Soldriven bevattning − så funkar det

Bevattning som drivs av solen arbetar i harmoni med natur och vädret. Om systemet kopplas till en tunna med regnvatten skapas en klimatsmart lösning för bevattning.

Vad är fördelarna med soldriven bevattning?

  • Batteri laddas av solenergi − ingen uppkoppling till elnät.
  • Miljösmart system för bevattning.
  • Bevattningen fungerar även när du är bortrest.  

När behöver odlingar och trädgård vattnas?

När regn uteblir under vår och sommar torkar jorden ut och växterna behöver stöttas med bevattning. För att inte slösa på vatten och för att växterna ska utvecklas optimalt är det bra att ha en strategi för bevattningen. Låt oss titta på behovet av vatten för olika typer av odling och växter:

Vattna nyplanterade fleråriga växter

När perenner, buskar och träd är ordentligt etablerade på sin växtplats kan de klara långa perioder utan vatten. En riktigt torr säsong kan de se hängiga och vissna ut, men de hämtars sig när regnet väl kommer.

Är dina felråriga växter nyplanterade behöver de dock stöttas med bevattning. När rötterna precis kommit i jorden har de inte samma förmåga att suga upp vatten som efter en tids etablering. Vattna alltid mycket i gropen vid plantering och vattna regelbundet under de kommande veckorna, om det inte regnar.

Nya sådder ska inte torka ut

När du precis har sått, i krukor eller på friland, är det viktigt att vattna. Fröer gror inte utan vatten och under groning och den första tidens utveckling av groddplantan är det viktigt med jämn bevattning. Samtidigt är det inte bra för fröerna att ligga i jord som är genomblöt och syrefattig.

Vattna nya sådder regelbundet så att jorden är fuktig men inte alldeles plaskblöt.

Grönsaker och sommarblommor behöver vatten

Alla ettåriga växter som odlas i rabatter och grönsaksland behöver stöttas med vatten om regnet uteblir. Växternas rötter tar upp näring från jorden och transporterar det upp i växten med hjälp av vatten. Såväl grönsaker som sommarblommor behöver mycket energi för att utvecklas optimalt i smak och skönhet och för att hålla sig friska. Vattna grönsaker och sommarblommor om regn uteblir. Några tips för smart bevattning är:

  • Använda slang eller vattenkanna som riktas direkt mot rötterna. Undvik vattenspridare.
  • Vattna morgnar och kvällar då avdunstningen är som minst. 
  • Vattna ordentligt varje gång du vattnar; då kan vatten rinna ner i jorden och nå rötterna. Några skvättar då och då på jordytan gör ingen nytta.
  • Samla regnvatten i en tunna för att ta tillvara vattnet från himlen.
  • Installera gärna ett bevattningssystem som hjälper dig att vattna lagom.

Soldriven bevattning − i harmoni med naturen

Grundprincipen med soldriven bevattning är att systemet inte kopplas till elnätet eller till trycksatt bevattning utan energin kommer från solen och samlas upp via en solcellsplatta. Solenergin driver en vattenpump kopplad till slangar som går till en vattenbehållare och vidare ut i dina odlingar, på friland eller i krukor.

Det finns smarta droppslangar att leda från vattenbehållaren ut i odlingarna. Via små hål i slangen tillförs rötterna vatten i en jämn ström. 

Genom att låta vattenbehållaren vara en regntunna gör du systemet komplett − sol och vatten från himlen blir dina klimatsmarta hjälpredor i odlingen. 


Katarina Kihlberg,
Impecta Fröhandel
 
Hör gärna av dig till katarina@impecta.se

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Fest för humlor

Så länge varmt gyllengula lejongap ’Rocket Golden’ inte har några pollinerande gäster på besök håller den sina blommor slutna. Där innanför lockar pollen och nektar till sommarfest. Ett litet bi flyger förbi och knackar på, men släpps inte in. Nu landar i stället en bullig humla på lejongapet som gästvänligt öppnar sig. Väl inne tumlar humlan runt tills den vimmelkantig trillar ur blomman med fluffiga pollenbyxor på sina små ben. Det krävs en viss kraft för att öppna ett lejongap vilket gör inträdet exklusivt för humlor och tyngre bin. Så dina ’Rocket Golden’ inomhus på våren, plantera ut i stora klungor i rabatt eller krukor och bjud till fest för humlor.

Läs mer
Elegans och krydda

För dig som ännu inte har provat salladssenap 'Crimson Red' väntar härliga odlartider. Om elegant peppriga aromer skulle beskrivas med en färg vore den nog djupt röd, precis som kulören på de vackert finflikiga bladen hos 'Crimson Red'. Smaken är just pepprig – utan att vara påträngande utan upplevelsen i gommen är mild trots intensiteten. När du väl har provat en lättodlad, nyttig och god grönsak vore väl lycka att ha tillgång till den hela tiden? I 'Crimson Red' står lyckan att finna då denna smakfulla salladssenap går att skörda året runt. Odla utomhus under sommaren och på fönsterkarmen när kylan kommer för elegant färg och smak i alla dina sallader.

Läs mer
Barnslig odlarglädje

Rädisan är en finurlig liten grönsak. Fröerna hinner knappt täckas av jord förrän groddar väcks till liv därinuti. Den otålige kan känna sig lycklig då små skott far upp i ljuset inom bara några dagar och redan den första blasten är mättad av peppriga smaker. Små runda rötter växer snabbt till sig precis under mark så att ovansidan snart blottas likt en måne vid jordytan. När fröerna kommer från rädisa ’Easter Egg’ färgas grönsakslandet av små månar i rött, gult, vitt, rosa och purpur. Dra upp ett helt knippe och känn den barnsliga odlarglädjen som väcks av fantasifulla rötter i olika kulörer. Charmiga ’Easter Egg’ väcker lusten hos unga trädgårdsmästare – odla dem med barnen i köksland, lådor och krukor och plocka färgglada rädisor sommaren lång.

Läs mer
Skimrande skyar

Kanske är detta början på en underbar ny vänskap bland luktärter. På långa stjälkar slår 'Spencer Nimbus' ut i blommor som för tankarna till regntunga skyar. Elegant silvervita kronblad färgas blåvioletta utmed kanterna, en kulör som djupnar i takt med blommans mognad. Nimbus är latinets ord för moln som förebådar ett väderomslag mot regn. En mulen sommardag får 'Spencer Nimbus' färgskala en dramatisk karaktär men när solens strålar bryter igenom molntäcket förvandlas blommorna till skimrande skyar i sobra kulörer. Förodla dina luktärter under våren för tidigare blomning av sommarens mest väldoftande och rikblommande ettåringar.

Läs mer
4.6/5 (9020)
2024-05-18
Toppen kort leverans 
- Christina K
2024-05-18
Bra sortiment! Snabb leverans!
- Anneli C
2024-05-17
- Ann-Charlotte
2024-05-17
Supernöjd. Kan inte bli bättre.
- Irene L
2024-05-17
Väldigt nöjd med leverans och fröer som nu gror här hemma. 
- Viktoria N
2024-05-17
Är en nöjd  kund.  Ett stort utbud av olika fröer.
- Kerstin J
2024-05-15
Bra kvalitet på fröer. Snabb leverans.
- Christina H
2024-05-15
Bra  service och bra produkter 
- Britt I
2024-05-15
Snabba leveranser 
- Anja L
2024-05-15
Stort utbud och snabb leverans.
- Susanna L
2024-05-14
Funkade toppen och smidigt när de kommer i brevlådan 
- Jennie L
2024-05-14
Bäst grobarhet på alla frön jag testat
- Jan E
2024-05-14
Snabb leverans. Bra pris.
- Kerstin R
2024-05-14
Snabb leverans.  Mycket bra varor.
- Christina J
2024-05-14
Snabb leverans, bra produkter. 
- Astrid M
2024-05-14
Ok mycket bra
- Thomas P
2024-05-14
Har varit nöjd med era frön och service i flera år 
- Lisa
2024-05-14
Supernöjd! Snabb leverans 
- Kristína G
2024-05-13
Bra. Snabb leverans!
- Katarina J
2024-05-13
Är toppennöjd med allt⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
- UllaBritt S
Are you in the right place?
Continue to impecta.se