Fri frakt vid köp av enbart fröer över 400 kr. Gäller ej dahliaknölar och potatis.  |  Spana in vår Fyndhörna upp till 60 % på utvalda sorter

Den goda vårjorden

Den goda vårjorden

På våren har trädgårdsjorden ett tufft arbete med att ge näring åt allt som ska knoppas, gro och växa. Genom jordförbättring som tillför näring och skapar bästa möjliga struktur på den jord vi har i vår trädgård hjälper vi naturen på vägen. Nyckelord för yppersta och mest långsiktiga resultat är organiskt material.

Varför ska du förbättra jorden på våren?

  1. Öka mullhalten i jorden.
  2. Öka näringsinnehållet i jorden.
  3. Hjälpa sandjorden att hålla vatten och näring bättre.
  4. Göra lerjorden mer lucker.
  5. Skapa ett bra samspel mellan jorden och växternas rötter.

På våren kan jorden å ena sidan vara riktigt trött eftersom mycket av näringen förbrukades förra säsongen. Å andra sidan kanske du lämnade kvar löv, kvistar och annat organiskt avfall i rabatter och köksland i höstas som kommer brytas ner till ny näringsrik mull. Om detta skrev vi i Den goda höstjorden.


Lär känna jorden i din trädgård

Det är viktigt att lära känna din jord för att veta vilka förutsättningar du erbjuder grönsaker, sommarblommor och perenner. Ett enkelt sätt att ta reda på om din trädgård vilar på lerjord eller sandjord är att ta upp en näve fuktig jord och krama runt den i handen. Om du lätt kan forma en fuktig tjock eller smal rulle som håller ihop är det en lerjord. Om jorden inte klumpar sig utan lätt går att smula ner mellan fingrarna är det högst sannolikt en sandjord du odlar i.

Lerjordens egenskaper

Fördelar
  1. Lerjord är bra på att hålla näring och vatten.
  2. Lerjord innehåller naturligt mer kalk.
  3. Lerjord håller värmen längre på hösten.
Nackdelar
  1. Lerjord värms upp långsamt på våren.
  2. Lerjord kan drabbas av syrebrist om den blir för tät.
  3. Lerjord kan vara tung att gräva.

Sandjordens egenskaper

Fördelar
  1. Sandjord är lätt att gräva.
  2. Sandjord blir snabbt varm på våren.
  3. Sandjord är väldränerad och luftig.
Nackdelar
  1. Sandjord håller näring och vatten sämre.
  2. Sandjord torkar snabbt upp.
  3. Sandjord innehåller mindre kalk.

Vad är mull?

Jordens översta lager innehåller en större eller mindre mängd mull. Mull är det organiska material som bildas när döda växt- och djurdelar bryts ner av jordens levande organismer. Dessa är dels småkryp som daggmaskar, gråsuggor, spindlar och andra nyttodjur, dels livsviktiga mikroorganismer i form av svampar och bakterier. Småkrypen och mikroorganismerna livnär sig på delar av det organiska materialet och lämnar efter sig näring och mull till växterna.

Men denna vetskap är det lätt att förstå att trädgården inte ska städas ren från löv, kvistar och blast utan hela tiden tillföras nytt, smaskigt organiskt material åt jordens små gynnare.


Lucker och syrerik jord

När daggmaskar, gråsuggor och andra småkryp lever runt i den mullrika jorden skapas luftiga gångar som ökar syrehalten i jorden, vilket är viktigt för rötterna. När svampar och bakterier arbetar i mullen binds jordens partiklar ihop till klumpar som gör jorden lucker och lätt för rötterna utvecklas i. Lucker jord släpper också enkelt igenom vatten som kan rinna ner och tas upp av rotsystemet.

Med denna vetskap är det lätt att förstå hur viktigt det är att kontinuerligt mata jorden med organiskt material som kan brytas ner till mull.


Öka mullhalten i jorden

Vi kan inte ändra eller byta ut jordarten vi har i trädgården. En lerjord kommer alltid förbli en lerjord och sandjorden alltid en sandjord. Det vi kan och bör göra fortlöpande är att förbättra den jord vi har välsignats med. Det centrala för förbättring av all trädgårdsjord är att öka och bibehålla mullhalten i jordmånen - markens översta skikt. I sandjordar gör ökad mullhalt att vatten och näring hålls kvar bättre. I lerjordar skapar mull bättre struktur vilket gör den mer lucker och lättarbetad. Vad kan vi då tillföra för att öka mullhalten i jorden?

Ogödslad och gödslad torv

Torv består av döda växter och bildas långsamt i syrefattiga mossor och kärr. Torv är till sin natur mycket näringsfattig. Torv ökar effektivt mullhalten i jorden och har en mycket positiv inverkan på jordens struktur. En ogödslad torv ska alltid kompletteras med andra mullförbättrande material som tillför jorden näring. Om du jordförbättrar med gödslad torv tillförs förstås även näring men även då är det bra att blanda i annat material också. Torvens huvudsakliga fördel är att den förbättrar strukturen på jorden – för att öka näringsinnehållet är andra organiska material att föredra.

Kompostjord

Den jord som bildas i en trädgårdskompost är både mullrik och näringsrik. En väl fungerande kompost är rena guldgruvan för dig som odlar och vill förbättra din jord kontinuerligt med bästa möjliga organiska material. Läs mer om kompost i Skapa din egen trädgårdskompost.

Stallgödsel

Stallgödsel är ett samlingsnamn för det organiska material som vi hittar i en gödselstack – kiss, bajs, vatten, halm, hö och andra strömedel. I stallgödsel finns ett gudomligt förråd av näring till dina odlingar och en ypperlig möjlighet att öka mullhalten i jorden.

Vad menas med brunnen stallgödsel

Helt färsk stallgödsel är ganska tuff för växter att hantera eftersom näringen är fast bunden i materialet. Om gödsel får ligga ett år och förmultna, eller brinna som man säger eftersom processen alstrar en massa värme, blir näringen mer lättillgänglig. Strukturen har också börjat ta en mulliknande form.

Det är lätt hänt att tänka på stallgödsel enbart som ett näringstillskott för jorden, men gödseln har också en stor betydelse för mullhalten i jorden. Växterna tar del av näringen, mikroorganismerna mumsar i sig sin del och övrigt organiskt material blir till mull.

Har du inte tillgång till stallgödsel går det bra att köpa i säck i form av förmultnad kogödsel.


Förbättra din jord på våren

När naturen vaknar på våren behöver jorden i trädgården stöd för att kunna möta de hungriga kraven som sommarblommor, perenner och grönsaker ställer. När jorden är mullhaltig och näringsrik uppstår ett perfekt samspel mellan jorden och växterna där olika näringsämnen frigörs till rötterna när växten behöver, varken förr eller senare. Vi kan se det som att vi odlare gödslar jorden medan jorden gödslar växterna.

Jordförbättra rabatter och köksland genom att sprida ut ett lager organiskt material i form av torv och kompost eller stallgödsel och mylla ner lätt. Det handlar inte om grävning av jorden utan bara att hjälpa jordförbättringsmaterialet att komma på plats. Själva bearbetningen står mikrolivet i jorden för.

Jorden är nu förbättrad och grundgödslad inför säsongen och har en läckert mörkbrun färg som framhäver de friskt gröna skotten och knopparna extra mycket.


Extra jordförbättring och gödsling under sommaren

Den goda vårjorden lägger en bra grund för dina odlingar. Perennrabatter klarar sig bra på grundgödslingen medan jorden som hyser sommarblommor och grönsaker behöver stöttning även under själva växtsäsongen. Läs mer om detta Gör så att blommorna blommar och Odla ekologiskt.


Med hjärtat i myllan

Kontinuerligt arbete med jorden i trädgården lägger grunden för riktigt lyckad odling med friska, vackra prydnadsväxter och stora skördar av allt ätbart. Jordförbättringen blir roligare ju mer du lär känna din jord och ju större erfarenhet du får av att vårda den livgivande myllan.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

Läs mer
Minnesvärd elegans

I rabatter skapas små världar av blommor med plats för en mångfald av karaktärer. En del arter blommar enligt devisen att underbart är kort, med iögonfallande blomning på svajiga stjälkar under några veckor. Andra tar en resolut och stabil plats i blomstervärlden under hela sommaren och tidig höst. Som praktvädd ’Fire King’ − en ettåring som önskar bli ihågkommen. På stadiga men ändå nätta stjälkar reser den sig stilfullt ur sin egen grönska. I juli slår en förtjusande blomma ut. Den väldoftande vädden ’Fire King’ är tät, välformad och färgad i scharlakansrött med vitt strössel i topparna. Så fröerna för ett elegant tillskott i sommarens blomning, liksom i färska och torkade buketter.

Läs mer
Nordisk mästare

Som en av få grödor har kålroten inga vilda släktingar. Under 1600-talet såg den dagens ljus i Norden genom en korsning mellan rova och kål. Detta var före potatisens genomslag och behovet av nyttiga och tåliga grödor var skriande. På västgötska kallades den nya livsviktiga roten för rotabagge. Fröer skeppades utomlands till Skottland och Frankrike där kålrot än idag heter rutabaga. När potatisen stormade in i de svenska hushållen på 1800-talet föll kålroten i glömska. Tack vare Programmet för odlad mångfald och det stora fröupproret har många sorter av fröer till kålrot samlats in och nu odlas de återigen för sin nytta och smak. Prova kålrot 'Champion' och lär känna en nordisk mästare.

Läs mer
Skönhet som varar

När försommarens intensiva fägring har dragit sig tillbaka skjuter riddarsporrarna fart för att blomma med liv och lust tills hösten tar vid. Blommorna gömmer pollen och nektar som lockar små gynnare till trädgårdens rabatter och krukor. Den romerska riddarsporren 'Fancy Belladonna' är ettårig och sparar inte på krutet under sitt enda framträdande. Utsökta, långstjälkiga blomspiror kläs med stjärnformade, enkla blommor i ljuslila till mjukt rosa. Mörka strimmor ger kronbladen extra liv. När sporrens nedersta blomma har slagit ut och toppen fortfarande har en outslagen knopp är tiden utmärkt att plocka 'Fancy Belladonna för att torka till vinterns buketter och skönhet som varar länge.

Läs mer

Veckans Frösort

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

2023-05-28

Minnesvärd elegans

I rabatter skapas små världar av blommor med plats för en mångfald av karaktärer. En del arter blommar enligt devisen att underbart är kort, med iögonfallande blomning på svajiga stjälkar under några veckor. Andra tar en resolut och stabil plats i blomstervärlden under hela sommaren och tidig höst. Som praktvädd ’Fire King’ − en ettåring som önskar bli ihågkommen. På stadiga men ändå nätta stjälkar reser den sig stilfullt ur sin egen grönska. I juli slår en förtjusande blomma ut. Den väldoftande vädden ’Fire King’ är tät, välformad och färgad i scharlakansrött med vitt strössel i topparna. Så fröerna för ett elegant tillskott i sommarens blomning, liksom i färska och torkade buketter.

2023-05-21

Nordisk mästare

Som en av få grödor har kålroten inga vilda släktingar. Under 1600-talet såg den dagens ljus i Norden genom en korsning mellan rova och kål. Detta var före potatisens genomslag och behovet av nyttiga och tåliga grödor var skriande. På västgötska kallades den nya livsviktiga roten för rotabagge. Fröer skeppades utomlands till Skottland och Frankrike där kålrot än idag heter rutabaga. När potatisen stormade in i de svenska hushållen på 1800-talet föll kålroten i glömska. Tack vare Programmet för odlad mångfald och det stora fröupproret har många sorter av fröer till kålrot samlats in och nu odlas de återigen för sin nytta och smak. Prova kålrot 'Champion' och lär känna en nordisk mästare.

2023-05-14

Skönhet som varar

När försommarens intensiva fägring har dragit sig tillbaka skjuter riddarsporrarna fart för att blomma med liv och lust tills hösten tar vid. Blommorna gömmer pollen och nektar som lockar små gynnare till trädgårdens rabatter och krukor. Den romerska riddarsporren 'Fancy Belladonna' är ettårig och sparar inte på krutet under sitt enda framträdande. Utsökta, långstjälkiga blomspiror kläs med stjärnformade, enkla blommor i ljuslila till mjukt rosa. Mörka strimmor ger kronbladen extra liv. När sporrens nedersta blomma har slagit ut och toppen fortfarande har en outslagen knopp är tiden utmärkt att plocka 'Fancy Belladonna för att torka till vinterns buketter och skönhet som varar länge.

2023-05-07

Sommarjuveler

Bland odlingens höjdpunkter finns sådden av sommarblommor i vårvarm jord. När är det då äntligen dags? En engelsk sägen berättar om ett råd från herrgårdarnas trädgårdsmästare: Om du vill veta när du kan börja så, ta av byxorna och sätt dig på marken − känns det inte alltför obehagligt är jorden redo att bruka. Mer nutida vägledning är att rulla en näve jord i handflatan; trillar den lätt sönder kan du börja så. En blomma som kom i jorden runt många slott och gårdar var sommarklätten − även kallad ängens juvel. 'Queen Formula mix' slår ut i skira blommor i en palett av vitt och purpurrosa. Sommarklätten svävar högt på sirliga stjälkar och ser gärna vallmo och blåklint som sina grannar.

2023-04-23

Krispig krydda

Vårsolen värmer jorden som äntligen har torkat upp efter vinterns eviga blöta. Det är tid att så grönsakerna som ska bli säsongens första skörd. Fröer till rädisa 'Felicia' petas ner någon centimeter i kökslandets mylla. Där tar det inte många dagar innan en grodd spränger igenom fröskalet för att leta sig upp mot markytan. Väl ovan jord bildas två hjärtblad som kommer försörja den lilla plantan med näring första tiden. Snart frodas rädisans blast och fylls i solljuset av energi att skicka ner till den växande roten. När det är dags att dra upp purpurfärgade 'Felicia' ur jorden väntar smakupplevelsen av säsongens första, krispigt kryddiga och ljuvligt goda rädisa.

2023-04-16

Fluffigt ögongodis

Som en kudde att vila kinden mot är den fyllda solrosen 'Gummy Bear'. Ett fluffigt ögongodis som kommer samla beundrare under sommarens spektakulära blomning. Heldubbla, citrongula solrosor flockas ovan tät grönska och ser nästan ut att ömsint knuffa varandra fram och tillbaka. Upplevelsen blir böljande, gula vågor att vila blicken i. En generös blomning ger dig utrymme att ta in 'Gummy Bear' i sommarens vaser, där solrosen står länge i sin fulla prakt. I trädgården fortsätter blomningen till september då den gula färgen djupnar i sensommarsolens varma ljus.

2023-04-09

Succé i köket

I växtriket är kål kungen av variation. Kåldynastin har regerat länge och brett ut sig över världen med lockelser i olika smak, form och färg. Den koniska spetskålen 'Express', är en sort som tagit variation till en egen nivå. Under sommaren skördas de första toppiga huvudena, tätt bundna av ljusgröna, krispiga blad. Den söta och milda smaken gör succé i köket. Spetskålen kan njutas rå eller fylld och bakad i ugn. Den kan också ångas, bräseras, stekas, friteras, ugnrostas, picklas och syras. Kålhuvudena står gärna kvar i grönsakslandet en bit in på hösten för att sedan lagras inför vinterns variationsrika tillagning. Odla spetskål ’Express’ och upplev glädjen som det värdefulla kålsläktet skänker i såväl köket som grönsakslandet.

2023-04-02

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK