Invasiva växter – vad är det?

Invasiva växter - vad är det?

Grönskan får gärna frodas i trädgården, men de flesta vill ha kontroll över växternas spridning. En förökning som inte är önskvärd vare sig i trädgården eller naturen brukar kallas invasiv. Vad menas med en invasiv växt?

Främmande arter av växter i såväl den vilda floran som i lantbruket och våra odlade trädgårdar är inget konstigt. Under tusentals år har vi själva valt att ta in arter från andra platser på jorden för att de har varit fördelaktiga i odlingen av mat eller ansetts vackra som prydnadsväxter. För det mesta går det bra och de främmande arterna införlivas med sund balans och konkurrens i natur, jordbruk och trädgårdar.

Ibland går det snett och de främmande arterna utvecklas till ett problem. De kan då komma att klassas som invasiva främmande arter. Det finns sådana arter bland djuren också, men här fokuserar vi på växter. En invasiv främmande art bland växter kan ställa till med exempelvis:

  1. En snabb och aggressiv spridning som slår ut andra arter och därför hotar den inhemska biologiska mångfalden.
  2. När inhemska arter konkurreras ut påverkas hela ekosystemet.
  3. Jord- och skogsbruk påverkas negativt ekonomiskt.

Blomsterlupin

Invasiva främmande arter eller invasiva växter?

I Sverige är det Naturvårdsverket som ansvarar för att informera om invasiva främmande arter som växer på land. Deras information grundas i sin tur på en förordning inom EU vars syfte är att bekämpa dessa arter. EU har skapat en förteckning över invasiva främmande arter, som uppdateras efterhand. De arter som finns upptagna på listan får enligt lag inte odlas, säljas, bytas eller spridas i naturen inom EU:s gränser.

Ett exempel på en invasiv främmande art som de flesta känner till är jättelokan. Växten sprider sig mycket aggressivt, är svår att bekämpa och har en växtsaft som kan ge blåsor på huden i kontakt med solljus.

En annan art som många känner till är blomsterlupin, också den med en förmåga att ta över platsen den har etablerat sig på. Om blomsterlupin skriver Naturvårdsverket:

”Blomsterlupin omfattas idag inte av den lagstiftning som rör invasiva främmande arter, men eftersom den är mycket invasiv rekommenderar Naturvårdsverket att man avstår från att plantera den och försöker förhindra att den sprider sig om man har den på sin mark.”

Ordet invasiv kan alltså användas på olika sätt, dels som en del i en lagligt styrd klassificering, främmande invasiva arter, dels som ett adjektiv, en invasiv växt, i betydelsen att den sprider sig mycket och upplevs som ett problem.


Vad gör jag åt invasiva arter?

Om du får in en växt i din trädgård som du inte vet vad det är och som du upplever sprider sig snabbt och på bekostnad av annat i din trädgård bör du gå in på Naturvårdsverkets hemsida och se om du kan få vägledning där. I många kommuner finns också bra kunskap om vilka invasiva främmande arter som har etablerat sig på olika platser i regionen.

Vare sig växten är klassad som en främmande invasiv art eller inte så kan du som trädgårdsägare uppleva den som ett problem. Du har kanske själv planterat växten, utan vetskap om hur snabbt den skulle föröka sig. Eller så har den spridit sig via frön eller rötter in i din trädgård.

Här kommer några tips på hur du kan tänka och agera om du får in en växt i trädgården som sprider sig mer än du önskar:

Lär känna växten
Om du inte redan vet, försök ta reda på vad det är för växt och vilken art den tillhör. Sök sedan information om växten:

  1. Är växten ettårig eller flerårig?
  2. Hur förökar den sig, via frön eller rötter alternativt både och?
  3. Finns växten på EU:s lista över främmande invasiva arter? Sök på Naturvårdsverket.se.
  4. Finns växten inte med på listan kan du söka vidare och se om den ändå anses som så pass invasiv att man bör undvika att odla den.

Ta reda på hur växten bekämpas
Om du kommer fram till att växten inte är önskvärd att odla försöker du ta reda på hur den bäst bekämpas. Har du tur finns tydliga råd, exempelvis att gräva upp växten med hela sitt rotsystem. Det kan också visa sig att den är svår att få bukt med, vilket ofta beror på att växten har ett mycket finurligt sätt att föröka sig på.


Maskros i gräsmatta

Spridning med frön

Jättebalsamin, Impatiens glandulifera, är klassad som en främmande invasiv art. Den är ettårig och sprider sig med frön. Växten har ett listigt sätt att sprida sig över större ytor genom att kapseln med mogna frön exploderar när den vidrörs vilket gör att fröna sprätter i väg. Här gäller det att ta bort blommorna innan de sätter frön. Om nya plantor ändå gror runtomkring plockas de bort och körs till soptippen.

Maskrosen känner vi alla väl till. Den är inte en främmande art och många tycker det är en vacker och somrig blomma. Andra odlare upplever den som invasiv när hela gräsmattan är gul i stället för grön. Maskrosen sprider sig oerhört effektivt med frön som flyger långa vägar i lätta, fluffiga bollar. Maskrosen stärker sin position ytterligare genom att ha en kraftig pålrot som kan leva i ett till tre år. Om hela roten grävs upp kommer plantan inte tillbaka men om roten bara bryts av växer den tillbaka igen. Maskrosens pålrot kan också föröka sig, men det går långsamt. Maskros bekämpas genom att klippa av blommorna innan det bildar frön och att gräva upp hela roten.


Spridning via rötter

Många av de invasiva arterna har mycket listiga sätt att erövra plats i jorden på. Rotsystemen kan gå mycket djupt eller mycket brett, eller både och. En del rötter har en smart funktion i att de bildar nya plantor om roten klipps av. Kvickrot är exempel på ett ogräs med sådana rötter, vilket namnet på växten skvallrar om. Kvickrot är inte en främmande invasiv art med den sprider sig aggressivt och är svår att bli av med.

Bekämpning av växter som sprids mycket intensivt via rötterna kan vara svår. Ett tålamodsprövande men ofta fungerande sätt är att kapa av växten vid marken så snart den har vuxit upp en bit. När grönskan ovan mark tas bort kommer ingen energi tillbaka till roten, som med tiden försvagas och förhoppningsvis dör. Detta kan dock ta några säsonger.


Mångfald i trädgården ger odlarglädje

Den här artikeln har handlat om växterna som sprider sig aggressivt på bekostnad av andra växter. En helt annan sak är alla vackra växter, såväl ettåriga som fleråriga, som gärna förökar sig och fyller ut i dina rabatter och odlingar, men utan att störa balansen eller hota den biologiska mångfalden. Ibland sprider de sig kanske lite för mycket men inte värre än att vi kan rensa bort och hålla tillväxten under kontroll. Dessa växter njuter vi av och de ger odlarglädje.

Katarina Kihlberg
Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Fest för humlor

Så länge varmt gyllengula lejongap ’Rocket Golden’ inte har några pollinerande gäster på besök håller den sina blommor slutna. Där innanför lockar pollen och nektar till sommarfest. Ett litet bi flyger förbi och knackar på, men släpps inte in. Nu landar i stället en bullig humla på lejongapet som gästvänligt öppnar sig. Väl inne tumlar humlan runt tills den vimmelkantig trillar ur blomman med fluffiga pollenbyxor på sina små ben. Det krävs en viss kraft för att öppna ett lejongap vilket gör inträdet exklusivt för humlor och tyngre bin. Så dina ’Rocket Golden’ inomhus på våren, plantera ut i stora klungor i rabatt eller krukor och bjud till fest för humlor.

Läs mer
Elegans och krydda

För dig som ännu inte har provat salladssenap 'Crimson Red' väntar härliga odlartider. Om elegant peppriga aromer skulle beskrivas med en färg vore den nog djupt röd, precis som kulören på de vackert finflikiga bladen hos 'Crimson Red'. Smaken är just pepprig – utan att vara påträngande utan upplevelsen i gommen är mild trots intensiteten. När du väl har provat en lättodlad, nyttig och god grönsak vore väl lycka att ha tillgång till den hela tiden? I 'Crimson Red' står lyckan att finna då denna smakfulla salladssenap går att skörda året runt. Odla utomhus under sommaren och på fönsterkarmen när kylan kommer för elegant färg och smak i alla dina sallader.

Läs mer
Barnslig odlarglädje

Rädisan är en finurlig liten grönsak. Fröerna hinner knappt täckas av jord förrän groddar väcks till liv därinuti. Den otålige kan känna sig lycklig då små skott far upp i ljuset inom bara några dagar och redan den första blasten är mättad av peppriga smaker. Små runda rötter växer snabbt till sig precis under mark så att ovansidan snart blottas likt en måne vid jordytan. När fröerna kommer från rädisa ’Easter Egg’ färgas grönsakslandet av små månar i rött, gult, vitt, rosa och purpur. Dra upp ett helt knippe och känn den barnsliga odlarglädjen som väcks av fantasifulla rötter i olika kulörer. Charmiga ’Easter Egg’ väcker lusten hos unga trädgårdsmästare – odla dem med barnen i köksland, lådor och krukor och plocka färgglada rädisor sommaren lång.

Läs mer
Skimrande skyar

Kanske är detta början på en underbar ny vänskap bland luktärter. På långa stjälkar slår 'Spencer Nimbus' ut i blommor som för tankarna till regntunga skyar. Elegant silvervita kronblad färgas blåvioletta utmed kanterna, en kulör som djupnar i takt med blommans mognad. Nimbus är latinets ord för moln som förebådar ett väderomslag mot regn. En mulen sommardag får 'Spencer Nimbus' färgskala en dramatisk karaktär men när solens strålar bryter igenom molntäcket förvandlas blommorna till skimrande skyar i sobra kulörer. Förodla dina luktärter under våren för tidigare blomning av sommarens mest väldoftande och rikblommande ettåringar.

Läs mer
4.6/5 (8529)
2024-05-08
Spännande frön av  så många olika arter!
- Marie-Susanne S
2024-05-08
Bra sortiment Snabba leveranser Toppenbra!!
- Ingrid H
2024-05-08
Kanonbra!!
- Lilian M
2024-05-08
Många bra och fina produkter  . Utmärkt kvalité Kan verkligen rekommendera era varor. Med vänlig hälsning  Anita Flod
- Anita F
2024-05-08
Snabb leverans-tack :)
- Kenneth S
2024-05-08
Stort utbud,  bra fröer och superbra växtbelysning! 
- Maria S
2024-05-08
Snabb leverans!
- Susanne R
2024-05-08
Snabb leverans. 
- Siavash A
2024-05-08
Order las 29/4 och idag 8/5 är det fortfarande inte levererat. 
- Robin S
2024-05-07
Gick snabbt att få fröpåsarna. Tack
- Annika N
2024-05-07
Snabb och god service med hög kvalite'
- Ulf P
2024-05-07
Smidigt att handla hos er, stort utbud med bla  fröer mm att välja på ska se till att jag är bättre förberedd nästa år. Uppskattar att ni ger mig som kund lite extra info på fröpåse om vad tex växten har för ursprung.  Uppskattar att ni erbjuder fri leverans lite då och då. 
- Elisabeth H
2024-05-07
Bra varor, bra information och väldigt snabb expedition. Tack.
- Gunnel S
2024-05-07
Alltid bra produkter, snabba leveranser till synnerligen goda priser! /Stefan
- stefan a
2024-05-07
Enkelt att handla
- Margareta N
2024-05-07
Kanoooonnnnn
- Henrik K
2024-05-07
Snabbt och smidigt men Dahiaknölarna var i ganska tråkigt skick med brutna halsar
- Jennie L
2024-05-07
Mycket nöjd med impecta
- Gun J
2024-05-07
Bra och enkelt 
- Gun-Britt A
2024-05-07
Ni är bara bra och snabba
- Vehid C
Are you in the right place?
Continue to impecta.se