräs slår sönder jordens struktur och stör mikrolivet. Dessutom är det ett utmärkt sätt att föröka kvickrot och andra rotogräs genom fräsens effektiva sönderhackning och finfördelning av rötterna. Nej, bättre då att gräva.

Jorden ska vändas och tillföras mull i form av kompost, stallgödsel och gröngödsel. Hönsgödsel då? Den får vänta till våren, hönsgödsel sprider man alltid till hela trädgården på försommaren och därefter får sommarblommor och grönsaker extra kväve om de växer dåligt. Alla perenna växter, gräsmattan, träd och buskar som ska förbereda sig för vintern ska inte kvävegödslas efter juli månad. Risken är att de fortsätter att växa långt in på hösten med frostskador som följd. Vedaska, benmjöl och stenmjöl innehåller mycket kalium och fosfor och kan myllas ner på hösten, det stärker växtens vinterhärdighet och gynnar knoppsättningen.

Grävandet kan verka tungt, men tar man bara en liten bit i taget och är noga med att arbeta på rätt sätt, behöver man inte drabbas varken av ryggskott eller träningsvärk.


Grävningsfritt

Det går även att göra bäddar utan att gräva. Gör så här: Täck jorden med pappkartong eller liknande. Bädden ska vara 120 cm bred, längden bestämmer platsen. Gör ca 50 cm breda gångar mellan bäddarna. Lägg på kompost, löv och halm eller gammalt hö, allt organiskt material du kan få tag i, ovanpå pappen. Till våren kan man sätta potatis i bäddarna, täck varje potatis med jord och fortsätt täcka med gräsklipp när det börjar växa. Squash och kål går också bra, lägg planteringsjord runt plantan när du planterar. Kommande år har pappen förmultnat och allt täckmaterial förvandlats till jord. Nu finns bara underbara grävningsfria bäddar att odla i.


Höstgräva eller vårgräva

Höstgräva eller vårgräva. När är det bäst att gräva?

Om du bor i norra delarna av landet där man har tjäle och ett skyddande lager av snö större delen av året kan grävningen med fördel göras på hösten. I Mellansverige där det är si och så med tjäle och snö kan du höstgräva om du har lerjord. Kylan hjälper då till med att spränga sönder lerkokorna så att jorden får en grynig struktur och gör det lättare att komma i gång på våren. Lättare jordar som mo- och sandjordar är det bättre att vårgräva för att undvika att näringsämnen lakas ut av regnet. I södra Sverige där vintrarna är milda och tjäle inte är att lita på är det alltid bäst att vårgräva oavsett jordtyp.


Ta hand om rabatterna

För många är det kökslandet man tänker på när man talar om att gräva men jordbearbetning är viktigt oavsett vad man ska odla. Hösten är en bra tid för att anlägga nya rabatter. En perennrabatt som förberetts med djupgrävning håller minst sju–åtta år. Det enda du behöver göra är att fylla på med stallgödsel och kompost på våren.

Hösten är också en bra tid att renovera en gammal ogräsbemängd rabatt. Gräv upp perennplantorna och sätt dem i hinkar eller svarta plastsäckar på skuggig plats. Passa på att dela plantor som blivit för stora. Många perenner blommar bättre och blir bara vackrare av att delas. Har du pioner, dagliljor och andra med kraftiga rötter kan de få stå kvar. Rensa ut alla ogräsrötter ur plantor och rabatt. Mylla ner stallgödsel och kompost. När rensandet är klart är det bara att plantera tillbaka. Har du överskott av vissa sorter är det tacksamt att dela med sig och kanske byta till sig något nytt.

Rabatter som inte behöver grävas om klarar sig bäst själv. Städa inte bort för mycket. Det enda som kan tas bort är fröställningar från växter du inte vill ska självså sig. Vissna blomstänglar med rimfrost är så vackert, och bladen skyddar rötter och sovande knoppar från vinterkylan.


Städa växthuset

Städa växthuset

Växthuset är den plats i trädgården som behöver lite extra tillsyn och kärlek på hösten. Börja med att tömma alla krukor, klipp ner växterna och lägg dem i komposten. Jorden kan du tömma i grönsakslandet och i rabatter som behöver lite påfyllning. Har du fasta bäddar i växthuset kan du täcka dem med löv och färdig kompost. Vinrankor och andra fleråriga växter ses över på jakt efter sköldlöss och annan ohyra. Töm och ta eventuellt in bevattningssystem så de inte fryser sönder. Det finns många av trädgårdens objudna gäster, spinnkvalster, bladlöss, fjärilar och steklar som tycker att ett växthus är den bästa platsen att övervintra på. När våren kommer och alla plantor flyttar in är matbordet dukat. Ge dem inte chansen. Blanda vatten, såpa och lite T-röd i en hink. Skura alla ytor, torka av fönster och skölj med rent vatten. Nu kan vintern komma.


Vårda redskap och krukor

När allt är gjort utomhus, höstlökarna planterade, komposten vänd, trädgårdsmöbler och pynt undanstoppat, är det bara redskapen som behöver ses över. Gräsklippare och trimmer kan behöva nya filter och olja. Skönt att ha det gjort när vårbrådskan sätter in. Spola av spadar, grepar och krattor. En dyr spade håller längre om bladet oljas, det kan även slipas om den ska användas till kantskärning och liknande. Glöm inte att ta in vattenslangar och annat som kan frysa sönder. Nu är det bara att tända brasan i spisen, leta fram favoritfilten och krypa upp i soffan med en bra bok och en rykande kopp te från örtagården.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Böljande kjolar

Redan de silverskimrande knopparna är dekorativa. Innanför ligger florstunna kronblad noggrant vikta i lager på lager. När knoppen brister vecklas de graciöst ut till en överdådig jättevallmo. De dubbla kronbladen fångar blicken med en intensivt rödorange färg i tjusig kontrast till blommans blåsvarta mittpunkt. Likt en veckad kjol böljar vallmon för vinden fram till sensommaren, då blomman gör sin sorti. Det vackra är på intet sätt över utan nu formas den eleganta frökapseln, så åtråvärd för kreativa florister. Trädgårdsjättevallmo 'May Queen' är en perenn skönhet som återkommer sommar efter sommar, med något fint att titta på från vårens knoppning till vinterns torkade frökapsel.

Läs mer
Kockens favorit

Moroten är något av en ambassadör för färgen orange. Säg morot och alla ser en orange rotsak framför sig. Säg morotsfärgad och alla tänker sig en orange kulör. I matlagning bidrar moroten till såväl fina smaker som dekoration på tallriken − den är en uppskattad klassiker i köket. Men ibland önskas också något nytt, spännande och trendigt. Det är då sommarmorot 'Purple Dragon' kliver fram i rampljuset och blir kockens favorit. Innanför det purpurröda skalet gömmer sig ett guldfärgat fruktkött som in mot kärnan ljusnar till gult. Smaken bjuder på en söt, fyllig och nästan lite kryddig upplevelse. ’Purple Dragon’ är enkel att odla, glädjefull att skörda och delikat att äta.

Läs mer
Kryddstark genväg

Wasabi bjuder på intensiva, exotiska smaker − roten är en omistlig ingrediens i det japanska köket. Växten har tusenåriga anor i Japan där bönderna lärt sig att tygla denna synnerligen krävande kålört. En enkel genväg till, kanske inte den äkta varan men likväl intensiva och spännande smaken är odling av Wasabirucola 'Wasabi'. En äldre benämning är mursenap, efter växtens förkärlek till att växa mot soliga murar och stenar. Wasabirucola är en tålig tuffing som växer snabbt i allehanda jordar och den frodiga plantan lockar bin, humlor och fjärilar till sina vita blommor. Skörda hela sommaren som läcker krydda och luckra under hösten ner de näringsmättade bladen och stjälkarna i myllan.

Läs mer
Fängslande natur

I kökslandet ligger knotiga små frön till gul rödbeta 'Golden Eye'. Varje dag vattnas jorden för att hålla fröerna fuktiga. Solen steker den försommarvarma jorden och snart inleds ett skådespel som ingen ser då en blek grodd spränger igenom fröskalet. Än så länge är allt litet och sårbart, jorden utgör ett välkommet skydd mot starkt ljus, vind och stötar. När grodden skjuter upp ur marken har den fått en liten rot att hålla fast sig i. Först utvecklas hjärtbladen, som förser den unga plantan med näring. Snart syns den första välsmakande blasten. Med tid och omvårdnad växer välsmakande guldgula rötter till sig under mark och dekoreras inuti likt årsringar på ett träd. Naturen är fängslande.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK